Duben
ohodnotit

Harry Potter a Kámen mudrců

Harry Potter and the Sorcerer's Stone

Další název:
Harry Potter and the Sorcerer's Stone; Harry Potter and the Philosopher's Stone; Harry Potter a Kameň mudrcov (SK); Harry Potter und der Stein der Weisen
Rok:
2001
Délka:
152 minut
Premiéra v ČR:
14.2.2002
„Dobrodružství začíná. Harry Potter nastupuje do prvního ročníku kouzelnické školy a poprvé se utká s Voldemortem.“
Popis / Obsah / Info k filmu Harry Potter a Kámen mudrců
Před deseti lety položili čarodějové Brumbál, Hagrid a McGonagallová na práh domu Vernona a Petunie Dursleyových miminko s jizvou na čele. Je to malý Harry Potter, syn Petuniiny zemřelé sestry. Dursleyovi se o něj sice starají, na rozdíl od vlastního syna Dudleyho mu však neprojevují příliš lásky. Když se blíží Harryho jedenácté narozeniny, zjistí ke svému překvapení, že dokáže mluvit s hadem. V den narozenin mu čaroděj Hagrid doručí dort a dopis. Harry se dozví, že jeho rodiče byli čarodějové a nezahynuli při obyčejné autonehodě, ale v boji se zlým Voldemortem. Jizvu na čele si odnesl z tohoto boje. Nyní má právo nastoupit do učení ve Škole kouzel a čar v Bradavicích. Hagrid mu pomůže nakoupit školní pomůcky, včetně kouzelnické hůlky, a potom ho pošle na nádraží, kde z tajného nástupiště 9 3/4 odjíždí expres do Bradavic. Ve vlaku se Harry skamarádí se sympatickou Hermionou a dobráckým Ronem. Společně se pak dostanou na prestižní kolej Nebelvíru. Díky mimořádnému talentu k létání se stane novým chytačem nebelvírského famfrpálového mužstva. Po zápasu čeká žáky Vánoční volno, kterého Harry, Ron a Hermiona využijí k pátrání po tajemství, které střeží v podzemí školy trojhlavý pes. Zjistí, že se týká alchymisty Nicolase Flamela, který kdysi vyrobil kámen mudrců, s jehož pomocí lze získat Elixír života. A právě ten chce Voldemort, aby získal zpět tělo a sílu, o kterou ho připravilo střetnutí s Harrym a jeho rodiči.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Harry Potter a Kámen mudrců
sběratelská edice (3 DVD) obsahuje
Navíc nový dokument: Vytváření magického světa Harryho Pottera1. díl: Kouzlo začíná
Rok 1
Obsáhlá třídisková sada korunovaná skvělým, dosud neuvedeným dokumentem.
Vytváření magického světa Harryho Pottera 1. část: Kouzlo začíná, první kapitola strhující osmidílné série.

Odhalte intimní detaily hledání hereckých představitelů Harryho Pottera a jeho kamarádů. Podívejte se na dosud neuvedené kamerové zkoušky Daniela, Ruperta a Emmy. Staňte se svědky toho, jak hvězdy a štáb přicházejí na historicky první den natáčení. Sledujte krok za krokem důležitá rozhodnutí Chrise Columbuse, jak vytvořit na plátně Harryho svět. Ohlédněte se s Danielem, Rupertem a Emmou za úžasným desetiletím, kdy filmy vznikaly, v rozhovorech, které jste dosud neviděli.
Bonusy:
Úvod Daniela Radcliffa
Vytváření magického světa Harryho Pottera 1. část: Kouzlo začíná,
Mezinárodní televizní speciál Nahlédnutí do světa Harryho Pottera
Kompletní galerie upoutávek a televizních spotů
Zvuková verze/formát: česky 5.1, anglicky 5.1, slovensky 5.1
Obrazový formát: 16:9
Titulky: česky, anglicky, slovensky


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Harry Potter a Kámen mudrců
Harry Potter (Daniel Radcliffe) je sirotou, keďže mu ako malému chlapcovi zomreli obaja rodičia. Preto žije už niekoľko rokov u svojich príbuzných, v rodine Dursleyovcov. V deň svojich 11 narodenín Harry začne dostávať tajomné listy. Harry však na nich ani nemôže odpovedať, keďže mu ich jeho strýko Vernon Dursley (Richard Griffiths) zakáže prezrieť. Preto do ich domu zavíta jedného dňa polobor Hagrid (Robbie Coltrane) a zoberie Harryho na Rokfortskú strednú školu čarodejnícku. Spolu pôjdu nakupovať do Šikmej uličky, kde sa Harry po prvý krát stretne s mágiou, prídu na Nástupište 9 a 3/4 a tam Harry spozná svojho budúceho najlepšieho priateľa, Rona Weasleyho (Rupert Grint). Po príchode na Rokfortskú stanicu ich opäť privíta Hagrid a budú sa plaviť po jazere na Rokfortský hrad. Tam všetkých nových študentov roztriedi Rokfortský klobúk do fakúlt, Chrabromil, Bystrohlav, Bifľomor a Slizolin. Hneď na začiatku školského roka si Harry znepriatelí jedného študenta so Slizolinu, Draca Malfoya. On sa stane Harryho nepriateľom po ďalšie roky na Rokforte.
Harrymu sa stále viac začína páčiť svet mágie a kúziel. Dokonca sa naučí sa hrať Metlobal, ktorý je najznámejším športom vo svete kúziel. Stane sa najmladším stíhačom za posledných sto rokov a vďaka svojmu vrodenému talentu napomôže Chrabromilu získať metlobalový pohár. Rokfort sa stane Harrymu niečím ako domovom. Tam Harry zažije spolu so svojimi dvoma najlepšími kamarátmi, Ronom Weaslym a Hermionou Grangerovou (Emma Watson) najväčšie dobrodružstvo svojho života. Stretne sa totiž so svojim úhlavným nepriateľom, lordom Voldemortom.


