Duben
ohodnotit

Che Guevara

Che: Part One

Rok:
2008
Délka:
126 minut
Premiéra v ČR:
15.1.2009
„Bojovník za svobodu nebo masový vrah?“

Komentáře k filmu Che Guevara

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 10
tarahun
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.12.2009
Na film jsem byl v kině a   líbil se mi . Herecký výkon   hlavního představitele a   umělecké pojetí režiséra   mě přesvěčilo , abych dal   10 . Režisér a scénarista   nad přípravou filmu   strávili hodně času a   věnovali se poměrně hodně   scháněním informací o che   , až z toho vznikly dva filmy   . Jsou , zde vidět názory ,   postoje a životní události   Che Guevary. Film bych   doporučil těm , kteří se   zajímají o che , ti co ho   nemusí ať se na film   nedívají .
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.1.2009
Film mapuje jednu z velkých   událostí 20. století -   kubánskou revoluci. Film   vypráví i životní   prožitky jednoho z hlavních   protagonistů této revoluce,   vypráví o Che Guevarovi. Má   několik časových úseků.   Začíná na počátku   padesátých let, a následně   je děj prostřídáván ve   dvou časových rovinách.   Druhá polovina padesátých   let a boj partyzánů za   svobodnou Kubu. A pak to jsou   léta šedesátá, kdy je   Guevara na návštěvě v USA   a vystupuje na půdě OSN.   Tento snímek je prvním   dílem rozsáhlejšího   projektu a končí v momentě,   kdy po obsazení města La   Lima se partyzání vydávají   do Havany.
Film   vysvětluje motivy revoluce   (zbavení se diktátora   Batisty, osvobození Kuby,   zabránění vykrádání   tohoto ostrova, přineséní   národní důstojnosti   kubánskému obyvatelstvu,   pozemkovou reformu atp.)   Takřka od píky sledujeme,   jak vznikaly jednotlivé   bojové skupiny a jak se   postupně budovala hierarchie   revolucionářů.
pigal
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.11.2009
Che-symbol revolucie
Perfektny reziser+perfektny   herec.Vysledkom je vynikajuci   film o zivote legendy,o ktorej   vacsina z nas takmer nic   nevie,a pritom hrdo nosime   tricka s jeho obrazom...Scenar   nesetri historickymi   udajmi,preto clovek neznaly   veci sa vo filme trochu   straca,ale herecky talent Del   Tora je uzasny a myslim,ze   dokonale zachytil charizmu Che   Guevaru.Ako jeden z mala   filmov ma prinutil,aby som   zapatral na nete a dozvedel sa   o Che Guevarovi co najviac.Z   tychto zdrojov   /napr.Wikipedia/ sa vsak   dozviete aj o tienistych   strankach legendy,o jeho   nekompromisnych   postojoch,popravach atd.Preto   jedine,co mi na filme trosku   vadilo bola ista   idealizacia,ktora je vsak pre   ikony typicka a   akceptovatelna.Film   jednoznacne doporucujem a   tesim sa na druhy diel!!!
charlie1612
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.10.2010
Zajímavě natočený film o   počátcích kubánské   revoluce od vylodění hrstky   revolucionářů až po jejich   tažení na Havanu. Ernesto   „Che“ Guevara byl   vzdělaný idealista plně   oddaný myšlence revoluce.   Těžko můžeme hodnotit   skutky povstalců na začátku   revoluce, aniž bychom si   uvědomili, jaká byla   situace na Kubě za Batistovy   vlády. Jiná otázka je, zda   se jim idéály podařilo   vždy aplikovat v praxi a   udržet, případně kam se   Kuba dostala v dalších   etapách vývoje. Film ale   zřejmě docela dobře   zobrazuje situaci v táboře   povstalců v konfrontaci s   ohlasy na revoluci a mnohdy   neporozumnění tamní situaci   mimo Kubu.
Pardal
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.2.2009
Na některých webech jsem si   o od českých kritiků   přečet že tento film je   značně zidealizovaný a tedy   velmi nereálný, což řada z   nich nebyla schopna přenést   přes srdce a film zhodnotila   velice nízkým hodnocením...   To že je film zidealizovaný   pravda je, ale proboha jedná   se o film, znám tuny   americkejch trháků který   jsou zidealizovaný ještě   mnohem více, jako příklad   slouží snad všechny akční   snímky americké produkce,   kde jeden hrdina všechny   pobije a zachraní svět   nakonec zamává americkou   vlakou s řečma o americké   svobodě.... Nebo řada   válčnejch snímků kde jsou   němečtí vojáci   znázornění jako   fašističtí fanatici jež si   nezaslouží nic jiného něž   kulku atd. atd. a nad   takovými snímky všichni   chrochtaj jak jsou dobře   udělaný mají cit pro moment   a bitvy jsou velice   věrohodné a co na tom že   pravda byla naprosto   překroucená, dokud film   propaguje lidi s naší strany   a je vše OK a hodnocení je   vysoké... Já osbně   rozhodně nejsem komunista ale   že partyzáni musí bejt   plní ideálu (jak   několikrát zaznělo ve   filmu) jsem věřil, film   poměrně reálně popisuje   historii průběhu revoluce   (ne pohnutky aktérů) a   snaží se naznačit proč CHE   pro některé i dnes   zůstává symbolem revoluce,   a to že byl film přehnaně   optimistický a lehce naivní   mu docela promíjím protože   jak jsem říkal takový jsou   skoro všechny ale dokud se   jedná o spojence tak to nikdo   neřeší...
