Duben
ohodnotit

Kniha přežití

The Book of Eli

Další název:
Kniha prežitia (SK)
Rok:
2009
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
11.2.2010
„Zabíjí, aby ji chránil. Zabíjejí, aby ji získali.“

Komentáře k filmu Kniha přežití

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 30
Romanos333
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.6.2010
Alcatraz Press
Po přečtení   různých,převážně   kritických komentářů na   různých webech jsem nabyl   dojmu,že bolševik je zpět   ,v plné parádě a na plné   pecky.Proč jinak by tento   film nazvali křesťanskou   agitkou? Možná by Elimu byla   odpuštěna občasná   konzumace lidského masa a   třesoucí se ruce,spíš to,   než čtení Bible,osobní   víra a modlitba.Dějiny a   filmy jimi ovlivněné jsou   plné modlících se a   věřících bojovníků..a v   tento okamžik je jedno k   jakému Bohu se upínají-je   to jejich věc a právo   každého člověka na této   planetě..
Takže Eli   do toho..skvělá postapo   atmosféra...bratři   Hughesové by klidně mohli   zfilmovat Fallout...Denzelovi   tato role opravdu sedla...ten   klidný způsob jakým   likviduje své   nepřátele,kráčí zničenou   krajinou...je to příběh   poutníka v těžké   době,příběh se silným   poselstvím ..a ta hudba.Abych   nezapoměl Gary Oldman jako   záporák opět boduje, milým   překvapením Tom Waits -ten   mohl dostat víc   prostoru,radost na něj   pohledět,a trochu nadsázky   na závěr...Kdybych se dožil   postapokalyptických časů   jistě bych byl na svých   cestách klidnější s Elim   po svém boku...
BinLADIN
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.6.2010
Velmi pěkní film to to sci   fi je skvěle zpracované,  
a hlavně role   Denzla Washigtona mně osobně   hodně překvapila.
Ten   to skvělí herec znova   dokázal že jeho talent je   famozní.
kvietek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.2.2010
Film mnoha tváří
Musim se na tenhle film   podívat ještě jednou,   proč? Asi proto, že film   není jen o tom, co by se   mohlo na první pohled zdát.   Krajina legendárního   Falloutu (postapokaliptická   krajina) vyzývá k   představě, že půjde o film   "přežití v nouzi s   hordou krvežíznivých   vrahounů v zádech".   Prvních 10 minut filmu mě   doslova mrazilo v zádech,   připadalo mi to tak   realistické a syrové...brr.   Nechci se dožít něčeho   podobného. Nějaký   zajímavější akce byla jen   na začátku, pokud hledáte   akčňárnu, tady neuspějete.   Film je o ostudu   "chodce", který   přenáší "knihu".   Poslední Bibli na Zemi. Ano,   někdo jen uslyší slovo   Bible a film odepíše. Je to   o tom, že někdo chce udělat   něco "víc" než   jen připitomnělý žití v   pustině, rvát se o vodu,   vraždit a žrát lidi. I osud   majitele baru, který Bibli   chce je zajímavý, ne z   hlediska filmu, ale spíš v   tom, jak moc po knize touží,   až tomu úplně podlehne a to   doslova. Zajímavý je taky   konec, přece někdo se   našel, kdo chce obnovit   lidstvo a nehledá v tom   vlastní prospěch. ...Proto   film mnoha tváří. *pěkně   mě dostalo: "Book of Eli   - nakladatelství   Alcatraz" :)
volam.sa.pistik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.4.2021
Cesta na Západ
Prečítal som si názory a   komenty na film a zväčša   boli kritické a film skôr   zavrhovali. Určite s nimi   súhlasím v tom, že 80   miliónov to nemohlo stáť,   to mi nejde do hlavy. A tu   nastáva ale u mňa jeden   problém. Nemám príliš v   láske podobné   postapokalyptické filmy,   keďže sú zväčša na jedno   kopyto, ale nejakým zázrakom   sa mi tento páčil. V prvom   rade kamera a ten   prazvláštny filter, ktorý   sa tu náramne hodil.   