Duben
ohodnotit

Boj sněžného pluhu s mafií

Kraftidioten

Další název:
In Order of Disappearance; Boj snežného pluhu s mafiou
Žánr:
Země:
Rok:
2014
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
6.11.2014
„„Černá pomsta na bílém”“
Popis / Obsah / Info k filmu Boj sněžného pluhu s mafií
POZOR SPOILER

Nils Dickman se zrovna chystá, velmi nerad, na velkou slávu do města. Je řidičem sněžného stroje, kterým udržuje cestu mezi divočinou a civilizací. Má ženu Gudrun a syna Ingvara, který pracuje na letišti. A ten je jednoho dne unesen a napumpován drogou tak, že umírá.
Nils ví, že jeho syn nikdy drogy nebral. Život pro něj ztrácí smysl, a zrovna když chce spáchat sebevraždu, objeví se zde dotlučený Finn, kamarád jeho syna. A ten mu poví, že jeho smrt zavinil nějaký Jappe. A toho si Nels najde. Z něj vyrazí jméno dalšího muže, kterým je Ronaldo. I ten je nalezen a končí tam, kde Jappe. Totiž zamotaný do pletiva a hozený napospas rybám. Další muž na řadě je Strike. Ronaldo jej před smrtí práskl.
Toho Nels polapí, když má u sebe kufřík s drogou. Tuto zničí a Santu posílá za jeho kamarády k rybičkám. Jenže z něj nic nevyrazil.
Hlavnímu muži, Conteovi, je mizení jeho mužů skutečně divné a viní z toho Srby. Proto jednoho z nich polapí a zabije.
Nils vyhledá svého bratra který kdysi s místní mafií spolupracoval. Zde získá informace o nějakém mafiánovi jménem Ole Forsby. A to je právě Conteo. Bratr poradí Nilsovi, aby si najal vraha a také mu mu dá přesné instrukce.
Nils tedy najal zabijáka, který sice peníze vezme, ale ihned jej také zradí a jde za svou obětí. Conteovi řekne příjmení Dickman a za to ihned dostává svou odměnu.
Conte si to špatně vyloží, protože si vzpomene, že nějaký Dickman dělal pro jeho otce a říkali mu Wingman. Tak si pro něj zajede a zabije ho.
Policie nalézá tělo předtím zabitého Srba na velké ceduli s označením nadmořské výšky. Netuší, že nedaleko se na mrtvolu dívají i Srbové a s nimi je i otec zabitého, Radovan Zupan. Ten slibuje pomstu.
Wingmanovou smrtí je Conteo ujištěn, že Srbové za nic nemohou. Proto zabije jednoho ze svých mužů a jeho hlavu posílá Radovanovi Zupanovi, jako omluvu. Ten to nepřijímá a vydává se k pokračování své msty.
Nils unáší Conteova syna.
Conteo už má u sebe muže, který mu vyzradí, že malého viděl nastupovat do Nilsovy dodávky. Za to dostává peněžitou odměnu a hned poté i tu druhou. Conteo už tedy ví, kam má jet a také tam ihned spěchá. Nakonec se s Nilsem setkává tváří v tvář, ale to už sem jedou i Srbové…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Boj sněžného pluhu s mafií
Spojení režiséra Molanda, scenáristy Aakesona a herce Skarsgårda je nejen zárukou festivalového úspěchu, ale i vynikající filmové zábavy. Oblíbená filmová trojice se podobně jako s úspěšným filmem Správný chlap (2010) dostala i se svým následujícím snímkem do Hlavní soutěže MFF Berlín, kde byla v roce 2014 nominovaná na Zlatého medvěda. Černá komedie s ironickým názvem Kraftidioten plná krve, napětí a pomsty nadchne diváky nejen nádherou norské krajiny, ale též propracovaným scénářem, vynikajícími dialogy a nezapomenutelnými hereckými výkony. Filmová tvorba norského režiséra, který vystudoval prestižní Emersonovu univerzitu v Bostonu, je žánrově i tematicky rozmanitá. Avšak při výběru herců se spoléhá na již osvědčená hvězdná esa jako jsou Tim Roth, Bruno Ganz anebo jeho dlouholetý přítel Stellan Skarsgård.

