Duben
ohodnotit

Kniha přežití

The Book of Eli

Další název:
Kniha prežitia (SK)
Rok:
2009
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
11.2.2010
„Zabíjí, aby ji chránil. Zabíjejí, aby ji získali.“

Obsah filmu Kniha přežití

 
Svět je třicet let po jaderné apokalypse, ta vyhladila většinu lidstva a spoustu dalších oslepila, zákony neplatí a cesty patří gangům, které jsou schopny člověka zabít kvůli botám, hltu vody nebo prostě jen tak. Pustinami kontinentu, který býval Amerikou, prochází osamělý poutník Eli. Míří na západ, aniž by přesně znal svůj cíl, ale dobře ví, že svou cestu musí uskutečnit. V rukou drží poslední kopii knihy, kterou bedlivě střeží vlastním životem, protože skrývá jedinou naději pro budoucnost. Pouze Carnegie, samozvaný vládce města zlodějů a zabijáků, chápe sílu, kterou má Eli v moci, a je rozhodnut ji za každou cenu získat pro sebe. Eli se...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Allen HughesAllen Hughes  
Albert HughesAlbert Hughes  
hraje:
Denzel WashingtonDenzel Washington.....Eli [54]   
Gary OldmanGary Oldman.....Carnegie [51]   
Mila KunisMila Kunis.....Solara [25]   
Michael GambonMichael Gambon.....George [68]   
Malcolm McDowellMalcolm McDowell.....Lombardi [65]   
Jennifer BealsJennifer Beals.....Claudia [45]   
Ray StevensonRay Stevenson.....Redridge [44]   
Tom WaitsTom Waits.....inženýr [59]   
Frances de la TourFrances de la Tour.....Martha [64]   
Chris BrowningChris Browning.....vůdce banditů [45]   
Evan JonesEvan Jones.....Martz   
Joe PingueJoe Pingue.....Hoyt [33]   
Richard CetroneRichard Cetrone.....bandita [47]   
Lora Martinez-CunninghamLora Martinez-Cunningham.....banditka   
Jennifer CaputoJennifer Caputo.....motorkářka [38]   
Eddie PerezEddie Perez.....motorkář   
scénář:
Gary WhittaGary Whitta  
hudba:
Atticus RossAtticus Ross  
Claudia SarneClaudia Sarne  
Leopold RossLeopold Ross  
Deva AndersonDeva Anderson.....supervize   
kamera:
Don BurgessDon Burgess  
střih:
Cindy MolloCindy Mollo  
Mo HenryMo Henry.....střih negativu [52]   
trailer
Oficiální stránky:
www.knihapreziti-film....
https://www.netflix.co...
 
 
Distributor v ČR:
Falcon
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Kniha přežití >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