PS:   Doporučuju všem jako prequel   Motocyklové deníky kde byl   Che mimochodem zobrazen taky   jako starostlivý vzdělaný   mladý doktor, který pomáhá   nemocným lidem
Brikca
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.5.2009
Velmi zajímavě natočený   film. Střídání časových   linií bylo pěkně naznačeno   černobílým dokumentem, ale   jelikož jsem byla v kině,   tak mi zanikaly titulky,   přestože byly žluté.   Občas jsem tak nevěděla co   se tam odehrává a to mě   dost nudilo. Také mi vadila   délka filmu a celkem časté   projevy a málo akce.
Clockwork
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.3.2009
No na me to bylo az moc   politicky,ale clovek ma aspon   tak nejak predstavu jak   probihala revoluce,ikdyz si   myslim ze to nebylo tak   mirumilovny jak nam ukazala   americka produkce.Rekl bych ze   revoluce probiha asi trochu   brutalnejc.
Omnibus
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.10.2012
Postava revolucionáře Che je   dostatečně profláknutá a   tím pádem i zajímavá pro   zfilmování a Benicio del   Toro je můj oblíbený herec,   ale dva roky po shlédnutí   musím kriticky přiznat, že   mi z filmu utkvěla v hlavě   mlhavě jen jedna scéna, kdy   Che vrtí hlavou a říká   "to je neskutečné"   Dost málo na vyšší   hodnocení.
Cash89
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 18.3.2009
Tak a je to tady, symbol   všech revolucí je na   světě, bohužel nevím,   jestli se tento film dá   pokládat za Gevarovu   životní pouť…Do Che   Guevary jsem šel s tím, že   nejsem velký znalec této   části historie, ale to   neznamená, že bych od filmu   neočékaval, že mi pomůže   nahlédnout a poukázat   pravdu…Což se   stalo…Část lidí určitě   může odradit jakási   nejednotnost tohoto snímku,   kdy dochází ke střídání   dokumentárního pojetí s   klasickou dějovou linií,   která je sama o sobě trochu   roztřesená…Ale, abych   mluvil za sebe, mě to   neodradilo a naopak se mi   tohle pojetí   zalíbilo…Abych jen nehanil,   Benicio Del Toro samozřejmě   zaslouží velkou pochvalu za   svůj zdařilý herecký   výkon…I když se podle mě,   mělo všechno motat kolem   něj, a vlastně nebyl záběr   kde by nestál a něco   bouřlivě neartikuloval, ale   většinou mi přišlo že   Benicia někdo zastínil svým   „charismem“ …Co mě   docela nudilo byla   začáteční pasáž která   vlastně prezentovala   počátky   „revoluce“…Zdlouhavé a   nudné rozhovory se vlekly v   nekonečném čase, nedivil   bych se kdyby to slabí   jedinci v polovině filmu   vzdali…Nicméně jak už to   bývá se vše vynahradilo v   závěrečné   dvacetiminutovce, dobývání   města nebylo jako z   válečných filmů typu   Vojín Ryan ale umělecky   natočené drama, žádné   litry krve ani dva milióny   mrtvých ale prázdné ulice a   zbloudilá kulka která se   odrazilo od budovy, dělala tu   správnou   atmosféru…Bohužel narovinu   říkám že tenhle film mě   prostě neoslovil tolik jak   jsem čekal...Možná se to   ale po shlédnutí druhého   dílu zlepší!!!
M.A.G.
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 13.7.2012
Když jsem se dozvěděl, že   hlavní roli bude hrát   Benicio Del Torro, tak jsem   byl velmi potěšen a dost   jsem se na tento revoluční   kousek těšil.
Ovšem   po jeho zhlédnutí, mě ta   radost hodně   poklesla.Bohužel jsem v tomto   filmu nenašel zalíbení a   víckrát ho vidět nemusím.I   přes toho Benicia, který to   odehrál bezvadně.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih76108minih76108The Last Seven (2010) 
The Last Seven n
minih24522minih24522Svět otevřený náhodám (1971) 
Svět otevřený náhodám n
minih79311minih79311Otázka respektu (2006) [TV seriál] 
L'onore e il rispetto n
minih39453minih39453Šťáva (2004) [TV film] 
n
minih36918minih36918Shaolin fotbal (2001) 
Siu Lam juk kau n
minih34168minih34168Otec na služební cestě (1985) 
Otac na službenom putu n
minih49260minih49260Sahara (1983) 
Sahara n
minih69273minih69273Srdíčko (1987) [TV inscenace] 
Srdíčko n
minih67646minih67646Lovecká sezóna 3 (2010) [Video] 
Open Season 3 n
minih111130minih111130Noc v muzeu: Tajemství hrobky (2014) [2k digital] 
Night at the Museum: Secret of the Tomb n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Che Guevara: Partyzánská válka (2008)

