Duben
ohodnotit

Lara Croft - Tomb Raider

Žánr:
Rok:
2001
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
23.8.2001
„Filmové zpracování nejúspěšnější počítačové hry Bond a Indiana Jones v dokonalém ženském těle“
Popis / Obsah / Info k filmu Lara Croft - Tomb Raider
Mladá Angličanka Lara obývá rozlehlý zámek. Zdědila ho po otci, lordu Croftovi, který zahynul před patnácti lety za nevyjasněných okolností. Jedné noci najde Lara staré hodiny, které se samy uvedly do chodu. Začaly odpočítávat čas, který zbývá do konjunkce všech planet sluneční soustavy. Je to jediná chvíle, kdy lze pomocí dvou magických předmětů ovládnout čas a tím i chod světa. Najít se je pokouší nejen Lara, ale také tajný spolek Osvícených, jehož členem je i Manfred Powell. Ještě téže noci je zámek přepaden. Lara tvrdě bojuje, ale nepodaří se jí zabránit krádeži drahokamu z hodin. Podle otcových pokynů pochopí, o co jde a co je třeba udělat, aby se magické předměty nedostaly do rukou Osvícených. Vydává se do Kambodži, kde je ve starobylém chrámu Angkor Vat ukryta první polovina trojúhelníku. Aby ji získala, musí svést boj s oživlými kamennými sochami. V Benátkách se opět setkává s Powellem. On má drahokam, ona část trojúhelníku, a proto potřebují jeden druhého, aby dosáhli cíle. Dostanou se do chrámu na zmrzlém sibiřském jezeře, kde objeví sál s modelem sluneční soustavy. Začíná konjunkce planet doprovázená zatměním Slunce. Začíná boj o nadvládu nad světem.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Lara Croft - Tomb Raider
POZOR SPOILER

Mladá dívenka visí hlavou dolů mezi starými, snad egyptskými artefakty. Dívka je na laně a spouští se k zemi. Zde ji čeká nejedno nemilé překvapení, dokonce ji napadne robot. S obtížemi jeho útok eliminuje a…

Byl to jen pravidelný výcvik mladičké slečny jménem Lara. Pochází z rodu Croftů a její jmění je obrovské. Chybí jí snad jen jedno - otec. Ten kdysi zahynul.

15. května je první den planetární konjunkce a jistá společnost, která si říká Osvícení, nemá klíč, po kterém pátrá. Toto pátrání vede pan Manfred Powell, slibuje klíč do týdne.

Týž den se před lety ztratil za nevyjasněných okolností Lařin otec. A pak, jednou večer objeví Lara úkryt a v něm tajemné hodiny. Ty se spustily právě začátkem konjunkce. Ale proč? Lara se poradí s Brycem, svým pomocníkem a kamarádem, strůjcem robota. Najdou v hodinách podivný strojek. Lara tvrdí, že je to vševidoucí oko.

Pak jede na aukci, kde se potkává se starým známým Alexem, archeologem a vykradačem hrobů.

Setkává se také s Powellem. Ten se o vševidoucí oko velmi zajímá a hovoří o něm jako o hodinách. Večer je napadeno Lařino sídlo muži, kteří oko ukradnou - ovšem po velký ztrátách ve svých řadách.

Pak dostává Lara dopis od svého otce. Podle něj nalézá jeho další zprávu. Ta mluví o trojúhelníku a lidech světla. Ti tohoto artefaktu zneužili a došlo ke katastrofě. Pak byla ta věc rozlomena, obě části rozděleny a ukryty každá na opačné straně Země. První kus je v Kambodži.

Lara ví, kde to je, a když sem přijede, zjistí, že zde již hospodaří Powell s Alexem. Lara se dostává na místo jinudy zrovna ve chvíli, kdy sem vstupují i oni. Po velké bitvě a houpání se na artefaktu bere první kus trojúhelníku Lara. Následně ožijí hlinění bojovníci. Lara prchá a oko, nebo chcete-li hodiny, ponechává svému osudu. Ty bere Alex.

Lara se opět setkává s Manfredem. Ten jí sděluje, že i její otec patřil k Osvíceným a slibuje jí setkání s ním. Cesta v čase prý nebude problém. Lara na spolupráci přistoupí a všichni odlétají někam do Ruska na Sibiř.

