Duben
ohodnotit

Paklíč

Rok:
1944
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
22.12.1944
„Skoro nikdo není tím, za koho se vydává... Spisovatel detektivních románů se sám stane obětí rafinovaného podvodu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Paklíč
Rodinné zkušenosti populárního autora detektivek inspirovali Eduarda Fikera k napsání humoristického detektivního románu "Paklíč", který do filmové podoby převedl režisér Miroslav Cikán se scénáristou Jarkou Mottlem. Do té doby neměl český film nadbytek dobrých kriminálních či detektivních námětů, ačkoliv zájem o podobné filmy jak v kruzích výrobců, tak i u obecenstva byl vždy značný. Eduard Fiker rovněž nebyl u českého filmu nováčkem a proto tehdy Nationalfilm jistě v dobré víře sáhnul po jeho dodaném námětu.

Avšak ani "Paklíč" nebyl klíčem k české filmové detektice v obvyklém slova smyslu. Byl to spíš mírně ironický pohled do manželství spisovatele populární detektivní literatury, kde mladá manželka není jen pečlivou družkou, nýbrž i spolupracovnicí a hlavně bystrou (ovšem podle jejího mínění!) kritičkou manželova díla. Nic nevadí, že její "smysl pro detail" a manželova "velkorysost" dohnaly by milující dvojici bezmála k rozvodu.

Kolem hlavní dvojice je ovšem nakupeno několik dobře viděných figurek, jak byly divákům známy z "opravdických" kriminálních románů, které se pokoušely na úkor pana spisovatele vzájemně se napálit. Tento jejich úmysl je však i prostoduchému divákovi již předem jasný. Co však proto chybí filmu na žádoucím napětí, dohání s úspěchem trefnou satirou řemeslných podvodníčků, nevyhýbající se ani grotesce, místy (mizení lahví, pád do vany) na režiséra Cikánových schopností příliš levné.

Zde mohl scénárista posloužit trochu modernějšími nápady, o něž v jiných filmech nouzi neměl. Uznání si zaslouží živý a přirozený dialog, vtipný zvláště v manželských scénách.Dobré zvládnutí herců bylo nesporným kladem zkušené režie. Hlavní dvojici tenkrát sehráli s bezpečným účinkem a rutinou Oldřich Nový, V době natáčení byl poněkud hlasově handicapovaný.

Herecky i zjevem až nečekaně dobrá byla Jiřina Steimarová. V úloze hospodyně se vhodně ve filmu uvedla Věra Hanslíková a v roli hostinské Milada Smolíková. Galerie podvodníků a hochštaplerů s groteskním náznakem podali Jaroslav Marvan, Vlasta Hrubá, Ferenc Futurista, Miroslav Homola, Vladimír Řepa, Antonín Jirsa a trochu přehrávající Eman Fiala. Pochvalu si zasloužila stylová kamera a vhodné stavby. Účast skladatele je ve filmu minimální.

Na skutečně pravou detektivku měl tento Cikánův výtvor málo záhad. Jednu záhadu přesto tento film v sobě přece nese, a tou je - její titul. Jako zábavná, groteskní kriminálka měla u obecenstva rozhodně úspěch, který přetrvává v rámci televizních filmových návratů až do dnešních časů.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Paklíč
Úspěšný spisovatel Gabriel Anděl sice svou ženu Lolu stále velmi miluje, nedokáže ale snést, jak se mu věčně plete do řemesla, a tak se rozhodne, že se s ní rozvede. Právě když se chystá odstěhovat do své venkovské vily, objevuje se na scéně policejní inspektor s varováním, že se jacísi podvodníci chystají dotyčný dům prodat bohatému Čechoameričanovi. Andělovi s inspektorem se tam ihned rozjedou a na místě skutečně najdou bandu zločinců, převlečených za služebnictvo. To však zdaleka nejsou jediní podvodníci, kteří v onom zamotaném případu figurují. Než bláznivá noc skončí, čeká Gabriela a Lolu ještě nejedno překvapení a mnohá zapeklitá situace...

Vkusná a stále zábavná komedie s celou plejádou tehdejších hvězd je dílem Miroslava Cikána, který vycházel z románu Eduarda Fikera.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Plné hnízdo v Kraji Vysočina 2

22:05 - 22:34

1 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Siréna od Mississippi (1969)

21:40 - 23:40

26 minut již uběhlo
94 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

21:25 - 22:25

41 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - Česko na grilu

21:30 - 22:50

36 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190644
Osobností: 698076
Fotografií: 764736
Plakátů: 377110
Obsahů a biografií: 178431

Poslední komentáře

The End of the F***ing World (20...

The End of the F***ing World
Jak jsem už někde četl a   plně se ztotožňuji. První   díl a ukázky vytvořily   naději, že to bude   "hustokrutopřísná" temná   komedie, ale více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 8 / 10

Kelsova serenáda (2000) [TV epiz...

Kelsova serenáda
Předchozí díl byl o něco   lepší, ale tento také   dobré. Eric si s Donnou   stále vyjasňují svůj   vztah. Kelso smutní po   Jackie, skládá ji více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Polibek smrti (2000) [TV epizoda...

Polibek smrti
Kdo by řekl, že díl ve   kterém je rozchod, slzy a   zabití kočky bude nakonec   taková prča? Jede to vpřed,   několik hlášek je   výbornejch, zas po delší   době solidní díl - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Řekni to psem (2022)

Řekni to psem
Akceptuju, že tohle bylo   určitě namířeno pro   cílovou skupinu do níž   zcela určitě nepatřím a   nepochybuji, že si to   dozajista své více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Temno (1950)

Temno
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10