Duben

Tomáš Juřička

Povolání:
Národnost:
Věk:
64
Narození:
26.1. 1960, Jihlava, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Tomáš Juřička pochází z herecké rodiny a narodil se v Jihlavě, kde v tamním Horáckém divadle oba jeho rodiče v té době hráli. Brzy se ale rodina přestěhovala do Plzně, kde otec František Juřička (*1927) začal pracovat pro rozhlas. Jeho aktivní působení v rozhlase v roce 1968 a veřejně proklamované občanské postoje z něj nakonec v době normalizace učinily politického vězně, zatímco jeho manželka, tedy Tomášova matka, Marie Grafnetterová (*1933) zůstávala dlouhá léta přední hvězdou operetního souboru plzeňského Divadla J. K. Tyla.

Vyrůstání v uměleckém prostředí a také účinkování v dětských rolích na divadelním jevišti celkem logicky nasměrovaly další kroky Tomáše Juřičky na Státní konzervatoř v Praze, kde v roce 1981 absolvoval studium hudebně-dramatického oddělení. Ještě za studií se stal vyhledávaným představitelem menších rolí pro různé televizní projekty, úplně poprvé hrál v televizní inscenaci AŤ HODÍ KAMENEM (1977), první velkou roli hrál po boku známých osobností v dvoudílném televizním filmu CESTA DOMŮ (1978), v ostravském televizním studiu natočil několik pohádek a začal se objevovat i v televizních seriálech (ZKOUŠKY Z DOSPĚLOSTI, 1979; DYNASTIE NOVÁKŮ, 1982). První filmovou roli pro něj představovala účast v melodramatu NECHCI NIC SLYŠET (1978), další, rozměrově již větší úkoly mu přinesly filmy KLUCI Z BRONZU (1980) nebo PŘÍLIŠ VELKÁ ŠANCE (1984), objevil se ale i v menších úlohách.

Po absolutoriu na konzervatoři získal Tomáš Juřička angažmá v pražském Divadle Jiřího Wolkera (1981), kde působil do roku 1994 (nyní scéna nese název Divadlo na Starém městě). Z jeho divadelních vystoupení připomeňme představení Princ a chuďas, Fidlovačka nebo Limonádový Joe. Nadále ale spolupracoval i s filmem a televizí a vyvrcholením jeho postav zakomplexovaných a tápajících mladíků byla velká role Jaroslava Jandery, mladšího bratra hlavního hrdiny (Jaromír Hanzlík) v seriálu SANITKA (1984). Pro Tomáše Juřičku je dodnes tato postava životní, protože tak velký prostor před kamerou již nikdy nedostal. Další menší role hrál v tendenčně pojatých seriálech RODÁCI (1988) nebo CHLAPCI A CHLAPI (1988), v životopisném filmu o Karlu Čapkovi ČLOVĚK PROTI ZKÁZE (1989) ztvárnil spisovatele Jana Drdu.

Ještě počátkem 90. let hrál Tomáš Juřička poměrně často v televizi, v té době však těžiště své práce přenesl do dabingových studií a namlouvání zahraničních herců se věnuje s úspěchem dodnes. Juřičkovým hlasem k českým divákům promlouvají američtí herci Eddie Murphy, Samuel L. Jackson, Denzel Washington nebo Kiefer Sutherland, daboval také americké role Karla Rodena. Kromě filmových postav Eddieho Murphyho zastoupil tohoto herce také v postavě Oslíka ve slavném SHREKOVI. V poslední době jeho hlas zazněl v seriálu ZTRACENI. Před kamerou se Tomáš Juřička objevuje již jen sporadicky, hrál například v televizních seriálech ŠÍPKOVÁ RŮŽENKA (2001) nebo POJIŠŤOVNA ŠTĚSTÍ (2004), objevil se také v několika filmových pohádkách. Kromě toho se věnuje také divadelní režii a s oblibou pracuje pro děti. Vedle dabování animovaných filmů je dětským divákům dobře známý svým hlasem, který propůjčuje skřítkovi Františkovi v oblíbeném televizním pořadu KOUZELNÁ ŠKOLKA. S Magdou Reifovou a skřítkem Františkem pořádá také četná zájezdová představení pro děti po celé republice.

Tomáš Juřička je ženatý a má tři dcery. Jeho manželka Lucie Juřičková vystudovala přírodní vědy a věnuje se studiu menších živočišných druhů. Mladší sestra Tomáše Juřičky, Lucie Juřičková (*1965), je též herečkou a vytíženou dabérkou.

Autor: argenson

Životopis (biografie) / Informace:
český herec. Narodil se v Jihlavě. Nejslavnější jeho rolí byla zajisté ta televizní v seriálu Sanitka, kde sehrál mladšího z Janderů. Přestože se narodil v Jihlavě, vyrůstal v Plzni. Tam žil až do svých 15 let. Jeho otec byl rozhlasovým režisérem a tuto činnost právě v Plzni vykonával. Matka měla angažmá v plzeňské opeře. Tomáš má ještě o pět let mladší sestru Lucii. Herecké prostředí bylo pro Tomáše naprosto přirozené. V osmi letech začal hrát v dětské činoherní skupině. Později pokračoval na prknech plzeňského divadla.

V patnácti letech přijel do Prahy dělat zkoušky na konzervatoř. A měl i při ní štěstí. Ihned dostal roli v televizní hře režisérky Evy Sadkové Ať hodí kamenem. Na konzervatoři v letech 1975 – 1981 vystudoval hudebně-dramatický obor. Už během studií hostoval v Divadle E. F. Buriana. Získal roli v televizním seriálu Zkoušky z dospělosti. Často natáčel v ostravském televizním studiu. V polovině osmdesátých let přišla největší jeho role v seriálu Sanitka. Po natáčení seriálu se stal členem divadelního souboru v Divadle Jiřího Wolkera, ve kterém působil 13 let. Pracovní vytížení vedlo k tomu, že natáčel míń a míň.

Téměř upadl do zapomnění. Dnes se většinou věnuje dabingu (Eddie Murphy, Will Smith, Chris Tucker, Oslík ve Shrekovi atd.). Stal se i členem realizačního týmu v ČT, který vytváří tv pořad Kouzelná školka. Namlouvá žlutého skřítka z Famfárie.

Působí též jako režisér zájezdového představení (Duchu jsi přítomen?). Na Starém Městě v Praze si otevřel malé Rodinné muzeum pohlednic.

Je ženatý (manželka Lucie) a má tři dcery (Žofii, Bětu a Justýnu).
člen: Hvezdyn

Autor: hvezdyn

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

70 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Středomoří - soužití člověka a...

13:10 - 14:05

30 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:30

5 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:30 - 14:35

10 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698007
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178398
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 7 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Cigareta (1999) [TV epizoda]

Cigareta
Dobre díl celkem, Donna si   zapálí u školy, ale cígo   podrží Eric, kterej dostane   vyhazov. Bojí se aby to   nevěděl Red, ale tomu to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Tomáš Juřička

Juřička Tomáš

Naposled navštívené:
Tomáš Juřička

Juřička Tomáš