Duben
ohodnotit

Kovbojové a vetřelci

Cowboys & Aliens

Další název:
Kovboji a votrelci (SK)
Žánr:
Rok:
2011
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
25.8.2011
„V Arizóně přistála vesmírná loď a teď se chystá převzít vládu nad Zemí…“
Popis / Obsah / Info k filmu Kovbojové a vetřelci
Arizona 1873, mestečko Silver City. Miesto riadené miestnou rukou zákona, plukovníkom Dolarhydom (Harrison Ford), kde sú deň čo deň obyvatelia vystavovaní strachu. Práve sem prichádza cudzinec (Daniel Craig), ktorý si vôbec nič nepamätá. Jedinou spomienkou na minulosť tvorí záhadný náramok okolo jeho ľavej ruky. V meste ale nie sú cudzinci vítaní. Však problémov majú dosť aj bez nich, pretože sa musia mať neustále na pozore pred Indiánmi. To ale netuší, že to pravé nebezpečenstvo sa znesie priamo z neba. A práve teraz, v čase chaosu, je cudzinec, ktorého odmietali, ich jedinou nádejou. S pomocou cestovateľky Elly (Olivia Wilde) dáva dohromady mešťanov, Dolarhydeových chlapcov a sporných Apačov aby spoločne čelili najväčšej výzve, akú si viete predstaviť. Podarí sa spojencom zahnať medzigalaktických protivníkov? A kto je vlastne ten cudzinec?


Autor: psychopat35

Popis / Obsah / Info k filmu Kovbojové a vetřelci
Už zase na nás útočí mimozemšťané. Tentokrát si ale vybrali špatný čas a špatné místo. Jejich prvotním cílem se stal Divoký západ a doba kdy všem, kdo tu chtěli přežít, visely kolty proklatě nízko. Kombinace westernu a sci-fi zní na první pohled bizarně, jména tvůrců ovšem slibují mimořádný zážitek. Na všech klíčových postech najdete filmové ikony, ať jsou to producenti Steven Spielberg a Ron Howard, scenáristé Star Treku a Transformers Roberto Orci a Alex Kurtzman a především režisér Jon Favreau, který natočil oba díly Iron Mana. Před kamerou pak uvidíte Daniela Craiga (aktuální James Bond) a Harrisona Forda.

Cizinec (Daniel Craig), který se probral z bezvědomí poblíž města Absolution, si naprosto vůbec nic nepamatuje. Jediným vodítkem k jeho minulosti je podivný náramek na zápěstí. Celková amnézie je mrzutá věc, obzvlášť když se ocitnete ve městě, které nenávidí lidi odjinud a kde vládne tvrdou rukou nesmlouvavý plukovník Dolarhyde (Harrison Ford), jenž ho řídí metodou pěsti a biče. Absolution žije ve strachu a brzy bude ještě hůř. Shůry přicházejí podivné zvuky a oslepující světla, obyvatelé města beze stopy mizí a nikdo neví, jak se bránit a kdy přijde řada na něj – tomu se říká permanentní teror. Paradoxně právě cizinec, kterého pronásledovali od chvíle, kdy se v jejich městě objevil, se stane jejich jedinou nadějí. Postupně se mu vrací paměť, a jak si vzpomíná, kde byl a co tam prožil, uvědomuje si, že drží v rukou klíč k tajemství, které zdejším kovbojům dává aspoň nějakou naději v boji s technologicky mnohem vyspělejším protivníkem. Otázkou je, jestli mu chronicky nedůvěřiví obyvatelé uvěří a jestli mu Dolarhyde dobrovolně přenechá otěže vlády nad městem.

Příběh Kovbojů a vetřelců vychází z komiksové předlohy společnosti Platinum Studios, která prodala filmová práva ještě předtím, než byla kniha vůbec v tisku, což lze vysvětlit až klukovským nadšením producentů Spielberga a Howarda. „Je to dobrodružství, které by chtěl prožít každý kluk. Nejdrsnější pistolníci Divokého západu se střetnou s ještě drsnějšími mimozemšťany. Bavilo nás tvořit postavy, které by za normálních okolností střílely po sobě, a teď musí bojovat bok po boku, aby přežily,“ vysvětluje Howard. „Ten příběh je napsaný tak skvěle, že by obstál, i kdyby se v něm žádní mimozemšťané neobjevili. Ale tahle kombinace je prostě dokonalá,“ uzavírá Spielberg.

CinemArt


Popis / Obsah / Info k filmu Kovbojové a vetřelci
1875. Území Nového Mexika. Cizinec (Daniel Craig) náhodou narazí na pouštní město Absolution. Nepamatuje si nic ze své minulosti, jediným náznakem je záhadný kus kovu, který má obtočený kolem zápěstí. Brzy zjistí, že obyvatelé města nemají rádi cizince. Ba co hůř, nikdo z místních se neodváží ani vyjít na ulici, pokud to nedostane rozkazem od plukovníka Dolarhyda (Harrison Ford (1)), jenž tu vládne s železnou tvrdostí. Tohle město žije v neustálém strachu.

