Duben
ohodnotit

Agent v sukni

Big Momma's House

Další název:
Big Mamas Haus
Žánr:
Rok:
2000
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
17.8.2000
„V boji proti zločinu přinesl nejvyšší oběť - přestrojil se za starou tlustou černošku.“
Popis / Obsah / Info k filmu Agent v sukni



Malcolm Turner patří s parťákem Johnem ke špičkovým agentům CIA. Je pověřen případem zločince Lestera Vesca, který se před dvěma lety během brutální loupeže zmocnil dvou milionů dolarů a nyní uprchl z vězení. Vedení FBI předpokládá, že o penězích by mohla vědět jeho tehdejší přítelkyně Sherry, a pověří Malcolma jejím sledováním. Po odvysílání zprávy o Lesterově útěku sebrala syna Trenta a opustila byt. Agenti odjedou do malého jižanského městečka, v němž žije její jediná příbuzná, babička Hattie. Rázná žena jim zkřížila plány, protože odjela na několik dnů za nemocnou přítelkyní. Malcolm si však ví rady a rozhodne se za ni vydávat. Sotva na sebe natáhne komplikovaný převlek, objeví se u dveří Sherry. Úspěšně se s vnučkou i Trentem přivítá, poté však musí čelit řadě komplikaci. Tou první je neodbytný nápadník Ben, druhou skutečnost, že je Hattie vyhlášená porodní bába, a třetí je samotná Sherry. Malcolm se totiž do ní zamiluje. Dlouho se mu daří balamutit Sherry i celé městečko, jenže pak se objeví Lester. A zároveň dorazí skutečná Hattie. Jak jen může tohle všechno Malcolm zvládnout?

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Agent v sukni



Agent FBI Malcol Turner (Martin Lawrence) je pověřen důležitým úkolem. Dopadnout federální policií hledaného zloděje a vraha, který by mohl motat kolem svého malého synka a své ženy Sherry (Nia Longová). Jenže ta netuší, že je sledována právě Malcolmem, který střeží její bezpečí. Sherry se ze strachu chce ukrýt v domě své matky (Big Momma) a telefonicky se domluví, že přijede. Jenže stará paní nečekaně odjíždí dřív, než dcera dorazí a to je příležitost pro Malcolma nahradit "Big Momma". Převlek je dokonalý, že Sherry, pravda dlouho matku neviděla, vůbec nepoznává, že to není ona. Jenže Malcolm musí také plnit profesní úkoly agenta nejen v převleku, ale i civilu, a tak se Sherry setkává s Malcolmem nejen "v sukni", ale i v civilu. A Malcolm je zatraceně pohledným agentem. A tak láska na sebe nenechá dlouho čekat, jenže Sherry nic netuší až do příjezdu své matky.

Režisér Raja Gosnell (Sám doma 3, Nepolíbená) natočil skvělou komedii se skvělým Martinem Lawrencem. Původně "dvorní" střihač režiséra Chrise Columbuse (Sám doma, Sám doma 2: Ztracen v New Yorku, Mrs. Doubtfire: Táta v sukni, Dva v tom) se spojil na tomto projektu s Gregem Cannomem, který získal Oscara za make up ve filmu Mrs. Doubtfire: Táta v sukni. Ten vytvořil postavu "Big Momma", protože "Greg je protetický génius a je jedním z gigantů na poli speciálního make upu" jak sám režisér dodává.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Agent v sukni



Příběh: Z vězení uprchne brutální lupič a vrah, který má ještě někde ulité peníze z přepadení banky. Jeho žena Sherry se uchýlí pod ochranu své matky, ovšem ta musí nečekaně odjet pryč. Agent FBI Malcolm Turner, který dostal případ na starost, dostává šílený nápad. V dokonalém převleku za Sherryinu matku by se přece mohl dozvědět ledacos zajímavého.
Černošského komika Martina Lawrence si možná ještě pamatujete z akční komedie Mizerové, kde si zahrál po boku Willa Smithe. Lawrence proslul v Americe jako uznávaný televizní bavič a jeho účast v nenáročných komediích typu Není co ztratit nebo Modrý blesk je zárukou jistého, i když ne příliš bombastického úspěchu. To ostatně potvrzuje i tento snímek, jenž byl v amerických kinech přijat docela dobře. Přiznám na rovinu, že tuto skutečnost nechápu.
Že jsou humor Martina Lawrence a jeho předlouhé, sebestředné kreace evidentně přizpůsobeny stylu afroamerického publika, není zase až tolik na závadu. Ne každý se dokáže od srdce zasmát peprným italským komediím nebo ocenit bezpointální gagy Monty Pythonů. Vedle Agenta v sukni ale působí i ten nejpřiblblejší film Paola Villaggia jako mistrovské dílo plné elegance a vytříbené vtipnosti.
Úvodní scéna z nelegální arény, byť ne moc dobře natočená, navozuje pocit, že tvůrci nám naservírují říznou komediální kriminálku na způsob Policajta v Beverly Hills. Jakmile ale na scénu vpluje metráková nevraživá tchyně a Martin Lawrence rozjede svoje exhibice naplno, začne se divákovo radostné očekávání věcí příštích rychle měnit v chmurnou obavu z téhož. A už v první čtvrthodině mu při záchodové scéně s nahou starou dámou dojde, že ho čeká komediální skvost zábavný asi jako zátiší s týden mrtvou kočkou. A taky že jo.
Humorná situace, kdy se chlápek převleče za starou tlustou ženu, ještě celkem dobře fungovala v Tátovi v sukních. Tady ale ne. Lawrence zkrátka není Robin Williams a režisér Raja Gosnell (Nepolíbená, Sám doma 3) není Chris Columbus. Zkažené jadérko je pak obaleno plytkým slaďákem o tom, kterak agent coby Velká máma získá srdce všech včetně krásné Sherry a zdárně vyřeší případ. Všichni na plátně jsou nechutně šťastní, všichni v sále nadmíru znechucení.
Leoš Flodr Total Film 2000/7/93

