Cerven
ohodnotit

Dánská dívka

The Danish Girl

Další název:
Dánske dievča (SK)
Rok:
2015
Délka:
120 minut
Premiéra v ČR:
4.2.2016

Komentáře k filmu Dánská dívka

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 11
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.11.2019
Zvláštní příběh, pro me   moc neuchopitelný, v   malování se nevyznám a v   lidské duši také ne. Mám   na mysli hlavně manželku   hlavního hrdiny. Jestli je   jen z poloviny pravda, co pro   něj dělala, tak by musela   mít nad hlavou svatozář   přetočenou do nekonečna.   Eddie skvělý, Alicia taky,   celkem chápu, co na ní ten   Fassbender vidí. Já jsem   hlavně ke konci filmu   přemýšlela, jak obrovský   krok udělalo za tu dobu   zdravotnictví a nevím,   jestli se dá nazývat odvahou   nebo hazardem to, že člověk   jde do tak náročné operace   v době, která ani nezná   antibiotika.
mat.ilda
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 23.6.2016
Motto: "Ženský,   zamkněte si   prádelníky!" A taky se   nedejte zmást láskou a   oddaností nonkonformní   malířky, s největší   pravděpodobností za nimi   stála jen další, cudně   skrývaná bizarní úchylka,   korektně přemalovaná na   vyšší city, možná proto   se divák hlouběji   neseznámí s celkovým   zaměřením jejího díla...   Tolik ke Gerdě Wegener. To   Redmayneova role vyžaduje   fakt koule, ironií je, že se   jich jejich nositel, Einar   Wegener, chce umanutě   zbavit... Takhle - už samo   téma se mi příčí,   nepokrytě víc by mně   imponoval člověk, který se   se svým popleteným   sebeuvědoměním dokázal   poprat, to jest, zapřel ho v   sobě, jako ostatně všichni   nešťastníci, kteří se   nepohybovali v bohémských   kruzích, takoví chlapi ve   slévárně by pro Lili   příliš pochopení neměli,   což? Naštěstí nám doba   přeje, a tak jsme k   transgenderu obecně   blahosklonní, takže,   normálka - v dobrém i zlém,   dokud nás opačná identita   nerozdělí... Ani umělecký   přínos nejsem s to docenit,   Vikander je ve své paličaté   póze partnerské světice až   únavná a Redmayne tu   "nezadržitelnou"   ženu v sobě charakterizoval   odpudivým zjevem, nevidomým   pohledem, slabomyslným   úsměvem a naoko   zdrženlivým posedem, čímž   mi připravil dost   znechucující chvilky.   Cílená dekorativní   líbivost nezvládala zaplnit   prázdnotu sdělení,   paradoxně mi však k chabé   útěše zbylo právě jen   těch pár pařížských   zákoutí, art deco styl,   nádhera scenérie ve Vejle...   a taky rozšířený obzor   ohledně historie dalšího z   neslavných průkopnických   mezníků... Jen doufám, že   mně příště nebude k   obdivu podsouván nějaký   pedofilní (anti)hrdina. A že   zdravím Conchitu Wurst.
collen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.4.2017
Dánská dívka je jedinečný   a strhující příběh,   který se skutečně stal a o   to je působivější.Nikdo z   nás nemá ponětí o tom, jak   se žije uvězněný ve   vlastním těle a herecké   výkony Gerdy a Einara, alias   Lili, jsou   obdivuhodné.Skvělý filmový   zážitek - pro mne určitě.
lucymat
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.2.2016
Herecké výkony, které se   vás dotknou. Hudba herecký   koncert jen podtrhuje a v   hlavě se objevují myšlenky,   jak silnými osobnostmi museli   Gerda a Einar být. Zachycení   jejich manželství, bolest   Einara, který nevěděl, co   se s ním děje, bolest Gerdy,   která postupně ztrácela   svého muže... Rodící se   otázky a zoufalý nedostatek   odpovědí. A do toho všeho   neporozumění společnosti,   zbytečný strach z něčeho   "nenormálního",   nálepka schizofrenika,   škatulka perverze... ruku na   srdce, jak moc se od   třicátých let změnil   postoj společnosti?
V   Bídnících mě Eddie   zklamal. V The Danish Girl mi   vyrazil dech svým uměním.
MildaX
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.2.2018
Zajímavý lidský příběh a   povedené zpracování. To,   že některé aspekty života   transsexuála Lili Elbe nejsou   ve filmu zachycené je   logické a nevadí to   (obzvlášť když o tom   nevíte).
Ostrovan
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.11.2016
Nevím, jak vy, ale já to   mám tak, že mi film   pocitově sedne nebo nesedne a   je pak náročné zjišťovat,   jak se to stalo. Dánská   dívka mi prostě nesedla.   Zpočátku mě rušila řada   nepodstatných, přesto   relativně rozvedených   dějových linek, doteď   nevím, jestli byla Dánská   dívka spíše o Gerdě nebo o   Einarovi/Lili (v čemž, zdá   se, neměl jasno ani Tom   Hooper) a uvítal bych   výrazně komornější   "hraní" ženy, než   pod Hooperovo taktovkou   předvedl Eddie Redmayne, ale   ve chvíli, kdy člověk   začne soucítit s oběma   hlavními hrdiny, silná   vnitřní ambivalence (byť   mohla být uchopena lépe) dá   té předchozí hodině a půl   smysl.