Nils se se svým sněžným pluhem prohání zasněženými cestami v okolí chladného norského městečka. Proráží cesty pro své spoluobčany, což považuje za velmi zodpovědnou práci, kterou ostatní dokáží náležitě ocenit. Jednoho dne je dokonce jmenován Občanem roku, ale zároveň se v ten den dozví o úmrtí svého syna. Předávkování drogami není pro Nilse důvěryhodným vysvětlením, a tak se plný touhy po pomstě rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou. Vyhrát krvavý spor s mafií není lehké, avšak Nils už nemá co ztratit. Navíc má v záloze mnohem silnější zbraně – mohutný stroj a štěstí začátečníka.

Příběh “spravedlivé“ pomsty s lavinou mrtvých těl vypráví režisér Moland s pořádnou dávkou černého humoru, překvapivých zvratů i elegancí a výsledkem je zábavný a inteligentní akční thriller z prostředí zasněžených drsných norských hor.

Zdroj: Film Europe CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Boj sněžného pluhu s mafií
„Čierna pomsta na bielom.”

Spojenie režiséra Hansa Petter Molanda, scenáristu Kima Fupz Aakesona a herca Stellana Skarsgårda je nielen zárukou festivalového úspechu, ale aj vynikajúcej filmovej zábavy. Obľúbená filmová trojica sa po úspešnom filme Správny chlap (2010) opäť dostala do Hlavnej súťaže MFF Berlín, kde bol ich nový film v roku 2014 nominovaný na Zlatého medveďa. Čierna komédia s ironickým názvom Boj snežného pluhu s mafiou plná krvi, napätia a pomsty nadchne divákov nielen nádherou nórskej krajiny, ale tiež prepracovaným scenárom, vynikajúcimi dialógmi a nezabudnuteľnými hereckými výkonmi. Filmová tvorba nórskeho režiséra, ktorý vyštudoval prestížnu Emersonovu univerzitu v Bostone, je žánrovo i tematicky rozmanitá. No pri výbere hercov sa spolieha na už osvedčené hviezdne esá ako je Tim Roth, Bruno Ganz alebo jeho dlhoročný priateľ Stellan Skarsgård.

Nils sa so svojím snežným pluhom preháňa zasneženými cestami v okolí chladného nórskeho mestečka. Preráža cesty pre svojich spoluobčanov, čo považuje za veľmi zodpovednú prácu, ktorú ostatní dokážu náležite oceniť. Jedného dňa je dokonca menovaný za Občana roka, no zároveň sa v ten deň dozvie o smrti svojho syna. Predávkovanie drogami pre Nilsa nie je dôveryhodným vysvetlením, a tak vezme spravodlivosť do vlastných rúk. Vyhrať krvavý spor s mafiou nie je ľahké, ale Nils už nemá čo stratiť. Navyše má v zálohe oveľa silnejšie zbrane - mohutný stroj a šťastie začiatočníka.

Príbeh “spravodlivej“ pomsty s lavínou mŕtvych tiel rozpráva režisér s poriadnou dávkou čierneho humoru, prekvapivých zvratov i elegancie, a výsledkom je zábavný a inteligentný akčný thriller z prostredia zasnežených drsných nórskych hôr.

Film Europe SK


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Mrazivá pomsta (2019)

 Mrazivá pomsta (2019)
Mrazivá pomsta n
Cold Pursuit
Žánr: akční / drama / thriller
Země: Spojené státy americké / Velká Británie / Norsko / Kanada / Francie
Režie: Hans Petter Moland

(remake)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190648
Osobností: 698091
Fotografií: 764831
Plakátů: 377159
Obsahů a biografií: 178437

Poslední komentáře

The End of the F***ing World (20...

The End of the F***ing World
Jak jsem už někde četl a   plně se ztotožňuji. První   díl a ukázky vytvořily   naději, že to bude   "hustokrutopřísná" temná   komedie, ale více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 8 / 10

Kelsova serenáda (2000) [TV epiz...

Kelsova serenáda
Předchozí díl byl o něco   lepší, ale tento také   dobré. Eric si s Donnou   stále vyjasňují svůj   vztah. Kelso smutní po   Jackie, skládá ji více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Polibek smrti (2000) [TV epizoda...

Polibek smrti
Kdo by řekl, že díl ve   kterém je rozchod, slzy a   zabití kočky bude nakonec   taková prča? Jede to vpřed,   několik hlášek je   výbornejch, zas po delší   době solidní díl - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Řekni to psem (2022)

Řekni to psem
Akceptuju, že tohle bylo   určitě namířeno pro   cílovou skupinu do níž   zcela určitě nepatřím a   nepochybuji, že si to   dozajista své více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Temno (1950)

Temno
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10