Duben
ohodnotit

Psohlavci

Další název:
Dog-Heads
Žánr:
Rok:
1931
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
18.9.1931

Obsah filmu Psohlavci

 
Chodové, kteří od nepaměti střežili šumavské hranice, byli lidé svobodní, poddaní jen králi. Po bitvě na Bílé hoře bylo však jejich území prodáno říšskému radovi Lamingerovi, který jejich práva neuznává. Chodové se robotě vzpírají. Rozvážný Jan Sladký, zvaný Kozina, naléhá na své spoluobčany, aby se svých práv domáhali řádnou cestou u vídeňského soudu. Lamingerův správce se zmocní násilím chodských pergamenů, které písemně potvrzují nároky Chodů, a zničí je. Vídeňský soud proto chodská práva nepotvrdí. Dvě nejdůležitější listiny však uschovala Kozinova matka a s těmi se vypraví deputace v čele s Kozinou do Prahy. Podplacený soudce nechá...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.2.2023
„Lomikare, Lomikare! Do roka a do dne zvu tě na   boží soud!“ Kdo by neznal toto zvolání Jana   Sladkého Koziny, coby vůdce chodského   povstání, před svou smrtí 28. listopadu 1695.   Naopak už se málo ví, že zvaný Kozina byl   český šlechtic a podnikatel německé   národnosti, svobodný pán Wolf Maxmilián   Laminger z Albenreuthu. Ale to jen tak na okraj.   Jeden z několika nejznámějších románu Aloise   Jiráska „Psohlavci“, si podmanil své   čtenáře především svým námětem, který je   povyšován dodnes. Boj za práva a svobodu. Na   příběhu je však nejzajímavější dějový   vývoj, který má naprosto stejnou šablonu,   jakou má příběh o Janu Husovi. Jestli je to   úmysl Aloise Jiráska nebo je to skutečný   historický fakt nechť posoudí sami   historikové. Pro nás je nejdůležitější   především obsah. První filmové zpracování z   roku 1931, tedy v roce, kdy se začal v   Československu používat zvukový film, je po   technické stránce typický na svoji dobu. Zub   času už sice na filmové kopii udělal své, ale   i tak je škoda, že je zrovna tento snímek   značně opomíjen a dává se přednost   pozdější barevné verzi. Pro režiséra   Svatopluka Innemanna to by jistě nelehký úkol,   a to už kvůli zodpovědnosti ohromného   rozpočtu. Z filmového hlediska má na třicátá   léta ohledně žánru taktéž své kouzlo a   impozantnost filmové tvůrčí sounáležitosti.
Erkul
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.5.2011
Je to spíše volná adaptace původní   literární předlohy Aloise Jiráska. Ve zvukové   éře českého filmu do roku 1935, patřil tento   film jednak k nejlépe ptrovedeným kostýmním   filmům, ale vynikající na tu doby byla   skutečnost, že havní role obsadili nejlepší   divadelní umělci.


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Psohlavci (1955)

 Psohlavci (1955)
Psohlavci n
 
Žánr: drama / historický
Země: Československo
Režie: Martin Frič

(remake)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190575
Osobností: 697870
Fotografií: 764026
Plakátů: 376658
Obsahů a biografií: 178301

Poslední komentáře

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Chobotnice (1998)

Chobotnice
Tak nějak nevím... nechala   jsem se zlákat jmény, která   znám, ale vůbec mě to   nezaujalo. Příšery byly jak   z loutkového divadla,   více >

Autor: peginka | Hodnocení: 4 / 10

Střílejte na měsíc (1982)

Střílejte na měsíc
Jen zdánlivě úplně   banální rodinné drama o   jednom rozpadajícím se   manželství, protože   režisér Parker to dost   chytře natočil, použil více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10