Oceňujem, že sa to tu aj   zaobišlo bez zombíkov a   mimozemšťanov a napríklad,   že jedna z najcennejších   komodít je voda, celkom to   pridáva na logike. Inak   nasledujú klasické klišé,   banditi, mestečko s jedným   ostrým týpkom, ktorý tomu   vládne, neohrozený hlavný   hrdina, pekná kočka s ním a   tak ďalej. Pozor, možný   SPOILER, aj keď sa budem   snažiť nepoužiť, resp.   použiť totálne minimum.   Veľa ľudí na to nadávalo,   že ako sa mohol tak dobre   biť, keď ... a tak. Celé to   práveže do seba zapadalo a   na filme ma ani tak neoslovili   dobré herecké výkony, ani   tie bitky, či určité   napätie. Oslovila má tá   bezútešná atmosféra a   celková pointa filmu. Mal s   posledným exemplárom cieľ a   ten naplnil, vskutku   originálnym spôsobom, a aj   keď podľa logiky mal byť   mŕtvy a nemohol mať tak   dobrú mušku a ohybnosť,   vysvetlenie je jednoduché,   bol vedený Vyšším, vďaka   ktorému mal naplniť cieľ.   Podľa mňa zaujímavý film,   ktorý by sa mi nemal   páčiť, ale tá pointa bola   perfektná a jednoducho sa mi   zapáčil. No a pikoška na   záver. Nechápal som, prečo   v obchode, krčme a všade   musel cudzinec ukazovať ruky,   či sa netrasú, veď tam   napríklad tí banditi   chlastali, lebo som mal pocit,   že voda bude drahšia. Až   potom ktosi napísal, že ide   o chorobu Kuru a to je   následok kanibalizmu, iné   peklo
roox
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.8.2015
Filmová zápletka nutí   sledovat až do konce a Denzel   Washington dokazuje, že   stále nepatří do starého   železa. To stejný i Gary   Oldman, který si střihnul   dalšího skvělého   záporaáka. Kulisy jsou také   obstojné a nejde o nudnou   akční bezmyšlenkovitou   střílečku. Tudíž dal bych   i 100%, ale jako zarytý   ateista prostě nemůžu.
dobes.pavel
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.10.2010
Kniha přežití
Poměrně vydařený akční   dobrodružný film.   Apokalyptický námět je   bezesporu vždy zajímavý.   Najde se tu několik   zajímavých akčních scén,   kde se objeví i trochu krve,   ale o vyložené syrovosti se   mluvit nedá, což je možná   trochu škoda. Osobně mě   nejvíc zaujalo prostředí   vyprahlé, zpustošené   krajiny, do kterého je   příběh vsazen. Mírně jsem   byl zklamán v závěru filmu,   čekal jsem prostě od toho   víc.
CyberMageFroll.LF
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.3.2015
Vizuálně zajímavý film   možná s trochu rozpačitým,   ale zároveň silným   příběhem. A docela   překvapil i závěr jak to s   tou knihou a hlavně s Elim   vlastně je. Filmu se možná   dá vyčítat mnohé a asi   nesedne každému, ale mě si   dokázal překvapivě získat.
reby
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.1.2012
Postapokalytickej žánr mám   rád,podle mě celkem   povedený snímek, i když   čekal jsem víc, pěkně   zpracovaná krajina a skvělej   Denzel, bible a slepota může   bejt pro někoho blbost, pro   mě taky :) ale překous jsem   to
curil
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.3.2011
Od filmu jsem čekal více.   Ne, že bych byl vyloženě   zklamaný, ale film mi   připadal trochu zdlouhavý, a   nezachránil to ani Denzel   Washington a Gary Oldman.   Dobrá byla katasrofická vize   krajiny a měst po   zničující válce.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.7.2011
Nejvíc se mi líbila pointa s   knihou, kdy ji hlavní padouch   získá, ale je mu stejně na   nic a pak zpracovaná vize   postapokalyptické   budoucnosti. Zbytek je tak   nějak to co už divák mohl   vidět v Šíleném Maxovi a v   dalších podobných filmech.   Dobrá byl ještě vsuvka se   starší dvojicí v jejich   domě, ale celkově to bylo   takové nemastné, neslané =   škoda.
enejčel
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.4.2011
Děj se odehrává po jaderné   válce (jak jsem pochopil) a   svět se změnil, už žádné   peníze, ale lidé jako   bezdomovci, kteří kradou   parfény, knihy, rukavice atd.   Z tohoto děje plyne, že ve   filmu nebude moc herců a že   to žádný div světa   nebude.
