Duben
ohodnotit

Waterloo

Další název:
Ватерлоо; Vatěrloo
Země:
Rok:
1970
Délka:
132 minut
Premiéra v ČR:
1971

Komentáře k filmu Waterloo

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 9
klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.8.2020
Je to bezkonkurenčně to   nejlepší filmové   zpracování legendární   bitvy. Sergej Bondarčuk   naplno dokázal jak   vynikající je režisér.   Špičkové obsazení s Rodem   Steigerem, Christopherem   Plummerem, Michaelem   Wildingem, Orsonem Wellesem a   Viriginií McKenna, hodně   velkorysá výprava a   kostýmy, monstrózní kompars   a báječná hudba, kterou   zkomponoval Nino Rota. Tohle   je opravdový velkofilm v tom   nejlepším slova smyslu. Tady   se koprodukce jednoznačně   vyplatila!
curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.12.2009
Sergeji Bondarčukovi se   podařilo natočit opravdu   výborný film. Napoleonovi,   který byl poražen v roce   1814 a poslán do vyhnanství   na ostrov Elbu, se podařilo   téměř okamžitě vrátit na   trůn francouzského císaře.   Dříve byl pánem Evropy a   velké národy se stávaly   jeho spojenci, poté co je   dobyl, teď však byly   všechny jeho bývalé   spřátelené mocnosti pevně   rozhodnuty sesadit ho z jeho   trůnu jednou provždy.   Napoleon abdikuje a je odvezen   na ostrov Svatá Helena, kde v   roce 1821 umírá.
MARi0
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.2.2012
Waterloo
Patří mezi 501 filmů,   které musíte vidět.
Napoleon Bonaparte je z   filmařského hlediska   vděčná postava. Můžete   podobně jako kdysi Abel Gance   zkusit zmapovat jeho život   ("Napoleon"), nebo   se klidně stačí zaměřit i   jen na jednu bitvu a o celý   film je postaráno.
Už   podle názvu lze poznat, že   hlavním aktérem je právě   ta zmiňovaná bitva. A ta je   nakonec opravdu grandiózní.   Spousty času sice zabírají   nudné pasáže, ale když si   vezmu, že jsem slyšel že   původní ruská verze měla   čtyři hodiny a že až   američané ji sestříhali na   dvě, neumím si představit,   jak musí tedy vypadat   originál.
Samotná   bitva, jak už jsem popisoval,   je opravdu velkolepá. Chybí   zde nějaká akčnost, na   kterou jsme nyní zvyklí   (hlavně pro rychlé střihy,   které zde téměř chybí) a   my spíš sledujeme vše po   té strategické stránce.   Herec ztvárňujícího   potěšilého diktátora byl   opravdu dobrý, dokázal se do   role pěkně vžít, ostatní   role jsou téměř   zanedbatelné. Na Waterloo se   už asi nikdy v životě   nepodívám, ale jsem rád,   že jsem ho aspoň jednou mohl   vidět...
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 24.8.2014
Velkovýpravné / historické   / válečné / drama, které   nám přibližuje období   před velkou bitvou a pak   bitvu samotnou. První půle   je zdlouhavá a utahaná, v   druhé se téměř přes   hodinu bojuje. Co člověk   musí vyzdvihnout je to jak je   celý film udělán a   natočen, hlavně jeho druhá   půle. Bez digitálních   efektů, všechno postaru,   poctivě, ale halvně   věrohodně a výpravně!
gabikazavacka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.11.2010
Dobrý film, ešte som   nevidela taký film o   napoleonovi. kto by sa chcel   učiť ako v minulosti   prebiehali historické bitky,   alebo študovať vojenskú   taktiku Napoleona. Ten film by   bol veľmi vhodný.
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.11.2007
První hodinu se nic neděje a   je to celkem nuda avšak   závěrečná bitva svou   velkolepostí vyráží dech a   patří k tomu nejlepšímu co   jsem ve filmu viděl.
radegaster
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.6.2015
Jak se točí bitva
Velkolepý dojem, že filmu se   účastní stejný počet osob   jako skutečné bitvy o   Waterloo, tentokrát   zastiňuje vše ostatní. I   když žádné   "ostatní" de facto   není, což u filmu, jehož   konec zná předem úplně   každý, nemusí být to   nejšťastnější   scénáristické rozhodnutí.   Doporučuju také prostudovat   alespoň stručný manuál k   oné bitvě, jinak vám může   uniknout důležitost a   fatálnost některých   strategických rozhodnutí.   Ale podobný film jako tento   (nebo "Vojna a mír"   od stejného režiséra) už   se zkrátka NIKDY   nenatočí.Velice mě   překvapil fakt, jenž jsem si   jako mladý klouček školou   povinný neuvědomil, film   aspon tak jak jsem jej ted po   mnoha letech viděl je vyroben   ve studiu Universal a v   anglické verzi..Možná nám   kdysi pouštěli jinou verzi,   nicméně opravdová paráda a   filmová lahůdka.
halounak
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.11.2008
Suchý a odměřený   Wellington proti cholerickému   Napoleonovi. Plummer i Steiger   do svých rolí zapadli.   Závěrečná bitva je   monumentální a sotva ji   ještě něco překoná...
PARI
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.1.2004
Jedna z nejdokonalejších   historických fresek na téma   bitvy u Waterloo natočená   režisérem Sergejem   Bondarčukem v koprodukci   tehdejší SSSR a Itálie.   Film vedle hvězdného   obsazení: Napoleon Rod   Steiger, Wellington –   Christopher Plummer, Ludvík   XVIII. – Orson Welles, dále   hráli – Jack Hwkins,   Virginia McKenna, Olaeg Vidov   a další, drží dodnes řadu   nepřekonatelných nej.
Ve filmu byl použit   zatím největší vojenský   kontingent jaký   kinematografie dosud znala. Z   přijímače bylo vzato cca 23   000 nováčků (to proto, aby   nebyly poznamenáni moderním   výcvikem) a tato obrovská   armáda, spolu s komparsisty   hrající staré vojáky   Napoleonovo císařské gardy,   byla cvičena podle starých   dobových cvičebních   řádů.
Bitevní   krajina u Waterloo byla   vymodelována 1:1 na   Ukrajině. Dva měsíce vozily   nákladní auta zeminu, aby   mohla být postavena dvě   návrší, na kterých proti   sobě stála vojska   Angličanů a Francouzů.   Zasela se tráva a čekolo se   až vyroste. Bondarčuk šel   až do neuvěřitelných   historických detailů na   jejichž základě docílil   pocitu, jak se vyjádřili   unisono historikové, že   měli pocit, že se přesunuli   v času a že bitvu sledují   přímo. K tomu přispěly   především záběry bitvy   pořízené z vrtulníku. Je   například známo, že   Wllington připravil   francouzům léčku, kdy skryl   do vzrostlého obilí skotský   pluk. Obilí nechal Bondarčuk   zasít a čekalo se z   natáčením této části   bitvy až obilí dozrálo.   Dále je známo, že místo   očekávané posily   Francouzům přišli dříve   na bojiště Prusové,   spojenci Angličanů. Ti   vyjeli z hustého lesa. Les   byl vysázen ze vzrostlých   jehličnanů za pomoci   těžkých armádních   vrtulníků. Těmi byly také   tyto stromy vytrhány i s   kořeny jinde a vzduchem   přepraveny na bojiště.
Výkon Roda Steigra v   hlavní roli je považován za   nejlepší ztvárnění   postavy Napoleona všech dob a   dosud nebyl překonán.   Režisér Bondarčuk   vyprávěl jak se celý   filmový štáb roztleskal   při natáčení poslední   scény, kdy poražený   Napoleon odjíždí z   bojiště. Steiger tak   sugestivně zahrál   rozpoložení Napoleona, že   štáb zapomněl, že se zvuk   točí přímo.
PARI

