Duben

Jon Voight

Rodné jméno:
Jonathan Vincent Voight
Národnost:
Věk:
85
Narození:
29.12. 1938, Yonkers, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jon Voight se narodil v roce 1938, v Yonkers, New York. Jeho předci přišli do Spojených států ze zaostalé větší vesnice, Košic. Rodina se vždy nejmenovala Voight, jméno si po čase změnili, vždyť udělat kariéru v Americe se jménem Vojtko, je zřejmě nemyslitelné. Dědeček Jona, těžce pracoval v dole, jako horník někde v Pensylvánii. Doma byla všude vidět dřina a otec Elmer ( 1909 – 1973) již byl úspěšnější, vypracoval se na profesionálního hráče golfu, jenže osud měl s ním jiné plány, zabil se při bouračce aut, a matka Barbara ( 1910 – 1995) zůstala sama. Bratr James se dal na muzicírování a jeho bratra Barryho zajímaly sopky. Jon byl vychováván v katolické víře, navštěvoval Arcibiskup Stepinac High school. V rodině byla bída o peníze, tak si Jon usmyslel, že se stane hercem, a to již na střední škole, tam jsou pěkné peníze a nebolelí ruce. Ale k tomu, aby se poprvé postavil před kameru si musel dlouho počkat, vystudoval herectví, malínko vystupoval v televizi, živil se i na divadle. Na první filmovou roli čekal téměř do třicítky. Jeho první film Nebojácný Frank (1967), byl ohromný paskvil, štěstím pro herce bylo, že se film do kin vůbec nedostal. A vypadalo to, že strčí hlavu do písku a bude se stydět. Když režisér Schlesinger připravoval svůj nový film Půlnoční kovboj (1969), potřeboval pohledného mladíka, jako protipól ke bezdomovci Dustinu Hoffmanovi. A dostal se až k Jonu Voightovi, který hraje gigola, který se vypracuje až na samaritána Dustina a začne mu pomáhat plánovat cestu na Floridu. Film není pro každého diváka, je náročný a koho by zajímal osud nemocného bezdomovce? Film měl úspěch, byl zahrnut chválou, dostal Oskara i Zlatý glóbus ( 1969). Rázem se pro mladého herce, otevřely Hollywoodské studia a kariéra byla nastartována. To byla divná doba, v Československu se roztahovaly cizí vojska, američani válčili ve Vietnamu a angličan John Schlesinger si dovolí natočit v USA, příběh o dvou lidech, které společnost nepotřebuje. Voighta si rázem oblíbili režiséři a musel si začít vybírat. Točí desítky filmů, lépe mu šly role špiónů a padouchů, než kladné role. Film Vysvobození (1972), patří vedle filmu Návrat domů ( 1976) k tomu nejlepšímu, co v 70. letech natočil. Také za film Návrat domů, kde hlavní roli hrála Jane Fondová, si šel pro jediného Oskara, kterého obdržel. Úspěch za úspěchem, ale když Miloš Forman točil Přelet nad kukaččím hnízdem, hlavní roli dostal někdo jiný. O Jacku Nicholsonovi tvrdí, že byl na roli určitě lepší Jack.
V 80. letech měl nemocnou matku, která na tom se zdravím nebyla dobře, z filmování se malínko začal ulívat, ale jen proto, aby mohl své matce posloužit. Když zemřela v roce 1995 na rakovinu, byl jí nablízku. Od nového tisíciletí jej neminuly úspěšné velkofilmy. Válečný film Pearl Harbor (2001) anebo hrál ve filmu s daleko úspěšnější dcerou Angelinou Jolie Voight, Lara Croft - Tomb Raider (2001). Na dobré role má štěstí i ve stáru. Hraje ve filmech Lovci pokladů, a nebo v současné době pracuje na roli v životopisném velkofilmu, o prezidentu Reaganovi. Na premiéru v roce 2015 si musíme počkat.
Byl ženatý s Lauri Petersnovou i s Marcheline Bertradovou, obě manželství měly shodně paliva na pět let trvání, pak trvalo další roky, než je rozvedli. S oběma manželkami se rozešel velice bouřlivě až neuctivě, což Angelina Jolie Voight i bratr James Haven Voight nesli dost těžce a ve vztahu k otci, bylo až mrazivo. Jon se rozešel s přítelkyní, zůstal sám, rozhodl se, že se veřejně v televizi omluví svým dětem a mělo to velkou váhu, vztahy se oteplily a od roku 2011 již je všechno, tak jak má být, konečně může fungovat jako dědeček na plný úvazek.
Mám z jeho filmů rád thriller Nepřítel státu (1998), válečné dramata Hlava 22 (1970), Pearl Harbor (2001), Návrat domů ( 1976). Co nemiluji a není mým šálkem kávy je Krvavý úsvit (2006)

