Duben
ohodnotit

Zkrocená hora

Brokeback Mountain

Další název:
Skrotená hora (SK)
Rok:
2005
Délka:
134 minut
Premiéra v ČR:
2.3.2006
„Láska je jako přírodní živel, nezná překážky“
Popis / Obsah / Info k filmu Zkrocená hora
Čínský režisér Ang Lee (nar. 1954 na Tchaj-wanu) patří k nejzajímavějším tvůrcům současného Hollywoodu. Díky stálým americkým spolupracovníkům (zejména scenárista a producent James Schamus a střihač Tim Squyres) se dokázal bez větších problémů nejen etablovat ve zcela odlišné kultuře, ale navíc do ní přispět i některými zásadními díly. Rozhodně mezi ně musíme počítat jeho adaptaci povídky laureátky Pulitzerovy ceny Annie Proulxové Zkrocená hora (2005), vyprávějící prostý příběh dvou nezaměstnaných kovbojů. Ennis Del Mar (Heath Ledger) a Jack Twist (Jake Gyllenhaal) se poznají v létě roku 1963, když dostanou práci jako hlídači stáda ovcí na svazích titulní hory kdesi ve Wyomingu. Oba mladíci toho příliš nenamluví a jednoho dne se k obapolnému překvapení vášnivě pomilují. Po návratu z hor se rozejdou do svých vzdálených domovů a několik let se nevidí. Když se znovu setkají, mají rodiny s dětmi, ale jejich vzájemný vztah se nezměnil…

Tabuizované téma homosexuality je tu akcentováno zasazením do ryze machistického prostředí honáků (byť ne dobytka ale ovcí) a také do doby, kdy se o podobných věcech zarytě mlčelo a pro většinu veřejnosti neexistovaly. Film se dočkal kontroverzního přijetí, ale také celé řady významných ocenění (mj. Zlatý lev na MFF v Benátkách, Oscary za scénář, režii a hudbu, Ceny newyorských i losangeleských filmových kritiků za nejlepší film a režii). Přesvědčivost snímku stojí a padá s vynikajícími výkony obou hlavních představitelů, předčasně zesnulého Heatha Ledgera i Jakea Gyllenhaala.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zkrocená hora
Oscarem vyznamenaný film o lásce a věrnosti. V roce 1963 se dva mladíci, Ennis a Jack, setkají při hlídání obrovského stáda ovcí na hoře Brokeback. Za toto léto poznají lásku, její sílu i její slabost. Na podzim se rozejdou. Oba se ožení, Ennis má dvě děti, Jack syna. Ennis se protlouká životem jen s obtížemi, Jack se bohatě ožení. Po čtyřech letech se Jack ozve a píše, že Ennise navštíví. Oba zjišťují, že se na jejich citech nic nezměnilo a snaží se, s tragickým koncem, pouto přátelství, lásky a oddanosti udržet.

Zdroj: IKO Cable, s.r.o. (Film+)


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zkrocená hora
Příběh lásky a přátelství od oscarového režiséra Anga Leeho.
Film vypráví milostný příběh dvou mladých mužů – rančera a kovboje – kteří se poznali v létě roku 1963 a stali se přáteli na celý život. Prožili mnoho radostí i tragédií, díky kterým poznali slabost a sílu lásky.

