Duben
ohodnotit

Vražda v Bílém domě

Murder at 1600

Další název:
Vražda v 1600; Vražda v Bielom dome (SK); Mord im Weißen Haus
Rok:
1997
Délka:
107 minut
Premiéra v ČR:
14.8.1997
„Zavražděná dívka na půdě Bílého domu, komplot proti prezidentovi a nekompromisní detektiv na stopě skutečného pozadí zločinu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Vražda v Bílém domě
Na toaletě v Bílém domě objeví uklízečka mrtvolu mladé ženy. Vyšetřováním je pověřen detektiv Harlan Regis, pomáhat mu má agentka Nina Chance. Společně odjedou do bytu zavražděné ženy, Carly Townové, která pracovala v protokolárním oddělení. Tady zjistí, že agenti FBI je předešli a odnesli si všechno, co mělo pro vyšetřování nějaký význam. Regisovi se přesto podaří objevit stopu. Najde lístek k vyzvednutí fotografií, na kterých mimo jiné objeví jednoho muže z ochranky prezidentova syna Kylea. Dřív než se stačí pátrání rozjet, šéf ochranky Spikings mu oznámí, že dopadli vraha. Podle jejich tvrzení je jím uklízeč, který se ženě bezvýsledně dvořil a na kritickou dobu nemá alibi. Regis vzápětí zjistí, že je sledován, a podle informací od Niny pochopí, že Carla byla jednou z mnoha milenek prezidentova syna. Podaří se mu agentku získat na svou stranu a s její pomocí se dostat k zadrženým materiálům jako je Carlin zápisník a kazeta z bezpečnostní kamery. Mezitím se politická situace vyostřuje. Prezident odmítá rozpoutat válku se Severní Koreou, která zadržuje třináct amerických vojáků jako rukojmí. Vyšetřování se pokusí překazit tajná služba, která chce oba vyšetřovatele zadržet. Těm se však podaří uprchnout a pokračovat v pátrání. Všechny stopy naznačují, že vrahem je buď Kyle, nebo dokonce sám prezident, Regis však s pomocí Niny zjistí, že důkazy byly podstrčeny. Pravdu odhalí také Spikings, vzápětí je však chladnokrevně zavražděn. To už je ovšem Regis s Ninou na stopě skutečného pachatele a nic je nedokáže zastavit.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Vražda v Bílém domě
Mrtvá dívka na toaletě by snad pro policistu Harlana nebyla problémem, kdyby ale dotyčné WC nebylo v Bílém domě. Tajná služba a zejména její šéf mu navíc v jeho pátrání příliš nepomáhají.

Autor/Zdroj: /Cinema


Ta mrtvola nebyla politická, ale zatraceně skutečná. V sídle nejmocnějšího muže planety kdosi zavraždil mladou ženu. Zatímco tajná služba si hlídá vlastní píseček a zabijáci v černém olejují rychlopalné Uziny, sympatický washingtonský polda začíná tušit, která bije ...

Nenadálý nález mrtvoly na záchodě obrátí vzhůru nohama každý dům, snad s výjimkou toho Addamsovic. A ti na adrese Pennsylvania Avenue 1600, Washington D.C., rozhodně nebydlí. Tenhle dům zná pod přívlastkem Bílý většina obyvatel planety, jeho záchodky pak jen hrstka vyvolených. Kdo z nich tu zavraždil mladou sekretářku?

Sympatický polda Harlan Regis (Wesley Snipes) od prvních minut vyšetřování tuší, že ho někdo tahá za fusekli. Zavražděná dívka byla v Bílém domě zaměstnána. Byla krásná a byla milenkou vysoce postaveného muže. Ale i kdyby Harlan a s ním divák věděli, v čím náručí to slastně vzdychala na začátku filmu, neznamenalo by to ještě, že znají vraha. Šlo o zločin z neovladatelné vášně, která zmítá úchylným papalášem, nebo o rafinovanou snahu zdiskreditovat nejmocnějšího muže planety?

Harlan má všech pět pohromadě a určitě by se v labyrintu případu "vražda v Bílém domě" brzy zorientoval. Jen kdyby mu agenti tajné služby vyšli alespoň trochu vstříc. Jejich šéf, ostřílený veterán prezidentovy ochranky Nick Spikings, si totiž Harlana na první pohled oblíbil asi jako prasklé prkýnko na záchodě. Na jeho zvídavé dotazy odpovídá zaklínadlem "tajné" a aktovku má naditou videokazetami, na které bezpečnostní kamery zaznamenaly vše, co se v Bílém domě osudné noci odehrálo. Spikings zkrátka má a ví, ale nedá a neřekne. Však ono se mu to ještě před závěrečnými titulky vrátí.

