Duben
ohodnotit

Pyramida hrůzy

Young Sherlock Holmes

Další název:
Mladý Sherlock Holmes; Das Geheimnis des verborgenen Tempels
Rok:
1985
Délka:
104 minut
Premiéra v ČR:
1.9.1989
„Tajemství smrti ukryté ve staroegyptské svatyni“

Obsah filmu Pyramida hrůzy

 
„I když Sir Arthur Conan Doyle nepsal o mladistvých letech Sherlocka Holmese a jeho první setkání s doktorem Watsonem umístil až do doby jejich dospělosti, byly tyto láskyplné úvahy o tom, co se mohlo stát, natočeny na počest autora, jehož dílo dodnes nesmírně obdivujeme."

Tato slova zazní v závěru filmu Pyramida hrůzy, která nám představu je slavné Doylovy literární postavy trochu neobvyklým způsobem. Snímek nezapře, že byl vyroben produkční společností Stevena Spielberga. Upoutá především zvláštními efekty, vyprodukovanými v Lucasově trikové dílně Industriat Light ~ Magic. Škoda jen, že stejnou péči tvůrci nevěnovali scénáři. Mohl tak...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Barry LevinsonBarry Levinson  
hraje:
Nicholas RoweNicholas Rowe.....Sherlock Holmes [18]   
Alan CoxAlan Cox.....John Watson [14]   
Sophie WardSophie Ward.....Elizabeth [20]   
Anthony HigginsAnthony Higgins.....Professor Rathe [37]   
Susan FleetwoodSusan Fleetwood.....paní Dribbová [40]   
Freddie JonesFreddie Jones.....Chester Cragwith [57]   
Nigel StockNigel Stock.....Waxflatter [65]   
Roger Ashton-GriffithsRoger Ashton-Griffiths.....Lestrade [28]   
Brian OultonBrian Oulton.....Snelgrove [77]   
Earl RhodesEarl Rhodes.....Dudley Badcock   
Patrick NewellPatrick Newell.....Bentley Bobster [53]   
scénář:
Chris ColumbusChris Columbus  
námět:
Arthur Conan DoyleArthur Conan Doyle.....postavy   
hudba:
Bruce BroughtonBruce Broughton  
kamera:
Stephen GoldblattStephen Goldblatt  
střih:
Stu LinderStu Linder  
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Ústřední půjčovna filmů
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Distribuční verze:
dabováno
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Pyramida hrůzy >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Pitryx
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.4.2020
Krásný návrat o čtyřicet let dozadu, kino v   Třinci, natřískáno. Při mé soukromé anketě   dost lidí řeklo, že by na Sherloka asi   nešlo. Totiž, kdyby naši překladatelé název   jen přeložili správně jako „Mladý Sherlock   Holmes“, tak by film názvem prostě nezaujal,   kdežto „Pyramida hrůzy“ byl tahák. Takže   snad alespoň jednou za milion let udělali ti   naši překladatelé názvů krok správným   směrem.  
K mému hodnocení samozřejmě   přičítám dvacítku, za to, jak mne to tehdy   bralo, že jsem na to šel vícekrát. Dnes už   vidím slabší efekty a dost kecání. Ale   přesto dávám osmdesát. Nevím proč, ale   postava Watsona mně štvala, tedy ne ona ale   její představitel.  
 
