Duben
ohodnotit

Případ Paradineová

The Paradine Case

Žánr:
Rok:
1947
Délka:
125 minut
„Úspešný londýnsky právnik se ujímá obhajoby krásné ženy, obviněné z vraždy manžela.“

Obsah filmu Případ Paradineová

 
"Případ Paradineová". Nebylo to ve tvorbě Alfreda Hitchcocka poprvé, kdy si vybral soudní postředí, aby natočil působivé drama, ve kterém diváky překvapí nečekaným rozuzlením.Obyčejně si pro tento druh filmu vybral člověka, který je nevinně obžalovaný, jak se to diváci obyčejně dozvěděli hned na začátku - a pak v potemnělém sále biografu sledovali, jak tento nešťastník bojuje svůj souboj s neúprosnou soudní mašinerií.

Ovšem tento snímek je postaven poněkud jinak. Jeho hlavní postavou je advokát Kaene, který se ujme obhajoby krásné paní Paradineové (zde se především diváci mužského pohlaví mohli pokochat krásou italské herečky Alidy Vali)...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Alfred HitchcockAlfred Hitchcock...... [47]   
hraje:
Gregory PeckGregory Peck.....Anthony Keane [31]   
Ann ToddAnn Todd.....Gay Keaneová [38]   
Charles LaughtonCharles Laughton.....soudce Lord Thomas Horfield [47]   
Charles CoburnCharles Coburn.....Sir Simon Flaquer [69]   
Ethel BarrymoreEthel Barrymore.....Lady Sophie Horfieldová [67]   
Louis JourdanLouis Jourdan.....Andre Latour [27]   
Alida ValliAlida Valli.....Maddalena Anna Paradineová [25]   
Leo G. CarrollLeo G. Carroll.....Sir Joseph [54]   
Joan TetzelJoan Tetzel.....Judy Flaquerová [25]   
Isobel ElsomIsobel Elsom.....hostinská [54]   
Patrick AhernePatrick Aherne.....policejní seržant Leggett [46]   
Leonard CareyLeonard Carey.....soudní stenograf [60]   
Lumsden HareLumsden Hare.....soudní dozorce [72]   
Lester MatthewsLester Matthews.....inspektor Ambrose [46]   
Phyllis MorrisPhyllis Morris.....Mrs. Carrová [53]   
John GoldsworthyJohn Goldsworthy.....Lakin [63]   
scénář:
David O. SelznickDavid O. Selznick...... [44]   
Alma RevilleAlma Reville...... [57]   
námět:
Robert HichensRobert Hichens.....The Paradine Case (román, 1933) [82]   
hudba:
Franz WaxmanFranz Waxman...... [40]   
Paul DessauPaul Dessau...... [52]   
kamera:
Lee GarmesLee Garmes...... [48]   
dvd obal  Nahrát trailer k filmu
Jazyková verze:
anglická
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Případ Paradineová >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.11.2021
Alfred Hitchcock a jeho jediné filmové drama ze   soudního prostředí, krapet okořeněné   romancí, se kterým on sám nebyl nijak zvlášť   spokojen. Po tolika letech se dá ale říct, že   svým způsobem uzrál k brilantnějšímu   pohledu. Snímek je poznamenán sporem a   naschvály mezi Hitchcockem a producentem Davidem   O. Selznickem, který stál za většinou   Hitchcockových snímků, čímž byl za ně plně   zodpovědný. Hitchcock měl neustále   připomínky ke scénáři a nelíbilo se mu ani   obsazení, čímž opět potvrdil svůj přísný   perfekcionismus. Selznickovi se zase nelíbilo   zdlouhavé a tím pádem i prodražující se   natáčení. To nakonec vyústilo až k ukončení   jejich vzájemné spolupráce, ale to je už jiný   příběh. Vlivem naprosté Hitchcockovi   profesionality to však na snímku v žádném   případě není znát.  Po úvodních titulcích   se na nic nečeká a hned se rozehrává scéna   zatýkání půvabné vdovy Maddaleny Anny   Paradine s obviněním z otravy svého manžela.   Scéna je prezentována s patřičnou noblesou a   decentností, jak se na takový film své doby   sluší a patří. Následuje postupné   představování základních postav příběhu.   Někteří svůj charakter už mají pevný,   někteří ho postupně budují. Do centra dění   se dostává především právník Anthony Keane,   který na požádání přijal obhajobu. První   polovina snímku se tedy postupně připravuje na   hlavní událost a tím je soudní přelíčení,   které zaplňuje druhou polovinu stopáže, kde o   dialogové napětí není nouze. Soudní dramata   mají vždy své ucelené kouzlo právě v   dialozích a tady to Hitchcock ještě posílil   zajímavými kamerovými záběry. Nejvíce   vyčnívá, po technické stránce   nejsložitější, záběr na přicházejícího   svědka Louise Jourdana vytvořený obratným   otáčivým pohybem. Staticky zároveň zabírá   detailní tvář obviněné zdráhající se po   procházejícím svědkovi za jejími zády jenom   očkem pohlédnout. Soudní přelíčení má svá   specifika a budovat napětí se daří. Jen to   omšele přetíná ona romance, se kterou se nijak   zvlášť nepracovalo, takže spíše vyznívá   rušivým a zbytečným dojmem. No, ale těžko   říct, jak to vypadalo v původní tříhodinové   verzi, která se údajně ztratila. Tam to   určitou logiku v rámci děje mít mohlo. Přesto   všechno se v dnešní době i tak jeví snímek   jako skutečně zajímavý a po technické   stránce prostě vynikající. Prostě Hitchcock.   P.S. Za pozornost stojí i závěrečná scéna   dialogu mezi soudcem a jeho manželkou u nich   doma, snad při večeři, mající jistý   moralizační aspekt. “Copak nás život   netrestá dost?” ptá se soudce jeho manželka s   myšlenkou o té jediné správné spravedlnosti   světa. Soudcův nemilosrdný ortel, u kterého   až zamrazí, je však jasný.  
Barney94
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 14.2.2018
Stačilo vidět jednou. Mám rád Hitchcockovy   filmy, ale tenhle se moc táhnul, chybělo mi tam   i režisérovo klasické napětí. Už od   začátku jsem tušil, kdo toho slepce otrávil.
jarda53
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.1.2018
Film byl natočen v roce 1947, kvalita filmu byla   zřejmě ovlivněna zásahy. Právník Gregory   Peck, vezme případ, kdy je paní Paradineová   obžalována z vraždy svého slepého muže.   Obhajoba je pro něj velmi obtížná, že se   případu vzdá, dokonce je obviněn, že může   za smrt svého milence. Film se zvětší části   pohybuje jen u soudu. A divák čeká, kdo   vlastně toho pracháče otrávil. A pokud bych   měl alespoň někoho pochválit, je to Charles   Laughton, který byl jediný takový živočišný   tvor. Film je psychologické drama, být tak po   válce, v kině bych asi usnul, televizní   obrazovka je u kávy snesitelnější...
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.1.2015
Trochu nestandardní Hitchcock. Hodně dialogů,   hlavní ženská postava dokáže manipulovat   muži a zblbnou i svého vlastního advokáta v   podání Gregory Pecka. Podlehne jí i budoucí   Monte Christo Louis Jordan, který ji při   soudním přelíčení chvíli hájí a chvíli   obviňuje z toho jak je zvrácená. Standardní   film ze soudní síně, který bych Hitchcockovi   nepřisuzovala , nepřečíst si titulky. Gregory   Peck by potřeboval proplesknout, když se   zkušený advokát dokáže zamilovat do   provinilé tak, že ohrozí vlastní funkční   manželství. Dále mi neseděla role lady Sofie.   Soudce lord, byť v podání Charlese Laughtona by   zasloužil taky jednu. Manželku buzeruje a sám   omakává manželku Gregory Pecka.
Za mě ještě   jedna výtka. Titulky z roku 1993 byly hodně   okleštěné a i já se svojí angličtinou z   originálu pochopila daleko více než bylo   nastíněno v jednoduchých větách překladu.
beneva
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 7.11.2014
Možná díky četným zásahům ze strany   producenta Davida O. Selznicka je pro mne tento   Hitchcockův film nejméně zajímavý. Nějak to   postrádá to jiskření, které vydávají herci   v ostatních filmech. Hitchcock to zjevně cítil   také a proto byl tohle poslední film, který se   Selznickem udělal. Ostatně kvůli Selznickovi   nepřijala roli Paradineové ani Ingrit Bergman...