Zde nalézají něco jako model planet, který oni sami spustí. Je nalezeno potřebné, ale Alex je zraněn po hodu dýkou Manfredem. Lara se Alexe snaží zachránit, ale marně. Manfred chce po Laře, aby mu řekla, jak spojit oba díly trojúhelníku, protože sám to neumí. Lara však, ví jak na to - a začnou se dít věci…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Lara Croft - Tomb Raider
Lara Croft, nejslavnější hrdinka videoher na světě, vstupuje na stříbrné plátno v “... nejstylovějším a nejzábavnějším akčním filmovém dobrodružství posledních let!”*
Hledat ztracené říše, nalézat drahocenné poklady, trestat zloduchy ve smrtících soubojích... to všechno je pro dobrodružku Laru Croft (Angelina Jolie) denní chleba. Největší výzvou se pro ni ale stane tajemství z minulosti jejího otce (Jon Voight): Trojúhelník světla, který má moc ovládat čas a prostor. Lara musí trojúhelník najít dřív, než padne do spárů Osvícených, tajné společnosti, která usiluje o ovládnutí světa. Aby zastavila Osvícené, musí Lara přežít hon napříc kontinenty, plný nepředstavitelných nebezpečí. Pro Tomb Raidera je ale nebezpečí druhé jméno.
Distributor BC


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Lara Croft - Tomb Raider
Lara Croft, dcera známého a bohatého vědce, je připravena kráčet v jeho stopách. Dostalo se jí dobré průpravy. Studovala na nejlepších školách, domluví se mnoha jazyky, ovládá bravurně nejrůznější druhy sebeobrany a hlavně se svým otcem, který před lety zemřel za nevyjasněných okolností, procestovala celý svět. Lord Croft hledal vzácné, ztracené krypty i dávno zapomenutá a často navěky pohřbená místa. Tentokrát, už zcela sama, musí Lara Croft překonat největší překážku. Nalézt obě části prastarého "šému", který jí zajistí neomezenou moc nad časem a prostorem ve jménu lidstva. Aby toho dosáhla, je třeba zvítězit nad nebezpečným a přísně utajovaným společenstvím, které má stejný cíl, jen touha po moci je motivována zcela jinak.

Poprvé v historii filmu ožívá na plátně nejpopulárnější postava počítačových her. Lara Croft je akční hrdinkou 21. století. Není snad nic, co by nezvládla,a extrémně nebezpečná dobrodružství jsou jejím největším koníčkem, který pro svůj šlechtický původ nedává na odiv. Vzhledem k mimořádné oblibě této hrdinky se klíčovým problémem filmové adaptace stalo obsazení titulní role. Pro režiséra Simona Westa (Con Air, Generálova dcera) byla jedinou možnou adeptkou právě půvabná Angelina Jolie. Jak to vyjádřil jeden z producentů: ".má v sobě kvality, které jsme od postavy Lary Croft očekávali: inteligenci, neohroženost, hravost i osobitý humor".


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Lara Croft - Tomb Raider
Krádeže aut s Nicolasem Cagem v 60sekundách byly jen slabým čajíčkem oproti galejím, které Angelina Jolie absolvovala před natáčením dobrodružné pohádky podle počítačové hry Tomb Raider. Všechny milovníky nádherně urostlé Lary Croft určitě potěšíme zprávou, že začátek natáčení je na spadnutí.
Kromě nadšené archeoložky Angeliny si ve filmu zahrají Brian Blessed (Král zbojníků Robin Hood) a Rene Russo (Smrtící epidemie) jako Lařini rodiče.
Filmaři se s Larou podívají do Kambodže, na Island a do Londýna, interiéry se budou natáčet v domácím prostředí Jamese Bonda - studiu Pinewood, kde vznikaly nejslavnější bondovské bitky. A kdopak se tu bude řezat tentokrát? Zkuste být aspoň trošičku trpěliví.
Total Film 2000/8/41

Autor/Zdroj: /Total Film


Lara Croft, dcera známého a bohatého vědce, je připravena kráčet v jeho stopách. Dostalo se jí dobré průpravy. Studovala na nejlepších školách, domluví se mnoha jazyky, ovládá bravurně nejrůznější druhy sebeobrany a hlavně se svým otcem, který před lety zemřel za nevyjasněných okolností, procestovala celý svět. Lord Croft hledal vzácné, ztracené krypty i dávno zapomenutá a často navěky pohřbená místa. Tentokrát, už zcela sama, musí Lara Croft překonat největší překážku. Nalézt obě části prastarého "šému", který jí zajistí neomezenou moc nad časem a prostorem ve jménu lidstva. Aby toho dosáhla, je třeba zvítězit nad nebezpečným a přísně utajovaným společenstvím, které má stejný cíl, jen touha po moci je motivována zcela jinak. . .
Poprvé v historii filmu ožívá na plátně nejpopulárnější postava počítačových her. Lara Croft je akční hrdinkou 21. století. Není snad nic, co by nezvládla a extrémně nebezpečná dobrodružství jsou jejím největším koníčkem, který pro svůj šlechtický původ nedává na odiv. Vzhledem k mimořádné oblibě této hrdinky se klíčovým problémem filmové adaptace stalo obsazení titulní role. Pro režiséra Simona Westa (Con Air, Generálova dcera) byla jedinou možnou adeptkou právě půvabná Angelina Jolie. Jak to vyjádřil jeden z producentů: "...má v sobě kvality, které jsme od postavy Lary Croft očekávali: inteligenci, neohroženost, hravost i osobitý humor".

