Duben
ohodnotit

Směry života

Žánr:
Rok:
1940
Délka:
93 minut
Premiéra v ČR:
16.2.1940
„Drama osudové lásky podle divadelní hry F. X. Svobody“

Obsah filmu Směry života

 
Podle vlastního sdělení spisovatele F. X. Svobody byla mu podnětem k této hře klíčící láska Eduarda Vojana k Haně Kubešové-Kvapilové. Autor ji dopsal v roce 1890 a poprvé byla uvedena na scéně Národního divadla 13. února 1892, takže tento film byl jakousi neoficiální oslavou jejího padesátiletí.

Tato divadelní hra s dějem, určeným pro malé jeviště, je filmem osvobozena od toho příkazu. Tím byla dána možnost a nutnost pro obohacení obrazu i děje i pro prokreslení povah a života zde jednajících osob. Zatímco hra projde ve třech jednáních v Antonínově bytě v Praze a u Soukupové, film počíná v Antonínově rodišti na Chodsku, kde se seznamuje...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 1.2.2019
Já to napíši rovně jak si to myslím.   Červená knihovna se vším všudy. Nudné, a   ještě s ječením. Ale přesto nějaký ten   plusový bodík tu je, to se nedá snímku   upřít.
Misantrop
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 30.7.2015
Když se mladý muž beznadějně zamiluje do   povrchní hopsandy, která se jeho bezhlavé   vášni jen směje, dokáže si málem zničit   slibnou kariéru, než konečně pochopí, že jej   k té dívce vlastně netáhla její hluboká   povaha, nýbrž pouze její hluboký výstřih.
Hortensie
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 27.11.2012
Františku Xavere Svobodo,
i když máte svými kořeny vazbu na mou rodnou   obec a jste rodákem z nedalekého městečka, tak   musím konstatovat, že Směry života nejsou to   skutečně pravé ořechové, ačkoliv...ona to   nebude veskrze Vaše vina. Původní Směry   života byly napsány jako divadelní hra a ono se   ne vždy povede divadelní inscenaci převést do   filmového ztvárnění. Přenesení děje do tzv.   současnosti vzniku filmu samo o sobě nevadí.   Spíš unavuje chvílemi ztrácející se děj do   nudných dialogů. Chápu i taneční vsuvky,   vždyť hlavní hrdinka je členkou tanečního   souboru, ale ono těch vsuvek je tam nějak moc -   taneční, folkloristické a z dialogů těch, co   přímo patří k vlastnímu ději, nezbývá   mnoho. Nečekala jsem zázrak, nejsem tudíž   zklamaná, ale nejsem ani nadšená.

Hana   Vítová jako blondýna. Vsadím boty, že měla   paruku:-) Příliš jí neslušela, jako   tmavovláska se mi líbila vždy víc. Ladislavu   Boháčovi role prkenného milovníka také   příliš nesedla, snad jsem si jej zvykla více   vídat v postavách záporáků a intrikánů.   Morální poučení? Zde bych tak trochu   zareagovala na předchozí komentář - není   problém v placení školného, ale rozhodně je   problém, když rodiče podporují své děti za   cenu vlastního sebezničení. A nemusí jít   jenom o školné, ale často jde o záležitosti   ryze nepotřebné. On si člověk vždy čehokoliv   více váží tehdy, když je nucen si sám   vydělat či se alespoň významnou měrou na   platbě podílet. Pak si rozmyslí i to, zda   obětuje vlastníma rukama vydělané peníze do   povrchní slečny či jiného stvoření, které   chce být jen bezpracně a v luxusu hýčkáno.  

Autor divadelní předlohy, F. X. Svoboda, byl   člověk přísně vychovaný, uvyklý skromnosti,   poctivé práci a jehož manželství s Růženou   Čápovou bylo velmi šťastné a vykazovalo   vzájemnou úctu. On sám byl člověk plný   pokory a lásky, nejen k milované ženě, ale   také ke svému rodu (napsal výbornou románovou   kroniku "Rozkvět") a dále k rodnému   kraji, k historii. Řekla bych, že toto mnohým   představitelům nové generace výrazně chybí.  

Když jsem psala svůj článek o F. X.   Svobodovi do našeho místního tisku, nazvala   jsem jej "Směry života F. X. Svobody".   Směry života totiž nejsou jen tímto snímkem,   i když se příliš nepovedl, ale jsou životní   pravdou, neboť ten svůj směr života si určuje   každý z nás - někdo dobře, někdo hůř, ale   asi nejhorší je ten, kdo svůj špatně   mířený směr umí svádět na druhé, ovšem   nikdy nepřizná chybu, že chyboval v prvé   řadě sám v sobě. Svést na druhého svůj   neúspěch je přece pohodlnější.

