Cerven
ohodnotit

Darkened Room

Další název:
The Darkened Room
Žánr:
Rok:
2002
Délka:
8 minut

Popis / Obsah / Info k filmu Darkened Room

Obsah se zatím připravuje.
Pokud se chcete stát publicistou anebo napsat krátký obsah k filmu můžete zde.
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
David LynchDavid Lynch  
hraje:
Jordan LaddJordan Ladd  
Cerina VincentCerina Vincent  
Etsuko ShikataEtsuko Shikata.....sama sebe   
scénář:
David LynchDavid Lynch  
hudba:
Angelo BadalamentiAngelo Badalamenti  
kamera:
David LynchDavid Lynch  
  Nahrát trailer k filmu
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Darkened Room >
Typ filmu: Krátký

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

volam.sa.pistik
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 7.12.2011
Myslela si si, že si toho nevšimnem?
Kedže nie som žiaden génius ani filmový   odborník, musím toto brať tak trocha laicky.   Lyncha mám rád hlavne pre nádhernú hudbu a   obrazotvornosť, atmosféru, náladu. Ale ako som   písal i pri Eraserhead, nie všetko sa mi páči.   Tomcat podal svoju interpretáciu, ktorá môže   mať niečo do seba. Avšak čo som vycítil s   filmu, tak to je niekoľko minút dominancie   tmavovlásky nad tou blondínkou. Vládne nad ňou   a patrične si to vychutnáva. Ostatné zas budú   dohady, ako to Lynch myslel, ak to vôbec dáko   myslel. Možno už aj podal vysvetlenie niekedy.   Ak by však boli dáke vodidla, bude to tá diera   v spodničke (používala jej veci? vydávala sa   za ňu?), potom tá bábika v kúte a všimnite si   pri príchode tretej ženy, je myslím za dverami   nejaký muž. Spomínajú sa hodiny. Jedno je   však nesporné, tento krátky film má dosť   slušne obskurnú atmosféru
Tomcat
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.3.2008
Vysvětlení (interpretace)
Na začátku filmu se objeví mladá dívka,   Asiatka, která nám sděluje: "Mám   kamarádku. Moje kamarádka sedí v potemnělém   pokoji. Moje kamarádka pláče. Vidíte ji? Já   ji vidět nemůžu. Mluví? Ne... Nedívejte se na   ni!" a potom zakryje svoji tvář.  
Nejzajímavější z tohoto monologu je ten   závěr, ze kterého se dá vyvodit, že mluví o   sobě ("Já ji vidět nemůžu. Nedívejte se   na ni!" a zakryje svůj obličej). V nitru se   něčím trápí ("pláče"), ale nechce   o tom mluvit ("Mluví? Ne.").
Potom   vidíme v temné místnosti sedící blondýnku a   ležící loutku panáka. Blondýnka říká:   "Slyšíte mě? Pojďte sem, prosím! Někdo   o ní zase něco říká. Nenechávejte mě tady!   Pojďte sem! Prosím!".
Pokud blondýnka   představuje nitro, vědomí té mladé Asiatky,   tak z jejího "monologu" se dá usoudit,   že Asiatka vnitřně stojí o pomoc (Pojďte sem,   prosím!), chtěla by se svěřit ("Slyšíte   mě?"), ale neudělá to, protože se bojí,   že by se tím dostala do řečí ("Někdo o   ní zase něco říká."). Chtěla by také   opustit nějaké místo (domov?), které s tím   jejím trápením souvisí ("Nenechávejte   mě tady!").
Otevřou se dveře a z   vedlejší místnosti, kde stojí mužská   postava, přichází brunetka, která následně   terorizuje blondýnku: "Mám ve spodničce   díru. A nevím, jak se tam objevila. Nevíš o   tom něco? Ne? To mě dovede opravdu naštvat.   Myslíš, že si takových věcí nevšimnu...   Všimnu si každého zatraceného detailu. S tím,   co se ti stalo, nic nenaděláš. A i kdyby   ano...už je pozdě cokoliv dělat. Je to tvoje   chyba, víš to? Ty hodinky nikdy ani nešly...a   ty je jdeš koupit...jenom abys naplnila své   paranoidní představy...o tom, jak se má dělat   to či ono. Jsi na omylu...pokud si myslíš, že   to všechno je jen zlý sen. Chápeš   to?".
Blondýnka představuje vědomí,   takže brunetka by mohla představovat nevědomí.   Nevědomí přece ví všechno ("Všimnu si   každého zatraceného detailu."). Asiatka se   uvnitř obviňuje ("Je to tvoje chyba, víš   to?") za něco, co stěží mohla ovlivnit a   nejde napravit ("S tím, co se ti stalo, nic   nenaděláš. A i kdyby ano...už je pozdě   cokoliv dělat."). Brunetka původně stála   ve vedlejší místnosti společně s mužskou   postavou. Pokud brunetka představuje nevědomí,   mohlo by to znamenat, že Asiatka chce zapomenout   na nějakého muže (vytěsnit vzpomínky na něho   do nevědomí).
Hlavním klíčem k pochopení   filmu je podle mě loutka panáka ze kterého vede   šňůra. Loutka představuje něco mrtvého,   panák odkazuje na mužské pohlaví a šnůra   inklinuje ke šňůře pupeční. Na první pohled   to vypadá, že Asiatka porodila mrtvé dítě   (syna)… Ale loutka je oblečená. Má boty,   kalhoty, tílko a nedopnutou košili na břiše.   Na základě těchto skutečností se dá   vyloučit, že představuje novorozence…   Šňůra tedy může představovat přetrhané   vazby a oblečení může odkazovat na staršího   muže (nedopne knoflíky). Neživost loutky pak   může znamenat, že Asiatce je tento muž   lhostejný (je pro ni "mrtvý")... Zdá   se, že loutka panáka a mužská postava   představují stejného muže.
Brunetka se v   jednu chvíli, když peskuje blondýnku za díru   ve spodničce, zničehonic otočí na mužskou   postavu: „To mě dovede opravdu naštvat.   Myslíš, že si takových věcí nevšimnu...ale   všimnu.“. Takže z „díry ve spodničce“   obviňuje společně blondýnku a tohoto   "muže".
Dalším klíčem k pochopení   filmu je „díra ve spodničce“, která podle   mě asociuje…, že Asiatka přišla o   panenství. Neměla šanci to udělat v budoucnu   tak, jak si původně vysnila („Ty hodinky nikdy   ani nešly...a ty je jdeš koupit...jenom abys   naplnila své paranoidní představy.“) a   skutečně se jí to stalo („Jsi na   omylu...pokud si myslíš, že to všechno je jen   zlý sen.“).
„Chápeš to?“. Tahle otázka   asi patří hlavně divákům a já v ní vidím   pomrkávání Davida Lynche.
Myslím si, že za   trápením mladé Asiatky stojí vynucený incest   s otcem.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama