Duben
ohodnotit

Ikarův pád [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1977
Délka:
101 minut
„Rodinné drama o lásce, důvěře a selhávání.“

Obsah filmu Ikarův pád

 
Dramatický příběh otce, syna a celé rodiny řeší závažný sociální problém, který s sebou přináší nebezpečí alkoholismu. Otec Kára, hudebník v baru, propadá alkoholu natolik, že to ohrožuje rodinné soužití. Matka, která vidí, jak se partner mění, nemá už sílu znovu uvěřit jeho slibům a hledá východisko v novém vztahu. Jediný, kdo otci věří, je syn Ondřej. Přesvědčí otce, aby se šel dobrovolně léčit.

Hra Jiřího Hubače, vyznamenaná na MTF Zlatá Praha 1977 a na MTF Monte Carlo 1978, patří k nejvýznamnějším dílům české původní televizní tvorby. Předností Hubačova dramatického talentu je hluboký pohled na osudy postav a jejich okolí, schopnost...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Československá televize, Česká televize
 
 
Typ:
[TV inscenace]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Ikarův pád >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

volam.sa.pistik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.2.2021
Pád ako istota
Film má obrovský prínos, že poukazuje na   obrovský problém v spoločnosti, ktorý ostáva   tak trocha nepovšimnutý, alebo lepšie to   povedať takto, ľudia si ho často nechcú   všímať. Na druhej strane tu vidno, kde sa   spoločenské pitie posunulo. Keby dnes išiel na   liečenie každý s takým pitím ako p. Kára,   tak tu máme poloprázdne ulice. Mne prišiel   skôr ako pijan. Večer zahral, dal si nejaké   drinky, dnes štandard. Ráno ho vôbec netriaslo   a ešte čistil boty. V skutočnosti alkoholik už   o piatej ráno dvoma rukami pije dvojdecko, lebo   jednou rukou by sa netrafil do krku. O siedmej si   dá druhú a po výdatných raňajkách ide   vysmiaty do obchodu kúpiť si svačinku. Toto   nepíšem vôbec ako vtip, iróniu, toto je   realita. Sám viem sám na sebe, čo je boj s   alkoholom a v dnešných časoch je to horšie,   lebo ľudia pijú hlavne, aby zabudli a nemali   bolesť, hlavne na duši. Alkohol to poskytne a   výmenou za chvíľkové šťastie je to   najhoršie peklo, aké si človek dokáže   predstaviť. Kedysi sa vedeli dať ľudia dokopy   skôr, lebo pili skôr od veselosti a šťastia,   moc im nechýbalo, každý mal babu, dom, deti,   čo viac trebalo. Tiež som bol zarazený, keď   tá jeho frajerka videla p. Káru, a hovorí, to   tak strašne vyzerá stále. No ja som v čakárni   videl iné stavy a tu pán Kára vyzeral doslova   ako štramák. Film mal kvality, osobne ma však   nebavil a niektoré veci som nechápal, ale ako   hovorím, jeho najväčšie pozitívum je   poukazovanie na najväčšiu a najzákernejšiu   chorobu ľudstva. P.S. v dnešných slobodných   časoch by som povedal ešte rozšírenejšia.   Pije sa možno menej ako kedysi, ale problém má   čoraz viac ľudí. A v dnešných dobách   lockdownov, karantén, zákazu vychádzania sa to   extrémne zhoršuje, hovoria to psychiatri,   bežní ľudia a aj štatistiky predaja alkoholu v   obchodoch
klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.9.2019
Tato inscenace patří bezesporu do klenotnice   těch opravdu nejlepších a nejvýznamnějších   počinů naší televizní tvorby.
Pánové   František Filip a Jiří Hubač dokázali   (zdaleka ne poprvé ani naposledy)že jsou   skutečně mistry svých oborů!
Samostatnou   kapitolou je pak velký herecký koncert a to   nejen Vladimíra Menšíka ale i Jaromíra   Hanzlíka, Čestmíra
Řandy, Jany Hlaváčové   či Josefa Vinkláře.
Jedinou hvězdičku dolů   dávám za nešťastné obsazení Reginy   Rázlové, která ve své roli působí krajně   nepřesvědčivě ale přiznám se že díky   celoživotním lidským NEKVALITÁM této dámy   nedokážu možná její herectví posuzovat   úplně objektivně (i když si to nemyslím).   Jako celek mimořádná podívaná mimo jakékoliv   bariéry času nebo politických režimů.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.6.2018
Skvělý film a výtečná hudba v něm
Skvěle vytvořený televizní film o démonu   alkoholu, skvěle stvárněné postavy, pan   Menšík zvárnil roli alkoholem ničeného   prostého citlivého člověka výtečně.   Naprosto krásná a dá se řict i nadčasově   vybočující z rámce filmu je uplně poslední   scéna z filmu, ve které Menšík řekně prostou   větu, pravdivou větu a nato se objevuje pohled   na hvězdnou oblohu, zaznívá nádherná hudba a   jdou závěreční titulky, myslím, že je to   vůbec jedna nejkrásnějších scén nejen z   našich filmů, ale i ve světové kinematografii.   Menšík ve scénách "alkoholového   opojení" působí přesvědčivě, že   skutečně pod vlivem byl. Nemam ve zvyku reagovat   na jiné komentáře k filmům, ale dole pode mnou   jistý pytrix vyčítá negativa tohoto filmu,   že prý ve scénách kdy je Menšík coby opilý   tak nepůsobí věrohodně, patrně má Pytrix   zkušenost ze svého alkoholického opojení a má   jiné chování než jaké předvedl mistr   Menšík. Dobře mu tak, /jak vidno z jeho jiných   bla komentů/. Ono jaký je člověk ve   skutečnosti tak takovou má "opičku"   někdo se směje někdo nadává nebo je   agresivní. Film vřele doporučuji ke zhlédnutí   a dokoukání až do konce, konec filmu je   jedinečný.
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 14.9.2013
Asi jsem viděl něco jiného, než všichni   ostatní zde. Nezlobte se na mně, ale při vší   úctě k panu Menšíkovi, tohle normálně   odfláknul. Copak takto vypadá ožralý chlap???   Ani náhodou, vsadím se, že toho opilce bych i   já zahrál lépe. Ta postava nebyla ani za mák   věrohodná. Tedy mínus. A veliké. Dále, nevím   proč tak zbytečně dlouhé hudební vstupy, ty   mohly být jednoznačně kratší – tedy další   mínus. A pokud to bylo o vztazích, opičí   láska syna k otci, hm, hm, no budiž. Krásnou   hysterku zahrála paní Regina. No, ve výsledku   to vůbec nevidím v nějakých superlativech. Je   mi to líto, protože ten potenciál co tam byl,   mi přišel prostě nevyužitý.   201309149802/10022
jarda53
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.3.2013
Když se říká, že alkohol je lék na bolest,   ale nesmí se to přehánět, aby nedopadl jako   Vladimír Menšík ve filmu. Jak jsme si u   Menšíka zvykli, že hraje v komédiích, v tv   dramatických polohách je přesvědčivě   vynikající. Ale i dobře mu ve filmu sekundují   Hanzlík, Hlaváčová, ale i Řanda...
payo1555
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.1.2012
Všichni herci jsou prostě úžasní, pan   Menšík !, paní Hlavačová !, pan Hanzlík ! a   dokonce "nesympatický švagr" pana   Řandy ! , člověk si užívá hereckého   koncertu.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.12.2011
Chlast dělá divy, hlavně když se vymkne z   rukou.Na druhou stranu existuje přísloví :   "Kdo pil umřel, kdo nepil tak   taky".
Jedna věc je jistá, herecké   obsazení je v tomto filmu, převážně o   problému z alkoholem, výborné.Hlavně   V.Menšík, ale také Jana Hlaváčová.
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 20.8.2010
Kdybych byl větší fanoušek Menšíka nebo   vážnějších filmů nebo obojího, dal bych   hereckým výkonům i příběhu možná i deset   bodů. Ale protože nejsem, tak moc vážné filmy   prostě nemusím, ani Menšíka až tak   "nežeru", dávám polovic.
green-tea
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.10.2009
Filmů, zabývajících se problémem alkoholismu   není (a nebude) nikdy dost - zvlášť jsou-li   podány tak vynikajícím způsobem jako Ikarův   pád. Vynikající obsazení a perfektní   ztvárnění rolí jen podtrhuje celkové   vyznění díla.
Franio
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.8.2009
Perfektní přednes Vladimíra Menšíka,ještě   by tu moh i být mezi námi kdyby....
Čestmír   Řanda taky vynikající,Jana Hlaváčová   neměla myslím moc šancí na projev
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih25603minih25603Tmavomodrý svět (2001) 
n
minih29482minih29482A.I.: Umělá inteligence (2001) 
A.I.: Artificial Intelligence n
minih5733minih5733Ďábel a desatero (1962) 
Le Diable et les dix commandements n
minih39762minih39762Jeskyně (2005) 
The Cave n
minih40656minih4065616 Bloků (2006) 
16 Blocks n
minih115611minih115611Návrat blbýho a blbějšího (2014) 
Dumb and Dumber To n
minih7563minih7563Fantomas kontra Scotland Yard (1967) 
Fantomas Contre Scotland Yard n
minih72840minih72840Krvavý Bangkok (2015) 
Skin Trade n
minih55656minih55656Krásný ztráty (1999) [TV pořad] 
Krásný ztráty n
minih9299minih9299Jak svět přichází o básníky (1982) 
Jak svět přichází o básníky n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Hodina klavíru (2007) [TV film]

