Duben
ohodnotit

Výstraha

Další název:
Warning
Žánr:
Rok:
1953
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
4.6.1954

Obsah filmu Výstraha

 
Konec druhé světové války. Zahraniční petrochemická společnost Anilin s uspokojením přijme zprávu o americkém bombardování největšího závodu na výrobu syntetického benzinu v Sudetech. V rozbitém závodě zůstane jen hrstka lidí. Obnovení výroby se ujmou komunisté, v jejichž čele stojí dělník Trnka a předseda ZV KSČ Vaněk. Při náboru nových pracovních sil se do podniku dostanou zaprodanci imperialismu ing. Burdová, ing. Ryska a Bárta s cílem sabotovat poctivé úsilí zaměstnanců. První pokus - zničení důležitého potrubí - nevyjde, a ing. Burdová a správce Bárta jsou zatčeni na útěku. Skrytá vada v hlavici tlakové věže však umožní Ryskovi...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Rozdělovna filmů československého státního filmu
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Výstraha >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 9.3.2014
Agitka jako hrom. Blbina jak noha. Ptákovina na   entou. Vyberte dle potřeby a nehodící se   škrtněte. Myslím tím myšlenkovou ideu. Ale   přejel jsem jen dva krát a vydržel do konce.   Takže to zase taková volovina asi nebyla? Měl   by se zde hodnotit film, jako takový a ne že je   to reklama pro komanče. Proč se nepoučit jak   jsme byli blbý národ. (Byli??). Takže za   20%.201208268308/8320
Hortensie
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 15.10.2013
Ano, je to pořádná agitka...
...ale vidět se to dá. Snad z důvodu toho, že   jsem k filmu přistupovala jako k čemusi, co   opravdu ryze symbolizuje 50. léta a co nám   narozdíl od revizora Anděla na dovolené ROH   nepodsouvají všechny Tv stanice 20krát ročně,   mi to až tak protivné nebylo. V globálu, docela   se na to dalo koukat. Sabotovat cokoliv není   správné v žádném politickém režimu,   zejména tehdy, když to může vést k obecnému   ohrožení a ztrátě na životech. Podvraťáci a   zrádci jsou dnes v různých firmách také,   jednoho takového donašeče a kudlovražeče jsem   zažila v práci už v 90. letech, takže ani to   není jen "výsada" minulého   zřízení. Nějaká ta propaganda mě nechávala   v klidu, role Klementa Gottwalda mi paradoxně u   vždy fistulí vrkajícího Jiřího Dohnala,   jehož jako jednoho z mála prvorepublikových   herců opravdu nemusím, přišla jako jedna z   nejlepších - slušně vystihl Gottwaldovu mimiku   a zejména údernický hlas. Květa Fialová mě   naopak o svých hereckých kvalitách   nepřesvědčila nikdy, tedy ani v mladém, ani ve   zralém věku. Z hereckých výkonů bych vyzvedla   ještě tvrďáckou inženýrku L. Pospíšilové   a v netradiční roli Th. Pištěka. Suma sumárum   - je to agitační, dost přitažené za vlasy,   ale vidět se dá s nadhledem a střízlivostí.   Dávám proto 50 procent.
Frolíček
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 11.5.2013
Propaganda nejtěžšího kalibru, kterou   nezachraňuje ani profesionalita tehdejších   filmařských tvůrců.
Všichni víme, že na   věčné časy a nikdy jinak naštěstí už   netrvá, ale tento paskvil, který vymýval v   padesátých letech mozky diváků jsem sledovala   s velkou rezervou a sebezapřením.
Osobně mě   překvapila účast Květy Fialové a Jiřího   Sováka, přeci jenom je mám zařazené trochu   jinde.
Jak prohlásil jeden nejmenovaný   vůdce:"Ze všech umění je pro nás film   uměním nejdůležitějším!", tak v   případě Výstrahy je naprosto jasné proč.
martin.stusak.9
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.4.2013