 Che Guevara: Partyzánská válka (2008)
Che Guevara: Partyzánská válka n
Che: Part Two
Žánr: drama / životopisný / historický
Země: Spojené státy americké / Francie / Španělsko
Režie: Steven Soderbergh

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Marie Antoinetta

00:25 - 01:15

47 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Bojovníci ze Západní a Východn...

00:20 - 01:25

52 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Nebe a dudy (1941)

00:45 - 02:40

27 minut již uběhlo
88 minut zbývá do konce

Prima - Hlava rodiny (1991)

00:55 - 03:10

17 minut již uběhlo
118 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190606
Osobností: 697951
Fotografií: 764381
Plakátů: 376831
Obsahů a biografií: 178347

Poslední komentáře

Legenda o vraždícím strašákovi (...

Legenda o vraždícím strašákovi
Vražedných bubáků je   stále málo, a tak nám   tvůrci ze SyFy naservírovali   dalšího. Takže obyčejný   televizní film navíc s   dějem více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 4 / 10

Meč (2024) [TV epizoda]

Meč
Ukecanější a nudnější   díl, akce málo a celkově   zas trapný scény jak zbraně   běžný armády na příšery   nefungují, přitom Sparťané   mají více >

Autor: FLA | Hodnocení: 5 / 10

Kapitán Fracasse (1961)

Kapitán Fracasse
Pěkná francouzská   historická romantika s   nezbytnou dávkou   dobrodružnosti a krásnou   výpravou. Typický film pro   Jeana Maraise v roli více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Svatyně (2022) [TV epizoda]

Svatyně
Pustil jsem se do sledování   druhé série seriálu HALO,   ačkoliv první řada byla pro   mně spíš lehký   nadprůměr. První díl   druhé série se více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Školní ples (1999) [TV epizoda]

Školní ples
Tenhle díl byl dle mého   spíše méně vtipný a o   něco vážnější. Blíží   se školní ples, Eric jde s   Donnou, Fez plánuje tanečky   a více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10