Duben
ohodnotit

Černý čtvrtek. Janek Wiśniewski padl

Czarny Czwartek - Janek Wiśniewski padł

Žánr:
Země:
Rok:
2010
Délka:
100 minut

Obsah filmu Černý čtvrtek. Janek Wiśniewski padl

 
Polské drama se vrací k událostem roku 1970, kdy došlo v Gdaňsku a Gdyni k dramatickým událostem, které vyvrcholily střelbou policie a armády do davu bezbranných lidí. Scény jsou natočeny v polodokumentárním stylu a jsou věrnou rekonstrukcí tragických chvil v historii polského národa.

Vlastní příběh se zaměřuje na osud čtyřiatřicetiletého zaměstnance gdyňského námořního přístavu Bruna Drywa. Manžel Stefanie a otec třech dětí odchází ráno do práce, aby se stal jednou z prvních obětí masakru. Příběh rodiny Drywů je zakomponován do scén demonstrací, provokací, zatýkáni a různých setkání a jednání odborových a stranických orgánů.

Autor: curil
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.1.2022
Silný film o polských událostech v prosinci   1970 v Gdaňsku a Gdyni. Příběh se odehrává v   několika rovinách, z nichž jedna je osudná pro   rodinu Drywových, kdy otce Bruna zastřelí při   cestě do práce vojáci. Pro mě snad   nejvyhrocenější scéna pohřbu Bruna, kdy jeho   ženu ve dvě ráno vyzvednou doma s tím, že za   půl hodiny je pohřeb. Stejně jako příkaz   osiřelé rodině k vystěhování, aby sousedům   nepřipomínala osudné události. Ne náhodou   připomíná film i českou   "kontrarevoluci" v Česku 1968, což je   několikrát zmiňováno. Druhou rovinou je   jednání polských orgánů na různé úrovni   až po nejvyšší výbor komunistické strany s   Gomulkou v čele, což je asi nejzajímavější   část filmu. Můžeme zapochybovat o   věrohodnosti scén zasedání výboru, ale   obdivuhodný je herecký výkon Wojciecha   Pszoniaka v roli generálního tajemníka   Wladyslawa Gomulky, odporná postava.
radegaster
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.2.2018
Poláci umí
Opět zdařilé drama účtující s nedávnou   minulostí Polska. Velice se mi líbila forma,   kombinace historické rekonstrukce s dobovými   záběry a do nich zasazené příběh rodiny   ovlivněný onou situací. Zobrazení samotných   protestů a krvavé reakce na ně je zobrazeno   velice autenticky a syrově, vyvolává v   divákovi spoustu emocí. Trochu mě jen zamrzelo,   že Poláci, ostatně stejně jako my, po pádu   komunistického režimu, nedokázali nijak s   viníky těchto ohavných činů (nejen členů   strany, ale i příslušníků bezpečnostních   složek) zúčtovat.
Hugin
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 3.1.2015
O událostech zobrazených ve filmu jsem měl   pouze obecné povědomí. Tudíž, a to zcela po   právu, jsem očekával, že se něco, z tohoto, v   podstatě hraného dokumentu, dozvím nějaké   širší souvislosti. Dověděl jsem se jenom   jednu novou věc, jméno jedné z obětí. Janek   Wiśniewski padl.


Hodnocení:n12345678910
Černý čtvrtek. Janek Wiśniewski padl (2010)Černý čtvrtek. Janek Wiśniewski padl (2010)Černý čtvrtek. Janek Wiśniewski padl (2010)Černý čtvrtek. Janek Wiśniewski padl (2010)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698007
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178396

Poslední komentáře

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Společná noc (1999) [TV epizoda]

Společná noc
Eric stále touží vyspat se   s Donnou a oba se tomu   blíží, ale stále k tomu   ještě nedošlo. Red zkouší   vařit, protože Kitty je víc   v více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Tři muži a mladá dáma (1990)

Tři muži a mladá dáma
Tak ještě infantilnější a   naivnější než   "jednička"...Což je škoda,   protože kdyby to bylo trochu   více "normální", dalo by se   na to i koukat:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10