Duben
ohodnotit

Waterloo

Další název:
Ватерлоо; Vatěrloo
Země:
Rok:
1970
Délka:
132 minut
Premiéra v ČR:
1971

Obsah filmu Waterloo

 
Dvacátý duben 1814 - Fontainebleau - Napoleon Bonaparte je přinucen po zradě a na nátlak maršálů abdikovat a odejít do exilu na ostrov Elba. Tím začíná jeden z nejfamóznějších historických - válečných filmů dějin kinematografie. Producent snímku, Dino de Laurentis, dostal nápad pro natočení snímku po shlédnutí Bondarchukovi Vojny a mír, které se Waterloo ničím nezadá. Nádherná výprava, dokonalé kostýmy, skvělý hudební doprovod, historická věrohodnost a hlavně co počítač v současných bitva nedokáže úplně nahradit - tisíce statistů ve famózní hodinové bitvě (údajně patnáct tisíc). K tomu si připočtěte brilantní výkony Roda Steigera a...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.8.2020
Je to bezkonkurenčně to nejlepší filmové   zpracování legendární bitvy. Sergej Bondarčuk   naplno dokázal jak vynikající je režisér.   Špičkové obsazení s Rodem Steigerem,   Christopherem Plummerem, Michaelem Wildingem,   Orsonem Wellesem a Viriginií McKenna, hodně   velkorysá výprava a kostýmy, monstrózní   kompars a báječná hudba, kterou zkomponoval   Nino Rota. Tohle je opravdový velkofilm v tom   nejlepším slova smyslu. Tady se koprodukce   jednoznačně vyplatila!
radegaster
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.6.2015
Jak se točí bitva
Velkolepý dojem, že filmu se účastní stejný   počet osob jako skutečné bitvy o Waterloo,   tentokrát zastiňuje vše ostatní. I když   žádné "ostatní" de facto není, což   u filmu, jehož konec zná předem úplně   každý, nemusí být to nejšťastnější   scénáristické rozhodnutí. Doporučuju také   prostudovat alespoň stručný manuál k oné   bitvě, jinak vám může uniknout důležitost a   fatálnost některých strategických rozhodnutí.   Ale podobný film jako tento (nebo "Vojna a   mír" od stejného režiséra) už se   zkrátka NIKDY nenatočí.Velice mě překvapil   fakt, jenž jsem si jako mladý klouček školou   povinný neuvědomil, film aspon tak jak jsem jej   ted po mnoha letech viděl je vyroben ve studiu   Universal a v anglické verzi..Možná nám kdysi   pouštěli jinou verzi, nicméně opravdová   paráda a filmová lahůdka.
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 24.8.2014
Velkovýpravné / historické / válečné /   drama, které nám přibližuje období před   velkou bitvou a pak bitvu samotnou. První půle   je zdlouhavá a utahaná, v druhé se téměř   přes hodinu bojuje. Co člověk musí vyzdvihnout   je to jak je celý film udělán a natočen,   hlavně jeho druhá půle. Bez digitálních   efektů, všechno postaru, poctivě, ale halvně   věrohodně a výpravně!
MARi0
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.2.2012
Waterloo
Patří mezi 501 filmů, které musíte   vidět.
Napoleon Bonaparte je z filmařského   hlediska vděčná postava. Můžete podobně jako   kdysi Abel Gance zkusit zmapovat jeho život   ("Napoleon"), nebo se klidně stačí   zaměřit i jen na jednu bitvu a o celý film je   postaráno.
Už podle názvu lze poznat, že   hlavním aktérem je právě ta zmiňovaná bitva.   A ta je nakonec opravdu grandiózní. Spousty   času sice zabírají nudné pasáže, ale když   si vezmu, že jsem slyšel že původní ruská   verze měla čtyři hodiny a že až američané   ji sestříhali na dvě, neumím si představit,   jak musí tedy vypadat originál.
Samotná bitva,   jak už jsem popisoval, je opravdu velkolepá.   Chybí zde nějaká akčnost, na kterou jsme nyní   zvyklí (hlavně pro rychlé střihy, které zde   téměř chybí) a my spíš sledujeme vše po té   strategické stránce. Herec ztvárňujícího   potěšilého diktátora byl opravdu dobrý,   dokázal se do role pěkně vžít, ostatní role   jsou téměř zanedbatelné. Na Waterloo se už   asi nikdy v životě nepodívám, ale jsem rád,   že jsem ho aspoň jednou mohl vidět...
gabikazavacka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.11.2010
Dobrý film, ešte som nevidela taký film o   napoleonovi. kto by sa chcel učiť ako v   minulosti prebiehali historické bitky, alebo   študovať vojenskú taktiku Napoleona. Ten film   by bol veľmi vhodný.
curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.12.2009
Sergeji Bondarčukovi se podařilo natočit   opravdu výborný film. Napoleonovi, který byl   poražen v roce 1814 a poslán do vyhnanství na   ostrov Elbu, se podařilo téměř okamžitě   vrátit na trůn francouzského císaře. Dříve   byl pánem Evropy a velké národy se stávaly   jeho spojenci, poté co je dobyl, teď však byly   všechny jeho bývalé spřátelené mocnosti   pevně rozhodnuty sesadit ho z jeho trůnu jednou   provždy. Napoleon abdikuje a je odvezen na ostrov   Svatá Helena, kde v roce 1821 umírá.
halounak
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.11.2008
Suchý a odměřený Wellington proti   cholerickému Napoleonovi. Plummer i Steiger do   svých rolí zapadli. Závěrečná bitva je   monumentální a sotva ji ještě něco   překoná...
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.11.2007
První hodinu se nic neděje a je to celkem nuda   avšak závěrečná bitva svou velkolepostí   vyráží dech a patří k tomu nejlepšímu co   jsem ve filmu viděl.
PARI
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.1.2004
Jedna z nejdokonalejších historických fresek na   téma bitvy u Waterloo natočená režisérem   Sergejem Bondarčukem v koprodukci tehdejší SSSR   a Itálie. Film vedle hvězdného obsazení:   Napoleon Rod Steiger, Wellington – Christopher   Plummer, Ludvík XVIII. – Orson Welles, dále   hráli – Jack Hwkins, Virginia McKenna, Olaeg   Vidov a další, drží dodnes řadu   nepřekonatelných nej.
Ve filmu byl použit   zatím největší vojenský kontingent jaký   kinematografie dosud znala. Z přijímače bylo   vzato cca 23 000 nováčků (to proto, aby nebyly   poznamenáni moderním výcvikem) a tato obrovská   armáda, spolu s komparsisty hrající staré   vojáky Napoleonovo císařské gardy, byla   cvičena podle starých dobových cvičebních   řádů.
Bitevní krajina u Waterloo byla   vymodelována 1:1 na Ukrajině. Dva měsíce   vozily nákladní auta zeminu, aby mohla být   postavena dvě návrší, na kterých proti sobě   stála vojska Angličanů a Francouzů. Zasela se   tráva a čekolo se až vyroste. Bondarčuk šel   až do neuvěřitelných historických detailů na   jejichž základě docílil pocitu, jak se   vyjádřili unisono historikové, že měli pocit,   že se přesunuli v času a že bitvu sledují   přímo. K tomu přispěly především záběry   bitvy pořízené z vrtulníku. Je například   známo, že Wllington připravil francouzům   léčku, kdy skryl do vzrostlého obilí skotský   pluk. Obilí nechal Bondarčuk zasít a čekalo se   z natáčením této části bitvy až obilí   dozrálo. Dále je známo, že místo očekávané   posily Francouzům přišli dříve na bojiště   Prusové, spojenci Angličanů. Ti vyjeli z   hustého lesa. Les byl vysázen ze vzrostlých   jehličnanů za pomoci těžkých armádních   vrtulníků. Těmi byly také tyto stromy   vytrhány i s kořeny jinde a vzduchem přepraveny   na bojiště.
Výkon Roda Steigra v hlavní roli   je považován za nejlepší ztvárnění postavy   Napoleona všech dob a dosud nebyl překonán.   Režisér Bondarčuk vyprávěl jak se celý   filmový štáb roztleskal při natáčení   poslední scény, kdy poražený Napoleon   odjíždí z bojiště. Steiger tak sugestivně   zahrál rozpoložení Napoleona, že štáb   zapomněl, že se zvuk točí přímo.
PARI

