Duben
ohodnotit

Zelňačka

La soupe aux choux

Další název:
Kapustnica (SK); Kapustová polievka (SK); The Cabbage Soup; Kapusniaczek; Louis und seine außerirdischen Kohlköpfe
Žánr:
Země:
Rok:
1981
Délka:
99 minut
„Louis de Funes jako venkovan, který pije příliš vína, vaří dobrou polévku a silou své osobnosti dokáže přivolat mimozemšťany.“
Popis / Obsah / Info k filmu Zelňačka
Claude a Ciciss jsou dva pokojní staříci, kteří se starají jen o své víno a dobré jídlo. Claude umí vynikající zelňačku, a tak oba často soupeří, koho více a déle polévka „nadchla“. Jednoho dne však idyla končí. Jejich domy se mají zbourat a u vesnice se má vybudovat ohromný zábavní park, ve kterém samozřejmě najde mnoho lidí práci. Přesaď starý strom a on zahyne. Claude a Ciciss by raději zemřeli, než by se přestěhovali. Následky ohromného množství pojídané zelňačky nečekaně přivolá mimozemšťana. Claude si s ním dokonale rozumí a jeho polévka cizímu tvorovi a posléze jeho souputníkům nadmíru zachutná, a tak dostane on i jeho přítel nečekanou nabídku. Oba kamarádi stojí před rozhodnutím: Přestěhovat se kamsi do paneláku nebo získat mnoho let navíc a mít vděčné strávníky?

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zelňačka
POZOR SPOILER

Dva staří pánové - Glód Ratinier a Francis Chérasse jsou kamarádi. Bydlí spolu, jedí spolu, ale hlavně - pijí spolu v Lahvové Lhotě. Jednoho dne naběhne k Glód k Francisovi, že přestává pít, protože má cukrovku. Po návštěvě u lékaře se však Glód nechá Francisem „přemluvit“. Nu, a pak sedí na lavičce a prdí. Najednou se na nebi zablýskne a ejhle, zvedne se vichr. Pak jdou oba muži spát, když předtím tedy vínka popili, poprděli a zdá se, že budou mít hezké sny. Jenže do toho přiletí mimozemský létající talíř Glód se seznámí s jeho pilotem, který musel „zkamenět“ Francise, a nabídne mu polévku. Druhý den jde Francis talíř hlásit, ale na policejní stanici mu není uvěřeno. Také proto, že už jej hlásila místní bláznivka. Francis se cestou z policejní stanice staví v místní nálevně, kde se mu všichni vysmějí. Také pak Glódovi tvrdí, že jej policajti zbili. Glód mu osobně přichytá oprátku na oběšení, ale nenápadně provaz nařízne. Přijíždí sem i pošťák Vilímek. Francis si pohmoždí záda, když se s ním utrhne naříznutý provaz. Oba muži pak začnou zase pouštět větry a mimozemšťan přilétá podruhé. Už umí mluvit, a tak Glódovi řekne, že je z planety Oxo. Neznají tam legraci, ani víno a neumí uvařit takovou polévku. Mimozemšťan, chce Glódovi platit, ale ten nechce o penězích ani slyšet. A tak, aby udělal Glódovi radost, posílá mu v jiné kosmické lodi velmi podivnou věc. Protože měl ústřižek vlasů, „vyrobil“ mu jeho manželku Francinu. Ta se tedy ocitá na Glódově zahradě naživu, ale ve svém mladém věku. Bohužel si oba manželé spolu vůbec nerozumějí. Francina prchá a sveze ji mladá dívka Kathryn Le Muetová. Ve městě si Francina nakoupí a pak se doma přizná, že se vyspala s Francisem. Francis to pod hrozbou brokovnicí přizná. Opět objevuje Ufolínek, jak mu začal Glód říkat. Láká Glóda na Oxo. Pak spolu pijí a Ufolínek se sotva vypotácí z domku. Je opilý jako ta slíva. V místní hospodě se chlubí starosta, co míní udělat s obcí. Chce tam totiž zábavní park. Stavební stroje už pracují. Jenže ještě je třeba i pozemky těch dvou důchodců. Oba starci se zaseknou a neprodají. Starosta vyhrožuje, ale přesto odjíždí s nepořízenou. Jejich pozemek i s domky je obehnán plotem, a oni jsou tam jako v kleci. Lidi na ně koukají a házejí po nich jako po opicích. Nakonec oba souhlasí s tím, že poletí na Oxo. O půlnoci si pro ně má Ufolínek přiletět. A tak se i stane. Ještě ovšem naloží to, co je těm dvěma moc milé…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Zelňačka
Dva venkovští staříci, Glaude a Ciciss (Louis De Funés a Jean Carmet) tráví většinu času popíjením vína a drobnými hádkami, nicméně jsou přátelé. Přátelé, jejichž vztah tmelí nenávist ke společnému nepříteli. Jejich staré barabizny, kde si chtějí pokojně užít podzim života, se totiž mají bourat a na jejich místě se má vystavět zábavní park. Staříkům se ale do slibovaného domova důchodců ani trochu nechce a na své příbytky nedají sáhnout. Jedné noci přistane v jejich blízkosti mimozemšťan z planety Ox (Jacques Villeret), který se vydal na průzkum Země a ze všeho nejvíc se zajímá o naše dva dědky a jejich zelnou polévku, produkt, který na jeho domovské planetě není. Ufon je ochoten za zelňačku dát cokoli, na co si staříci vzpomenou, a dokonce jim nabídne, aby odcestovali na jeho planetu a vařili zelňačku pro všechny ostatní obyvatele. Glaude a Ciciss tedy stojí před dilematem: zůstat ve světě, na který jsou zvyklí, který se jim ale mění před očima do nepřijatelné podoby, nebo odcestovat do světa, který neznají, kde by se pro ně ovšem našlo uplatnění?


