Duben
ohodnotit

Predátor

Predator

Další název:
Alien Hunter
Rok:
1987
Délka:
107 minut
Premiéra v ČR:
11.7.1991
„Souboj člověka s krvelačnou vesmírnou stvůrou. Arnold Schwarzenegger v hlavní roli amerického akčního filmu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Predátor
V džungli přistane kosmická loď, na jejíž palubě je dokonale vybavený mimozemský nimrod. Lovnou zvěří se pro něj stávají nejen dravci obývající džungli, ale hlavně lidé. Mezitím je vysazen oddíl pod vedením zkušeného majora Dutche Schaefera do džungle, kde má uprostřed nepřátelského území vysvobodit několik amerických vojáků ze zajetí partyzánů. Po úspěšně provedené akci se však američtí vojáci musejí utkat s mnohem tajemnějším a nebezpečnějším nepřítelem. Džungle se mění v past, z níž není úniku, a američtí hrdinové poprvé v životě poznávají, co je to strach…

Film, který je již řazen ke klasice žánru, zaujme především napětím a houstnoucí atmosférou strachu. Stejně zdařilé je i pojetí mimozemšťana, neostré, děsivě tajuplné postavy, využívající dokonalé mimikry. Teprve v závěrečné scéně se objevují v celé hrůznosti dokonalé masky Stana Winstona.

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Predátor
Na vyslobodenie spriatelenej vlády z rúk partizánov vyšle generálny štáb vietnamského veterána Dutcha Scheafera a jeho elitnú jednotku do stredoamerickej džungle. Cestou k protivníkovmu táboru narazí Dutch a jeho ľudia na krvavé zvyšky svojich predchodcov: ktosi alebo čosi spôsobilo zrútenie vrtuľníka, z mužov vstiahlo zaživa kožu a odrezalo im hlavy. Navyše akoby ich teraz ktosi pozoroval. Napokon sa dostanú do cieľa a útokom dobijú tábor partizánov. Ibaže rukojemníci, v skutočnosti americkí vojenskí poradcovia, sú už dávno mŕtvi.

Všetko bola iba vopred dohodnutá hra, aby sa zabránilo plánovanej invázii. Spolu s jednou so zajatých, Annou, sa vydajú na cestu späť, kde ich podľa dohody má zobrať vrtuľník. Odrazu sa z ničoho vynorí zvláštna bytosť a zabije dvoch z Dutchových ľudí. Ako vysvitne, protivník má žltú krv, laserový žiarič a veľmi účinný krycí úbor. Všetky pokusy brániť sa zlyhajú, bytosť postupne povraždí všetkých členov jednotky. Pri poslednom útoku pritiahne Dutch mimozemsťanovu pozornosť na seba a umožní takto Anne dostať sa k helikoptére.

Keď ho pritom strhne dravá rieka, predátor skočí za ním. Dutch krátko nato náhodou zistí, že bahno z riečneho koryta ho skrýva pred mimozemšťanovými senzormi. Vzápätí tvrdo zaútočí na protivníka a napokon ho vláka do pasce. Ťažko ranený predátor zaktivuje mechanizmus na sebazničenie. V poslednej chvíli sa Dutchovi podarí dostať sa k záchrannej helikoptére; džungľa za ním vzbĺkne pri explózii atómovej minibomby.


Autor: seagal

Popis / Obsah / Info k filmu Predátor
Dej tohto kultového scifi hororu nás zavedie do džungle, kde pristala kozmická loď, na ktorej sa nachádza vraždiaci nimród. Jeho úlohou je loviť nebezpečné šelmy, ktoré sa nachádzajú v džungli, ale to mu však nestačí, tak začne loviť ľudí, najmä mužov, ktorých rozozná podľa zbraní. Nimród sa stáva postrachom a veľkým nebezpečím pre všetko a pre všetkých, čo len obýva tajuplnú džunglu.

Do džungle je vyslané špeciálne bojové komando pod vedením ostrieľaného a skúseného majora Dutcha Schaefera. Z vrtuľníkov ich vysadia na nepriateľskom území. Dutchovi však nepovedia skutočnú pravdu, že kvôli čomu ich tam vlastné vyslali. Ich oficiálnym rozkazom je oslobodenie amerických vojakov, ktorých vraj zajali nepriatelia. Dutch zo svojím komandom rozkaz vykoná a zlikviduje celý nepriateľský tábor. Po ukončení akcie však nastáva veľké sklamanie v nepriateľskom tábore sa totiž žiadni zajatí americkí vojaci vôbec nenachádzajú. Oslobodiť sa im podarilo len nejakú ženu domorodkyňu.

