Duben
ohodnotit

Wolf Creek

Země:
Rok:
2005
Délka:
99 minut
„V australském vnitrozemí se po vás snadno slehne zem.“
Popis / Obsah / Info k filmu Wolf Creek
Každý rok se v Austrálii pohřešuje třicet tisíc lidí, devadesát procent se do měsíce objeví, ale po některých se slehne zem. Parta kamarádů se vydává na výlet do australského vnitrozemí. Má to být nevázaná akce plná bezstarostnosti a dobré nálady. Jedinou plánovanou zastávkou je Wolf Creek, kde leží legendární kráter po dopadu meteoritu. Tady jim auto vypoví službu. Přijíždí pomoc, která dovolenou snů promění v nekonečnou noční můru. Podaří se jim najít cestu ven z pekla?

Snímek Wolf Creek je celovečerním debutem talentované naděje australské žánrové kinematografie Grega McLeana, který film nejen režíroval, ale je rovněž autorem scénáře a podílel se i na jeho produkci. Výsledné dílo plně nahrazuje nedostatek financí filmařskou invencí a evidentním osobním nasazením tvůrců. Jeho síla mimo jiné spočívá v tom, že na rozdíl od komerční žánrové produkce s násilím nikterak nepospíchá a umožní tak divákům vytvořit si k sympatickým hrdinům vztah. O to intenzivněji potom působí surové násilí ve druhém dějství. Zajímavý je i dialog, který snímek vede s klasickým hororem Tobeho Hoopera z roku 1973 Texaský masakr motorovou pilou. Tak jako se Hooper nechal volně inspirovat skutečným případem nekrofilního vraha Eda Geina, McLean vycházel z reálné kauzy sériového vraha Ivana Milata, který v 90. letech lovil v Novém Jižním Walesu mladé turisty s batohy na zádech a v současnosti si odpykává doživotní trest vězení. O kvalitách snímku svědčí jeho uvedení v hlavní soutěži na MFF v Sundance 2005 a nominace na celkem sedm výročních cen Australského filmového institutu, včetně kategorie nejlepší režie.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Wolf Creek
Skupinka kamarádů se vydává na dovolenou po Austrálii. Smysl cesty - alkohol, drogy a dobrá nálada. Jedinou plánovanou zastávkou je Wolf Creek, legendární kráter po spadlém meteoritu. Tady jim auto vypoví službu. Přijíždí "pomoc", která dovolenou snů změní v nekonečnou hrůzu mučení a teroru. Podaří se jim uprchnout? Film je natočen podle jednoho z největších australských policejních případů, který nebyl nikdy objasněn…

Zdroj: IKO Cable, s.r.o. (Film+)


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Wolf Creek
Tři kamarádi se vydávají na cestu po Austrálii. Plánována zastávka je Wolf Creek. Chtějí se podívat na obrovský kráter, který tu po meteoritu zůstal. Když se po tříhodinovém výletu vrací zpátky, nejde jim nastartovat auto. Pomoc jim poskytne Mike, který jim auto odtáhne. V noci se utáboří. Ráno je ale děsivé. Všichni tři se probudí v bolestech a ve strachu. Někdo je unesl a chce je zabít. Všem začíná docházet, kdo jim to způsobi,l a rozhodnou se utéct. To ale nebude vůbec snadné. Vrah je chytrý a má i smečku psů. Mají kamarádi šanci na záchranu?


Autor: 261972

Popis / Obsah / Info k filmu Wolf Creek
Parta kamarádů se vydává na dovolenou po Austrálii. Má to být pařba plná alkoholu, drog a dobré nálady. Jedinou plánovanou zastávkou je Wolf Creek, kde leží legendární kráter po spadlém meteoritu. Tady jim auto vypoví službu. Přijíždí "pomoc", která dovolenou snů změní v nekonečnou hrůzu, mučení a teror. Podaří se jim najít cestu ven z pekla? Příběh jednoho z největších australských policejních případů, který nebyl nikdy objasněn.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Wolf Creek
Film je natočen podle skutečných událostí.
Každý rok se v Austrálii ztratí 30 tisíc lidí, 90% z nich se najde, ale po některých se slehne zem. Po divokém mejdanu se vydávají Ben (Nathan Phillips), Liz (Cassandra Magrath) a Kristy (Kestie Morassi) na dlouhou cestu po Austrálii. Jízda probíhá v těžké pohodě a bez problémů.

Pak se ale zastaví podívat se na kráter u Wolf Creek. Je to jeden z největších kráterů po meteoritu a oni si ho chtějí prohlédnout. Auto nechávají opuštěné a pěšky se vydávají na obhlídku kráteru .Když se po nějakém čase vrátí,zjistí, že jim nejde nastartovat auto a že nikomu z nich nejdou hodinky. Rozhodnou se v autě strávit noc, když se najednou objeví jiné auto s chlapíkem (John Jarratt), který je ochotný je odtáhnout a auto jim opravit.

Po jízdě, která se jim ale zdá až přespříliš dlouhá, konečně zastaví a utáboří se v opuštěném důlním táboře. Při ohni se s jejich zachráncem Mikem docela dobře baví. Pak jim Mike začne opravovat auto a oni jdou spát.
Jaké je ale probuzení.....

