Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu THX 1138
POZOR SPOILER

Jsme v jakési „továrně“ budoucnosti. Dělníci sedí v bílých oděvech a pákami manipulují díly v jakýchsi „buňkách“. Na jednom z oddělení dochází k explozím, ale únik radiace prý nehrozí. Končí směna a THX 1138 jde do „budky“ vyzpovídat se z pracovních chyb. Pak se dívá na holografickou televizi, jak policista mlátí člověka. Dívka LUH, se kterou to sleduje, to pak přepne na jiný program. Následně se THX 1138 udělá nějak divně a ona dívčina se mu snaží pomoci.

Dívka pak dostává pokyn k návštěvě G 34. Téhož pak navštíví THX 1138 a shání se po ní, protože neví, kde je. Ukazuje se, že G 34 umí zasahovat do programů a že chce THX 1138 jako svého nového spolubydlícího.

Další den se THX 1138 dopustí v práci chyby. Musí být zastaven a dochází k radiačnímu přetížení. U THX 1138 totiž došlo k zástavě mysli z důvodu nebrání povinných léků. Takže je zatčen a odsouzen k okamžité destrukci. Toto však neprojde, tak je jen korigován a bude ve vězení. Po několika „léčeních“ se setkává s LUH. Hned se spolu pomilují, a když sem přichází policie, pustí se s nimi THX 1138 do křížku. Nemá žádnou šanci a končí opět někde v hlubinách systému. Rozhodně zde není sám a spolu s G 34 utečou. Nejprve bloudí bílým světem bez obzoru, bez okrajů a bez ničeho. Pak potkají černocha, ten je dovede ke dveřím, kterými vpadnou do chaosu. Na svém útěku se dostanou na různá místa, dokonce i mezi mrtvoly. Také ukradnou auta. Jeden z nich bourá, na druhého už čeká policie a také jej na motorkách pronásleduje. On však není hlupák. Sice o auto přijde, ale pokračuje v útěku pěšky.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu THX 1138
Vítejte ve světě monstrózního labyrintu, kde jsou všichni obyvatelé ve stereotypních uniformách a odlidštěnou vizáž jím dodává nepřehlédnutelný lesk holohlavých lebek. Hlavní hrdina (Robert Duvall) je jedním z mnoha nádeníků v ohromném lidském mraveništi, jeho "osobnost" je symbolicky zredukována do znaků - THX 1138. Jeden z mnoha, kterého pohltila všeobjímající mašinérie. Film není komedie, ale drama, jinak by možná tvůrce mohl hledat odlehčující paralelu s Chaplinovou Moderní dobou. K procitnutí THX dopomůže základní lidská emoce, láska, a to jak jinak než v duchu revoltující generace mladých tvůrců, THX okusí "zapovězené ovoce" a přijde o panictví. Prozření mu zprostředkuje soulož se spolubydlící LUH 3417. Následně je ale LUH zabita a plod umístěn do zkumavky. THX se snaží utéct, ale je to vůbec možné? Lucas zaujme nejen příběhem, ale hlavně vizuální stylizací do spektra studených barev. Zdi kolem jsou bílé, uniformy rovněž a stejně tak bezbarvý, dokonale hrůzně sterilní, je design pokojů. Lidé v nich žijí jen z donucení, bez vyšší motivace. Možná, že je to další stádium civilizace, kde již neexistuje "velitel," jen komerční náboženství s automatickými zpovědnicemi. "Kup si barbiturát, užij si ho... cítils to? Kup si víc... a víc! Budiž ti odpuštěno, synu."
AČFK