Autor/Zdroj: Flodr Leoš/Total Film


Popis / Obsah / Info k filmu Agent v sukni



Po Eddiem Murphym se další oblíbený černošský komik Martin Lawrence pustil do převlekové komedie. Ve filmu Raji Gosnella Agent v sukni představuje špičkového příslušníka FBI Malcolma, který se při pátrání po ztracených milionech a uprchlém zločinci musí proměnit v mohutnou starou černošku Velkou mámu a vydávat se tak za babičku podezřelé zločincovy přítelkyně. Mladá Sherry se synkem Trentem totiž hledá úkryt před nebezpečným bývalým milencem u své příbuzné v zapadlém jižanském městečku. Žena však netuší, že babička na pár dnů odjela a že místo ní se o ně stará převlečený agent. Ten se však do půvabné vnučky zamiluje, a proto před ní navíc vystupuje ještě pod vlastním jménem jako zdejší údržbář. Nakonec vše samozřejmě dopadne tak, jak to má ve správné komedii být. Právě tak standardní jsou zdroje komických situací a různých gagů, těžících především z obezity rázovité babičky, z idylické atmosféry jižanského maloměsta, z černošského temperamentu a ze zápletek, způsobených komplikovanými záměnami. Vše stojí samozřejmé také na dokonalosti maskérských efektů zkušeného odborníka Grega Cannoma. Na rozdíl od jiných převlekových filmů si tvůrci zkomplikovali situaci konfrontací skutečné babičky (v podání zpěvačky a divadelní herečky Elly Mitchellové) a její maskované „dvojnice ". Jinak však v ničem nevybočují z obvyklých mezí. - Režisér Raj Gosnell pracoval dlouhá léta jako střihač, mj. i na úspěšné převlekové komedii Mrs. Doubtfire - táta v sukni (1993) a na dvou dílech série Sám doma přičemž další díl Sám doma 3 režíroval.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2000/7/3,

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Zkušenému agentovi FBI, mistrovi převleků Malcolmovi (Martin Lawrence), se naskytne jedinečná šance: Důležitá (a krásná) svědkyně Sherry jede se svým synkem na návštěvu ke své babičce, miláčkovi všech sousedů, familiárně všemi přezdívané „mamina". „Mamina" ovšem nečekaně musí pryč z domova, Sherry o tom neví a svou babičku několik let neviděla. Malcolm po chvíli přemýšlení dostane ďábelský nápad: Přestrojit se za „maminu" a vydávat se za ni v naději, že ze Sherry vypumpuje potřebné informace. Může to fungovat? Může, je to komedie.
Ano, musíte si to při sledování filmu v duchu opakovat znovu a znovu: Je to komedie, takže by vám nemělo vadit, že celá zápletka je značně přitažená za vlasy, převlečený Malcolm není „mamině" dvakrát podobný a všichni kolem jsou natvrdlí a nepojmou ani nejmenší podezření.
A když píšu „může to fungovat", neznamená to ještě, že to funguje. V Agentovi v sukni najdete všechny scény, které od něj očekáváte: Malcolm jako „mamina" hraje basket. Malcolm se jako „mamina" zúčastní kurzu sebeobrany a přepere instruktora. Malcolm jako „mamina" je nucen dělat porodní bábu. Malcolmovi občas uklouznou slova jako „shit" nebo „ass". A tak podobně... Většina těchto scének je poměrně legrační, ale žádný záchvat smíchu vám při nich nehrozí. Řekněme, že dopadly „v rámci očekávání". Bohužel, mnoho dalších podobných scén, na které se těšíte, ve filmu prostě není. Když se posléze seznámí se Sherry i „civilní" Malcolm (vydávající se za elektrikáře), dala by se očekávat nutnost rychlých převleků z elektrikáře na „maminu", legrační zápletka ve chvíli, kdy se nečekaně vrátí skutečná „mamina", a vůbec se nabízí spousta dalších nápadů, které známe z desítek úspěšných komedií o dvojnících a o mužích převlečených za ženy. Místo toho ale musíme sledovat, jak se Malcolm jako elektrikář zamilovává do Sherry a sbližuje se s jejím synem, Což je podáváno naprosto seriózně a máto zřejmě v divákovi vyvolávat sympatie k hlavnímu hrdinovi. Ve frašce, přeplněné tím nejhrubším humorem, působí ovšem podobně dojemné momenty neskonale trapně a hlavní hrdina pro diváky nadále zůstane pouze pitvořícím se Martinem Lawrencem. Celý Agent v sukni ze všeho nejvíc připomíná delší a dražší epizodu „Saturday Night Live" (v lepším případě) nebo „Tele Tele" (v horším případě). Na Mrs. Doubtfire - Tátu v sukni nemá ani náhodou.
František Fuka Cinema 2000/8/90