Denzel   Washington vs Gary Oldman.   Tahle dvojce je dobrá, ale   příde mi, že děj má   rychlý spád a že rychle   utíká a když na to koukáte   už po třetí, prostě vás   to potom nudí, ale ve filmu   se nacházejí i překvapivé   scény, ale ten konec mě   nejvíce zklamal.
Zkoukněte a uvidíte.
T2
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.7.2018
║Rozpočet   $80miliónov║Tržby USA   $94,835,059║Tržby   Celosvetovo $158,750,817▐   Tržby za predaj Blu-ray v USA   $18,207,921 //počet   predaných kusov 550,466║   Tržby za predaj DVD v USA   $42,702,508 //počet   predaných kusov 1,871,484║   Vo svojej podstate to je   neskutočná samoúčelná   záležitosť, kde hľadať   nejaký hlbší zmysel   príbehu je asi zbytočné,   hlavne že to je dobre   sfilmované na čele s   tajomným pútnikom v podobe   skvelého Denzela Washingtona,   ktorý celý film drží nad   vodou, akcia zaujme, hudba   fajn, tmavý/ šedý filter zo   začiatku strašne otravuje   ale postupne som si naň   zvykol. Gary Oldman je tu na   nespoznanie, stále som váhal   či to je vlastne on. Film   tipovo ako Cesta ale určite   je omnoho pútavejší. /70%/
Peykka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.5.2011
Celý film se nic neděje,   děj vypadá bezcílně a   nezajímavě. Ale pointa je   nečekaná a hodně   zajímnavá. I to je názor na   vznik Bible. Ale přitáhne   vaši pozornost až tak půl   hodiny před koncem.
matej69
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.6.2011
Nejsem příznivec církve a   ani bible, ale celkově vzato   to nebyl nejhorší   postapokalyptickej film...
Mohli ale blíž objasnit,   jak nastala ta apokalypsa, ale   i tak to ušlo...
Naki
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.1.2013
Co nemají české filmy od   těch amerických ? Ten silný   příběh a tak skvělou   kameru, co už snad každou   chvíli uvidíme doufejme i u   nás. Ale ale tohle přeci   nemá být především   akční film, ale spíš   duchovní příběh jednoho   poustevníka, který jde   vstříc svému osudu naplnit   své poslání. Kniha, která   udělá pořádek a pokusí se   dát mír a klid světu. Pro   mne to je mysteriozní film se   vším všudy, to že se   objeví jen pár bitek to   nedělá z filmu nudu. Bůh mu   ukázal cestu, Bůh mu dal   víru, Bůh ho chránil, Bůh   mu dal klidný odpočinek. (On   byl tím Mesiášem né ta   kniha) Musím říct, že i   když jsem si nečetl obsah   filmu hned jsem si film   oblíbil.
Prorok_Mysterionu
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.7.2014
Kniha Eli
Náboženský fanatik Eli jde   na západ s křesťanským   fetišem biblí v báglu, aby   právě ten západ, ve kterým   najde ty správný a dobrý   lidi, mohl opět rozšířit   do světa tu víru, která má   na svědomí globální   katastrofu, jež všechno   zničila, hlavně teda na   východě.. Geniální   scénář.
kockak1
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 12.8.2011
Chtěla bych jednou vidět   film o tom jak za pár   desítek let budou na Zemi   všichni lidé zdraví,   bohatí a šťastní. Namísto   toho se stále dívám na vize   zničení a zmaru, bídy,   války a pomalého zániku a   už mě to unavuje. Tím chci   říct, že tenhle film je   stejný jako spousta jiných z   budoucnosti. Po vizuální   stránce je alespoň trochu na   co koukat, i když to není   nic příjemného a děj se   točí opravdu kolem knihy -   bible, ale pointa je opět   další slabota. Takže   shrnuto, podtrženo - když   nemáte co dělat......
mazator
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 28.1.2010
6/10
Po valce,o ktere se ve filmu   jen mluvi,skoda mohlo byt vice   akce.Zeme je znicena,vyprahla   sluncem.Nedostatek vseho   zakladniho k zivotu.Myslim ze   Denzelovi slusi spis jen   vysetrovatel,detektiv apd.Tady   je zneho ochrance,bojovnik a   jaky si prorok,ta kniha je   samozrejme bible.Pro me   zklamani.