Autor: Kuvik

Popis / Obsah / Info k filmu Harry Potter a Kámen mudrců
Harry Potter prožívá po smrti rodičů nepříliš radostné dětství. Jako sirotek je vychováván svým přísným strýcem Vernonem, tetou Petunií a neustále otravován tlustým bratrancem Dudleyem. Svůj život tráví v malém přístěnku pod schody. Tam je mu, v den jeho jedenáctých narozenin, adresován dopis psaný zeleným písmem, který obsahuje pozvání, aby opustil lidský svět a nastoupil jako žák do Školy čar a kouzel v Bradavicích. Obr Hagrid pomůže Harrymu sehnat všechny kouzelnické pomůcky, které bude ve škole potřebovat a tak se mladý čaroděj může vydat na londýnské nádraží King´s Cross a z nástupiště 9 a 3 odcestovat do Bradavic. Ve vlaku se potká s dalšími prvňáky Hermionou a Ronem, kteří se postupně stanou jeho přáteli. V bradavické škole je čeká nejedno dobrodružství, ale také nebezpečí. Začíná příběh, který si nedokázali představit ani ve svých nejsmělejších snech ...


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Harry Potter a Kámen mudrců
Joanne K. Rowlingové se sérií o malém kouzelníkovi Harrym Potterovi podařilo v literatuře totéž, co kdysi Georgi Lucasovi s trilogií Hvězdných válek ve filmu. Totiž recyklovat staré známé téma ve formě oslovující miliony fanoušků. Vzhledem k popularitě knihy i filmu snad ani není nutné dodávat, že v prvním dílu sirotek s jizvou na čele zjistí, že kromě normálního světa, ve kterém dosud žil, existuje také svět kouzelníků, do kterého patří. V kouzelnické škole v Bradavicích se pak Harry s kamarády Ronem a Hermionou místo psaní a čtení učí čarovat. Nemají to jednoduché, protože Vy-víte-kdo stále usiluje o Harryho život.
Film sice právě nevyniká spádem a až příliš striktně se drží předlohy, to mu ale na popularitě neubralo nic. A nebýt výraznějšího zrna v několika nočních sekvencích, nebylo by obrazu DVD co vytknout. Také zvuk je svou pro-
pracovaností téměř dokonalý. Bonusy jsou výrazně orientované na děti a omezují se na chození po 3D animacích Bradavic a přilehlých pozemků, nákupy v Příčné ulici, představování postav a rekvizit ukázkami z filmu, provádění kouzel, míchání lek-tvarů... V knihovně se dá dokonce vypátrat několik desítek výtvarných návrhů. Dospělým je určen snad jedině dokument, ve kterém tvůrci popisují natáčení filmu.


Popis / Obsah / Info k filmu Harry Potter a Kámen mudrců
Jedenáctilety Harry se dozví, že jeho zemřelí rodiče byli kouzelníci. Díky svým mimořádným schopnostem má právo studovat na čarodéjnické škole. Z utajeného nástupiště nastoupí do vlaku jedoucího do Bradavic. Ve škole zažije spoustu fantastických dobrodružství, včetně pátrání po místnosti s kouzelným zrcadlem a utkání ve famfrpálu.

