Duben
ohodnotit

Sexuální rekonstrukce

The Shape of Things

Další název:
Podoba věcí
Rok:
2002
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
24.7.2003
„Co ze sebe nechá muž udělat, když miluje. Láska – sex – umění.“
Popis / Obsah / Info k filmu Sexuální rekonstrukce
Studentka umělecké školy Evelyn hledá vhodný objekt pro zásadní umělecké dílo, kterým chce zakončit svá studia. Tím objektem má být průměrně vyhlížející muž. Přesně tak vypadá Adam, student, kterého Evelyn potká, když si přivydělává v muzeu jako hlídač v uniformě. Adam se okamžitě do Evelyn zamiluje a jeden ze způsobů, jak být Evelyn nablízku, je přistoupit na její návrh. Adam se stává objektem šokujícího uměleckého pokusu. V příběhu o lásce, sexu a umění chladnokrevnou Evelyn ztvárnila Oscarem oceněná Rachel Weisz.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: titulky
Premiéra: 19.12.2014 CX


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Sexuální rekonstrukce
Rachel Weiszovou můžete znát z filmů jako Sestřička Betty, Mumie, nebo Jak na věc. Paul Rudd si zahrál hlavní roli v Pravidlech moštárny. Oba se teď osudově setkali ve filmu režiséra Neila LaButea s příznačným názvem SEXUÁLNÍ REKONSTRUKCE. Studentka umělecké školy Evelyn hledá vhodný objekt pro své zásadní umělecké dílo, kterým chce zakončit svá studia. Tím objektem má být průměrně vyhlížející muž. Přesně tak vypadá Adam, student, kterého Evelyn potká, jak si přivydělává v muzeu jako hlídač v uniformě. Adam se okamžitě do Evelyn zamiluje a jeden ze způsobů, jak být Evelyn nablízku je přistoupit na její návrh. Adam se stává objektem šokujícího uměleckého pokusu, který má z něho učinit dokonalého muže.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Sexuální rekonstrukce
Seznámení dvou lidí mohou být různá. Adam pracuje jako hlídač v muzeu, do něhož zamíří i sebevědomá studentka umění Evelyn, pobouřená faktem, že zde byla na přání místních maloměšťáků zahalena socha nahého muže. A protože je to žena činu, chce tuto nehoráznost „napravit". A potká se s Adamem. Nezůstane jen u tohoto náhodného setkání a začnou spolu chodit. Evelyn má na stydlivého a neprůbojného Adama na první pohled viditelný vliv. Stává se z něj atraktivní a sebevědomý muž, čehož si nemůže nevšimnout Adamova bývalá spolužačka a někdejší tajná láska Jenny, která dala přednost Philipovi a začíná mít pochybnosti, zda udělala dobře... Nebyl by to ovšem Neil LaBute, jehož proslavily realistické sondy do krutosti lidských povah - In the Company of Měn (1997) a Your Friends & Neighbors (1998) -, aby se spokojil jen s touto banální expozicí. Rozehrává složité předivo vztahů až k nečekanému a překvapivému závěru. Jako námět pro film použil svou stejnojmennou divadelní hru a do filmu obsadil i stejné herce.
38. MFF Karlovy Vary


Popis / Obsah / Info k filmu Sexuální rekonstrukce
Rachel Weiszovou určitě znáte z filmů jako Sestřička Betty, Mumie, nebo Jak na věc. Paul Rudd si zahrál hlavní roli v Pravidlech moštárny. Oba se teď osudově setkali ve filmu režiséra Neila LaButea s příznačným názvem SEXUÁLNÍ REKONSTRUKCE. Studentka umělecké školy Evelyn hledá vhodný objekt pro své zásadní umělecké dílo, kterým chce zakončit svá studia. Tím objektem má být průměrně vyhlížející muž. Přesně tak vypadá Adam, student, kterého Evelyn potká, jak si přivydělává v muzeu jako hlídač v uniformě. Adam se okamžitě do Evelyn zamiluje a jeden ze způsobů, jak být Evelyn nablízku je přistoupit na její návrh. Adam se stává objektem šokujícího uměleckého pokusu, který z něj má učinit úplně jiného člověka…..

