Duben

Jozef Adamovič

Povolání:
Národnost:
Narození:
23.4. 1939, Trnava, Slovenský štát
Úmrtí:
2.8. 2013, Košice, Slovensko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec a režisér Josef Adamovič, partner herečky Božidary Turzonovové, spoluzakládal Akademii muzických umění v Banské Bystrici a v současnosti na zdejší akademické půdě pracuje jako pedagog fakulty Dramatických umění.

Josef Adamovič po maturitě odešel do Bratislavy, kde nejprve absolvoval studium herectví na Vysoké škole muzických umění v Bratislavě a své vzdělání si rozšířil o studium režie na moskevském Státním institutu divadelního umění a o filmovou režii na filmové škole. Adamovič vyšel z herecké školy Karla Zachara s důrazem na psychologicko-realistické herectví. Plných třicet let pak byl J. Adamovič členem činohry Slovenského národního divadla Bratislava, kde nejprve ztvárňoval postavy mladých, kladných a přímočarých hrdinů než se přehrál do rolí se složitějším charakterem a s důrazem na herecký výraz. Od poloviny 8o. let se J. Adamovič uplatňuje v divadelním světě také na režijním postě.

Adamovič se již od svého průniku na filmový trh obevuje jak ve slovenských tak v českých filmech, v nichž byl svým zevnějšek zařazen do postav sympatických mladíků. Díky svému výraznému typu se Adamovič logicky zhostil i několika kostýmových rolí mezi kterými kraluje titulní role hraběte Morice Beňovského v třinácti dílném velkokooprodukčním česko-slovensko-maďarském seriálu Vivat Beňovský!.

Tituly a ocenění: Josef Adamovič se stal laureátem Ceny Slovenského literárního fondu.

Divadlografie - herecká (výběr): ? – Cornelle: Cid; Gozzi: Král jelenem; Goldoni: Učitel tance; Shakespeare: Sen noci svatojánské; Richard II.; Král Lear (Edgar); Rostand: Cyrano z Bergeracu.

Autor: řepešínský

Životopis (biografie) / Informace:
Slovenský herec - Studoval herectví na VŠMU a hned po absolvování (1960) byl angažován do SND. První malé filmové role ještě za studií. Od poč. 60.let byl hodně obsazován i v českých filmech. Hrál role sympatických mladíků (Valčík pro milión), jeho zjev ho předurčoval i k účinkování v kostýmním filmech a TV inscenacích
(seriál Vivat Beňovský). Od konce 70.let se na filmovém plátně objevuje jen příležitostně.

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190705
Osobností: 698229
Fotografií: 765204
Plakátů: 377381
Obsahů a biografií: 178522
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Hrst plná prachu (1988)

Hrst plná prachu
Kvalitní literární   předloha od uznávaného   spisovatele a sestava   vynikajících herců jako   jsou Alec Guinness, Judi   Dench, Kristin Scott více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jozef Adamovič

Adamovič Jozef

Naposled navštívené:
Jozef Adamovič

Adamovič Jozef