Závěrem   si dovolím výňatek citace z filmu: "Dneska   někomu pomůžeš a on za tvý peníze dělá   pána." - řekla bych, že na této větě je   asi nejvíce životní pravdy z celého snímku.   Ano, těch, kteří svůj směr života udávají   k cíli pasouc se na úspěchu či financích   druhých, je opravdu nemálo...F. X. Svoboda byl   vychováván v duchu poctivých tradic, že vše   je nutno si napřed zasloužit. Proto, i když   snímek sám o sobě je slabý a nevýrazný,   díky morálnímu poselství a hodnotám, které   autor předlohy vyznával, stojí za to se na něj   podívat...
hvezdyn
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 7.8.2011
Ženský a studia, to nikdy moc nejde dohromady.   Buď jedno nebo druhé se zanedbává. Film   začíná pěkně, lidovými motivy. Začíná to   na vesnickém posvícení, kde si budoucí   doktoři snaží ukázat jedné městské   slečně, jak to na takovém posvícení vypadá.   A pak ten nenáročný film je o tom, jak kvůli   jedný povrchní slečně lze skoro přijít o   všechno. Také by ten film měli vidět zastánci   školného. Snad se jim rozvítí. Otec s matkou i   chalupu prodají, aby dítko mělo na študia.
argenson
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 13.7.2011
Jedna holka, mladší chlap, starší chlap a   starostlivá matka. Opravdu slibný potenciál pro   rozvinutí příběhu:-) Ufňukaná Vítová,   pateticky pošahaný Boháč, bonviván Plachý,   lidovka Baldová a rozšafný Strejka. To všechno   už tu bylo. Takže zbývá jediná kuriozita,   kvůli které stojí za to se kouknout. Tohle je   totiž jeden z mála filmů, kde má Hana Vítová   blonďatou hřívu.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih71307minih71307Vražedná sekera II (2010) 
Hatchet II n
minih28272minih28272Matrix Reloaded (2003) 
The Matrix Reloaded n
minih148358minih148358Ulice: Velká trojka (2008) [TV film] 
Ulice: Velká trojka n
minih38625minih38625Donnie Darko (2001) 
Donnie Darko n
minih51885minih51885Revue pro následníka trůnu (1969) [TV film] 
Eine Revue für den Thronfolger n
minih23749minih23749Zelená knížka (1948) 
n
minih49213minih49213Operace Dunaj (2009) 
Operacja Dunaj n
minih56915minih56915Česko Slovenská SuperStar (2009) [TV pořad] 
Česko Slovenská SuperStar n
minih52067minih52067O Držgrešlovi a Drždukátovi (1997) [TV inscenace] 
n
minih139853minih139853Zatracený (2015) 
Forsaken n


Hodnocení:n12345678910
Směry života (1940)Směry života (1940)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190654
Osobností: 698110
Fotografií: 765024
Plakátů: 377244
Obsahů a biografií: 178468

Poslední komentáře

Michael Strogoff (1975) [TV seri...

Michael Strogoff
Hodně povedená historická   televizní minisérie   natočená v nezvykle široké   koprodukci podle verneovky,   která u nás není možná   tolik více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Marihuanové šílenství (2000) [TV...

Marihuanové šílenství
Jackie je hrozně okouzlená   "Hájdem" že za ni vzal vinu   z držení drog na sebe. Red   chce "Hájda" vyhodit, nakonec   se to zachrání a Kelso více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Harry Potter a Princ dvojí krve ...

Harry Potter a Princ dvojí krve
Ze všech dílů patří   někam do průměru. Ani   nejhorší, ale ani   nejlepší. Děj strhne,   vizuálně výborné, herecké   výkony dobré.

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Tankový prapor (1991)

Tankový prapor
Lehce přes průměr,   přílišné tlačení na   pilu, jak řvaním Skameneho   nebo Donutila, tak hloupými   vůlgarismy.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 6 / 10

Chlípník (1995) [TV film]

Chlípník
Podle mého názoru se   Zdeňkovi Svěrákovi tahle   úprava Maupassantova méně   známého dílka opravdu   hodně povedla i s   převedením děje do více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10