To tajná agentka Nina Chanceová (Diane Laneová) je jiný kafe. Má na rozdíl od Spikingse vlasy, je krásná a po překonání počáteční drobné antipatie je Harlanovou pravou rukou. A divák si může být jist, že když se Nina skromně zmíní o tom, že je olympijskou vítězkou ve střelbě, něco z jejího umění za chvilku uvidíme na plátně.

Nesourodé duo městského policisty a federální tajné agentky totiž brzy narazí na slibnou stopu. V poklusu pak klopýtají o klacky, které jim hází pod nohy tajemný nepřítel a jejich jedinou oporou je sympatický prezidentův poradce pro otázky bezpečnosti Alvin Jordan (Alan Alda), který ctí zákony a nechce, aby se vyšetřování vraždy v Bílém domě ututlalo. Koho vlastně Spikings kryje? Prezidenta, neschopného čelit krizi v Severní Koreji? Jeho syna, který byl milencem zavražděné? Nebo dokonce sám sebe?

Vražda v Bílém domě je slušná akční krimi. I když je zápletka o něco méně věrohodná, než je i tolerantnímu divákovi příjemné, řemeslné zpracování celého projektu je na standardní hollywoodské úrovni. Wesley Snipes, černý sympaťák z profese, předvede něco ze své zběhlosti v bojových uměních a v příjemně ironickém hereckém projevu. Zajímavé je obsazení blonďaté panenky Diane Laneové do role Regisovy parťačky Niny. Od té doby, co zazářila v Cotton Clubu F.F. Coppoly, ji pozorný divák čas od času zaregistruje po boku slavných herců v původně slibných filmech, které nakonec skončily jako propadáky. Na důkaz jmenujme opusy Jack (Robin Williams), Soudce Dredd (Sylvester Stallone), Divoký Bill (Jeff Bridges) a Chaplin (kdekdo). Příjemné herecké obsazení doplňuje Alan Alda, který je podle slov režiséra filmu "živoucím symbolem Ameriky". Škoda, že ani v tomto postavení nedostal v roli prezidentova poradce pro otázky národní bezpečnosti větší, nechceme-li říci rovnou důstojný prostor.

U podobné filmové konfekce jakou je Vražda v Bílém domě je v podstatě jedno, jestli ji uvidíte v kině na plátně nebo doma na televizní obrazovce. Po pravdě řečeno, jako televizní divák bych byl s Vraždou v Bílém domě navýsost spokojen. V programu kin bych se ale snažil vybrat titul, který vynikne právě na velkém plátně, nebo právě ve společnosti několika desítek dalších diváků. Ale takových filmů je po hříchu málo, takže "Díky Hollywoodu" i za slušnou akční krimi.

Autor/Zdroj: ff/Cinema


Zkušený detektiv z oddělení vražd Harlan Regis je povolán do Bílého domu, kde byla nalezena zabitá mladá žena, pracovnice protokolárního oddělení. Policista brzy pochopí, že se těžko shone s ochranou sídla, představovanou komisním šéfem Spikingsem. Nicméně později přiměje ke spolupráci agentku zdejší tajné služby Ninu Chanceovou. Na základě získaných důkazů se zdá, že vrahem byl dívčin milenec, pprezidentův syn Kyle, nebo možná i samotný prezident. Dvojice však na poslední chvíli zjistí, že ve skutečnosti jde o rafinované spiknutí, zaranžované poradcem pro národní bezpečnost Alvinem Jordanem. Ten chtěl falešným nařčením odstranit hlavu státu. Prezident totiž navzdory generálům odmítal vyhlásit válku Severní Koreji kvůli zadržování amerických rukojmí.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných - Vladimír Dl...

02:05 - 03:00

33 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Monastýry králů a sester

02:20 - 02:45

18 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Zmizelá (2014) [2k digital]

23:25 - 02:40

193 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Prima - Skrýš (2010)

02:00 - 04:30

38 minut již uběhlo
112 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190634
Osobností: 698067
Fotografií: 764723
Plakátů: 377092
Obsahů a biografií: 178419

Poslední komentáře

Temno (1950)

Temno
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Zvony z rákosu (1950)

Zvony z rákosu
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Žízeň (1949)

Žízeň
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Rande (2000) [TV epizoda]

Rande
Taky slušný díl, několik   scének a hlášek   výborných. Stěžejní téma   dílu je, že Kitty chce s   Ericem trávit více času,   zdá se ji, že se více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Den poté (2000) [TV epizoda]

Den poté
Eric se konečně dočká a   má sex s Donnou, ale každej   kvalitu sexu vidí jinak a   různě o ní mluví. Celkově   slušný díl, vícero   vtipných seků a hlášek -   70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Marie Sikulová

Sikulová Marie

Naposled navštívené:
Marie Sikulová

Sikulová Marie