volam.sa.pistik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.4.2021
Cesta na Západ
Prečítal som si názory a komenty na film a   zväčša boli kritické a film skôr zavrhovali.   Určite s nimi súhlasím v tom, že 80 miliónov   to nemohlo stáť, to mi nejde do hlavy. A tu   nastáva ale u mňa jeden problém. Nemám   príliš v láske podobné postapokalyptické   filmy, keďže sú zväčša na jedno kopyto, ale   nejakým zázrakom sa mi tento páčil. V prvom   rade kamera a ten prazvláštny filter, ktorý sa   tu náramne hodil. Oceňujem, že sa to tu aj   zaobišlo bez zombíkov a mimozemšťanov a   napríklad, že jedna z najcennejších komodít   je voda, celkom to pridáva na logike. Inak   nasledujú klasické klišé, banditi, mestečko s   jedným ostrým týpkom, ktorý tomu vládne,   neohrozený hlavný hrdina, pekná kočka s ním a   tak ďalej. Pozor, možný SPOILER, aj keď sa   budem snažiť nepoužiť, resp. použiť totálne   minimum. Veľa ľudí na to nadávalo, že ako sa   mohol tak dobre biť, keď ... a tak. Celé to   práveže do seba zapadalo a na filme ma ani tak   neoslovili dobré herecké výkony, ani tie bitky,   či určité napätie. Oslovila má tá   bezútešná atmosféra a celková pointa filmu.   Mal s posledným exemplárom cieľ a ten naplnil,   vskutku originálnym spôsobom, a aj keď podľa   logiky mal byť mŕtvy a nemohol mať tak dobrú   mušku a ohybnosť, vysvetlenie je jednoduché,   bol vedený Vyšším, vďaka ktorému mal   naplniť cieľ. Podľa mňa zaujímavý film,   ktorý by sa mi nemal páčiť, ale tá pointa   bola perfektná a jednoducho sa mi zapáčil. No a   pikoška na záver. Nechápal som, prečo v   obchode, krčme a všade musel cudzinec ukazovať   ruky, či sa netrasú, veď tam napríklad tí   banditi chlastali, lebo som mal pocit, že voda   bude drahšia. Až potom ktosi napísal, že ide o   chorobu Kuru a to je následok kanibalizmu, iné   peklo
Rastaman33
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 16.6.2020
Za mě velké zklamání. Že nositel víry je   černoch se superschopnostmi už je dneska skoro   povinnost, ale ten zbytek příběhu...slabota.   Spousta věcí je ve filmu vyslovený nesmysl.   Padesátník má rychlejší reakce, než   mlaďoši? Střílí jako Old Shatterhand?! Kdo   někdy střílel, tak ví, že bez tréninku   trefí kulový. Danzel trénovat nepotřebuje. Co   rána, to zásah. V pohybu. JASNĚ. Postapo   krajina je vykreslená pěkně, ale že všichni   padouši jsou běloši mě už nebaví. Stačí se   podívat dnes do Ameriky na rabující   davy...která barva tam vládne? Přesto se na to   dalo dívat. Do chvíle, než došlo na hledání   Knihy. Která to asi bude? Americké filmy jsou   poslední dobou hodně pobožné a tady se to   nevyhnulo ani postapo světu. Vydržel jsem zhruba   do půlky. Mám rád "road movie" i   postapo filmy, ale tohle se nepovedlo.
T2
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.7.2018
║Rozpočet $80miliónov║Tržby USA   $94,835,059║Tržby Celosvetovo $158,750,817▐   Tržby za predaj Blu-ray v USA $18,207,921   //počet predaných kusov 550,466║ Tržby za   predaj DVD v USA $42,702,508 //počet predaných   kusov 1,871,484║ Vo svojej podstate to je   neskutočná samoúčelná záležitosť, kde   hľadať nejaký hlbší zmysel príbehu je asi   zbytočné, hlavne že to je dobre sfilmované na   čele s tajomným pútnikom v podobe skvelého   Denzela Washingtona, ktorý celý film drží nad   vodou, akcia zaujme, hudba fajn, tmavý/ šedý   filter zo začiatku strašne otravuje ale postupne   som si naň zvykol. Gary Oldman je tu na   nespoznanie, stále som váhal či to je vlastne   on. Film tipovo ako Cesta ale určite je omnoho   pútavejší. /70%/
roox
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.8.2015
Filmová zápletka nutí sledovat až do konce a   Denzel Washington dokazuje, že stále nepatří   do starého železa. To stejný i Gary Oldman,   který si střihnul dalšího skvělého   záporaáka. Kulisy jsou také obstojné a nejde o   nudnou akční bezmyšlenkovitou střílečku.   Tudíž dal bych i 100%, ale jako zarytý ateista   prostě nemůžu.
radegaster
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 6.8.2015
Kniha schémat
