Duben
ohodnotit

Belyj tigr

Další název:
Белый тигр; The White Tiger; Bialy tygrys / Biely tiger (SK)
Země:
Rok:
2012
Délka:
104 minut

Obsah filmu Belyj tigr

 
2. svetová vojna. Po tankovej bitke nájdu v útrobách zničeného sovietskeho tanku muža s popáleninami na deväťdesiatich percentách tela. Zázračne sa zotaví, trpí však stratou pamäti. Keď sa vráti do aktívnej služby, napriek tomu preukáže vynikajúce bojové schopnosti. Keď začne v sovietskych radoch rozsievať hrôzu a smrť nový záhadný nemecký tank, prezývaný "Biely tiger", zdá sa, že len tajomný tankista bez minulosti ho dokáže zastaviť. Symbolické podobenstvo o vojne bolo nakrútené podľa knihy Tankista Iľju Bojašova.

Zdroj: RTVS

oficiální text distributora
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.2.2021
Duch války. Co si pod tím představit? S takovou   myšlenkou si pohrál ruský romanopisec Ilya   Boyashov ve svém literárním románu 'Bělyj   tigr', který svou filosofií předčil danou   myšlenku svou poplatností v každé době.   Příběh se odehrává na sklonku druhé   světové války, ve kterém je hlavním   válečným hrdinou tankista Naydenov, který byl   po bitvě nalezen v tanku popálený na   devadesáti procentech těla. K překvapení   všech, přežil a vrátil se do služby. Nezná   své jméno, nepamatuje si minulost, ale získá   úžasnou schopnost porozumět řeči tanků. Jeho   úhlavním nepřítelem je německý bílý tank,   který se zázračně v bitvě objeví,   nemilosrdně likviduje své nepřátele a zase   jako duch zmizí. A nikdo neví jak a kam. A tak   se stalo, že o tomto tanku vznikla legenda,   které však málokdo věří. Přesto sovětské   velení rozhodne vytvořit speciální tank model   T-34 a předá ho Naydenovi, který jako jediný   si je jistý, že nepolapitelný německý tank   existuje. A tak jako jediný, v nepochopení   ostatních, je rozhodnut Bílého tygra za každou   cenu zničit neboť je ztělesněním války,   její hrůzy a krve. Z toho vyniká mystická   myšlenka, že znovuzrozený Naydenov a bílý   německý tank nejsou výtvorem člověka, ale   samotné války. Lov s mystickou příšerou tak   začne. Kdo vyhraje? A lze vůbec nad takovým   tankem vyhrál? To je právě to oč tu běží.   Nadčasová rozprava se odehraje v závěru filmu,   kde se odehraje filozofický dialog mezi   kontrarozvědným důstojníkem a Naydenovem.   Důstojník chce aby šel Naydenov domů, že   válka skončila. Naydenov však nesouhlasí.   Skutečná válka neskončí, dokud nebude Bílý   tygr zničen. Ten se jen schovává a zotavuje se.   Věří že přijde doba, kdy se zase objeví. Za   pozornost nejvíce na celém filmu stojí   závěrečná scéna, ve které vystupuje samotný   Hitler se svým monologem směřující k tajemné   postavě. Začíná myšlenkou, že on a Německo   budou od nynějška považováni za příšery,   pokračuje narážkou na ničení Židů a útok   na Rusko, které bylo pouze realizací toho, co   celá Evropa tiše chtěla, což nikdy nedokázala   přiznat. Ve finále končí tím, že válka   nemá začátek ani konec. A je to ovlivněno   tím, že je to přirozená lidská politika.   Takže další obyčejný ruský válečný film?   Tak to ani omylem. Svojí myšlenkou zasahuje i do   dnešní doby, právě k postavení evropských   států k Rusku. Po výpravné stránce se však   snímek od starších ruských válečných   filmových počinů ničím vymaňuje. Takový   realismus prostředí se od jiných světových   tvůrců prostě nevidí. Příběh je vytvořen   značně jednoduše a dalo by se říci až moc,   neboť právě dané myšlenkové koncepce si   málokdo všimne. Ani ta mystická atmosféra moc   nevynikne. Snímek však právě svou myšlenkovou   hodnotou stojí za pozornost. Její výpověď je   k zamyšlení víc, než se zdá.
FLA
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 1.2.2015
Můj názor je že tenhle kříženec fantasy /   válečný / sci-fi moc nevyšel. Celkem nudný a   ničím zajímavý film, kde aspoň trochu   potěší lokace: příroda, lesy, staré   vesnice, kamera a ucházející válečné scény,   kterých není mnoho. Bohužel za 30% víc nedám.
Hugin
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 18.12.2012
Válka, boje, život a smrt vojáků. Vše mně   přišlo autentické a zasloužilo by si i   vyšší hodnocení. S tou mystikou, v podobě   tanku-přízraku, jsem si zpočátku příliš   poradit nedokázal, tedy v tomto konkrétním   filmu, nakonec jsem přijal i ji. Za zbytečné   považuji příliš dlouhou scénu s kapitulací a   Hitlerům monolog. Vynikající způsobem   snímaná bojová technika. Obecně byla kamera   dobrá i v ostatních záběrech. Když to   zlehčím a vezmu kolem dokola, tak se jedná o   vynikající reklamu na tanky.


Hodnocení:n12345678910
Belyj tigr (2012)Belyj tigr (2012)Belyj tigr (2012)Belyj tigr (2012)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190610
Osobností: 697962
Fotografií: 764476
Plakátů: 376871
Obsahů a biografií: 178367

Poslední komentáře

Muž z Toronta (2022)

Muž z Toronta
Zkopírovaná a ukecaná   blbost,takových filmů kde je   jeden ukecaný a druhý   drsňák už tu bylo a tenhle   nijak nepřekvapil spíš byl   nudný a místy byl ten   černoch se svými hláškami   trapný.

Autor: PORTER | Hodnocení: 2 / 10

ONEMANSHOW: The Movie (2023)

ONEMANSHOW: The Movie
!!!ZAHRAJEME SI POSLEDNÍ   HRU!!!

Je to tak, ať už je   to fake nebo ne, je to fakt   originálně natočený a děj   o lásce by mi jindy asi   více >

Autor: hvezdy | Hodnocení: 7 / 10

Otázka (1977)

Otázka
Film nebyl v české   distribuci a byl uveden jen   jednou v ČT v roce 1983. Již   kniha Henriho Allega vyvolala   ve Francii skandál v roce   více >

Autor: curil | Hodnocení: 7 / 10

Koláčky (1999) [TV epizoda]

Koláčky
Formanovi chystají domácí   bazar, nemají moc peněz a   Hyde je pověřen upéct   koláčky, Jedny jsou pro   slušné a druhé pro ty   divočejší ale více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Stavisky (1974)

Stavisky
Přes kritické komentáře   ostatních, za sebe považuji   tenhle film za prvotřídní   práci a výborné   zpracování známých   historických více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10