Ennis Del Mar (Heath Ledger) a Jack Twist (Jake Gyllenhaal) se seznámí ve Wyomin-gu, kde pracují jako kovbojové na hoře Brokeback. Brzy se stávají nejlepšími přáteli. Na konci léta jejich práce končí a každý jde svou cestou.
Ennis zůstává ve Wyomingu, kde se ožení s Almou Beers (Michelle Williams), která mu porodí dvě dcery. Rodina se protlouká životem s velkými těžkostmi. Jack odjíždí do Texasu, kde se zamiluje do královny rodea Laureen Newsome (Anne Hathaway). Vezmou se a brzy se jim narodí syn. Uběhnou čtyři roky, když Ennis dostane od Jacka zprávu, že se chystá navštívit Wyoming. Po Jackově příjezdu oba zjišťují, že uplynulá doba na síle jejich citu nic nezměnila.
V následujících letech se oba snaží ze všech sil toto pouto udržet. Zjišťují, že nejdůležitější v jejich životech je síla přátelství, lásky a důvěry.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zkrocená hora
Příběh lásky a přátelství od oscarového režiséra Anga Leeho. Film vypráví milostný příběh dvou mladých mužů - rančera a kovboje - kteří se poznali v létě roku 1963 a stali se přáteli na celý život. Prožili mnoho radostí i tragédií, díky kterým poznali slabost a sílu lásky. Ennis Del Mar (Heath Ledger) a Jack Twist (Jake Gyllenhaal) se seznámí ve Wyomingu, kde pracují jako kovbojové na hoře Brokeback. Brzy se stávají nejlepšími přáteli. Na konci léta jejich práce končí a každý jde svou cestou. Ennis zůstává ve Wyomingu, kde se ožení s Almou Beers (Michelle Williams), která mu porodí dvě dcery. Rodina se protlouká životem s velkými těžkostmi. Jack odjíždí do Texasu, kde se zamiluje do královny rodea Lureen Newsome (Anne Hathaway). Vezmou se a brzy se jim narodí syn. Uběhnou čtyři roky, když Ennis dostane od Jacka zprávu, že se chystá navštívit Wyoming. Po Jackově příjezdu oba zjišťují, že uplynulá doba na síle jejich citu nic nezměnila. V následujících letech se oba snaží ze všech sil toto pouto udržet. Zjišťují, že nejdůležitější v jejich životech je síla přátelství, lásky a důvěry.
mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Zkrocená hora
Povídka držitelky Pulitzerovy ceny Annie Proulxové Zkrocená hora vyšla v říjnu 1997 v časopisu The New Yorker a ještě týž rok napsali scenáristé první verzi scénáře. O projekt měli zájem Gus Van Sant a Joel Schumacher, volba producentů padla nakonec na Anga Leeho, který měl za sebou už historický a válečný „western“ Jízda s ďáblem (1999, FP 6/2002 - V). Snímek nesporně přináší nové téma do kovbojských příběhů. Jeho hrdiny jsou dva chudí synové rančerů, kteří se poprvé setkají v roce 1963, když mají hlídat stádo ovcí na svazích Zkrocené hory ve Wyomingu. Mladíci Ennis a Jack se liší svou náturou i dosavadními životními zkušenostmi. Postupně se však sbližují a jedné noci se k vlastnímu překvapení pomilují. Jsou přesvědčeni, že to bylo poprvé a naposledy, avšak v tom se mýlí. – Po návratu z hor uplynou čtyři roky, než se znovu setkají. Oba jsou ženatí, mají děti. Žijí daleko od sebe. Ale jejich vztah se nezměnil. Od té doby tráví spolu v přírodě kradmé chvíle štěstí. Během let se mlčenlivý Ennis rozvede a jeho dcery vyrostou. Jednoho dne dostane zprávu, že Jack zemřel. Z přítelova rodného ranče si přiveze jen dvě košile, v nichž oba prožili své první společné léto... - Osmdesát procent filmu se natáčelo v exteriérech (místo Wyomingu posloužila kanadská Alberta), především v drsné a vizuálně působivé přírodě. Ang Lee se soustřeďuje na proměny ve vztazích obou protagonistů, ale na jejich pozadí také přesvědčivě zachycuje prostředí, v němž se o homosexualitě ani nedá promluvit. Muži pečlivě tají své tajemství a trpí tím, že vedou dvojí život. Důraz na psychologii postav kladl nároky na představitele hlavních rolí, Heatha Ledgera a Jakea Gyllenhaala, kteří však podávají vynikající výkony. Poněkud zdlouhavý snímek vzbudil pozornost a získal četná ocenění především díky přesné prezentaci originálního tématu. Je věnován střihačce Geraldine Peroniové, která v průběhu natáčení spáchala sebevraždu.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2006/2


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zlaté dno (1942)

06:55 - 08:25

16 minut již uběhlo
74 minut zbývá do konce

ČT2 - Velké stroje zblízka

06:45 - 07:30

26 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:10 - 07:55

1 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:45 - 07:15

26 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190610
Osobností: 697962
Fotografií: 764476
Plakátů: 376871
Obsahů a biografií: 178367

Poslední komentáře

Muž z Toronta (2022)

Muž z Toronta
Zkopírovaná a ukecaná   blbost,takových filmů kde je   jeden ukecaný a druhý   drsňák už tu bylo a tenhle   nijak nepřekvapil spíš byl   nudný a místy byl ten   černoch se svými hláškami   trapný.

Autor: PORTER | Hodnocení: 2 / 10

ONEMANSHOW: The Movie (2023)

ONEMANSHOW: The Movie
!!!ZAHRAJEME SI POSLEDNÍ   HRU!!!

Je to tak, ať už je   to fake nebo ne, je to fakt   originálně natočený a děj   o lásce by mi jindy asi   více >

Autor: hvezdy | Hodnocení: 7 / 10

Otázka (1977)

Otázka
Film nebyl v české   distribuci a byl uveden jen   jednou v ČT v roce 1983. Již   kniha Henriho Allega vyvolala   ve Francii skandál v roce   více >

Autor: curil | Hodnocení: 7 / 10

Koláčky (1999) [TV epizoda]

Koláčky
Formanovi chystají domácí   bazar, nemají moc peněz a   Hyde je pověřen upéct   koláčky, Jedny jsou pro   slušné a druhé pro ty   divočejší ale více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Stavisky (1974)

Stavisky
Přes kritické komentáře   ostatních, za sebe považuji   tenhle film za prvotřídní   práci a výborné   zpracování známých   historických více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10