Pár soubojů s nožem a jedna větší   přestřelka akční epos neudělají. A co je   horší, jedna podezřelá pointa a pár pokusů o   existenciální dialogy už vůbec nestvoří   drama. Kniha přežití se potácí odnikud nikam,   herci se plouží přesně zasazeni do svých   nepřekvapivých škatulek a všechno končí   jedním velkým otazníkem nad tím, jestli je   tohle myšleno vážně. S rozumným odstupem   stále slabší rozhárané nic, které nad   hranicí jedné hvězdy drží pár záblesků   postapokalyptické atmosféry.
CyberMageFroll.LF
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.3.2015
Vizuálně zajímavý film možná s trochu   rozpačitým, ale zároveň silným příběhem. A   docela překvapil i závěr jak to s tou knihou a   hlavně s Elim vlastně je. Filmu se možná dá   vyčítat mnohé a asi nesedne každému, ale mě   si dokázal překvapivě získat.
Buckmister
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 30.11.2014
Kniha přežití
Od tohoto filmu jsem po přečtení recenzí   neočekával nic světoborného a také se tak   stalo . Zápletka průměrná , děj pod   průměrný . Nedomyšlené detaily . Jednou jsem   viděl a více vidět nemusím
Prorok_Mysterionu
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.7.2014
Kniha Eli
Náboženský fanatik Eli jde na západ s   křesťanským fetišem biblí v báglu, aby   právě ten západ, ve kterým najde ty správný   a dobrý lidi, mohl opět rozšířit do světa tu   víru, která má na svědomí globální   katastrofu, jež všechno zničila, hlavně teda   na východě.. Geniální scénář.
Naki
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.1.2013
Co nemají české filmy od těch amerických ?   Ten silný příběh a tak skvělou kameru, co už   snad každou chvíli uvidíme doufejme i u nás.   Ale ale tohle přeci nemá být především   akční film, ale spíš duchovní příběh   jednoho poustevníka, který jde vstříc svému   osudu naplnit své poslání. Kniha, která   udělá pořádek a pokusí se dát mír a klid   světu. Pro mne to je mysteriozní film se vším   všudy, to že se objeví jen pár bitek to   nedělá z filmu nudu. Bůh mu ukázal cestu, Bůh   mu dal víru, Bůh ho chránil, Bůh mu dal   klidný odpočinek. (On byl tím Mesiášem né ta   kniha) Musím říct, že i když jsem si nečetl   obsah filmu hned jsem si film oblíbil.
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 1.3.2012
To bylo divný....
....ze začátku mi trošku připomínalo film   Cesta ( 2009, Vigo M. ) a pak ani to ne.A když   jsem zjistil, že je tam tak podložená víra,   chtěl jsem to vypnout.Přesto jsem se dodíval,   chtěl jsem vědět, jak to dopadne:-)....je to o   něco lepší než ta Cesta ( ale jenom díky   efektům ).
Možná že kdyby v tom filmu nebyla   tak proklamovaná víra, tak by byl asi   lepší.Jenomže ono to bylo vlastně všechno o   té víře.
Takže pro mně zklamání a víc ho   vidět nemusím.Za ty efekty a za   Garyho....dávám 4.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih118651minih118651Vina Lucie de B. (2014) 
Lucia de B. n
minih18695minih18695Setkání v červenci (1978) 
Setkání v červenci n
minih66563minih66563Dobrodružství Toma Sawyera (1967) [TV inscenace] 
Dobrodružství Toma Sawyera n
minih163638minih163638Prospektor (2018) 
Prospect n
minih4836minih4836Byl jednou jeden polda (1995) 
Byl jednou jeden polda n
minih42379minih42379Bůh odpouští, já ne! (1967) 
Dio perdona... Io no! n
minih7312minih7312Elektrický jezdec (1979) 
The Electric Horseman n
minih38115minih38115O chrabré Kordule (1972) [TV inscenace] 
O chrabré Kordule n
minih26825minih26825Blázinec v prvním poschodí (1969) [TV film] 
Blázinec v prvním poschodí n
minih100211minih100211Podzimní úplněk (2010) 
Another Harvest Moon n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Kniha přežití (2009)Kniha přežití (2009)Kniha přežití (2009)Kniha přežití (2009)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190575
Osobností: 697870
Fotografií: 764026
Plakátů: 376658
Obsahů a biografií: 178302

Poslední komentáře

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Chobotnice (1998)

Chobotnice
Tak nějak nevím... nechala   jsem se zlákat jmény, která   znám, ale vůbec mě to   nezaujalo. Příšery byly jak   z loutkového divadla,   více >

Autor: peginka | Hodnocení: 4 / 10

Střílejte na měsíc (1982)

Střílejte na měsíc
Jen zdánlivě úplně   banální rodinné drama o   jednom rozpadajícím se   manželství, protože   režisér Parker to dost   chytře natočil, použil více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10