Duben
ohodnotit

Klér

Kler

Žánr:
Země:
Rok:
2018
Délka:
133 minut

Obsah filmu Klér

 
Byli tři a byli kněží. A všichni měli své poklesky, kulantně řečeno. Polský kasovní trhák o pokrytectví v katolické církvi.

Tři kněží se scházejí na faře, aby se zpili na počest přežití dávné tragédie. Leszek sní o kariéře ve Vatikánu, alkoholik Tadeusz má naopak na starost vesnickou farnost, kde má čas na zálety. Veselou náladu jim zkalí novina, že třetí z nich, Andrzej, je obviněn ze sexuálního zneužití malého kluka. Obsazeno nejznámějšími polskými herci.

27. Dny evropského filmu

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.3.2021
O sexuálním zneužívání chlapců katolickými   kněžími slyšel snad každý a do dnes se   kvůli tomu katolická církev otřásá.   Současný polský režisér a scenárista o tom   natočil film a stejně jako jeho předešlá   filmová díla se jedná o mistrovské dílo.   Fakt, že je zrovna Polsko v oblasti katolické   víry značně enormní, nemůže překvapit   nelichotivé reakce tamního osazenstva. Ale tak   už to bývá, když se přesně uhodí   hřebíček na hlavičku. Musí se ale i tak   uznat, že svou výpovědí o daných skutcích je   to skutečně hodně odvážný film, které   někdo v obhajobě může něco takového brát i   jako satiru. Vážně? Dalo by se říci, že   mnohý divák se dozví i věci, o kterých neměl   ani tušení. Kromě pedofilie také korupci,   libertinismus (odchylka od uznávané doktríny a   morálky), a mnoho dalšího. Snímek svým   způsobem jako správný film baví a děsí   zároveň. Tady vlastně poznáme, že svatí   otcové, jak se kněžím říká, zase až tak   svatí nejsou. A pokud na tom stále trvají, je   namístě vznést otázku, jak potom vypadá   člověk hříšný, takřka až posedlý   ďáblem. Děj má silný začátek, silný   průběh a až emočně nejsilnější konec,   natočený takřka až dokumentárním dojmem.   Film, jaký tady ještě nebyl, který se prostě   musí vidět. A jen tak pro zajímavost, fanoušky   polského válečného seriálu 'Čtyři z tanku a   pes' (1966-70) může potěšit skutečnost, že   si tu zahrál i Janusz Gajos, známý z onoho   seriálu jako Janek. Pokud ho však vůbec někdo   pozná.
topipig
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.8.2019
Režisér Smarzowski po megabrutální Volyni   servíruje další kousek, kterým si   znepřátelil celou polskou církevní instituci.   Kler se díky perfektně vystavěnému, pravdou   doloženému příběhu pouští do církve s   takovou razancí a zaslouženým odporem, že jsem   si říkal, kam až může dojít. A že zašel   až tak daleko, to jsem nečekal. Vygradované   finále mě svým způsobem, ač je to úplně   jiný žánr připomnělo Srpski film. Že si   vezme na paškál biskupa i arcibiskupa, to je   fakt síla! Pokrytecká polská církev   režisérovi zakázala natáčet v kostelích a   tak si obstaral povolení u nás a veškeré tyto   scény se natáčely na našem území. Musím   uznat, že Smarzowski má velkou odvahu, a pravdu   o pedofilii a korupci v církevním odvětví se   nebál ukázat naplno a natvrdo! Tak, jak to ti   zatracení šmejdi dělají! Herecké obsazení je   bomba, většinu znám už z dřívějších   režisérových filmů. Arkadiusz Jakubik, který   hraje kněze Kukuly mě už delší dobu   připomíná jednoho mého nejmenovaného   kamaráda :D. Moc se těším, s jakým tématem   přijde Smarzowski příště!


Hodnocení:n12345678910
Klér (2018)Klér (2018)Klér (2018)Klér (2018)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698004
Fotografií: 764514
Plakátů: 376938
Obsahů a biografií: 178396

Poslední komentáře

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Společná noc (1999) [TV epizoda]

Společná noc
Eric stále touží vyspat se   s Donnou a oba se tomu   blíží, ale stále k tomu   ještě nedošlo. Red zkouší   vařit, protože Kitty je víc   v více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Tři muži a mladá dáma (1990)

Tři muži a mladá dáma
Tak ještě infantilnější a   naivnější než   "jednička"...Což je škoda,   protože kdyby to bylo trochu   více "normální", dalo by se   na to i koukat:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10