Duben
ohodnotit

Darjeeling s ručením omezeným

The Darjeeling Limited

Rok:
2007
Délka:
104 minut
Premiéra v ČR:
24.1.2008
„Indie. Vlak. Tři bratři. Několik pološílených žen…“
Popis / Obsah / Info k filmu Darjeeling s ručením omezeným
Ve vlaku společnosti Darjeeling, s. r. o. v Indii se rok po pohřbu svého otce sejdou svérázní bratři Whitmanovi – Francis, Peter a Jack. Nejstarší Francis se rozhodl sejít s bratry a podle předem připraveného plánu a itineráře nabrat duchovní sílu na cestě za matkou, která žije v indickém klášteře. Všichni tři bratři si poměrně lezou na nervy, přesto se spolu snaží v rámci možností vycházet. Cílem jejich duchovní cesty je, aby si zase důvěřovali.

Zpočátku se to zrovna dvakrát nedaří. Třeba když postupně vycházejí najevo tajnosti každého z nich. Poté, co si Peter v rámci jedné zastávky koupí jedovatého hada, který mu potom ve vlaku uteče, chce průvodčí bratry z vlaku vysadit. Poprvé ho ještě přemluví, aby je nechal jet dál, ale s dalším incidentem, když se kvůli poděděným věcem po otci poperou, jsou všichni tři z vlaku vysazeni.

Při čekání na další vlak se nachomýtnou k nehodě dvou malých chlapců uprostřed řeky. Snaží se je zachránit, ale u jednoho se jim to nepodaří. Druhý chlapec je zavede do místní vesnice, kde poprvé mají čas na přemýšlení. I během pohřbu mladšího z dětí. Už to vypadá, že duchovní cesta skončí fiaskem a všichni odletí zpátky domů, když si to Francis, Peter i Jack rozmyslí a pokračují za matkou do kláštera...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Darjeeling s ručením omezeným
Skvělé herecké výkony, jedinečný humor, exotická atmosféra, napínavý příběh a bollywoodská stylizace
Vše začíná předfilmem Hotel Chevalier, odehrávajícím se v prostorném hotelovém pokoji v centru Paříže. Nejmladší ze tří bratrů Whitmanových Jack (Jason Schwartzman) se tu tak trochu ukrývá před světem a před svou americkou přítelkyní (Natalie Portman). Ta ho vystopuje a navštíví. Nedá se ovšem říct, že by to bylo setkání nejšťastnější. Ale to jsme už v Indii a taky v jiném filmu, kde sledujeme obchodního cestujícího (Bill Murray), kterému se ani po ďábelsky rychlé a nebezpečné cestě motorovou tříkolkou nepodaří dohonit vlak společnosti Darjeeling Limited. V něm sedí Jack, jeho starší bratr Peter (Adrien Brody) a nejstarší ze sourozenců Francis (Owen Wilson). Právě Francis se pro ně rozhodl připravit dobrodružné putování s překvapivým cílem. Jejich životy totiž velmi poznamenalo úmrtí otce a následné zmizení jejich matky.
Režiséra Wese Andersona u nás diváci znají hlavně díky netradičním komediím Život pod vodou a Taková zvláštní rodinka. Anderson ve svých snímcích dokáže nastínit komický a zároveň i velmi melancholický pohled na život. Každá z jeho působivých komedií se týká lásky, rodiny, ale i toho, jaké je to být člověkem na nesprávném místě. I ve svém zatím posledním filmu řeší Anderson vztahy mezi bratry, jejich přítelkyněmi a vlastně vůbec světem okolo nich.
Anderson patří k několika málo autorům neotřelých komedií, kteří si získali přízeň nejen mezinárodního publika a kritiky, ale také hereckých hvězd, které se v jeho filmech objevují. Hlavní roli už tradičně získal Owen Wilson, Andersenův spolužák z filosofie. Toho diváci znají z komedíí (My dva a křen, Nesvatbovi) i akčních filmů (Armagedon, Za nepřátelskou linií). Adriena Brodyho znají čeští diváci především z oscarového dramatu Pianista, ale také z Vesnice nebo King Konga. Jason Schwartzman se našemu publiku představil ve filmech Mám rád Huckabees, Moje krásná čarodějka, Šňup a Marie Antoinetta. V jedné z menších rolí se objeví Bill Murray a Natalie Portman se (zřejmě úplně poprvé) ukáže v celé své kráse.
Darjeeling s ručením omezeným aspiruje na řadu prestižních filmových ocenění. Ostatně, svou cestu světovými kiny úspěšně zahájil na několika filmových festivalech, včetně toho benátského. Výborně se mu daří i v amerických a britských kinech.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Darjeeling s ručením omezeným
Autor netradičních komedií Wes Anderson se ve snímku Darjeeling s ručením omezeným vydal se svými hrdiny, třemi bratry Whitmanovými, na cestu po Indii, při níž chtějí sourozenci vzkřísit nefungující rodinu. Jako prolog k nezvyklému „cestopisu“ připojil krátký film Hotel Chevalier (jenž vznikl o dva roky dříve) o setkání jednoho z bratrů, Jacka, s bývalou přítelkyní v luxusním pařížském hotelu. - Jack, Peter a Francis spolu od pohřbu otce už rok nemluví. Jejich pouť inicioval nejstarší Francis. Chce dát do pořádku bratrské vztahy a uskutečnit setkání s matkou, která před lety zmizela a nyní žije jako jeptiška v himálajském klášteře. Než k ní doputují, čeká trojici mužů na trase dálkového vlaku společnosti The Darjeeling Limited a později i mimo ni mnoho bláznivých dobrodružství a překvapivých situací. – Bratři jakoby ještě nedospěli, přestože ve svých životech řeší problémy dospělých (těhotenství manželky, útěk od partnerky, absence partnerky). Především se nedokázali vyrovnat s bolestnou ztrátou rodičů. Při svérázném putování napříč Indií zprvu vedou dětinské hádky, ovšem pak se (pod vlivem silných kapek proti bolesti a jiným obtížím) nechají unášet vším cizokrajným kolem sebe a dojdou k usmíření. – Anderson divákům nabízí neobvyklou, avšak svou hravostí a přesnou stylizací podmanivou podívanou. Na život, zejména ten v rámci rodiny, režisér uplatňuje svůj originální komický pohled s přídechem melancholie. Vizuální podoba a celkové ladění snímku vychází z prostředí, kde se příběh odehrává; obraz v sytých barvách je podpořen melodickou muzikou (starší populární hudba i orientální melodie). Výsledkem je dobře fungující vynalézavá filmová „jinakost“, působící dojmem důvěrně známého a přinášející navíc poznání exotické země.
-dh-, Filmový přehled 2008/2