Autor/Zdroj: /Febiofest


Popis / Obsah / Info k filmu Harry Potter a Kámen mudrců
Pověst úspěšného hollywoodského režiséra rodinných snímků potvrzuje Chris Columbus adaptací mimořádně populární knížky britské autorky Joanne K. Rowlingové Harry Potter a Kámen mudrců. První z řady plánovaných filmů, jež by měly postupně kopírovat děj všech sedmi knih (Rowlingová momentálně chystá na trh pátou), uvádí na scénu titulního hrdinu, jedenáctiletého sirotka vychovávaného u příbuzných v nouzi a nelásce. Když se outsider Harry dozví, že jeho zemřelí rodiče byli kouzelníci a že má díky svým mimořádným schopnostem právo studovat na čarodějnické škole, mění se od základů jeho život. Nevlídnou realitu nechává za sebou a s dychtivostí i obavami zahajuje první rok ve škole v Bradavicích. Získává si přátele i nepřátele a potýká se se svým nezvyklým postavením. Objevuje totiž, že jeho rodiče zahynuli, když ho bránili před zlým lordem Voldemortem, a že účty stále ještě nejsou vyrovnány. Voldemort se teď pokouší získat tělesnou podobu, již ztratil při dávném střetu s Harrym, prostřednictvím Kamene mudrců ukrytého v bradavickém sklepení. – Film (stejně jako kniha) těží z kombinace školního a čarodějnického prostředí. (V domácím kontextu se nabízí srovnání s Dívkou na koštěti – 1971, FP 19/72). Columbus věrně vizualizuje děj knihy se samozřejmým důrazem na spektakulární stránku vyprávění (jedním z trikových vrcholů filmu je zápas v oblíbeném čarodějnickém sportu famfrpálu). Stylovou jednotu vyprávění, nad jehož detaily bděla samotná autorka, pomáhá navodit i "britské" obsazení, kombinující talentované mladistvé herce s osvědčenými ostrovními hvězdami, vystupujícími ve vesměs upozaděných dospělých rolích (Maggie Smithová, Alan Rickman, Robbie Coltrane, Richard Harris, John Cleese...). Columbusova podívaná v souladu s předlohou (a navzdory své délce) preferuje vkus dětského publika, přičemž se mu ovšem nijak výrazně nepodbízí.
Alena Prokopová Filmový přehled 2002/2

Autor/Zdroj: Prokopová Alena/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (2022)

 Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (2022)
Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství n
Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore
Žánr: dobrodružný / rodinný / fantasy
Země: Spojené státy americké
Režie: David Yates

(pokračování)

Fantastická zvířata a kde je najít (2016)

 Fantastická zvířata a kde je najít (2016)
Fantastická zvířata a kde je najít n
Fantastic Beasts and Where to Find Them
Žánr: dobrodružný / rodinný / fantasy
Země: Velká Británie / Spojené státy americké
Režie: David Yates

(spin-off)

Harry Potter a Relikvie smrti – část 2 (2011)

 Harry Potter a Relikvie smrti – část 2 (2011)
Harry Potter a Relikvie smrti – část 2 n
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II
Žánr: dobrodružný / drama / rodinný / fantasy / adaptace
Země: Velká Británie / Spojené státy americké
Režie: David Yates

(---)

Harry Potter a Relikvie Smrti – část 1 (2010)

 Harry Potter a Relikvie Smrti – část 1 (2010)
Harry Potter a Relikvie Smrti – část 1 n
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I
Žánr: fantasy / dobrodružný / drama / adaptace
Země: Velká Británie / Spojené státy americké
Režie: David Yates

(---)

Harry Potter a Princ dvojí krve (2009)

 Harry Potter a Princ dvojí krve (2009)
Harry Potter a Princ dvojí krve n
Harry Potter and the Half-Blood Prince
Žánr: dobrodružný / fantasy / drama / romantický / mysteriózní / adaptace
Země: Velká Británie / Spojené státy americké
Režie: David Yates

(---)

Harry Potter a Fénixův řád (2007)

 Harry Potter a Fénixův řád (2007)
Harry Potter a Fénixův řád n
Harry Potter and the Order of the Phoenix
Žánr: dobrodružný / rodinný / fantasy / drama
Země: Velká Británie / Spojené státy americké
Režie: David Yates

(---)

Harry Potter a Ohnivý pohár (2005)

 Harry Potter a Ohnivý pohár (2005)
Harry Potter a Ohnivý pohár n
Harry Potter and the Goblet of Fire
Žánr: rodinný / dobrodružný / drama / fantasy
Země: Spojené státy americké / Velká Británie
Režie: Mike Newell

(---)

Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004)

 Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004)
Harry Potter a vězeň z Azkabanu n
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Žánr: dobrodružný / fantasy / rodinný / mysteriózní
Země: Spojené státy americké / Velká Británie
Režie: Alfonso Cuarón

(---)

Harry Potter a Tajemná komnata (2002)

 Harry Potter a Tajemná komnata (2002)
Harry Potter a Tajemná komnata n
Harry Potter and The Chamber of Secrets
Žánr: rodinný / dobrodružný / fantasy / mysteriózní
Země: Spojené státy americké / Spolková republika Německo / Velká Británie
Režie: Chris Columbus

(---)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190633
Osobností: 698064
Fotografií: 764715
Plakátů: 377084
Obsahů a biografií: 178419

Poslední komentáře

Zvony z rákosu (1950)

Zvony z rákosu
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Žízeň (1949)

Žízeň
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Rande (2000) [TV epizoda]

Rande
Taky slušný díl, několik   scének a hlášek   výborných. Stěžejní téma   dílu je, že Kitty chce s   Ericem trávit více času,   zdá se ji, že se více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Den poté (2000) [TV epizoda]

Den poté
Eric se konečně dočká a   má sex s Donnou, ale každej   kvalitu sexu vidí jinak a   různě o ní mluví. Celkově   slušný díl, vícero   vtipných seků a hlášek -   70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
Další z nekonečné řady   variací na oblíbené téma   jak nejlépe natočit film,   který bude technicky co   nejhorší, bude mít co   nestupidnější více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 1 / 10