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


V režii Simona Westa ožila na plátně nejpopulárnější postava počítačových her - akční hrdinka 21.století, virtuální sexsymbol Lara Croft a to v podání Angeliny Jolie. Není snad nic, co by nezvládla a extrémně nebezpečná dobrodružství jsou jejím největším koníčkem, který pro svůj šlechtický původ nedává na odiv.

Lara Croft, dcera známeho a bohatého vědce, je připravena kráčet v jeho stopách. Dostalo se jí té nejlepší průpravy. Studovala na nejlepšich školách, domluví se mnoha jazyky, ovládá bravurně nejrůuznější druhy sebeobrany a hlavně se svým otcem, který před lety zemřel za nevyjasněných okolností, procestovala celý svět. Lord Croft hledal vzácné, ztracené krypty i dávno zapomenutá a často navěky pohřbená místa. Tentokrát, už zcela sama, musí Lara Croft překonat největší překážku. Nalézt obě části prastareho "šému", který jí zajistí neomezenou moc nad časem a prostorem ve jménu lidstva. Aby toho dosáhla, je třeba zvítězit nad nebezpečným a přísně utajovaným společenstvím, které má stejný cíl, jen touha po moci je motivována zcela jinak.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Lara Croft - Tomb Raider
Americké akční fantasy Lara Croft: Tomb Raider je první filmovou verzí jedné z nejpopulárnějších počítačových her současnosti. Její hrdinka, „ dobyvatelka ztracených pokladů " Lara Croft, byla původně vytvořena s realistickou dokonalostí za pomoci trojrozměrné počítačové grafiky a stala se prototypem umělé a zároveň sexuálně přitažlivé superhrdinky; ve filmu ji ovšem hraje živá herečka, Angelina Jolieová. - Lara Croft ve svém filmovém dobrodružství bojuje o magický Trojúhelník světla, jehož dvě části jsou ukryty na dvou různých místech světa. Ve chvíli, kdy nastane vyrovnání všech planet Sluneční soustavy (k čemuž dochází pouze jednou za pět tisíc let), Ize totiž s pomocí zkompletovaného trojúhelníku získat nadvládu nad časem a tím i nad během světa. Lara pátrá po magických proprietách proto, aby zabránila jejich zneužití padouchem Manfredem Powellem z tajné organizace, usilující o světovou nadvládu. Neohrožená dívka chce zároveň naplnit odkaz svého otce, lorda Crofta, který kdysi zemřel za nevyjasněných okolností a který po sobě zanechal jistá tajemství. - Snímek režiséra Simona Westa po všech stránkách naplňuje očekávání (především adolescentních) fanoušků počítačové hrdinky: obsahuje několik atraktivních prostředí (zajímavý je především starobylý kambodžský chrám Angkor Vat, využitý v západní kinematografii údajně poprvé od roku 1964), nápadité, pompézní a divoce stříhané akční scény, technologické vymoženosti, magické rekvizity i nutný soundtrack. Hlavní atrakcí filmu je ovšem titulní představitelka, pro níž byla vybrána Angelina Jolieová. Původně virtuální hrdinka, srovnatelná s Indianou Jonesem či s jeho předchůdcem Jamesem Bondem, má nyní kromě vnějších předností, tj. dokonalé postavy, dlouhého copu, charakteristického přiléhavého oblečení, sexappealu a bojových či atletických dovedností také vnitřní, psychickou slabinu, vyplývající z jejího traumatu ze smrti otce. Film úspěšně nabízí hrdinčino zajímavé „ vtělení " jako náhradu za interaktivitu, již na rozdíl od počítačové hry samozřejmě nemůže poskytnout. - Lorda Crofta ztvárnil skutečný otec Angeliny Jolieové, Jon Voight.
Zdeno Kubina Filmový přehled 2001/8/17

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Tomb Raider (2018)

 Tomb Raider (2018)
Tomb Raider n
 
Žánr: akční / dobrodružný / fantasy
Země: Spojené státy americké
Režie: Roar Uthaug

(jiná verze filmu)

Lara Croft Tomb Raider: Kolébka života (2003)

 Lara Croft Tomb Raider: Kolébka života (2003)
Lara Croft Tomb Raider: Kolébka života n
Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life
Žánr: sci-fi / dobrodružný / akční
Země: Spojené státy americké / Velká Británie / Spolková republika Německo / Japonsko
Režie: Jan De Bont

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Láska je láska (2012)

20:10 - 21:55

80 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Všechno dobře dopadne

21:00 - 22:20

30 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

20:20 - 21:35

70 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:40

75 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190690
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377360
Obsahů a biografií: 178512

Poslední komentáře

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

The Invisible Man Returns (1940)

The Invisible Man Returns
Místy zbytečně   komplikované, ale efekty jsou   zde na svůj rok výroby na   jedničku. Dějově to také   ujde, moc hluchoty tu není.   Většinu více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 4 / 10

Vedlejší produkt (2024) [TV mini...

Vedlejší produkt
Peter Bebjak pro TV umí, ale   filmy má slabší, kdoví   proč? Vedlejší Produkt je   solidní mini série, která   ukazuje práci kriminalistů   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10