Duben
ohodnotit

Modrý závoj

Žánr:
Rok:
1941
Délka:
104 minut
Premiéra v ČR:
23.12.1945
„Romantický film o síle lásky a vzájemném porozumění se znamenitým výkonem Vlasty Matulové v náročné dvojroli“
Popis / Obsah / Info k filmu Modrý závoj
Cesty lásky jsou nevyzpytatelné. Na vlastní kůži to poznal Robert Holan, který se na střeše Radiopaláce zamiloval do krásné dívky. Netuší však, že má dvojče, a tak musí čelit nepředvídatelným situacím, než konečně pochopí, jak se ve skutečnosti věci mají.
Díky skvělé hudbě, kameře a hereckým výkonům vzbudil film v roce 1941 veliký ohlas. Vlasta Matulová v dvojroli sester – dvojčat, které jsou na pohled k nerozeznání, ale povahově zcela odlišné, předvedla svůj velký herecký um. Snímek má navíc i dokumentární hodnotu, odehrává se v prostředí rozhlasu. A tak zde můžeme vidět vynikajícího českého violoncellistu Ladislava Zelenku, Orchestr F. O. K. a známého dirigenta Otakara Paříka.
Filmexport DVD


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Modrý závoj
Hlavními hrdinkami tohoto komplikovaného příběhu jsou sestry - dvojčata Marta a Helena Hornovy, jimž se současně dvoří dva nápadníci - herec Robert Holan a oční lékař MUDr. Pavel Průša. Zatímco prvně jmenovaný má hned "jasno" ve svých citech, ale silně "klopýtá" v identitě obou sester, řeší dr. Průša problém opačný - dlouho si totiž není jist, miluje-li ve skutečnosti Helenu nebo Martu.

Děj se začně odehrávat jednoho večera v pražském Radiopaláci. Na první terase sedí sochařka Helena Hornová se svým snoubencem dr. Pavlem Průšou a vedou celkem "střízlivý" rozhovor o lásce. Ve stejnou chvíli se na druhé terase náhodně setkává nevidomá cellistka Marta Hornová se ženami zbožňovaným hercem Robertem Holanem a prožívají chvíle vzájemného okouzlení. Když však hrozí nebezpečí, že by mohla být rozpoznána její slepota, upustí Marta přes zábradlí terasy svůj závoj a požádá herce, aby jej přinesl. Pak využije jeho chvilkové nepřítomnosti a z terasy "zmizí". Zklamaný Holan spatří Martu téhož večera ještě jednou, když už odchází z rozhlasového paláce. Sice ji už nedostihne,"zjistí" si však její adresu.

Bohužel ale zasáhne osud (či obyčejná náhoda), dojde k záměně jmen obou sester a Robert Holan je přesvědčen, že se na terase setkal s Helenou Hornovou. Té taky později adresuje dopis s žádostí o schůzku. Mezitím nic netušící Marta - prozatím zamilovaná do Holanova hlasu a toužící spatřit jeho tvář - stále určitěji uvažuje o oční operaci, k níž jí dosud chyběla odvaha. Helena, která samozřejmě rovněž nemá nejmenší tušení o tom, že se Robert Holan setkal dříve s Martou, jeho pozvání k romantickému dostaveníčku na Petříně přijme.

Celý omyl poznává teprve ve chvíli, kdy jí vrací Martin modrý závoj (to je už ale poněkud pozdě, neboť je do herce beznadějně zamilovaná). Aby nezradila svoji sestru, rozhodne se Helena vztah s Robertem Holanem ukončit - bohužel bez jakéhokoliv smysluplného vysvětlení. Teprve když Marta podstoupí úspěšnou operaci, pozve Helena stále naléhajícího Roberta do svého ateliéru, kde mu chce celou situaci objasnit. Ovšem znovu zasáhne osud (nebo obyčejná náhoda) a herec omylem vstoupí do bytu, kde se v zatemnělém pokoji setkává s Martou - je ale pevně přesvědčen, že mluví s Helenou.

Když Marta poznává pravý stav věcí, v prvním návalu zklamání jej žádá, aby odešel. Nic nechápající a zoufalý Holan však rozhrne závěsy v okně a Marta, zasažena ostrým denním světlem, znovu přichází o zrak...


Autor: skukum

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Berenika (1989) [TV inscenace]

14:05 - 15:00

54 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - V karavanu po Polsku

14:30 - 15:00

29 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Taková normální rodinka (2008)

14:15 - 16:25

44 minut již uběhlo
86 minut zbývá do konce

Prima - Vychytávky Ládi Hrušky (2015) ...

14:35 - 15:15

24 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190666
Osobností: 698159
Fotografií: 765168
Plakátů: 377322
Obsahů a biografií: 178488

Poslední komentáře

Mrtví neumírají (1990)

Jako by

Mrtví neumírají
na člověka dýchla   atmosféra lehce plynoucích   devadesátek, do níž se u   nás tak výtečně obtisklo   duo Vorlíček-Macourek.   Víceméně více >

Autor: RwlBem | Hodnocení: 6 / 10

Ze Země na Měsíc (1998) [TV mini...

Ze Země na Měsíc
Parádní hraný dokument o   dobývaní měsíce. HBO   umělo vždy udělat kvalitní   seriály, navíc ve   spolupráci s Tomem Hanksem.   Každý fanoušek kosmonautiky   musí zajásat.

Autor: red.mann | Hodnocení: 8 / 10

Odvážná Vaiana: Legenda o konci ...

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa
Tradiční schéma pohádky   vůbec není na škodu. Dětem   se určitě bude líbit   netradiční prostředí a   příběh. Pohádka, která   moje vnoučky bavila.

Autor: red.mann | Hodnocení: 8 / 10

Vražda v Ostrovní ulici (1933)

Vražda v Ostrovní ulici
V roce 1933 byl u nás   zvukový film stále ještě   víceméně v plenkách a   tohle je vlastně první ryze   česká filmová detektivka.   Tvůrci více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Sbohem, Sabato (1970)

Sbohem, Sabato
O trochu slabší než   jednička L.V.Cleef mi tam   seděl víc,dobrodružná   honička za vozem plným   zlata,dost přestřelek,pravé   westernové   prostředí,lepší průměr.

Autor: PORTER | Hodnocení: 6 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Saša Rašilov

Saša Rašilov
Saša Rašilov

Jason Patric

Patric Jason

Jane Espenson

Espenson Jane

T.J. Thyne

Thyne T.J.

Ministerstvo lásky (Ministarstvo ljubavi)

Ministerstvo lásky
Ministarstvo ljubavi

Maria-Victoria Dragus

Dragus Maria-Victoria

Mirjana Karanović

Karanović Mirjana

Steve DiMarco

DiMarco Steve

Nic než přízraky (Nichts als Gespenster)

Nic než přízraky
Nichts als Gespenster

Marco Giallini

Giallini Marco

Naposled navštívené:
Saša Rašilov

Saša Rašilov
Saša Rašilov

Jason Patric

Patric Jason

Jane Espenson

Espenson Jane

T.J. Thyne

Thyne T.J.

Ministerstvo lásky (Ministarstvo ljubavi)

Ministerstvo lásky
Ministarstvo ljubavi

Maria-Victoria Dragus

Dragus Maria-Victoria

Mirjana Karanović

Karanović Mirjana

Steve DiMarco

DiMarco Steve

Nic než přízraky (Nichts als Gespenster)

Nic než přízraky
Nichts als Gespenster

Marco Giallini

Giallini Marco