Duben
ohodnotit

Sluníčko na houpačce [TV film]

Rok:
1981
Délka:
81 minut
„Televizní film o chlapci, který hledá domov.“

Obsah filmu Sluníčko na houpačce

 
Redaktorka Julie a výtvarník Vojta jedou do šumavského dětského domova pro devítiletého chlapce Matěje Stibora, aby jej přivezli do Prahy na předání hlavní ceny v soutěži dětských kreseb. Matěj nakreslil tříčlennou rodinu u houpačky, nad níž svítí sluníčko. Jeho skuteční rodiče však mají k ideálu daleko. Matka se ho po porodu zřekla, otec je opilec. Najde chlapec novou rodinu?

Hru s tématem vždy působivým, o dítěti, které hledá rodinu a domov, napsala autorka Milena Mathausová s faktickou znalostí skutečného dětského osudu. Příběh devítiletého Matěje, který vyhrál výtvarnou soutěž kresbou, vyjadřující jeho nenaplněnou touhu po rodičovské...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Distributor v ČR:
Československá televize, Česká televize
 
 
Typ:
[TV film]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Sluníčko na houpačce >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.5.2021
Televizní film, který je klasickým příběhem   k opravdu velkému zamyšlení nad životními   hodnotami a prioritami. Jiří Adamec v podstatě   všechno co v jeho režijní filmografii za něco   stojí natočil během 80.let. Tady vytěžil   maximum z dobře napsaného (i když možná   trošku vykalkulovaného) scénáře a fakt   vynikajícího obsazení. Marek Mikuláš v   dětské roli byl hodně přesvědčivý a Petr   Čepek coby jeho otec těžký alkoholik   exceloval. Ani po třiceti letech tenhle snímek   neztrácí na kvalitě a sdělnosti a navíc ho   rámuje výborně padnoucí hudba Karla Svobody.   Když si tenhle film vyberete určitě   neprohloupíte. Zvláště pokud se nechcete jen   bavit.
topipig
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.4.2020
Marek Mikuláš hraje dítě z dětského domova,   ale tady je mě značně nesympatický, je to asi   tím, že na svůj věk je nějak až moc chytrej,   všechno ví a zná, na všechno má odpověď. A   i jeho vystupování je docela arogantní. Možná   tak namachrovaně působí taky díky   předabování Adamem Bernauem - Vitorem Králem.   Naopak jeho otec, alkoholik Stibor v podání   Petra Čepka má ty správný grády. Všechno   další je na vysoké filmařské výši, je v tom   TA atmosféra počátečních osmdesátek,   vyzdvižená tísnivou hudbou Karla Svobody.   Režisér Jiří Adamac byl ve své době na   vrcholu tvůrčí práce a jeho tvorba měla   nezpochybnitelnou úroveň. Což už u něj   bohužel hodně dlouhou dobu neplatí.
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 17.9.2017
Psychologický pohled na necelou rodinu. Pro mne   zbytečnost, ač sám jsem něco podobného   zažil. Paní Vančurová hraje skvěle ženu,   která strká noc co cizích záležitostí, pan   Bartoška unylého mladíka, který bych chtěl,   ale nechtěl syna. Dávám plusy hercům, i tomu   klučinovi, ale to je vše. Pokud film neuvidíte,   neumřete.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.10.2015
Takto silní scénáristé jako byla ve své době   Milena Mathausová dnes ve filmovém průmyslu   opravdu neskutečně chybí. Ta své příběhy ze   života k zamyšlení, dojetí a snad i   porozumění uměla vskutku mistrovsky podat.   Tento o chlapci z dětského domova toužícího   žít se svým otcem, nese jistou tragédii   života nesoucí se po staletí. Otec žijící   sám touží po chlapci také, jenomže   alkoholový démon vše zhatí a nešťastní jsou   potom oba dva. Příběh se točí kolem   výtvarné soutěže, ale je to jen záminka k   psychologické rozpravě během chlapcovi cesty k   převzetí hlavní ceny, kam ho vezou učitel s   učitelkou, o kterých si chlapec zprvu myslí,   že to jsou jeho nový rodiče tzv. na zkoušku,   kteří mají nejen soucítění s jeho osudem,   ale i stále silnější myšlenky mu pomoci.   Kromě otce tu není opomenuta ani chlapcova matka   a tak jejím prostřednictvím se dozvíme jak to   vlastně s ním bylo už od početí. Marek   Mikuláš tu ve svém věku vytvořil vskutku   mistrovský herecký výkon a tak následná cena   byla opravdu zasloužená. Problematika dětí v   dětských domovech a vcítění se do jejich   myšlenek a touhách tu je přednesena naprosto   bravurně a s patřičným respektem. Lepšího   filmu na toto téma snad už v České   kinematografii ani není.
Ondrej_pribehar
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.8.2012
Velmi povedený, hluboký film, vybízející k   zamyšlení nad lidmi, jejich charaktery a vztahy   mezi nimi. Pro mě krásná inscenace, kterou zase   někdy rád uvidím.
payo1555
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.3.2012
Tak tento televizní film je jednička! Takové   filmy se už nenatáčejí. Celý ten příběh o   klukovi, co chce mít někoho rád jako mámu a   tátu, to je přece stále živé téma.Já tento   film dost prožívám, hlavně v okamžiku, jak si   pěstouni dělají dotazníky a zkoumají, zda jim   kluk bude vyhovovat. Hnus. Věřím jen na jedno,   chci tě a budu tě mít rád, i když to bude   někdy napjaté.V celém příběhu je prostě   utajena spousta dloubnutí do lidské mysli.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.8.2010
Démon alkohol
HUDBA K FILMU JE VYNIKAJÍCÍ a přesahuje rámec   filmu a byla pak také použita k různým   dokumentárním filmům.

