Duben
ohodnotit

Kniha přežití

The Book of Eli

Další název:
Kniha prežitia (SK)
Rok:
2009
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
11.2.2010
„Zabíjí, aby ji chránil. Zabíjejí, aby ji získali.“
Popis / Obsah / Info k filmu Kniha přežití
V post-apokalyptické Americe musí jeden muž (Denzel Washington) jménem Eli, ochránit posvátný svazek, který je záchranou celé lidské rasy.


Autor: Forrest

Popis / Obsah / Info k filmu Kniha přežití
Svět je třicet let po jaderné apokalypse, ta vyhladila většinu lidstva a spoustu dalších oslepila, zákony neplatí a cesty patří gangům, které jsou schopny člověka zabít kvůli botám, hltu vody nebo prostě jen tak. Pustinami kontinentu, který býval Amerikou, prochází osamělý poutník Eli. Míří na západ, aniž by přesně znal svůj cíl, ale dobře ví, že svou cestu musí uskutečnit. V rukou drží poslední kopii knihy, kterou bedlivě střeží vlastním životem, protože skrývá jedinou naději pro budoucnost. Pouze Carnegie, samozvaný vládce města zlodějů a zabijáků, chápe sílu, kterou má Eli v moci, a je rozhodnut ji za každou cenu získat pro sebe. Eli se nezastaví před ničím, co by mu zabránilo naplnit svůj osud a přinést pomoc ohroženému lidstvu.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Kniha přežití
Třicet let po poslední válce je Země zničena. Apokalyptickou krajinou se potulují bandy násilníků a zlodějů. Dva muži v ponurém snímku Kniha přežití chápou, jakou moc může mít slovo Boží, zvláště když na světě zůstala jediná bible. Ten první, černoch Eli, byl pověřen posláním, jemuž zasvětil život. Ten druhý, despotický Carnegie zamýšlí vírou upevnit svou moc. Zatím ovládá svůj kraj politikou cukru a biče, již používá i ve vztahu ke své družce, slepé Claudii, a její dceři Solaře. – Poněkud zdlouhavý akční postkastastrofický road movie bratrů Allena a Alberta Hughesových (oba nar. 1972) po vizuální stránce působivě zobrazuje zdevastovanou Zemi se zdevastovanou společností, v níž okolnosti nahrávají násilníkům i spekulantům. V osadě, ovládané diktátorským Carnegiem, panují podmínky jako kdysi na Divokém západě. Úlohy protagonistů v přímočarém příběhu jsou dané: Carnegie představuje sofistikované i brutální zlo, Solara touhu po změně k lepšímu a Eli muže s posláním. Bible, kterou muž chrání se zbraní v ruce, je nadějí pro lidstvo; musí být ovšem ve správných rukách. – Snímek se navzdory účasti Denzela Washingtona a Garyho Oldmana zařazuje jen do žánrového průměru, přičemž tvůrci dost „opisují“ od předchůdců (např. od George Millera a jeho série Šílený Max).
-kat-, Filmový přehled 2010/4


Popis / Obsah / Info k filmu Kniha přežití
V nepříliš vzdálené budoucnosti, asi třicet let po konečné válce, prochází pustinami kontinentu, který býval Amerikou, osamělý muž. Všude kolem něj se nacházejí opuštěná města, rozpadající se silnice, sežehlá země – pomníky nedávné katastrofy. Civilizace neexistuje, zákony neplatí. Cesty patří gangům, které jsou schopny člověka zabít kvůli botám, kvůli hltu vody...nebo prostě jen tak.
Ale na tohoto poutníka nestačí.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - Maigret a vzpurní svědkové (19...

22:50 - 00:30

13 minut již uběhlo
87 minut zbývá do konce

ČT2 - Eurovision Song Contest 2024

21:00 - 23:15

123 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - Zlatá labuť (2023) [TV seriál]

21:45 - 23:05

78 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

22:50 - 23:55

13 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698007
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178402

Poslední komentáře

Alien Intruder (1993) [Video]

Alien Intruder
I na vysloveně béčkovou   záležitost určenou do   videodistibuce počátku   90.let, na kterou se dokážu   dívat s nostalgickou   shovívavostí, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 7 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Cigareta (1999) [TV epizoda]

Cigareta
Dobre díl celkem, Donna si   zapálí u školy, ale cígo   podrží Eric, kterej dostane   vyhazov. Bojí se aby to   nevěděl Red, ale tomu to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10