.....Liz leží spoutaná v nějakém skladišti, ze kterého se však vzápětí dostane ven a začne hledat svoje dva přátele. Uslyší výkřiky hrůzy (to Mike mučí Kristy) a vydává se ke garáži, odkud to jde slyšet. Vyláká Mikea ven tím, že venku založí požár. zmocní se jeho zbraně a postřelí ho do krku, ale málo,tak ho ještě srazí autem a poté ujíždějí pryč z tábora směrem, kde tuší silnici. Jenomže Mike má tuhý kořínek a jede dalším autem za nimi. Holky se dostanou k prudkému srázu a rozhodnou se auto poslat dolů, do propasti, aby si Mike myslel, že jsou mrtvé.

Pak se rozdělí. Kristy jde hledat pomoc a Liz se vrací do tábora pro Bena a nějaké jiné auto. Když dorazí na místo, nachází obrovskou garáž plnou aut (všechny jsou bez klíčů) a také další místnosti přeplněné oblečením a osobními věcmi (fotografie, videokamery atd.) cizích lidí.

Z toho všeho kolem a i díky prohlédnutí filmu v jedné z mnoha videokamer jí dochází a pochopí, že Mike už zabil hodně lidí. Když najde klíče od aut, prchá do garáže a snaží se nastartovat jedno z aut, jenže to už je tu Mike a vráží jí nůž do zad. Pak jí uřízne tři prsty na jedné ruce a aby toho nebylo málo, tak jí probodne ještě míchu.

Kristy se zatím dostala až k silnici, kde si dokonce stopnula i auto, jenže jí to není nic platné. Téměř všudypřítomný Mike zabije nejprve řidiče auta a nakonec zastřelí i ji samotnou. Ben má ruce přikované na kříži ve stylu Ježíše Krista. Je v podzemní jeskyni, kde má Mike i své psy, kteří jsou pozavíraní v klecích. Přes velkou bolest se Ben ze svého ukřižování a vězení dostane ven na svobodu. Fyzicky a psychicky zlomený se vydává na cestu prázdnou buší směrem, kterým tuší silnici. Po dlouhém a vyčerpávajícím pochodu se mu to podaří a usíná u silnice, kde ho najdou dva mladí lidé a odvezou do bezpečí.

Konec.
Rozsáhlé pátrání a vyšetřování, pro málo hmatatelných důkazů nic nepřineslo. Těla Kristy a Liz nebyla nikdy nalezena.

Pozn. aut: Popisek vznikl za spolupráce Hortensie.


Autor: M.A.G.

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190664
Osobností: 698151
Fotografií: 765144
Plakátů: 377294
Obsahů a biografií: 178485

Poslední komentáře

Táta Hyda (2000) [TV epizoda]

Táta Hyda
Hyde najde svého otce, ale   ten se k němu zprvu moc nemá   a ještě lundá. Fez se   snaží okouzlit ženy   poblíž sebe, ale moc to   nejde a více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Ať žijí duchové! (1977)

Ať žijí duchové!
Tady je skoro zbytečné něco   komentovat, protože tahle   sedmdesatková klasika mluví   dosti jasně sama za sebe.   Chytrý základní dějový   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Trable prcka Binka (1994)

Trable prcka Binka
Tak tohle bylo za mě hodně   špatný. Nelogický,   patetický, přehnané a   přeplácané. Za celý film   dva okamžiky, kdy jsem se   zasmál (s více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 3 / 10

Siréna od Mississippi (1969)

Siréna od Mississippi
Pro mě neobvyklí snímek z   Belmondem žádná vtipná   scéna,žádna bitka   ,akce,humor prostě nic jen   romantika a nudné pasáže na   druhou více >

Autor: PORTER | Hodnocení: 4 / 10

Michael Strogoff (1975) [TV seri...

Michael Strogoff
Hodně povedená historická   televizní minisérie   natočená v nezvykle široké   koprodukci podle verneovky,   která u nás není možná   tolik více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jak prosté, drahý Date (Elementary, Dear Data)

Jak prosté, drahý Date
Elementary, Dear Data

Abdul-Khalim Mamatsuiev

Mamatsuiev Abdul-Khalim

Ralph Bakshi

Bakshi Ralph

Ludovico Einaudi

Einaudi Ludovico

Damon Lindelof

Lindelof Damon

The Sad Horse

The Sad Horse
The Sad Horse

Posedlá (Obsessed)

Posedlá
Obsessed

Stanley Kramer

Kramer Stanley

Biedermeier

Biedermeier
Biedermeier

Lorelei Miller Mintz

Mintz Lorelei Miller

Naposled navštívené:
Jak prosté, drahý Date (Elementary, Dear Data)

Jak prosté, drahý Date
Elementary, Dear Data

Abdul-Khalim Mamatsuiev

Mamatsuiev Abdul-Khalim

Ralph Bakshi

Bakshi Ralph

Ludovico Einaudi

Einaudi Ludovico

Damon Lindelof

Lindelof Damon

The Sad Horse

The Sad Horse
The Sad Horse

Posedlá (Obsessed)

Posedlá
Obsessed

Stanley Kramer

Kramer Stanley

Biedermeier

Biedermeier
Biedermeier

Lorelei Miller Mintz

Mintz Lorelei Miller