Duben
ohodnotit

200 cigaret

200 Cigarettes

Žánr:
Rok:
1999
Délka:
101 minut
Premiéra v ČR:
23.12.1999
„Sex, láska a dým se vznášejí silvestrovskou nocí.“
Popis / Obsah / Info k filmu 200 cigaret
Film se v retrostylu a v poloze hořké komedie vrací do silvestrovské noci roku 1981 v New Yorku. Sleduje příběh posledních hodin roku prostřednictvím řady postav, jež se mají zúčastnit bouřlivého večírku. Celý film se vlastně odehrává v ulicích známé bohémské newyorské čtvrti East Vllage a v různých nočních podnicích. Ve snímku se paralelně rozvíjejí příběhy četných protagonistů, přičemž jediným pevnějším bodem je taxík černošského řidiče, jenž je rádcem i světaznalým glosátorem událostí. Film je prostoupen ironií i trpkým humorem a zásluhou debutující režisérky, která předtím léta pracovala v castingu, je obsazen řadou známých mladých herců.
Program ART

Autor/Zdroj: /


Popis / Obsah / Info k filmu 200 cigaret
Je Silvestr roku 1981 a Monice se zdá, že na její párty nevkročí ani noha. Ale to je jen zdání - spousta mladých, kteří se tou dobou potloukají po newyorské čtvrti East Greenwich Village, ještě neví, že se oné noci jejich cesty protnou a oni všichni právě skončí na Moničině párty.

Autor/Zdroj: /Cinema


Je Silvestr, 23:59.
Víte, s kým máte rande?
Silvestrovské oslavy. Každý je z duše nenávidí, každý je rok co rok absolvuje. Zaříkáme se, že podobných nesmyslných a zdraví prudce nebezpečných pubertálních úletů se napříště již vskutku nehodláme zúčastňovat - natožpak je dokonce pořádat! - a pak se na Nový rok probereme ve vlastním bytě s kouřem obarvenými záclonami, zvratky přetékajícími květináči a s cizím chlupatým lýtkem u hlavy. Takové je i Moničino probuzení v první den roku dvaaosmdesát, které ji přes svůj nevábný charakter působí radost: Měla svůj večírek! Nadšení, pučící v její pýchou se nadýmající hrudi, brzdí snad jenom to docela neprůhledné VOKNO, která začíná hodinu před koncem roku '81 v téměř prázdném bytě...
Pravidlo večírků zní: Nikdy nechoď první. A tak zatímco Monika střídá hysterické ataky s depresivními psychózami, jí pozvaní přátelé způsobem "krok vpřed, dva kroky vzad" řeší svůj příchod na oslavu i nastalé, většinou 'srdeční' obtíže. Kevin utápí svůj žal z rozchodu s Ellií v cigaretách a panácích, stejně jako jeho dlouholetá kamarádka Lucy své (lehké) pochyby nad stylem svého mimořádně nekonzervativního sexuálního života a (těžké) zklamání z nezájmu pohledného barmana. Náctiletky Val a Stephie doklopýtnou při svém hledání Moničina bytu do náruče "sichrhajckového" pankáčského dua Tom a Dave. Jack se co nejrychleji snaží skoncovat s groteskně nešikovnou barbínou Cindy, podobně jako to udělal se všemi ostatními, které se po společně strávené noci prořekly, že ho milují. Caitlyn právě dala kopačky 'vaginálnímu' umělci Ericovi a její nejlepší přítelkyně Bridget zase Ericovi podstrkuje sirky se svým telefonním číslem. Do úplné soupisky týmu o l6ti(!) hráčích patří ještě Hillary, Moničina kamarádka a svědkyně jejích neurologických diagnóz v liduprázdném obýváku, a černošský taxikář, jehož láskyplná moudra a songy pošťuchují naše tragikomicky tápající hrdiny o nějaký ten blok k party i ke štěstí blíž.
Karton kuřiva jako název filmu je stejně dobrý i špatný jako kterýkoli jiný, s filmem toho příliš společného nemá. Obdobně dopadlo i obsazení Silvestra číslo 1981 do jedné z hlavních rolí - tenhle post-punkový, pre-AIDSový chlapík nebyl ani ve své době bůhví jakým společníkem a ani nostalgií opředené vzpomínky k němu nejsou milosrdnější. Scénář debutující Shany Larsenové vůbec zachvátil virus průměrnosti a bezbarvosti, sužující repliky i herce. Postavy rozervaně pobíhají a nevzrušivě pseudoallenovsky tlachají a my si díky jejich nemalému počtu možná ani nestačíme uvědomit, že vlastně o nic nejde, že ať už to dopadne, jak chce, nám to může být úplně putna. Nezáleží nám na tom, jak se Kevin a spol. nakonec promíchají, protože nám žádný z nich nijak zvlášť k srdci nepřirostl.
Rovněž debutující režisérka Risa Bramon Garciaová si po televizním seriálu Skrytý pokoj vystřihla něco na způsob filmového sitcomu s netelevizně hvězdným ansámblem. Díky svým dlouhodobým kontaktům z pozice castingové režisérky (Angel Heart, Pravdivá romance, Twister, spolupráce na většině filmů Olivera Stonea) obsadila do Cigaret významné členy současné mladé hollywoodské generace, kterým Ovšem mimo jména postavy mnoho dalšího nenabídla. Je smutné sledovat herecké bloumání Christiny Ricciové, Jaye Mohra, Janeane Garofaloové i bratrů Affleckových, a to se Ben Affleck docela držel a i s tím malým manévrovacím prostorem, který dostal, si docela vyhrál. Ještě tak "nejzažranější" pohled má Courtney Loveová, té se alespoň dá držet malík, když už ne palec.
Probudit se na Nový rok s třeštící hlavou nám dává alespoň nějakou jistotu, že jsme předchozí noc patrně něco dělali. Procitnutí po večeru stráveném na 200 cigaretách už tak jednoznačné není: "Na čem jsme to včera byli v kině, mělo to nějaký fakt dobrý hlášky, ale jinak žádná sláva...a nebylo to nakonec v televizi?..."

