Duben
ohodnotit

Touha zvaná Anada

Túžba zvaná Anada

Další název:
Něco nese voda; Hrst plná vody
Žánr:
Rok:
1969
Délka:
117 minut
Premiéra v ČR:
12.2.1971
„Baladický příběh o lidech a řece.“
Popis / Obsah / Info k filmu Touha zvaná Anada
Po zisku Oscara za Obchod na korze se mnozí američtí producenti pokusili využít úspěchu a nabízeli autorům řadu námětů k česko-americké koprodukci. Nakonec uspěla malá newyorská firma MPO Videotronics, která vlastnila práva na román maďarského autora Lajose Zilahyho Něco nese voda. Tak začala první Kadárova zkušenost s kapitalistickou filmovou výrobou.
Do procesu tvorby zasáhla srpnová okupace Československa v roce 1968, natáčení bylo přerušeno a Kadár s rodinou emigroval do USA. Výroba byla obnovena až v roce 1969, komplikace ale způsobily, že československá verze měla premiéru až na jaře 1971 v podstatě s negativními kritikami, naopak americká v létě 1971 u kritiky zvítězila.
Prolog příběhu vypráví o osudu rybáře Jánoše, který žije s rodinou s větší či menší mírou klidu na ostrově uprostřed Dunaje. Jánoš zachrání topící se mladou ženu Anadu. V jeho domě se tak objeví vetřelkyně, jiný svět, který mu začne nastavovat zrcadlo. Vykolejí ho a nutí ho podívat se na celý předešlý život z jiného úhlu. Nakonec dospěje k rozhodnutí, že se kvůli Anadě musí zbavit vlastní ženy.
Pro Kadárovu interpretaci je přitom podstatné, že je mu z etické stránky zcela jedno, zda vražda byla či nebyla dokonaná, protože postačující je už samotný úmysl.
Atmosféra, kterou Kadár v celém filmu udržuje, připomíná vyprávění pohádkové legendy, která se traduje z generace na generaci.
Když se Anada ve finále ztratí ve vodách Dunaje, odkud do příběhu vstoupila, zůstává otevřené, zda se to všechno opravdu stalo, anebo šlo jen o halucinaci vyčerpaného nemocného rybáře.
Václav Macek, 36.LFŠ 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Touha zvaná Anada
Slovensko-maďarské pomezí někdy ve 20.letech: Záhadná dívka, která si nechá říkat Anada, se nečekaně objevila ve vodách Dunaje. Po čase stejně náhle zmizí ze života rybáře Jánoše, který bude už napořád poznamenán tímto nevysvětlitelným setkáním...
Baladický příběh o lásce, milostné touze a věrnosti byl realizován v česko-americké koprodukci a v zajímavém mezinárodním hereckém obsazení. V době natáčení se asi ještě ani nedalo předpokládat, že půjde o poslední společnou spolupráci autorské dvojice Kadár-Klos. J. Kadár v následujících letech pracoval v USA a Kanadě. E. Klos se (pokud mohl) věnoval pedagogické činnosti a psaní pamětí.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Pomeranč a kachna (1988) [TV i...

07:45 - 08:00

14 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Věčný Egypt

07:50 - 08:45

9 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

NOVA - Snídaně s Novou (1994) [TV poř...

07:55 - 10:15

4 minut již uběhlo
136 minut zbývá do konce

Prima - Fotr na tripu

07:50 - 08:30

9 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190629
Osobností: 698013
Fotografií: 764548
Plakátů: 376954
Obsahů a biografií: 178407

Poslední komentáře

Dlouhé horké léto (1985) [TV fil...

Dlouhé horké léto
Toto remake z roku 1985 se mi   líbilo více než původní   film z roku 1958.Film má   lépe a zajímavěji   propracovaný   scénář,herecké výkony více >

Autor: Pala

David Copperfield (1974) [TV min...

David Copperfield
Romány Charlese Dickense jsou   svým obsahem a atmosférou   velmi "anglické" a asi nikdo   je nedokáže pro film či   televizi lépe adaptovat, než více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Alien Intruder (1993) [Video]

Alien Intruder
I na vysloveně béčkovou   záležitost určenou do   videodistibuce počátku   90.let, na kterou se dokážu   dívat s nostalgickou   shovívavostí, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 6 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10