 Hodina klavíru (2007) [TV film]
Hodina klavíru n
 
Žánr: drama
Země: Česká republika
Režie: Zdeněk Zelenka

(pokračování)

Tažní ptáci (1983) [TV inscenace]

 Tažní ptáci (1983) [TV inscenace]
Tažní ptáci n
 
Žánr: drama
Země: Československo
Režie: František Filip

(pokračování)

Vladimír MenšíkVladimír Menšík a Jaromír HanzlíkJaromír Hanzlík a Iva Janžurová
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190628
Osobností: 698009
Fotografií: 764538
Plakátů: 376944
Obsahů a biografií: 178406

Poslední komentáře

David Copperfield (1974) [TV min...

David Copperfield
Romány Charlese Dickense jsou   svým obsahem a atmosférou   velmi "anglické" a asi nikdo   je nedokáže pro film či   televizi lépe adaptovat, než více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Alien Intruder (1993) [Video]

Alien Intruder
I na vysloveně béčkovou   záležitost určenou do   videodistibuce počátku   90.let, na kterou se dokážu   dívat s nostalgickou   shovívavostí, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 6 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Cigareta (1999) [TV epizoda]

Cigareta
Dobre díl celkem, Donna si   zapálí u školy, ale cígo   podrží Eric, kterej dostane   vyhazov. Bojí se aby to   nevěděl Red, ale tomu to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10