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zelňačka
Dva venkovští staříci Glaude a Siciss si chtějí pokojně užít poslední dny svého života. Jednoho večera k nim přiletí mimozemšťan a Glaude mu dá ochutnat zelňačku. Zelňačka mu natolik zachutná, že jim dá lákavou nabídku.

Rozhodl si je odvést k sobě na planetu OXO, aby tam i ostatním mimozemšťanům mohli vařit polévku. Glaude odmítne, i když by na planetě žil nalších 130 let.

Jednoho dne k nim do jejich domků přijde starosta a oznámí oběma starým pánům svůj záměr - chce jejich domky zbourat a na jejich místě vybudovat nové zábavní centrum.

Glaude a Siciss odmítnou, ale velmi těžce nesou, když je lidé za jejich rozhodnutí odsuzují a dokonce po nich házejí buráky. Je tu však stále mimozemšťanova nabídka. Rozhodnou se ji přijmout? Odletí nakonec naši hrdinové na planetu OXO?


Autor: lebowski

Popis / Obsah / Info k filmu Zelňačka
Dva letití přátelé doslova bojují o střechu nad hlavou proti provozovateli zábavného parku. Ten chce zbourat jejich domky a na jejich místě postavit nové atrakce. Staříkům se moc nechce do domova důchodců, který je jim nabízen jako jediná alternativa. Ovšem zdánlivě jediná. Tu druhou jim nabídne mimozemšťan z planety Ox, kterého k jejich obydlí přilákala zelňačka, pokrm, jenž na jeho rodné planetě na jídelním lístku nedostanete. Oba muži by mohli spolu s ním odletět na Ox a vařit zelňačku Oxanům až do smrti. Smutná komedie o stáří se z repertoáru De Funésových ironických šálků velmi vymyká a je důkazem, že Louis de Funés skutečně disponoval všestranným talentem.
V dabingu tentokrát Jiří Lábus.
DVD Expres


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190696
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377366
Obsahů a biografií: 178513

Poslední komentáře

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10