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Až kohout snese vejce (2006) [...

13:50 - 14:55

63 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Sloni zblízka

14:20 - 15:15

33 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Tajemství hradu v Karpatech (1...

14:10 - 16:20

43 minut již uběhlo
87 minut zbývá do konce

Prima - Vychytávky Ládi Hrušky (2015) ...

14:40 - 15:25

13 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190577
Osobností: 697879
Fotografií: 764048
Plakátů: 376689
Obsahů a biografií: 178304

Poslední komentáře

Romantický víkend (1999) [TV epi...

Romantický víkend
Jede se na chatu, ale Kelso se   líbá s jinou holkou a tak ho   tam sebou Jackie nechce, ale   potom jí Kelso chybí. Eric   se dává dohromady více s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Vánoce (1998) [TV epizoda]

Vánoce
Správně "praštěnej" díl,   jede to vpřed, střídají se   situace a hlášky a scénky   jsou některý mimořádně   povedený, bavěj všichni,   ale super je Kelso hlavně u   kradení stromečku:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Bílý lotos (2021) [TV seriál]

Bílý lotos
Celkem zajímavý počin,   plný osobitých osůbek a   rádoby překvapivých   závěrů (které jsou ale   poměrně dost dobře   předvídatelné). V druhé více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 6 / 10

Alenka v říši divů (1999) [TV fi...

Alenka v říši divů
Chtěl jsem si na stará   kolena rozšířit vědomosti   a poprvé v životě vidět   "nějakou Alenku". No vybral   jsem si toto dílko a čert   ví, více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10