Duben
ohodnotit

Ta třetí [TV film]

Žánr:
Rok:
2001
Délka:
89 minut
„Křehký film o osudové lásce a sváru člověka sama se sebou... Podle románové předlohy Jaroslava Havlíčka“

Obsah filmu Ta třetí

 
V románu Ta třetí jde o niterné drama Jiřího Mánka, čtyřicetiletého pokladního v Živnostenské bance, který má umělecké nadání, vlohy hudební i malířské. Po zkušenostech z bojišť první světové války si zvolil zaměstnání, které ho velmi dobře zajišťuje existenčně, ale neuspokojuje ho v jeho ambicích. Žije osaměle s matkou, dobře si rozumí s bratrem Teodorem, s kterým ho spojuje láska k hudbě. Vzruch do Jiřího života vnese náhodné seznámení s mladou atraktivní dívkou Adélou, se kterou si, aspoň v počátku, připadá uvolněný a jakoby omládlý. Adéla je otevřená a přímá, až někdy netaktní a provokativní. Její vyzývavost a Jiřího přecitlivělost jsou...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

topipig
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.1.2022
Miluju Havlíčkovu psychologickou výpravnost,   kde dokáže jedinečně popsat charaktery   jednotlivých postav a příběh zasadit do   ovzduší poválečných let první republiky. To   platí u všech jeho knih a z valné většiny i u   přepisů na filmové plátno. Nedávno zesnulý   Dušan Klein se této adaptace zhostil naprosto   parádně a nebál bych se tenhle televizní film   přirovnat spolu s "Kafka to taky neměl   lehký" k jeho nejzdařilejším dílům.   Dobová atmosféra dýchá z každého záběru,   Lucka Vondráčková je až obdivuhodně krásná,   odhalená ňadra její půvab ještě zvyšují.   Pro mě je to její nejlepší filmová role,   klobouk dolů, co tady zahrála. To samé platí o   Vladimíru Dlouhém, jehož výkon je zbytečné   komentovat. Hudba Emila Viklického tvoří   nedílnou součást celku a její dramatičnost   kolikrát pěkně nabírá na obrátkách. Pecka!   Po dvacetileté repríze musím zvednout   hodnocení na plný počet! Stále jsem si po   skončení filmu marně lámal hlavu nad tím, kdo   je vlastně ta třetí? Až když jsem si to znovu   pořádně srovnal v hlavě, pochopil jsem.   Naprosto geniální název, zkrátka mistr pera a   znalec lidských duší Jaroslav Havlíček.   Musím napravit dva resty. Za prvé, přečíst   knihu (nechápu, že jsem ji mohl nechat   opomenutou, vzhledem k tomu, že mám většinu   díla od Havlíčka přečteno) a za druhé,   zkouknout ještě stejnojmenný film z roku 1968,   jehož je tato verze remakem.
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.9.2011
Docela ráda bych tohle novější zpracování   románu J.Havlíčka porovnala s tím z roku 1968,   kde hlavní roli hrál Václav Voska. Jestli by   bylo tak nudné jako toto z roku 2001. Nemohu si   pomoci, ale obě hlavní postavy se chovaly   značně nesvéprávně, což mě hlavně u   dospělého čtyřicetiletého pokladníka z   banky, kterého hrál Vladimír Dlouhý, dost   vadilo. Protože jestli s ním dokázala mávat   mladá dvacítka, tak jak dokázala, tak se   divím, že vůbec dosáhl dospělosti. To co   předváděla Vondráčková, afektovanou   vychytralou bloncku, měla alespoň v roli, a   když si to ten chlap nechal líbit, dobře mu   tak. Nicméně mohlo vše ještě být vyhroceno   na větší obrátky, Vladimír Dlouhý ten   potenciál určitě měl.
Nefra
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.6.2008
Příběh postaršího muže, který je   nerozhodný mezi dvěma ženami...když zvolí   jednu a jde své rozhodnutí sdělit té druhé,   druhá ho svede a on opět mění názor.Nakonec   nezíská ani jednu. Volba třetí možnosti je ze   zoufalství, že jeho život nemá již smysl.  
Skvělé obsazení a bravurní výkon herce   Dlouhého a L. Vondráčkové.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.6.2008
Velmi dobře zvládnutý televizní přepis...
...psychologického románu Jaroslava Havlíčka,   kde hlavní postavou je 40ti-letý úředník   Jiří (Vladimír Dlouhý), jenž prožívá   bouřlivé milostné vzplanutí k temperamentní a   náročné Adéle (Lucie Vondráčková).   Setkává se však s Miladou (Ilona Svobodová),   svou sestřenicí, a zjišťuje, že narozdíl od   Adély s ní mlůže více hovořit, Milada je   přibližně Jiřího věku, je vyzrálá a   poněkud již zklamaná životem, žije   přítomností a nemá hlavu v oblacích. Jiří   je rozhodnut ukončit vztah s Adélou, aby mohl   požádat Miladu o ruku. Adéla před časem   odmítla Jiřímu intimní sblížení, ale ve   chvíli, kdy se dozví o Miladě, zcela se   Jiřímu oddá a on opět ztratí hlavu. Je to   však malý záměr pomsty. Jiří ukončí vztah   s Miladou a předpokládá svou budoucnost s   Adélou, jenže i ona nakonec Jiřího   odmítá...nerozhodný muž zklamaný svým   milostným životem nakonec volí "tu   třetí", tedy dobrovolnou smrt...dobré   psychologické drama postavené na výkonec   hlavních představitelů. Pravda, vzhledem k   tomu, že jde o inscenaci, působí občas výkony   herců /zejména I. Svobodové/ poněkud   divadelně, ale na celkové kvalitě to nic   nemění.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih9988minih9988Karhanova parta (1950) 
Karhanova parta n
minih151920minih151920Jumanji: Vítejte v džungli! (2017) 
Jumanji: Welcome to the Jungle n
minih39486minih39486Karlík a továrna na čokoládu (2005) 
Charlie and the Chocolate Factory n
minih165036minih165036Paměť - zrod Vetřelce (2019) 
Memory - The Origins of Alien n
minih25835minih25835Prachy v prachu (1981) 
Pour cent briques t'as plus rien n
minih14946minih14946Olověný chléb (1953) 
Olověný chléb n
minih14679minih14679Obsluhoval jsem anglického krále (2006) 
Obsluhoval jsem anglického krále n
minih48312minih48312Foylova válka (2002) [TV seriál] 
Foyle's War n
minih161392minih161392Rašín (2018) [TV film] 
Rašín n
minih145993minih145993Spojenci (2016) 
Allied n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190576
Osobností: 697871
Fotografií: 764035
Plakátů: 376670
Obsahů a biografií: 178302

Poslední komentáře

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Chobotnice (1998)

Chobotnice
Tak nějak nevím... nechala   jsem se zlákat jmény, která   znám, ale vůbec mě to   nezaujalo. Příšery byly jak   z loutkového divadla,   více >

Autor: peginka | Hodnocení: 4 / 10

Střílejte na měsíc (1982)

Střílejte na měsíc
Jen zdánlivě úplně   banální rodinné drama o   jednom rozpadajícím se   manželství, protože   režisér Parker to dost   chytře natočil, použil více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10