Nyní k filmu:   tenhle film je o chlapci, jehož otec je   alkoholik. Film je to zajímavý - ukazuje nám   snahu otce zanechat pití i snahu syna nějak mu   pomoci a nezavrhovat otce pro jeho alkoholismus.   Rodiče máme přeci jen jedny a jeho otec nebyl   zlé povahy, ale byl ,,jen " alkoholik.   Bohužel démon alkohol udolal již mnoho lidí a   tak otec svůj boj prohrává... Je to smutné a   tragické, ale bohužel se některým dětem   stává to co se stalo tomu chlapci. Alkoholismus   je zlá nemoc dospělých, na kterou už hodně   dětí doplatilo zničeným a ztraceným   dětstvím.

Celá závěrečná scéna filmu,   ve které chlapec utíká z dosahu otce za   doprovodu Svobodovi hudby přesahuje (stejně jako   hudba samotná) rámec filmu - spojení hudby a   ůtěku chlapce dělá závěr filmu velice   působivým a i symbolickým - Člověk by někdy   rád před něčím "utekl", ale je mu   to v patách a on "utíká a utíká" a   nemůže se toho zbavit...

Nic není   krásnějšího než bezstarostné   dětství...
Podívejte se do dětských očí,   jak umí hezky svítit nadšením pro vše   nové,svět je pro děti plný tajemství a her na   které jsme my dospělí už pro své starosti   zapoměli, nebo na ně nemáme čas, (nebo se na   to vymlouváme) Je trestuhodné, když nějaký   sobec dítěti dětství zkazí svým   alkoholismem!!!

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih54969minih54969Ochránce (1996/1) [TV seriál] 
The sentinel n
minih85669minih85669Bail Enforcers (2011) 
Bail Enforcers n
minih57763minih57763Soudce a drahokam (1983) [TV inscenace] 
Soudce a drahokam n
minih37592minih37592Povídka malostranská (1981) [TV film] 
Povídka malostranská n
minih56577minih56577Uvnitř (2007) 
À l'intérieur n
minih89508minih89508The Cosmic Man (1959) 
The Cosmic Man n
minih48569minih48569Push (2009) 
Push n
minih179571minih179571Půlnoční nebe (2020) 
The Midnight Sky n
minih9198minih9198Ivana v útoku (1963) 
n
minih31964minih31964Lásce na stopě (2001) 
Serendipity n


Hodnocení:n12345678910
Sluníčko na houpačce (1981) [TV film]
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190621
Osobností: 698000
Fotografií: 764509
Plakátů: 376916
Obsahů a biografií: 178381

Poslední komentáře

Neposkvrněná (2024)

Neposkvrněná
Opäť jeden náboženský   horor s tématikou počatia,   ktorý na to spočiatku ide   vcelku dobre, no konečným   vyznením rozdelí divácku   obec na více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 7 / 10

Poslední den (1999) [TV epizoda]

Poslední den
Red je poslední den v práci   a tak potom se sejdou s kolegy   v hospodě, kde skončí s   Redem i Eric, Hyde, Fez. Donna   "zlobí" Erica s tím kdy více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Bídníci (2018) [TV minisérie]

Bídníci
Cožpak o to, technicky téhle   nové televizní verzi slavné   klasiky nic nechybí i   výprava je určitě velmi   solidní, ale tahle věc   stojí a více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Muž z Toronta (2022)

Muž z Toronta
Zkopírovaná a ukecaná   blbost,takových filmů kde je   jeden ukecaný a druhý   drsňák už tu bylo a tenhle   nijak nepřekvapil spíš byl   nudný a místy byl ten   černoch se svými hláškami   trapný.

Autor: PORTER | Hodnocení: 2 / 10

ONEMANSHOW: The Movie (2023)

ONEMANSHOW: The Movie
!!!ZAHRAJEME SI POSLEDNÍ   HRU!!!

Je to tak, ať už je   to fake nebo ne, je to fakt   originálně natočený a děj   o lásce by mi jindy asi   více >

Autor: hvezdy | Hodnocení: 7 / 10