,,Pilně pracujte ! Čím více budeme mít   benzínu a jiných chemikálií, tím silnější   bude republika ! A čím silnější bude   republika, tím lépe udržíme MÍR !'' Slova   Klementa Gottwalda z tohoto silně agitačního   barevného filmu, která značí, očempak to bude   tentokrát. Američané rozbombardují české   rafinérie v Sudetech, aby se zbavili konkurence a   mohli vyvážet benzín svůj a vydělávat na   tom. Rudí dělníci tomu nechtějí připustit, a   tak vybudují s trosek -Stalinovy závody- a   začnou vyrábět benzín svůj. Imperialisté   kují pikle, záškodničtí agenti se snaží   vše hatit seč můžou, ale je jim to stejně   houby platné. Vítězný únor se blíží. Že   to všechno končí památnou Gottwaldovou větou   o návratu z hradu snad ani nepřekvapí. Že byli   české rafinérie skutečně Američany   bombardovány je historický fakt, ale takové   překroucení dějin jaké je vidět v tomto filmu   si zaslouží přesdržkovou. Po technické   stránce je však natočen zručně a osobně   považuji umění filmařů za trestuhodné   plítvání. Zajímavé je, že jsem měl možnost   vidět kopii se stopáží 83 minut a dost často   to bylo na snímku znát. Při střihu začínala   hudba, atd. Nůžky měl ještě tehdejší   režim, anebo už ten dnešní? Z historického   hlediska je to škoda, protože to ukazuje, co se   v padesátých letech točili za slátaniny a jak   se oblbovali občané v zájmu Sovětského svazu.
curil
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 9.9.2010
Pracovití budovatelé s písní na rtech odhalí   nekalé rejdy imperialistů, kteří se snaží   zabránit rozvoji poválečného průmyslu v   pohraničních oblastech naší osvobozené   republiky. Jeden z nejhorších paskvilů z   padesátých let. Scénář napsala Marie   Majerová, což už hovoří samo za sebe. Pouze   lituji režiséra Cikána, že se musel zhostit   takového úkolu, ale asi jinak neměl nárok.
hvezdyn
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 31.8.2010
Stalinovy závody ve hře
U tohoto filmu by snad ani tolik nevadilo, že se   jedná o silnou unfér propagandu, ale určitě   vadí to, že ten film je místy neuvěřitelně   blbej.
Děj filmu začíná už na sklonku   války, aby nám sdělili, jací ti Američané   byli vlastně hajzlové. Že už ruku v ruce   spolupracují s ustupujícími fašisty. A tak je   úmyslně zničen jeden podnik (v Sudetech) tak,   aby v budoucnu nekonkuroval západní výrpbě.   Válka končí a začíná boj se záškodníky.   Našemu lidu se však podaří podnik obnovit a   zajistit svépomocnou výrobu pro československý   lid.
Postavy příběhuj jsou v tomto barevném   snímku tak černobílé, že to každý divák   pozná. Film končí Vítězným Únorem a   zatýkáním lidoveckých poslanců, kteří ve   skříních svých kanceláří mají schované   kulomety, kulovnice, kanóny a další   střelbyschopné zbraně.
Film pro silné   nátury, pro milovníky československých filmů,   ať jsou jakékoliv, i pro diváky studující   filmovou historii.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih4895minih4895Salambo - povstání legií (1960) 
Salambò n
minih49897minih49897Plán B (2001) 
Plan B n
minih10108minih10108Kdo se bojí, utíká (1986) 
n
minih15626minih15626Peníze nebo život (1932) 
Peníze nebo život n
minih20571minih20571Tamara (2005) 
Tamara n
minih42880minih42880Mstitel (1989) 
The Punisher n
minih82906minih82906Don Juan 68 (1968) 
Don Juan 68 n
minih19811minih19811Střelec (1976) 
The Shootist n
minih67004minih67004Sonny Liston: Těžká váha (2008) 
Phantom Punch n
minih86459minih86459Země bez zákona (2012) 
Lawless n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190622
Osobností: 698003
Fotografií: 764514
Plakátů: 376933
Obsahů a biografií: 178392

Poslední komentáře

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Společná noc (1999) [TV epizoda]

Společná noc
Eric stále touží vyspat se   s Donnou a oba se tomu   blíží, ale stále k tomu   ještě nedošlo. Red zkouší   vařit, protože Kitty je víc   v více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Tři muži a mladá dáma (1990)

Tři muži a mladá dáma
Tak ještě infantilnější a   naivnější než   "jednička"...Což je škoda,   protože kdyby to bylo trochu   více "normální", dalo by se   na to i koukat:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10