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih64438minih64438Honba za kytarami (1963) 
Cherchez l'idole n
minih157334minih157334Srdce z oceli (2017) 
Ji qi zhi xue n
minih108598minih108598Kameňák 4 (2013) 
Kameňák 4 n
minih14864minih14864Ohnivé oči (1984) 
Firestarter n
minih9543minih9543Její hřích (1939) 
Její hřích n
minih32675minih32675Zabít nebo zemřít (2001) 
Series 7: The Contenders n
minih32860minih32860Neprůstřelný mnich (2003) 
Bulletproof Monk n
minih86436minih8643696 hodin: Odplata (2012) 
Taken 2 n
minih154219minih154219Přání smrti (2018) 
Death Wish n
minih20154minih20154Šeptej (1996) 
Šeptej n


Hodnocení:n12345678910
Případ Paradineová (1947)Případ Paradineová (1947)Případ Paradineová (1947)Případ Paradineová (1947)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190622
Osobností: 698003
Fotografií: 764514
Plakátů: 376933
Obsahů a biografií: 178392

Poslední komentáře

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Společná noc (1999) [TV epizoda]

Společná noc
Eric stále touží vyspat se   s Donnou a oba se tomu   blíží, ale stále k tomu   ještě nedošlo. Red zkouší   vařit, protože Kitty je víc   v více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Tři muži a mladá dáma (1990)

Tři muži a mladá dáma
Tak ještě infantilnější a   naivnější než   "jednička"...Což je škoda,   protože kdyby to bylo trochu   více "normální", dalo by se   na to i koukat:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10