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Sexuální rekonstrukce
Z díla filmaře a dramatika Neila LaButea, který má pověst poněkud misantropického a cynického tvůrce, jsme v kinech viděli černou komedii Sestřička Betty (1999, FP 12/2000). V novém snímku, komorním pygmalionském příběhu s dosti nepochopitelným českým názvem Sexuální rekonstrukce (překlad originálu by zněl spíš Tvar či Podoba věcí), se však autor vrací ke svým prvním titulům In the Company of Men (1997, Ve společnosti mužů) a Your Friends & Neighbors (1998, Mí přátelé a sousedé – V). Zabývá se v něm mezilidskými vztahy a charakterovými vlastnostmi z poněkud neobvyklého úhlu pohledu. – Nesmělý a neohrabaný student Adam se seznámí s emancipovanou Evelyn, která s ním nečekaně naváže milostný vztah. Pod jejím vlivem se mladík postupně proměňuje nejen ve vnějším vzhledu, nýbrž i vnitřně. Kvůli ní se rozejde i se svými přáteli, snoubenci Jenny a Philem. Až po roce a půl Adam i jeho kamarádi pochopí, že Evelyn je jako studentka užitého umění zneužila ke své diplomní práci. Vytvořila z Adama „umělecký objekt“ tím, jak ho nenápadně, leč důsledně transformovala. Přitom si všechny fáze proměny pečlivě zaznamenávala na video nebo polaroidem a „dokumenty“ představí na výstavě s názvem Ona ho nemiluje. Poněkud demagogická dívka odmítá jakékoliv morální pochybení poukazem na to, že postupovala pouze jako umělkyně. Stopy její „činnosti“ však poznamenají nejen osud jejího „objektu“, ale i jeho přátel a zjevně i jí samé… - Finančně nenáročný snímek je filmovou verzí stejnojmenné LaButeovy divadelní hry, inscenované poprvé v roce 2001 v Londýně ve stejném obsazení, jaké má filmová adaptace. Ansámbl s touto hrou cestoval i po Spojených státech (Gretchen Molová dostala za roli půvabné a upřímné kamarádky Jenny Theatre World Award). O film se zasloužila zejména Rachel Weiszová, která si zahrála morálně pochybnou Evelyn a která se na projektu podílela i jako spoluproducentka. Dílo, v němž mají významnou funkci také písně Elvise Costella, nezapře svou divadelní podobu: opírá se zejména o dialogy a o nenáročné změny prostředí. Do popředí tak logicky vystupují herecké výkony, které jsou nesporně kvalitní, avšak nestačí na to, aby se z takto pojatého díla stal výrazný film.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2003/8

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Bydlet jako... podle Le Corbus...

17:00 - 17:30

15 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Kouzlo Velké Británie

16:50 - 17:45

25 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

15 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito

16:40 - 17:55

35 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190654
Osobností: 698110
Fotografií: 765024
Plakátů: 377244
Obsahů a biografií: 178468

Poslední komentáře

Michael Strogoff (1975) [TV seri...

Michael Strogoff
Hodně povedená historická   televizní minisérie   natočená v nezvykle široké   koprodukci podle verneovky,   která u nás není možná   tolik více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Marihuanové šílenství (2000) [TV...

Marihuanové šílenství
Jackie je hrozně okouzlená   "Hájdem" že za ni vzal vinu   z držení drog na sebe. Red   chce "Hájda" vyhodit, nakonec   se to zachrání a Kelso více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Harry Potter a Princ dvojí krve ...

Harry Potter a Princ dvojí krve
Ze všech dílů patří   někam do průměru. Ani   nejhorší, ale ani   nejlepší. Děj strhne,   vizuálně výborné, herecké   výkony dobré.

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Tankový prapor (1991)

Tankový prapor
Lehce přes průměr,   přílišné tlačení na   pilu, jak řvaním Skameneho   nebo Donutila, tak hloupými   vůlgarismy.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 6 / 10

Chlípník (1995) [TV film]

Chlípník
Podle mého názoru se   Zdeňkovi Svěrákovi tahle   úprava Maupassantova méně   známého dílka opravdu   hodně povedla i s   převedením děje do více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10