 
Imo
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.3.2020
Halucinace zabíjí
Anglický konzervativismus zasazen do   zasněženého prosincového Londýna se vší   noblesou. V takové době bych chtěl žít.   Detektivní talent mladého studenta Sherlocka   Holmese naráží na zkostnatělost školního   vedení i mítstní policie, které neumí   rozlišit intriky od skutečnosti. Přestože je   neprávem vyloučen ze školy, jde spolu s   kamarádem a přítelkyni Elisabeth po stopě   tajemných a nebezpečných spiklenců.   Přesvědčivé dialogy, správný výběr herců,   ponurá atmosféra Londýna a dobové kostýmy   přispívají k dramatičnosti děje. Nemám co   vytknout.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.8.2018
Sir Arthur Conan Doyle nikdy nic nenapsal o   nejslavnějším detektivovi všech dob Sherlocku   Holmesovi z jeho mladých let a tak berme tento   snímek jako poctu k němu a jeho nestárnoucímu   a filmaře stále přitahovanému dílu. Snímek z   poloviny 80. let je typický svou rozvahou,   zábavností a smyslem pro dobrodružství. Tak,   jak je dějství pojato, bylo ve své době   diváky vyhledáváno, takže si na tom dali   tvůrci záležet a vytvořili dílo, které má   ve své podstatě i dnes co říci. Technické   vizuální triky jsou vyrobeny tak zásadově, že   ani dnes nevypadají nijak omšele. Scénář byl   napsán precizně a kromě dobrodružné   atmosféry má v sobě i množství napětí a   téměř hororu a to vše přívětivě a vkusně   odlehčeno příjemným a trefným humorem. Film   takřka pro celou rodinu (kromě malých dětí   samozřejmě), který ani po tolika letech od   svého vzniku nezklame. Na producentském křesle   seděl Steven Spielberg a je vidět, že moc   dobře věděl do čeho jde. Svým způsobem se   jedná o dost podceňované dílo, snad proto, že   s A. C. Doylem to nemá nic společného, ale je   to ohromná škoda. Kdyby o snímku A. C. Doyle   věděl, určitě by byl pyšný. Filmový   dobrodružný zážitek stále přináší a všem   fanouškům Sherlocka Holmese dokáže udělat   jenom radost.
mikee007
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.12.2017
Když má v něčem prsty Chris Columbus
málokdy se z toho stane průměrná záležitost.   U tohoto snímku si střihl funkci scénáristy a   opět z toho byl hit.
Pyramida Hrůzy, jak byl   už za minulého režimu přejmenován americký   film "Mladý Sherlock Holmes", a který   soudruzi milostivě povolili vsadit do kin je   jakýmsi bratříčkem slavných filmů o Indiana   Jonesovi. A to tajemnou atmosférou, skvělým   hlavním hrdinou i neutuchající akcí. Ve filmu   nenajdete hluchá místa a téměř neustále jste   napnutí jako struna. Čert vem, že triky, které   kdysi byly přelomové už dnes překonají i   triky v průměrných snímcích.
Pyramida   hrůzy je zatraceně dobře a chytře napsaný   film, který nestárne.
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.8.2017
Mládežnický akčňák, ze kterého jsme byli   před lety v kině hotoví. Sherlock Holmes, pár   slušných efektů alá Indiana Jones, za mě   vedly dortíčky, tajemno a spousty úmrtí.   Dneska už spíš nostalgie, jenom jsem si tak   říkala, že vlastně ten Chris Columbus už   před lety věděl jak Harry Potter bude vypadat.   I když tady zatím bez jizvy:-)
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.2.2012
Byl jsem na tom asi ve 12ti letech v kině a byl   jsem z toho úplně vedle:-)) Po letech už to tak   nefungovalo, ale rozhodně má to napětí,   lehounce strašidelnou atmosféru a celkově se mi   líbila kamera ,herci, barevnost filmu. Zkrátka   napínavá "pohádka" pro dospělé i ty   menší. Malinko zestárnulo, ale dobré.
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 26.3.2011
V něčem dětský, v jiném i   "dospělácký", ne zrovna výpravný,   ale celkem slušný dobrodružný film. Chvíli   trvá, než se děj rozjede, mohl by mít trochu   větší spád, překvapivě nekončí nijak   šťastně - tím spíš uvízne v paměti.
Jarda.ftr
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.3.2011
Správný film pro mládež
Výborný film se stále napnutým dějem,   nutící přemýšlet. Správné   dobrodružství,nechybí ani jemně nastíněné   city, žádné laciné nesmysly.
Tak takhle by   měl vypadat film pro mládež a né jak ty   současné......raději to vytečkuji.
curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.3.2011
Vždy mě dostane historické údobí   devatenáctého století, kdy začíná moderní   věk, století páry. Navíc prostředí Londýna   v roce 1870, svět starobylých uliček a   záhadné koleje, kde všude ožívají   předměty, sošky, vše vlivem tajemné sekty   stoupenců egyptského boda Osirise, která své   protivníky odstraňuje roztokem, který   vyvolává děsivé halucinace. Zaujme i první   pokus o počítačovou animaci v celovečerním   filmu tehdy neznámého Johna Lassetera, kdy   skleněný rytíř vystoupí z kostelního okna.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.3.2010
Když jsem tento film viděl poprvé,tak jsem byl   přímo nadšen.Teď jsem byl rád,že si ho   můžu po dlouhé době připomenout a bát se u   něj jako porpvé :-).
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih46391minih46391Bazén (2005) [TV seriál] 
n
minih40120minih40120Synové a dcery Jakuba Skláře (1985) [TV seriál] 
Synové a dcery Jakuba Skláře n
minih82777minih82777Záležitost rodiny (2008) 
Affaire de famille n
minih57403minih57403Dva na silnici (1929) 
Bacon Grabbers n
minih182862minih182862Touha po vraždě (2020) 
Hard Kill n
minih21386minih21386Tři mušketýři (1953) 
Les trois mousquetaires / Fate largo ai moschettieri n
minih25868minih25868Velký Joe (1998) 
Mighty Joe Young n
minih134414minih134414Oniroku Dan: Bikyoshi jigokuzeme (1985) 
Oniroku Dan: Bikyoshi jigokuzeme n
minih73109minih73109Gantz (2010) 
Gantz n
minih155768minih155768Tak pravil Bůh (2017) 
Gud taler ud n


Hodnocení:n12345678910
Pyramida hrůzy (1985)Pyramida hrůzy (1985)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190621
Osobností: 698000
Fotografií: 764509
Plakátů: 376916
Obsahů a biografií: 178385

Poslední komentáře

Pan profesor (1999) [TV epizoda]

Pan profesor
Lurie je stále potom co ji   vyhodili ze školy doma a   navštíví jí její profesor   se kterým má sex. Eric je   vidí líbat a chce to na ní   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

A Country Christmas (2013)

A Country Christmas
Nevím, ale tyhle americké   "santaclausovské" taškařice   (ať už filmové či   televizní) mi prostě nic   neříkají. Herecky to sice   ujde, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Neposkvrněná (2024)

Neposkvrněná
Opäť jeden náboženský   horor s tématikou počatia,   ktorý na to spočiatku ide   vcelku dobre, no konečným   vyznením rozdelí divácku   obec na více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 7 / 10

Poslední den (1999) [TV epizoda]

Poslední den
Red je poslední den v práci   a tak potom se sejdou s kolegy   v hospodě, kde skončí s   Redem i Eric, Hyde, Fez. Donna   "zlobí" Erica s tím kdy více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Bídníci (2018) [TV minisérie]

Bídníci
Cožpak o to, technicky téhle   nové televizní verzi slavné   klasiky nic nechybí i   výprava je určitě velmi   solidní, ale tahle věc   stojí a více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10