Duben
ohodnotit

Spirit

The Spirit

Další název:
Will Eisner's The Spirit; Spirit - pomstiteľ (SK)
Žánr:
Rok:
2008
Délka:
103 minut
Premiéra v ČR:
19.2.2009
„Mé město křičí. Další film komiksové legendy Franka Millera.“
Popis / Obsah / Info k filmu Spirit
Město Central City je plné zločinců. Pro policii pracuje nezranitelný mstitel Spirit, který byl kdysi detektivem Dannym Coltem. Byl zabit při akci a poté vstal tajně z hrobu. Sám netuší, jak je to možné. Spiritovi zavolá detektiv Susseman, že se děje něco velkého. Něco, v čem by mohl mít prsty Spiritův úhlavní nepřítel Octopus. V bažinách se vynoří z vody krásná Sand a začne střílet. Několikrát zasáhne Sussemana. Spirit objeví jeho tělo...

Vypátrá, že došlo k předávce dvou beden. Sand a její manžel Mahmoud chtěli prchnout s oběma, ale Octopus jim v tom zabránil. Sand tak utíká jenom s jednou. Octopus bojuje se Spiritem. Jsou však oba nesmrtelní, a tak jim nezbývá než zápasit až do úplného vyčerpání.

Spirit se probere u své lásky doktorky Ellen Dolanové, dcery policejního komisaře. Zdá se, že nemá žádné zranění a je v perfektní kondici. Komisař mu ukáže medailonek nalezený na místě činu. Patřil Sand, bývalé lásce Dannyho Colta (Spirita) z dob dospívání. Když byl její otec policista zastřelen, začala všechny policajty nenávidět. Octopus v tajném doupěti otevře bednu a zjistí, že v ní není bájná krev Herakla, kterou hledá. Potřebuje ji, aby dosáhl definitivní nesmrtelnosti...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Spirit
V roce 1939 stvořil William Eisner svou nejznámější komiksovou postavu maskovaného detektiva Dennyho Colta, který se vrací z říše mrtvých jako duch, aby ochránil Central City před zločinem. Světlo světa tehdy poznal SPIRIT.