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih14574minih14574O myších a lidech (1992) 
Of Mice and Men n
minih75543minih75543Ve jménu krále 2 (2011) 
In the Name of the King 2: Two Worlds n
minih40534minih40534Anděl Páně (2005) 
Anděl Páně n
minih32243minih32243Pátek třináctého 3 (1982) 
Friday the 13th Part 3 n
minih54167minih54167Erekce, Ejakulace, exhibice a další příběhy obyčejného šílenství (1981) 
Storie di ordinaria folia n
minih9757minih9757Josefina Mutzenbacher (1978) 
Die Beichte der Josefine Mutzenbacher n
minih46403minih4640312 podmínek k dědictví (2006) 
The Ultimate Gift n
minih22404minih22404Závrať (1958) 
Vertigo n
minih119096minih119096Mejdan v Malibu (2014) 
American Beach House n
minih37094minih37094Jurský svět (2015) 
Jurassic World n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190680
Osobností: 698192
Fotografií: 765198
Plakátů: 377350
Obsahů a biografií: 178506

Poslední komentáře

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

The Invisible Man Returns (1940)

The Invisible Man Returns
Místy zbytečně   komplikované, ale efekty jsou   zde na svůj rok výroby na   jedničku. Dějově to také   ujde, moc hluchoty tu není.   Většinu více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 4 / 10

Vedlejší produkt (2024) [TV mini...

Vedlejší produkt
Peter Bebjak pro TV umí, ale   filmy má slabší, kdoví   proč? Vedlejší Produkt je   solidní mini série, která   ukazuje práci kriminalistů   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Případ Roubal (2021) [TV minisér...

Případ Roubal
Z hlediska provedení bych   žádné velké výhrady   neměl, ale zase bych musel   opakovat, že mám problém s   tím, že tyhle věci vůbec   vznikají více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10