Erkul
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 7.1.2012
Tak zase jeden z filmů,   který se moderními   technickými prostředky a   režijními postupy snaží   rozšiřovat poselství víry,   víry všeobjímající a   mající sílu přežít i po   "velkém světle",   nebo-li nukleárním pekle.   Celý příběh je zaobalen do   akčního hávu a stále   sděluje, krok za krokem,   poselství desatera a vrcholí   jakýmsi překvapením a   setkáním s geniálním   mozkem, který si vryl do   paměti od prvního do   posledního písmene text   Bible. Méně by bylo více.
vojtam
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 3.2.2012
Kniha nekniha...
No teda takový zklamání.   Apokalyptická vize světa   neměla chybu, ale ten zbytek.   Poselství víry atd.,   závěrečná poenta taky nic   moc. Na dvě hodiny filmu   prostě nuda a zase nuda   kterou nezachrání ani   výborní herci. Dle mě se z   toho dalo vymačknout mnohem   víc.:((
Buckmister
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 30.11.2014
Kniha přežití
Od tohoto filmu jsem po   přečtení recenzí   neočekával nic   světoborného a také se tak   stalo . Zápletka průměrná   , děj pod průměrný .   Nedomyšlené detaily . Jednou   jsem viděl a více vidět   nemusím
viana
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 7.11.2010
Zvláštní pojetí   apokalyptického světa s   kráčejícím   zabijákem,který má své   poslání....úžasný Denzel   Washington i Gary Oldman,oba   se zhostili své role nadmíru   přesvědčivě.Film je velmi   ponurý,zdevastovaná krajina   i chování lidí,nejlepší   je ale tečka nakonec:BOOK OF   ELI-ALCATRAZ!..se i zasměju:)
M.A.G.
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 1.3.2012
To bylo divný....
....ze začátku mi trošku   připomínalo film Cesta (   2009, Vigo M. ) a pak ani to   ne.A když jsem zjistil, že   je tam tak podložená víra,   chtěl jsem to vypnout.Přesto   jsem se dodíval, chtěl jsem   vědět, jak to   dopadne:-)....je to o něco   lepší než ta Cesta ( ale   jenom díky efektům ).
Možná že kdyby v tom   filmu nebyla tak proklamovaná   víra, tak by byl asi   lepší.Jenomže ono to bylo   vlastně všechno o té   víře.
Takže pro mně   zklamání a víc ho vidět   nemusím.Za ty efekty a za   Garyho....dávám 4.
goranchorvat
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 11.8.2010
Vyhozené miliony
Kniha přežití je jedno   velké zklamání.Nevím kam   se podělo 80 mil.dolarů   rozpočtu, ale do filmu to   rozhodně nebylo:).Nudný a   totálně nezajímavý   scénář který jako by z oka   vypadl postapokaliptyckým   blábolům devadesátých   let.Dementní a neumytí   motorkáři, rozvláčný a   zdlouhavý děj a navrch porce   mnoha nelogických   situací.Bratři Hughesovi se   tady hodně minuly svým   cílům, a i Denzel W.bohužel   přispívá k celkové   vyšumělosti tohoto vzhledem   k rozpočtu podprůměrného   scifi.
rankinfitch
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 1.7.2010
Další důkaz toho, že se za   hodně veliký peníze dá   natočit hodně velikej   šmejd, který nezachrání   ani hollywoodská esa, jako   jsou Gary Oldman a Denzel   Washington. A to už je na   pováženou. Pokud někoho   baví modlení a nuda, bude se   mu to líbit.
FLA
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 16.11.2011
Na apokalyptickej film   slabota!Pokud jsem dobře   pochopil tak slepý bojovník   putuje krajinou a nese bibly o   kterou mají zájem různé   gangy a všiváci,no blbost na   entou,ale pánbičkářům to   asi udělá radost!A taky   docela dost nuda!!
radegaster
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 6.8.2015
Kniha schémat