Denny (Gabriel Macht) se stal jednou z obětí násilí v Central City. Ze světa však tak docela nezmizel. Jeho duše se vrátila ze záhrobí a touží po jediném - pomstít svou smrt a vyčistit město od zla.
Jeho úhlavní nepřítel, OCTOPUS (Samuel L. Jackson) má jinou misi - chce zničit Spiritovo milované město a vpřed ho žene touha po vlastní nesmrtelnosti.
SPIRIT pronásleduje tohoto bezcitného zabijáka jako stín po všech zákoutích Cental City – mezi sklady, ve vlhkých katakombách i potemnělých sklepeních a za každé situace zůstává obklopen houfem žen.
V jeho společnosti se objevuje nebezpečně inteligentní sousedka ELLEN DOLAN (Sarah Paulson), divoká dračice SILKEN FLOSS (Scarlett Johansson), vražedně krásná francouzská barová tanečnice PLASTER OF PARIS (Paz Vega), mystická siréna LORELEI (Jaime King) a smyslná mladá policistka MORGENSTERN (Stana Katic). Cestu k srdci tajemného Spirita si však mohla najít jen jedna - zlodějka drahokamů s podmanivně svůdnými křivkami SAND SAREF (Eva Mendes). To ona je láskou jeho života, která v sobě však skrývá zlo. Dokáže Spirit svou vyvolenou ochránit před tímto zlem nebo se jí dříve podaří zabít jeho? Millerův SPIRIT Vás zve na zlověstnou, emociálně výbušnou jízdu s hrdinou, který se narodil, aby byl zavražděn a znovu zrozen.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Spirit
Na filmové plátno se dostává další komiksový hrdina, tentokrát předchůdce Supermanů, Batmanů či Iron Manů. Známý komiksový autor Frank Miller se ve svém samostatném scenáristickém a režijním debutu Spirit vrací k postavě, kterou v roce 1940 stvořil průkopník moderního komiksu, jeho mentor a přítel Will Eisner (1917-2005). - Duch metropole, čili Spirit, je ochráncem Central City, bojujícím proti zločinu v ulicích a zejména proti zloduchu Octopusovi. Netuší, že právě tento geniální vynálezce mu kdysi jako policejní lékař vpíchnul v rámci svého experimentování látku, jež ho oživila a jež mu dala schopnost rychlého zhojování ran. Tehdy se stal jako policista Denny Colt obětí přestřelky. Od té doby jako Spirit spolupracuje s bručounským komisařem Dolanem, jehož dcera Ellen kdysi milovala Dennyho a dnes miluje jeho. Denny se v pubertě zamiloval do dívky Sand Saref, která jej však opustila a která se po letech vrací zpět jako slavná lupička šperků. Černovlasá krasavice touží po pokladu Argonautů, jehož součástí je Iasonovo zlaté rouno, ale též amfora s Herkulovou krví, o niž zase usiluje Octopus (provázený chladnokrevnou glosátorkou Silken Floss), aby se mohl stát nesmrtelným. Na pustém místě, kde si oba hrdinové z podsvětí chtějí vyměnit zboží, se objeví i Spirit, a tak může vypuknout ďábelská závěrečná přestřelka... - Spirit má některé vlastnosti svých následovníků, není však pravý superhrdina, jeho tvůrce se podle Millera inspiroval spíše typem hrdiny, jakým jsou Zorro nebo detektivové z americké drsné školy. Jinak ovšem prožívá klasické komiksové příběhy. Charakteristikou jeho vnějšího vzhledu je klobouk, dlouhý plášť, rudá kravata a škraboška na očích. - Frank Miller realizoval v nových ateliérech v Albuquerque v Novém Mexiku krajně stylizovanou podívanou, využívající poetiku, uplatněnou už v jeho a Rodriguezově Sin City – městě hříchu (FP 7/2005). Všechno se natáčelo ve studiu na zeleném pozadí a dodělávalo se v digitální postprodukci. Snímek se opět co nejvíce snaží přiblížit stylu kreslených komiksů a filmu noir. Celý se odehrává v noci a jeho kulisou je výtvarně pojaté město s temnými ulicemi, naplaveninami na předměstí i s nevlídnými interiéry. Oproti titulnímu hrdinovi si Octopus libuje v okázalých převlecích, k nimž patří kostýmy samuraje či gestapáka. Spirit sice miluje Ellen, ale má slabost pro krásné ženy, proto se není co divit, že se jich ve filmu vyskytuje hned několik. Kromě smyslné Sand Saref, vypočítavé Silken Floss a dobromyslné Ellen k nim například patří tanečnice s meči Plaster z Paříže nebo novopečená policistka Morgensternová. - Slabinami snímku jsou poněkud jednotvárná poloha vyprávění s až křečovitou snahou po výtvarném ozvláštnění. Patrné jsou také určitá těžkopádnost (zejména při snaze o humor či ironii), místy až "nečitelnost" obrazů a předem daná jednorozměrnost postav i děje.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2009/3


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190603
Osobností: 697936
Fotografií: 764352
Plakátů: 376796
Obsahů a biografií: 178338

Poslední komentáře

První večeře (2018)

První večeře
Tedy, na to, že jde o   krátkometrážní studentskou   záležitost se stopáží   necelé čtvrthodinky, musím   smeknout před nápaditostí a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Hlasy mrtvých (2023)

Hlasy mrtvých
Slečna so zdedenou   nehnuteľnosťou, čarodejnica   Vrecohlavová v suterénnych   priestoroch, a zopár   hereckých poskokov to majú   marné, keď více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 5 / 10

Pilulka (1999) [TV epizoda]

Pilulka
Kelso se dozví, že Jackie je   těhotná a je z toho hotovej,   Donna proto radši objednává   v lékárně antikoncepci, v   lékárně se sejdou Eric,   jeho ségra a Bob Piciotti a   dál docela švanda:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

První rande (1999) [TV epizoda]

První rande
Konečně první rande Erica s   Donnou a právě na   Valentýna. Hyde jim to chce   zhatit, ale moc se mu to   nezdaří a Kelso chce stále   další sex s Jackie, ta mu ho   odpírá, ale nakonec?:-))

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Young Catherine (1991) [TV film]

Young Catherine
Legendární historie o   mladičké pruské princezně,   která se měla stát   manželkou šíleného   následníka ruského trůnu a   nakonec se stala více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10