Autor/Zdroj: Fuka František/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Agenti v sukních: Jaký otec, takový syn (2011)

 Agenti v sukních: Jaký otec, takový syn (2011)
Agenti v sukních: Jaký otec, takový syn n
Big Mommas: Like Father, Like Son
Žánr: krimi / komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: John Whitesell

(pokračování)

Agent v sukni 2 (2006)

 Agent v sukni 2 (2006)
Agent v sukni 2 n
Big Momma's House 2
Žánr: akční / komedie / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: John Whitesell

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Úsměvy Jaroslava Dietla

09:05 - 09:45

17 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Počesku (2001) [TV cyklus]

09:15 - 09:25

7 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Na vodě (2016) [TV seriál]

09:00 - 10:10

22 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Prima - Autosalon.tv

09:00 - 10:10

22 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190657
Osobností: 698124
Fotografií: 765069
Plakátů: 377261
Obsahů a biografií: 178472

Poslední komentáře

Trable prcka Binka (1994)

Trable prcka Binka
Tak tohle bylo za mě hodně   špatný. Nelogický,   patetický, přehnané a   přeplácané. Za celý film   dva okamžiky, kdy jsem se   zasmál (s více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 3 / 10

Siréna od Mississippi (1969)

Siréna od Mississippi
Pro mě neobvyklí snímek z   Belmondem žádná vtipná   scéna,žádna bitka   ,akce,humor prostě nic jen   romantika a nudné pasáže na   druhou více >

Autor: PORTER | Hodnocení: 4 / 10

Michael Strogoff (1975) [TV seri...

Michael Strogoff
Hodně povedená historická   televizní minisérie   natočená v nezvykle široké   koprodukci podle verneovky,   která u nás není možná   tolik více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Marihuanové šílenství (2000) [TV...

Marihuanové šílenství
Jackie je hrozně okouzlená   "Hájdem" že za ni vzal vinu   z držení drog na sebe. Red   chce "Hájda" vyhodit, nakonec   se to zachrání a Kelso více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Harry Potter a Princ dvojí krve ...

Harry Potter a Princ dvojí krve
Ze všech dílů patří   někam do průměru. Ani   nejhorší, ale ani   nejlepší. Děj strhne,   vizuálně výborné, herecké   výkony dobré.

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Daniel Fox

Fox Daniel

Říše hraček (Mr. Magorium’s Wonder Emporium)

Říše hraček
Mr. Magorium’s Wonder Emporium

Nature Boy

Nature Boy
Nature Boy

Vatel

Vatel
Vatel

Uwe Castor

Castor Uwe

Mik One

One Mik

Pachuť pomsty (Cold in July)

Pachuť pomsty
Cold in July

Ella Bleu Travolta

Travolta Ella Bleu

The To Do List

The To Do List
The To Do List

Hannibal

Hannibal
Hannibal

Naposled navštívené:
Daniel Fox

Fox Daniel

Říše hraček (Mr. Magorium’s Wonder Emporium)

Říše hraček
Mr. Magorium’s Wonder Emporium

Nature Boy

Nature Boy
Nature Boy

Vatel

Vatel
Vatel

Uwe Castor

Castor Uwe

Mik One

One Mik

Pachuť pomsty (Cold in July)

Pachuť pomsty
Cold in July

Ella Bleu Travolta

Travolta Ella Bleu

The To Do List

The To Do List
The To Do List

Hannibal

Hannibal
Hannibal