Duben
ohodnotit

Rosa Luxemburgová

Rosa Luxemburg

Další název:
Róza Luksemburg
Rok:
1986
Délka:
123 minut
„Biografické drama o životě největší německé revolucionářky, která ovlivnila vývoj mezinárodního dělnického hnutí“

Obsah filmu Rosa Luxemburgová

 
Scenáristka a režisérka Margaret von Trotta zachytila Rosu nejen jako revolucionářku, ale i skromnou a hluboce mírumilovnou ženu, její práci politické novinářky a pedagožky, autorky četných teoretických prací a projevů. Zároveň se snažila o zobrazení i jejího soukromí, vztah k přátelství a lásce. Film, který je spíše portrétem než historickou analýzou, získal nejedno uznání, např. v Cannes 1986 Cenu za nejlepší herecký výkon pro Barbaru Sukowou a nominaci na Zlatou plamu pro režisérku, na XXV. MFF v Karlových Varech Cenu časopisu Otázky míru a socialismu.

Autor/Zdroj: Popis
televizní program

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

topipig
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 20.4.2021
První polovina mě moc nebavila, přibližovala   Rosu Luxemburgovou hlavně jako zdatnou řečnici   za socialistické a komunistické hnutí SDKP,   později za SPD. Druhá půle byla mnohem   dramatičtější a líčila osudy, kdy byla Rosa   několikrát vězněna, naposledy v Polsku a jak   po skončení války se Spartakovci započala   Listopadovou revoluci, během níž byla   bestiálně zavražděna Freikorpsem. Filmové   zpracování takového význačného období   německých dějin by si více zasloužilo   seriálovou podobu, žádnou telenovelu, ale   fakta! Ale i tak jde z historického hlediska o   velmi slušný počin, přibližující osobnost a   životní postoje této význačné   revolucionářky.


Hodnocení:n12345678910
Rosa Luxemburgová (1986)Rosa Luxemburgová (1986)Rosa Luxemburgová (1986)Rosa Luxemburgová (1986)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190623
Osobností: 698003
Fotografií: 764514
Plakátů: 376934
Obsahů a biografií: 178393

Poslední komentáře

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Společná noc (1999) [TV epizoda]

Společná noc
Eric stále touží vyspat se   s Donnou a oba se tomu   blíží, ale stále k tomu   ještě nedošlo. Red zkouší   vařit, protože Kitty je víc   v více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Tři muži a mladá dáma (1990)

Tři muži a mladá dáma
Tak ještě infantilnější a   naivnější než   "jednička"...Což je škoda,   protože kdyby to bylo trochu   více "normální", dalo by se   na to i koukat:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10