Popis / Obsah / Info k filmu THX 1138
V roce 1967 natočil George Lucas sedmnáctiminutový studentský film Electronic Labyrinth THX 1138 4EB, inspirovaný komiksovým příběhem. Pochmurná sci-fi, v níž se titulní hrdina pokouší uprchnout z elektronicky střeženého komplexu, se o tři roky později stala výchozím námětem pro Lucasův celovečerní debut THX 1138. Jako svůj první film jej produkovala společnost American Zoetrope, kterou režisér založil s Francisem Fordem Coppolou v roce 1969. – Titulním aktérem příběhu z nespecifikované budoucnosti je zkratkou THX 1138 identifikovaný dělník, žijící v přísně monitorovaném, robotickými policisty hlídaném, sterilně bezpohlavním, ale technicky vyspělém podzemním komplexu. Holohlaví, v jednotných uniformách odění muži i ženy spolu téměř nemluví, sex je přísně zakázán a vše je řízeno příkazy z interkomu. Lidské emoce tlumí dávky sedativ a mysl otupuje náboženská víra, propagující konzumnost. Díky milující spolubydlící LUH 3417 si však THX začne uvědomovat své city i svoji individualitu a začne toužit po svobodě. – Bezútěšné podobenství, připomínající „psychedelickou“ verzi Orwellova románu 1984, důmyslně využívá odosobněného pohledu elektronických médií, řízených pomyslným Velkým Bratrem. Barevná škála anamorfického obrazu je potlačena, v odcizeně mechanizovaném světě převládá jen antisepticky bílá barva (i vězení je pouze nekonečný přesvětlený prostor). Klíčovou roli hraje i chaotický „zvukový design“, v němž dominují hlášení a příkazy, ale i zkreslené ruchy a šumy. – Lucas snímkem reagoval na ztracené ideály z 60. let, jež byly pohlcovány konzumem. (Společenství ve filmu funguje výhradně na ekonomických principech: i pronásledování zločinců je limitováno přesně stanoveným rozpočtem.) V souvislosti s přetrvávající Lucasovou nedůvěrou v oficiální autority lze ve filmu odhalit i politické konotace (otázka „Jsi nebo jsi někdy byl...?“ připomíná výslechy při „honu na čarodějnice“ v 50. letech). Nadčasové významy dílo získává i dnes v době platnosti amerického „vlasteneckého zákona“. – Vizuálně pozoruhodný snímek se stal jedním z kultovních titulů. Ve své době však komerčně propadl a distributor Warner Bros. se od něj distancoval. Táž společnost v roce 2004 naopak uvítala, když se Lucas rozhodl uvést snímek v digitálně restaurovaném, ve zvukově remasterovaném a o sedm minut kratším režisérském sestřihu. Proti přidaným efektům se však zdvihla vlna protestů od fanoušků původní verze. Z filmu totiž „vyčnívají“ (protáčející se panenky THX, „vylepšená“ honička na dálnici, CGI vzhled „opičích“ bytostí, oživené průhledy okny atd.) a narušují tak jeho původní, stroze minimalistickou atmosféru. – Odkazy na název THX 1138 (šlo o Lucasovo telefonní číslo) se objevují i v některých jeho dalších snímcích. Jméno dal i zvukovému systému společnosti Lucasfilm, označujícímu standard špičkové kvality při reprodukci filmů.
-tse-, Filmový přehled 2006/4


Popis / Obsah / Info k filmu THX 1138
Navštivte budoucnost, kde je láska těžkým zločinem.
George Lucas natočil snímek na základě svého krátkého filmu, který uvedl na univerzitě. THX 1138, LUH 3417 a SEN 5241 se snaží ukrýt před futuristickou společností, která se nalézá pod povrchem země. Tato společnost postavila sex mimo zákon a ovládá lidi pomocí drog. THX 1138 přestane drogy užívat a přivede LUH 3417 do jiného stavu. Oba jsou uvrženi do vězení, kde potkají SEN 5241 a začnou plánovat útěk.
DVD Express


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Předpověď počasí, Sportovní zp...

12:20 - 12:30

4 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Příběhy divočiny

11:30 - 12:25

54 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

4 minut již uběhlo
71 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

11:30 - 12:25

54 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190696
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377365
Obsahů a biografií: 178513

Poslední komentáře

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10