Dutch až v tej chvíli pochopí, že ich nadriadení ich tam vyslali na niečo úplné iné. Pravdu sa začnú dozvedať pomaly, keď ich po jednom začne nebezpečný nimród likvidovať. Z ich lebiek si začne robiť lovné trofeje. Nimród sa sfarbuje ako chameleón. Pre Dutcha a jeho komando je neviditeľným. Je nemožné ho vypátrať. Keď na koniec zostane na žive len Dutch príde na to, že aj nimród má slabé miesto. Dá sa pred ním ukryť v bahne. Vtedy sa pre nimróda stane hocikto neviditeľným. Dutch tuto jeho slabinu naplno využije, namaže sa bahnom, to kvôli tomu aby ho nimród nespozoroval. Dutch popritom začne zhotovovať pasce, cez ktoré chce nebezpečného nimroda zlikvidovať. Čo sa mu aj podarí. Celé toto peklo prežije len Dutch a domorodkyňa, ktorú oslobodili.


Autor: Agostino

Popis / Obsah / Info k filmu Predátor
Arnold Schwarzenegger v hlavní roli akčního dobrodružného příběhu bojovníků, kteří jsou nuceni čelit neviditelnému nepříteli, síle daleko mocnější, než jsou jejich nejlepší zbraně. CIA nasazuje své nejlepší vojáky, aby zachránili rukojmí zadržené partyzány v zemi střední Ameriky, avšak Schwarzenegger a jeho muži se střetnou s nepřítelem nepředstavitelně smrtelnějším, než je kdokoliv na Zemi, neboť Predátor nepochází z této planety. Film je nabitý velkolepými speciálními efekty a bojovými scénami, které hýbají žaludkem. Predátor je doposud nejhrůzostrašnějším a nejnapínavějším filmem Arnolda Schwarzeneggra


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Predátor
Arnold Schwarzenegger v tropické džungli. Ve filmu Predátor, jehož výrobní náklady činily 35 miliónů dolarů, ztělesňuje bývalý Mr. Universum velitele speciální záchranné jednotky americké armády, která má za úkol osvobodit skupinu rukojmí ze zajetí nepřátelských partyzánů. Po boji s nimi však komando naráží na mnohem silnějšího a brutálnějšího nepřítele z vesmíru - Predátora.

Neprostupnou džunglí plnou jedovatých hadů, škorpiónů a dalších nástrah se prodírá profesionální voják Alan "Dutch" Schaefer v čele záchranné čety. Tábor nepřátelských partyzánů je sice zlikvidován s rutinou vlastní "commandos", avšak zajatci jsou nalezeni mrtví. Jednotka se tedy vrací s nepořízenou. V tu chvíli dochází k dramatickému zlomu a z decentně "rambovské" polohy příběh přechází k explozívnímu souboji s příšerou z jiného světa, k souboji, připomínajícímu spíše Scottova Vetřelce. Pomocí laseru likviduje Predátor Dutchovy muže jednoho po druhém, až dochází k závěrečnému finále - souboji člověka, v němž s pudem sebezáchovy ožívají pradávné zvířecí instinkty a barbarská síla archaických bojovníků, s vraždícím monstrem odkudsi z vesmíru. Dutch v tomto souboji odhazuje veškeré návyky a pravidla z vojenské akademie a uchyluje se k rafinovaným metodám primitivních pravěkých lovců. Režisér filmu John McTiernan říká: "V zásadě jde v mém filmu o souboj Titánů. Otázkou je, zda může člověk v situaci, která překonává všechny jeho představy, zachovat odvahu a vůli k přežití." Jen silní mohou přežít - pro slabé není záchrany!

ZDROJ: Cinema, r. 1991


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Predátor: Kořist (2022)

 Predátor: Kořist (2022)
Predátor: Kořist n
Prey
Žánr: akční / drama / horor / sci-fi / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Dan Trachtenberg

(pokračování)

Predátor: Evoluce (2018)

 Predátor: Evoluce (2018)
Predátor: Evoluce n
The Predator
Žánr: akční / dobrodružný / horor / sci-fi / thriller
Země: Kanada / Spojené státy americké
Režie: Shane Black

(pokračování)

Predátoři (2010)

 Predátoři (2010)
Predátoři n
Predators
Žánr: akční / dobrodružný / sci-fi / horor / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Nimród Antal

(pokračování)

Predátor 2 (1990)

 Predátor 2 (1990)
Predátor 2 n
Predator 2
Žánr: akční / sci-fi / horor / krimi / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Stephen Hopkins

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Pomsta Růžového pantera (1978)

14:05 - 15:45

89 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Příběhy divočiny

15:30 - 16:25

4 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

4 minut již uběhlo
83 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:35 - 15:35

59 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190686
Osobností: 698199
Fotografií: 765198
Plakátů: 377355
Obsahů a biografií: 178509

Poslední komentáře

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

The Invisible Man Returns (1940)

The Invisible Man Returns
Místy zbytečně   komplikované, ale efekty jsou   zde na svůj rok výroby na   jedničku. Dějově to také   ujde, moc hluchoty tu není.   Většinu více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 4 / 10

Vedlejší produkt (2024) [TV mini...

Vedlejší produkt
Peter Bebjak pro TV umí, ale   filmy má slabší, kdoví   proč? Vedlejší Produkt je   solidní mini série, která   ukazuje práci kriminalistů   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10