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih166364minih166364Zabiják (2019) 
Killerman n
minih5368minih5368Cyborg (1989) 
Cyborg n
minih36717minih36717Ministry of Fear (1944) 
Ministry of Fear n
minih103277minih103277Smrtelná aliance (2013) 
Enemies Closer n
minih144414minih144414Nástupce (2016) [TV film] 
All the Way n
minih21987minih21987V ulicích New Jersey (1995) 
New Jersey Drive n
minih5026minih5026Cesta do Indie (1984) 
A Passage to India n
minih25910minih25910Austin Powers: Špionátor (1997) 
Austin Powers: International Man of Mystery n
minih9998minih9998Karlovarští poníci (1971) 
n
minih48696minih48696Past na generála (1971) 
Klopka za generala n


Hodnocení:n12345678910
Waterloo (1970)Waterloo (1970)Waterloo (1970)Waterloo (1970)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190601
Osobností: 697912
Fotografií: 764340
Plakátů: 376778
Obsahů a biografií: 178336

Poslední komentáře

První večeře (2018)

První večeře
Tedy, na to, že jde o   krátkometrážní studentskou   záležitost se stopáží   necelé čtvrthodinky, musím   smeknout před nápaditostí a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Hlasy mrtvých (2023)

Hlasy mrtvých
Slečna so zdedenou   nehnuteľnosťou, čarodejnica   Vrecohlavová v suterénnych   priestoroch, a zopár   hereckých poskokov to majú   marné, keď více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 5 / 10

Pilulka (1999) [TV epizoda]

Pilulka
Kelso se dozví, že Jackie je   těhotná a je z toho hotovej,   Donna proto radši objednává   v lékárně antikoncepci, v   lékárně se sejdou Eric,   jeho ségra a Bob Piciotti a   dál docela švanda:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

První rande (1999) [TV epizoda]

První rande
Konečně první rande Erica s   Donnou a právě na   Valentýna. Hyde jim to chce   zhatit, ale moc se mu to   nezdaří a Kelso chce stále   další sex s Jackie, ta mu ho   odpírá, ale nakonec?:-))

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Young Catherine (1991) [TV film]

Young Catherine
Legendární historie o   mladičké pruské princezně,   která se měla stát   manželkou šíleného   následníka ruského trůnu a   nakonec se stala více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10