Autor/Zdroj: Michalidis Saša/Cinema


Snímek 200 cigaret debutující Risy Bramon Garciaové, která je uznávanou specialistkou na casting, připomíná svou atmosférou velmi úspěšný Klub 54 (1998). Téměř ve stylu retro se v poloze hořké komedie vrací do silvestrovské noci roku 1981 v New Yorku. Sleduje průběh posledních hodin roku prostřednictvím řady postav, jež se mají zúčastnit bouřlivého večírku. Všichni se ovšem sejdou v bytě nešťastné majitelky, která se během dlouhého čekání na hosty opila a usnula, až těsně před půlnocí. A ráno je všechno jinak, než před pár hodinami. - Celý film se vlastně odehrává v ulicích čtvrti East Village a v různých nočních podnicích. Lidé se rozcházejí a scházejí, zanikají staré vztahy a vznikají nové. Samozřejmě dominuje snaha získat trochu lásky anebo si aspoň pořádné užít. Ve filmu se paralelně rozvíjejí příběhy četných protagonistů, přičemž jediným pevnějším bodem je taxík černošského řidiče, jenž je rádcem i světaznalým glosátorem událostí. -Film, vyznačující se trpkým humorem a ironií je možná zajímavou studií doby "před AIDS", přece jenom se však až příliš rozpadá. Tvůrci prostě nebyli schopni zvládnout množství postav. Režisérka využila své původní profese a získala pro vlastní prvotinu řadu známých mladých herců, mezi nimiž se objevuje i Courtney Loveová. Připomínkou doby je účast Elvise Costella (ovšem téměř mimo obraz), čelného představitele hudební scény počátku osmdesátých let.

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Komisař Moulin (1976) [TV seri...

23:20 - 00:50

43 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

ČT2 - 1945: Cesta k vítězství

00:00 - 00:50

3 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:35 - 00:35

28 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

00:00 - 01:10

3 minut již uběhlo
67 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190690
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377360
Obsahů a biografií: 178512

Poslední komentáře

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

The Invisible Man Returns (1940)

The Invisible Man Returns
Místy zbytečně   komplikované, ale efekty jsou   zde na svůj rok výroby na   jedničku. Dějově to také   ujde, moc hluchoty tu není.   Většinu více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 4 / 10

Vedlejší produkt (2024) [TV mini...

Vedlejší produkt
Peter Bebjak pro TV umí, ale   filmy má slabší, kdoví   proč? Vedlejší Produkt je   solidní mini série, která   ukazuje práci kriminalistů   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10