Jenže na Absolution a jeho obyvatele čeká něco mnohem děsivějšího – napadnou ho totiž útočníci z nebe. Řítí se dolů neuvěřitelnou rychlostí a s pomocí oslepujících světel unášejí bezmocné pozemšťany jednoho po druhém. Tyhle monstra se vymykají čemukoli, co tihle lidé kdy poznali. A cizinec, kterého odmítli přijmout je jejich jedinou nadějí na záchranu… Pistolník si pomalu začíná vzpomínat, kdo je a odkud přišel a náhle si uvědomí, že zná tajemství, které by mohlo zachránit Absolution před mocnými vetřelci. S pomocí cestovatelky Elly (Olivia Wilde) dá dohromady skupinu měšťanů, ke kterým se připojí Dolyrhyde a jeho muži, apačští bojovníci i psanci. Nikdo není v bezpečí a snadno se může stát, že mimozemšťané vyhladí městečko do posledního človíčka. V jednotě je však síla, a tak se všichni pod vedením cizince připravují na velkou bitvu o přežití…

Zdroj: HBO Europe


Popis / Obsah / Info k filmu Kovbojové a vetřelci
Divoký západ 1873. Neznámý pistolník se probouzí uprostřed pouště. Nepamatuje si, jak se tam vlastně ocitl, nezná svoje jméno a na zápěstí má podivný kovový náramek, který nejde sundat. Vydává se do nedalekého městečka Absolutionu. Brzy zjistí, že jeho obyvatelé nemají rádi cizince. Ba co hůř, nikdo z místních se neodváží ani vyjít na ulici, pokud to nedostane rozkazem od plukovníka Dolarhyda, jehož slovo je v kraji víc než zákon. Tohle město sice žije v neustálém strachu, ale čeká ho něco mnohem horšího. Zaútočí na něj neznámí vetřelci z nebes a začnou nemilosrdně likvidovat místní obyvatele. Některé pak unášejí na své lodě a lidé nemají žádnou možnost se jim bránit. Pistolník si postupně vzpomíná na vlastní minulost a zjišťuje, že je na něj vypsán zatykač za loupeže a že ta věc, kterou má na ruce a nemůže se jí zbavit, je výkonná mimozemská střelná zbraň. Ve spojení s tajemnou, okouzlující Ellou, s obyvateli Absolutionu, Dolarhydem, psanci, a dokonce i Apači se pouští do boje, který může rozhodnout o osudu lidstva.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Kovbojové a vetřelci
Snímek Jona Favreaua Kovbojové a vetřelci vznikl podle stejnojmenného komiksu, přičemž scenáristé vymysleli příběh od základu jinak (podle jejich slov se inspirovali především jeho obálkou). Nápad spojit dva klasické žánry, western a akční sci-fi horor, se vcelku nabízí, a tak je spíše překvapující, že k jeho realizaci došlo až v roce 2011. Tvůrci přitom pracují s těmi nejobvyklejšími klišé obou žánrů tak důsledně, že to místy vzbuzuje až nechtěný smích. – Jake Lonergan je hledaný psanec, jenže on sám neví, kdo vlastně je. Probral se ve stepi s podivným náramkem na ruce. Jak se později ukáže, právě tento náramek je jedinou účinnou zbraní proti útokům mimozemských monster, které napadnou městečko Absolution. Vetřelci unášejí zajatce, proto se po jejich stopách vydá různorodá skupina, v níž je kromě Jakea i záhadná pistolnice Ella a samozvaný vůdce, drsný dobytkář plukovník Dolarhyde, a několik dalších postav. Lidé nakonec svedou s děsivými zrůdami (podobnými svým předchůdcům ze série Vetřelců) úspěšný boj, v němž zvítězí zejména díky Elle, z níž se vyklube hodná mimozemšťanka, která přišla na Zemi varovat lidstvo. – Děj se odehrává v roce 1875 a je samozřejmě hodně za vlasy přitažený. Oba žánry jsou předváděny na špičkové úrovni, bohužel však přece jen nejdou spolu moc dohromady. Protože v centru pozornosti jsou zejména akční scény, herci nemají příliš co hrát a ani se o to nesnaží. Navzdory ambicím tak nakonec vznikl pastiš, zajímavý snad právě jen pokusem o spojení protichůdných typů filmové podívané.

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2011/10


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

21:20 - 22:05

43 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Siréna od Mississippi (1969)

21:40 - 23:40

23 minut již uběhlo
97 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

21:25 - 22:25

38 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Prima - Česko na grilu

21:30 - 22:50

33 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190644
Osobností: 698076
Fotografií: 764736
Plakátů: 377110
Obsahů a biografií: 178431

Poslední komentáře

The End of the F***ing World (20...

The End of the F***ing World
Jak jsem už někde četl a   plně se ztotožňuji. První   díl a ukázky vytvořily   naději, že to bude   "hustokrutopřísná" temná   komedie, ale více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 8 / 10

Kelsova serenáda (2000) [TV epiz...

Kelsova serenáda
Předchozí díl byl o něco   lepší, ale tento také   dobré. Eric si s Donnou   stále vyjasňují svůj   vztah. Kelso smutní po   Jackie, skládá ji více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Polibek smrti (2000) [TV epizoda...

Polibek smrti
Kdo by řekl, že díl ve   kterém je rozchod, slzy a   zabití kočky bude nakonec   taková prča? Jede to vpřed,   několik hlášek je   výbornejch, zas po delší   době solidní díl - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Řekni to psem (2022)

Řekni to psem
Akceptuju, že tohle bylo   určitě namířeno pro   cílovou skupinu do níž   zcela určitě nepatřím a   nepochybuji, že si to   dozajista své více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Temno (1950)

Temno
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10