Autor: jarda53

Životopis (biografie) / Informace:
Jon Voight v roku 1969 získal ocenenie Best Picture winner, za film Midnight Cowboy. Za toto ocenenie bol nominovaný prvý krát na ocenenie Academy Award nomination. Za ďalších desať rokov sa zkokonalil v hereckom remesle. Hral také náročné roly vo filmoch ako napríklad: Deliverance (1972),Coming Home (1978). Za film Coming home získal ocenenie Academy Award v kategóríí najlepší herec. Športový novinár Howard Cosell ho v roku 2001 ho označil titulom Biotopic Ali.
Voight je otcom herca Jamesa Havena a oskarovej herečky Angeliny Jolie. Jeho bratia sú spevák Chip Taylor a vedec Barry Voight. Jeho otcom bol golfista Elmer Voight. Jeho starí rodičia po matkinej strane boli Nemci a jeho starý otec (po otcovej strane, bol imigrant zo Slovenska, Košice). Jon vyrastal v rímskokatolickej rodine.

Záujem o herectvo prejavil na strednej škole v New Yorku. Počas štúdií hrával v divadelných hrách ako napr. komédii The Song of Norway. Strednú školu ukončil v roku 1956. Po nej bol prijatý na katolickú univerzitu vo Washingtone. Jeho hlavný predmet bolo umenie, za bakalára bol promovaný v roku 1960. Popri umeniu sa venoval aj basketbalu.

Po promócii sa vrátil do New Yorku. V roku 1962 sa oženil s herečkou Lauri Petersovou. Toto manželstvo sa nakoniec skončilo rozvodom v roku 1967. Počas týchto rokov hral v menej významných televíznych seriálov, pokiaľ zlom v jeho kariére nenastal v roku 1969, keď získal už spomínané ocenenie.
Vo filme Midnight Cowboy hral po boku Dustina Hoffmana. Obaja herci vyhrali ocenenie Best Picture winner. Vo filme Deliverance (1972) hral z hercom Burtom Reynoldsom.

V decembri roku 1971 sa oženil s modelkou Marcheline Bertrandovou. V roku 1973 sa im narodil syn James Haven Voight a o dva roky neskôr dcéra Angelina Jolie. Aj toto manželstvo sa skončilo v roku 1978 rozvodom.

V roku 2005 tesne po smrti pápeža Jána Pavla II. prijal hlavnú postavu pápeža Jána Pavla II.. Okrem ich spoločného výzoru ich spájala aj láska ku divadlu. Za herecký výkon bol nominovaný na cenu Emma.

Jon Voight je po politickej stranke naklonený liberálom. Jeho obľúbený prezident bol J.F.Kennedy, ktorého smrť ho traumatizovala. Za mlada protestoval proti vojne vo Vietname a podporoval zavedenie demokrácie v Čile. V roku 2008 podporoval Rudolpha Giulianiho, bývaleho starostu New Yorku v prezidentských primárkach za republikánsku stranu.

Voight sa dodnes aktívne zúčastňuje politického života, dáva najavo svoje postoje, organizuje rôzne protesty proti bezpráviu. Nie je nič zvláštne, že jeho dcéra Angelina Jolie popri herectve venuje aj charite. Má vzor vo svojom sedemdesiať ročnom, ale stále čípernom otcovi.

Autor: gabikazavacka

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Máme rádi zvířata

07:15 - 07:45

13 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Příběhy divočiny

06:50 - 07:45

38 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:05 - 07:55

23 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:10 - 07:40

18 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190606
Osobností: 697949
Fotografií: 764412
Plakátů: 376843
Obsahů a biografií: 178359
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Hodný, zlý a mrtvý (2015)

Hodný, zlý a mrtvý
Sice docela obstojné   obsazení ale to je tak   vše,akce mizérie a už od   začátku bylo vidět v   hereckých výkonech Lundgrena   a Treja že to nebude žádná   hitparáda další zbytečný   film.

Autor: PORTER | Hodnocení: 2 / 10

Smůla (1972)

Smůla
Trochu slabá gangsterka bez   drsnější scény ,sice tam   pár scén se střelbou bylo   ale jen hodně krátkých a   přehlédnutelných,hodně se   tam více >

Autor: PORTER | Hodnocení: 6 / 10

Megažralok vs. Crocosaurus (2010...

Megažralok vs. Crocosaurus
Kdysi se ve filmech o   příšerách používaly   nekvalitní loutky a šlo   většinou o   vysokorozpočtové filmy,   nyní se používá   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 1 / 10

Trojúhelník smutku (2022)

Óvaj óvaj.

Trojúhelník smutku
Trojúhelník smutku není   trojúhelník, ale nejméně   oktagon smutku, nudy a   utrpení. Má-li to být   kritika či parodie na   nějaké více >

Autor: RwlBem | Hodnocení: 3 / 10

Kellyho hrdinové (1970)

Kovbojka

Kellyho hrdinové
se dá udělat asi ze všeho,   což dokládá tento film z   druhoválečných kulis.   Ocenit možno aspoň trochu   dobové reálie, oproti   dnešním více >

Autor: RwlBem | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jon Voight

Voight Jon

Naposled navštívené:
Jon Voight

Voight Jon