olgab
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.1.2016
Moc hezký film. Úžasná   výprava, skvělé kostýmy a   naprosto famózní herecký   výkon Eddieho Redmaynea (ten   kluk dokáže zahrát   všechno). Manželé Gerda i   Einar jsou malíři. Gerda   potřebuje domalovat obraz   ženy a požádá Einara, aby   si oblékl dámské šaty.   Nalíčí ho, dá mu paruku a   rázem je na světě svůdná   dáma. Einarovi se to   zalíbilo. Nejprve se zdá,   že by u něj mohlo jít o   schizofrenii, ale diagnóza je   jiná. Eilan se cítí jako   žena v mužském těle.
m6k
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.4.2017
Takový sympatický muž - taková krásná žena
Silný a dobře natočený   životopisný film, podle   života skutečné osobnosti.   Počáteční novomanželská   idyla manželů – malířů,   kterou kazí jen jejich marná   snaha o početí potomka, se   změní poté, co Einar   Wegener, sám úspěšný   malíř krajinář, zapózuje   své ženě Gerdě Gottlieb,   jako model v ženských   šatech, místo modelky,   která nedorazila. To, co se   zprvu jeví jako rozpustilá   kratochvíle, a jeho ženě   přinese konečně úspěch,   coby portrétistce, naprosto   změní jejich život.
Obrazy žen, na kterých   jí, coby žena, pózuje její   manžel, se velmi líbí a   vzbuzují zájem výstavních   galerií i obchodníků s   uměním. Pro Einara se ale   převlékání za ženu   promění v posedlost, která   ho přivede k poznání, že   je žena v mužském těle.   Dnes už se, o existenci   transsexuálů všeobecně ví   a není to tak senzační   téma. I jejich operativní   přeměny nejsou neobvyklé.   Né tak ale na počátku   minulého století.   Někteří doktoři se ho   snaží „léčit“   různými šarlatánskými   metodami, jiní ho chtějí   nechat rovnou zavřít do   blázince, coby   schizofrenika.
Manželé odjedou z   Dánska a usadí se v   umělecké a   volnomyšlenkářské   Paříži, kde Einar/Elbe   mohl(a) otevřeně žít jako   žena a Gerda s ním, jako   lesbička. Nakonec najde v   Německu osvícené lékaře,   kteří se ho pokusí změnit   na ženu, pomocí v té době   zcela experimentálních   operací. Z Einara Wegenera se   stane Lili Elbe… Jeho žena   stojí věrně při něm, i   když se změnilo jeho   pohlaví, ale jejich cesty se   musí rozejít. Dánský soud   anuloval jejich manželství a   Lili se povedlo legálně   změnit jméno i pohlaví.   Einar/Lili byl(a)   pravděpodobně tzv.   intersexuál, (neboli   hermafrodit) s jedním   chromozomem navíc, (tzv.   Klinefelterův syndrom). Film   toto „senzační“ téma   zobrazuje velice seriózně a   věrohodně, jen s malými   posuny vůči skutečné   realitě. Herecký výkon   Eddieho Redmayneho v roli   Einara/Lili je úžasný.   Stejně jako Alicie Vikander v   roli jeho ženy. Rozhodně   zajímavý film, nejen pro   LGBT komunitu.
zidja
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.2.2016
Silný příběh, obdivuhodné   herecké výkony (je mi líto,   ale obávám se, že Eddie   Leonardovi Oscara vyfoukne),   krásné kostýmy....Opravdu   velmi příjemný, dojemný   film.
emkohacko
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.2.2016
skvělý výkon obou hlavních herců!
Je až neskutečné, co   všechno dokáže Edie   Redmayne vyjádřit jedním   pohledem. Kostýmy a výprava   vše jen podtrhují. Opravdu   zajímavý film.
Lajš
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.2.2016
Silný příběh o to   silnější, že se skutečně   odehrál ve dvacátých letech   minulého století...k tomu   úžasné herecké výkony...

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih12276minih12276Memfiská kráska (1990) 
Memphis Belle n
minih49215minih49215Země ztracených (2009) 
Land of the Lost n
minih4155minih4155Bitva o Británii (1969) 
Battle of Britain n
minih89696minih89696Bez kalhot (2012) 
Magic Mike n
minih45724minih45724Každý pro sebe a bůh proti všem (1974) 
Jeder für sich und Gott gegen alle n
minih39716minih39716Arsene Lupin - zloděj gentleman (2004) 
Arsène Lupin n
minih58524minih58524Krvavý potok (2009) 
Town Creek n
minih42873minih42873Kvaska (2006) 
Kvaska n
minih40645minih40645Královna Alžběta: Zlatý věk (2007) 
Elizabeth: The Golden Age n
minih115750minih115750Špión (2015) 
Spy n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Walker: Independence

09:00 - 09:40

2 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

ČT2 - Evropa z výšky

08:35 - 09:20

27 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Gympl s (r)učením omezeným (20...

08:25 - 09:45

37 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:35 - 09:05

27 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Reklama