Duben
ohodnotit

Takoví normální zabijáci

Natural Born Killers

Další název:
Takí normálni zabijaci (SK)
Žánr:
Rok:
1994
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
12.1.1995
„Satira na nepřiměřenou oslavu násilí a zločinců ve sdělovacích prostředcích.“

Hlášky ve filmu Takoví normální zabijáci


1) Citáty
- Mickey Knoxi, kdy jsi poprvé začal uvažovat o zabíjení?
- Po narození. Narodil jsem se v bohem zapomenutý díře plný svinstva. Chci tím říct, že jsem se narodil uprostřed násilí. Měl jsem to v krvi. Můj táta to v sobě měl, jeho táta taky... - byl to můj osud.
- Se zlem se člověk nerodí, učí se mu. Řekni mi, jak se můžeš podívat na obyčejného nevinného člověka, na tátu od rodiny a jak můžeš potom vystřelit? Jak to jen dokážeš udělat?
- Kdo je nevinnej, ty? Je to jen vražda a dělá to přece každej boží tvor, jakýmkoli způsobem, stačí se podívat do lesa: jeden druh vraždí druhej, jenom my, lidi, vraždíme všechny ostatní a k tomu navíc vraždíme taky les a tomu všemu říkáme průmysl. Ale znám spoustu lidí, který bych zavraždil hned - zasloužili by si to.
- Proč by si to zasloužili?
- Protože mají něco, nějaký hřích, nějaký nehezký tajemství. Po světě chodí spousta dávno mrtvejch lidí, který chtěj tu mizérii ukončit. A tam nastupuju já - tvůj osud. Zrnko obilí, když spadne na špatný místo, tak umírá; ano, ale tím, že umírá, napomáhá zrození jiných plodů.
- Ty máš teorii, že každý vlastně svým způsobem jde svému vrahovi naproti.
- Vlk neví proč je vlkem, srnka neví, proč je srnkou. Bůh je tak už udělal.
- Takže říkáš, že světu jako takovému vládne dravost; že když lev zabije antilopu, tak prostě nadešel její čas a že všechny ty snahy chránit stáda zvěře vedou jen k narušení rovnováhy v přírodě. Civilizace, ekologie, jaderné bomby - všechno je to boj. Pověz mi, Mickey, jestli tě to aspoň mrzí, když jsi zabil tolik lidí - čtyřicet osm, že?
- Padesát dva - ale moc času lítosti nevěnuju, je to plýtvání emocemi. Každý má v sobě démona; ten démon žije v každém z nás uvnitř; učí nás nenávidět, znásilňovat, vraždit; zneužívá naše slabosti, náš strach - jen ti zvrhlí přežijí. Vtloukají nám do hlavy, že jsme na hovno - už od narození. No a po čase člověk začne být zlý. - Zdál se mi sen: běhal jsem s ostatními zvířaty nocí, byl jsem zajíc, požíral jsem ostatní zvířata v lese. Smrt, snad jen smrt může být podobná tomu, když člověk zevšední. Víš něco o sebeuvědomění? Totiž tohle všechno je jen - iluze.
- Stálo ti to za to? Stálo zmasakrování všech těch lidí za to, že budeš po zbytek života izolován?
- Ptáš se, jestli je okamžik mé ryzosti lepší než tvoje celoživotní lži?
- Takže ta tvoje ryzost způsobila, že dvaapadesát lidí už není na této planetě jen proto, že potkali tebe a Mallory. Co je, kurva, na tom ryzího? Jak to můžeš říct?
- To ty nikdy nepochopíš. My dva nejsme asi stejný druh. Nejsme. Já jsem byl jako ty, ale dávno. Ze svého pohledu jsi člověk, ale z mého lidoop. Nejsi ani lidoop, jsi mediální figura. Média jsou jako počasí, akorát že vymyšlené lidmi. Vražda? Je čistá. To vy jste jí sebrali ryzost. Tím, že prodáváte strach a násilí. Ptal ses, jestli to stálo za to. Proč se tím trápit?
- Proč? Proč je na zabíjení něco ryzího? Proč, panebože?
- Člověk musí tu pušku držet v ruce a pak mu teprve dojde, co došlo mně. Uvědomil jsem si jedinou pravdu svého života: střílet - narodil jsem se k zabíjení.
- Výborně, konečně to viděl celej tenhle zasranej svět.

Vložil: Misantrop

2) Citáty
Dr. Reingold:
"Mickey a Mallory poznají rozdíl mezi dobrem a zlem; jenom je jim to jedno."
Reportér:
"Co říkáte na to, že se Mallory vyjádřila, že vás zabije?"
Dr. Reingold:
"Hm, já nikdy nevěřím tomu, co mi ženy říkají."

Vložil: Misantrop

3) Citáty
Starý indián:
"Bylo nebylo, jednou sbírala žena dříví na oheň. Ve sněhu našla zmrzlého jedovatého hada. Vzala ho domů a navrátila ho k životu. Jednoho dne ji had uštknul do tváře. Když umírala, zeptala se hada: 'Proč jsi mi to udělal?' A had odpověděl: 'Hele, čubko, vědělas, že jsem had.'"

Vložil: Misantrop

4) Citáty
Mickey:
"Je to jen vražda. Všichni Boží tvorové to tak dělají. V lesích zabíjí jeden druh jiný, náš druh pak zabíjí všechny, včetně lesů, jenomže my tomu neříkáme vražda, ale průmysl."

Vložil: Misantrop

5) Citáty
Mickey:
"To nikdy nepochopíš, Wayne. Ty a já nejsme asi stejný druh. Býval jsem jako ty, ale pak jsem se změnil. Z tvýho pohledu jsi člověk. Ale z mýho pohledu jsi lidoop. Nejsi ani lidoop. Jsi mediální postava. Média jsou jako počasí, ale vymyšlené lidmi. Vražda? Ta je čistá. To vy jste ji pošpinili. Kupujete a prodáváte strach. Ptáš se 'proč?' Já říkám: 'Nač se tím trápit?'"

Vložil: Misantrop




Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

18:00 - 18:25

8 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - V karavanu po Polsku

17:45 - 18:15

23 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

38 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

13 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190628
Osobností: 698009
Fotografií: 764538
Plakátů: 376944
Obsahů a biografií: 178405

Poslední komentáře

David Copperfield (1974) [TV min...

David Copperfield
Romány Charlese Dickense jsou   svým obsahem a atmosférou   velmi "anglické" a asi nikdo   je nedokáže pro film či   televizi lépe adaptovat, než více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Alien Intruder (1993) [Video]

Alien Intruder
I na vysloveně béčkovou   záležitost určenou do   videodistibuce počátku   90.let, na kterou se dokážu   dívat s nostalgickou   shovívavostí, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 7 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Cigareta (1999) [TV epizoda]

Cigareta
Dobre díl celkem, Donna si   zapálí u školy, ale cígo   podrží Eric, kterej dostane   vyhazov. Bojí se aby to   nevěděl Red, ale tomu to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10