Pár soubojů s nožem a jedna   větší přestřelka akční   epos neudělají. A co je   horší, jedna podezřelá   pointa a pár pokusů o   existenciální dialogy už   vůbec nestvoří drama. Kniha   přežití se potácí odnikud   nikam, herci se plouží   přesně zasazeni do svých   nepřekvapivých škatulek a   všechno končí jedním   velkým otazníkem nad tím,   jestli je tohle myšleno   vážně. S rozumným odstupem   stále slabší rozhárané   nic, které nad hranicí   jedné hvězdy drží pár   záblesků postapokalyptické   atmosféry.
Rastaman33
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 16.6.2020
Za mě velké zklamání. Že   nositel víry je černoch se   superschopnostmi už je dneska   skoro povinnost, ale ten   zbytek příběhu...slabota.   Spousta věcí je ve filmu   vyslovený nesmysl.   Padesátník má rychlejší   reakce, než mlaďoši?   Střílí jako Old   Shatterhand?! Kdo někdy   střílel, tak ví, že bez   tréninku trefí kulový.   Danzel trénovat nepotřebuje.   Co rána, to zásah. V pohybu.   JASNĚ. Postapo krajina je   vykreslená pěkně, ale že   všichni padouši jsou   běloši mě už nebaví.   Stačí se podívat dnes do   Ameriky na rabující   davy...která barva tam   vládne? Přesto se na to dalo   dívat. Do chvíle, než   došlo na hledání Knihy.   Která to asi bude? Americké   filmy jsou poslední dobou   hodně pobožné a tady se to   nevyhnulo ani postapo světu.   Vydržel jsem zhruba do   půlky. Mám rád "road   movie" i postapo filmy,   ale tohle se nepovedlo.
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 25.1.2011
Podivný film o podivných   lidech, tak trochu MAD MAX.   Snímek mne zcela zklamal a   absolutně ničím nezaujal.   Prostě film ke ke kterému se   již nehodlám vracet.
stania
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 9.8.2011
Patetická nuda za hodně   peněz (výprava je opravdu   skvělá; to ale nestačí na   dvě hodiny filmu). Oba   (vlastně všichni) herci   přehrávají, u Garyho   Oldmana mi to úplně rvalo   srdce. A překvapivý konec?   Ten byl spíš k smíchu.
Tenhle film je výborný   příklad, jak při použití   všech ingrediencí   amerického velkofilmu   můžete uvařit dort na   bolení břicha.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih12662minih12662Mlčení jehňátek (1991) 
The Silence Of The Lambs n
minih19596minih19596Starci na chmelu (1964) 
Starci na chmelu n
minih24499minih24499105% alibi (1959) 
105% alibi n
minih30778minih30778Ve spárech Yakuzy (2000) 
Brother n
minih23198minih23198Vzpomínky na budoucnost (1970) 
Erinnerungen an der Zukunft n
minih7209minih7209Dým bramborové natě (1976) 
Dým bramborové natě n
minih32833minih32833Profesionálové (1977) [TV seriál] 
The Profesionals n
minih22602minih22602Vládcové vesmíru (1987) 
Masters of the Universe n
minih41437minih41437Dobrodružství Žraločáka a Lávovky (2005) 
The Adventures of Sharkboy and Lavagirl 3-D n
minih20372minih20372Švéd (1994) 
Men of War n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190628
Osobností: 698008
Fotografií: 764538
Plakátů: 376944
Obsahů a biografií: 178405

Poslední komentáře

David Copperfield (1974) [TV min...

David Copperfield
Romány Charlese Dickense jsou   svým obsahem a atmosférou   velmi "anglické" a asi nikdo   je nedokáže pro film či   televizi lépe adaptovat, než více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Alien Intruder (1993) [Video]

Alien Intruder
I na vysloveně béčkovou   záležitost určenou do   videodistibuce počátku   90.let, na kterou se dokážu   dívat s nostalgickou   shovívavostí, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 7 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Cigareta (1999) [TV epizoda]

Cigareta
Dobre díl celkem, Donna si   zapálí u školy, ale cígo   podrží Eric, kterej dostane   vyhazov. Bojí se aby to   nevěděl Red, ale tomu to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10