Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Nebožtíci přejí lásce
Nebožtíci přejí lásce (1972) je pátým titulem, na němž spolupracoval herec Jack Lemmon s Billym Wilderem. Známý režisér ve své pozdější tvorbě upřednostňoval prověřené předlohy a v tomto případě se svým stálým spoluscenáristou I.A.L. Diamondem adaptovali divadelní komedii Samuela Taylora Avanti!, byť se při své broadwayské premiéře v lednu 1968 neudržela na programu ani tři týdny (na našich jevištích se nehrála). Původní text, který se víc zabýval rozdíly mezi americkými a italskými životními hodnotami, posunuli do polohy nahořklé love story se spoustou humorných odboček a břitkých dialogů.

Příběh uspěchaného byznysmena Wendella Armbrustera Jr. (Jack Lemmon), jenž přijíždí na Ischii vyzvednout tělo zemřelého otce a seznámí se s dcerou jeho životní lásky, rozkošně baculatou Pamelou Piggottovou (dcera známého anglického herce Juliet Millsová), patří k těm dílům, jež stárnou do krásy a při každém dalším zhlédnutí vypadají lépe než posledně. Velkou zásluhu na tom mají herci. Nejen Lemmon se svojí partnerkou, ale také pečlivě vybraní představitelé vedlejších rolí, zejména Clive Revill jako vynalézavý ředitel hotelu, Edward Arnold (který nahradil zaneprázdněného Waltera Matthaua) v úloze agilního diplomata J.J. Blodgetta a Gianfranco Barra v propracované figurce pletichářského sluhy Bruna. V epizodce dr. Fleischmanna v úvodu filmu herecky debutoval Lemmonův maskér Harry Ray. Ač se snímek odehrává na ostrově Ischia, natáčel se převážně na Amalfinském pobřeží, v okolí Sorrenta a na Capri. Film přinesl Zlatý glóbus Jacku Lemmonovi a byl poctěn pěti dalšími nominacemi (nejlepší komedie/muzikál, scénář, režie a herecké výkony Juliet Millsové a Clivea Revilla).

Vysílat ho budeme s původním dabingem ČST z roku 1978, v němž se podařilo nahradit výpadky, způsobené necitlivými cenzurními zásahy do několika replik.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nebožtíci přejí lásce
Režisér Billy Wilder (majitel 7 Oscarů) natočil v roce 1972 romantickou komedii Nebožtíci přejí lásce s Jackem Lemonem v roli Wendela Ambrustera jun., a Juliet Mills jako slečnou Pamelou Piggottovou. Přepracovaný Wendel přijíždí ze států, aby zařídil pohřeb, a převoz svého otce, který v Itálii na ostrově Ischia přišel při havárii auta o život. Setkává se se slečnou Piggottovou, která, jak se ke své hrůze dovídá, je dcerou otcovy milenky, která zahynula současně s ním.Tak se shodou náhod a díky „nebožtíkům“ seznámí dva lidé, kteří jsou tak velmi rozdílní. Oba se dovídají že se jejich rodiče tajně milovali celá léta, a Pamela si přeje, aby byli pohřbeni na tomto krásném místě, s čímž Wendel naprosto nesouhlasí. Jenomže rodina, která vlastnila vinici, do které Wendellův otec narazil, těla z márnice ukradla, a nevrátí je, dokud jim jejich pozůstalí neuhradí škodu. Pamela i Wendel se postupně sbližují, a nacházejí k sobě ten pravý vztah. On jí zpočátku říká „tlustoprdka“, ale co neudělají nádherné noci, hudba, víno, a koupání bez plavek……


Marta Holubová-clara.bow


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Nebožtíci přejí lásce
V této veselé komedii od uznávaného spisovatele a režiséra Billa Wildera a scénáristy I. A. L. Diamonda, objeví zámožný Američan během svého pobytu v Itálii milostný románek a význam slova „Avanti!“. Wendell Armbruster (Lemmon), americký podnikatel, odjede do Itálie, aby získal tělo svého otce, který zahynul při osudové autonehodě. Zjišťuje, že se zamotal do zdánlivě nekonečného procesu byrokracie a je šokován skutečností, že jeho otec měl milenku, která s ním zemřela při autonehodě.
Když dorazí dcera oné milenky (Juliet Mills), aby odvezla tělo své matky zpět do Anglie, přeskočí mezi ní a Wendellem jiskra.
Když těla rodičů zmizí z márnice, začne pátrání, které v této záhadné záležitosti dá tyto dva rozhořčené nepřátele dohromady.
„Nebožtíci přejí lásce je stejně tak krásný film jako další klasiky od Wildera/Diamonda/Lemmona – Někdo to rád horké nebo Sladká Irma. Krásné prostředí a skvělý herecký výkon dělají z toho snímku skutečného miláčka filmů.“
Bontonfilm DVD 2012


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Nebožtící přejí lásce (1994) [TV film]

 Nebožtící přejí lásce (1994) [TV film]
Nebožtící přejí lásce n
Avanti
Žánr: romantický / komedie
Země: Francie
Režie: Jacques Besnard

(remake)

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

26 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Příběhy divočiny

11:30 - 12:25

26 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

NOVA - Tescoma s chutí (2009) [TV poř...

11:45 - 12:00

11 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

11:30 - 12:25

26 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190695
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377365
Obsahů a biografií: 178513

Poslední komentáře

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10