Cerven
ohodnotit

Disturbia

Žánr:
Rok:
2007
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
20.9.2007
„I domácí vězení se může stát smrtící pastí.“
Popis / Obsah / Info k filmu Disturbia
Sedmnáctiletý Kale napadne učitele kvůli vcelku nevinné poznámce o jeho otci, jenž před rokem zahynul při autonehodě, kterou zavinil právě Kale. Je odsouzen ke třem měsícům domácího vězení a detektiv Parkerová mu nasadí na nohu monitorovací náramek. Ten se zapne, když překročí hranici třiceti metrů kolem domu. Představí mu policistu Gutierreze, který na něj má dohlížet, a netají se tím, že si na něj pořádně posvítí. Napadený učitel je totiž jeho příbuzný. Pokud měl Kale pocit, že z průšvihu vyvázl lehce, rychle pochopí, že se spletl. Brzy se začne nudit a stále častěji se dostává do konfliktů s matkou, která mu postupně zakáže televizi i počítačové hry. Najde si novou zábavu a začne dalekohledem sledovat sousedy, mezi nimi i pohlednou Ashley, která se s rodiči přistěhovala do sousedního domu. S kamarádem Ronniem, který ho navštěvuje, využije příležitosti a s dívkou se seznámí. Jednoho večera si při obvyklém pozorování všimne, že soused Turner má poškozený blatník stejně jako únosce, o kterém právě informovala televize. Tvrzení, že je přátelský soused sériový vrah, Ashley a Ronnie příliš nevěří, postupně však podléhají vzrušující hře, a když se stanou svědky několika podezřelých momentů, rozhodnou se pustit do pátrání. Turner však brzy odhalí, že je sledován, a varuje Ashley i Kalea, aby nestrkali nos do jeho věcí. To, co bylo dosud jen vzrušující zábavou s přídechem dobrodružství, se začíná měnit v nebezpečné drama.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Disturbia
Komorní thriller žánrového specialisty D.J. Carusa Disturbia začíná chmurnou předzvěstí: šestnáctiletý Kale havaruje autem a přitom zemře jeho otec. Mladík o rok později napadne učitele a je odsouzen k domácímu vězení. Z nudy se začne věnovat sledování lidí v sousedství. Zaměří se zejména na dívku Ashley, která se právě přistěhovala. Později ho však zaujme i pan Turner, jehož začne podezírat, že je sériovým vrahem, o němž se mluví v televizi. Kale se sblíží s Ashley a spolu s kamarádem Ronniem špehují Turnera; čím dál tím víc se upevňují v podezření. Zdánlivě nevinná zábava má málem tragické vyústění, protože nebezpečný vrah se rozhodne nepohodlnou trojici zlikvidovat i s Kaleovou matkou. Značnou část vymezeného času věnují tvůrci popisu idylického předměstského prostředí a životního stylu teenagerů. Až v poslední třetině začnou stupňovat napětí a naplňovat žánrové schéma, v němž se zločinec tak snadno nevzdává. Aby byl dojem úplný, policie se samozřejmě nechá obelstít zdánlivě bezúhonným zloduchem a mladí lidé si musejí pomoci sami. Velká část děje se v souladu s Kaleovou situací odehrává v domě jeho rodičů. Značný význam autoři přikládají moderní digitální technice, s níž oba mladíci vcelku dovedně zacházejí. Důležitou roli má i spolehlivé elektronické signalizační zařízení, jež má "vězeň" na kotníku. - Hlavní roli hraje Shia LaBeouf, jenž se objevuje i jako protagonista blockbusteru Transformers (FP 8/2007). Sotva průměrný film, jehož název kombinuje vyšinutý stav mysli s označením předměstí (suburbia), je určen vrstevníkům mladých hrdinů.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2007/10


Popis / Obsah / Info k filmu Disturbia
Šmírovat sousedy se příliš nevyplácí. Můžete objevit temná tajemství, která měla zůstat skryta před celým světem, a v důsledku toho vám pak půjde o život. Vaše šance na přežití jsou o to menší, že se prakticky nemůžete hnout z místa. Pokud máte pocit, že čtete synopsi slavného thrilleru Alfreda Hitchcocka Okno do dvora, nejste daleko od pravdy. Tvůrci snímku Disturbia se jím při psaní scénáře a během samotného natáčení lehce inspirovali, a proto vznikl film s podobně stísněnou atmosférou, hustou tak, že by se dala krájet. A možná šli ještě dál. Teenager Kale (Shia LaBeouf) má zásadní problém. Dosud se nevyrovnal se smrtí otce, který mu při autonehodě zemřel před očima, a v důsledku toho fyzicky napadl učitele španělštiny, který se o něj nevědomky "otřel". Pro aktivního kluka jsou tři měsíce úředně nařízeného domácího vězení neskutečným utrpením. Uniknout nemůže, kontrolní zařízení, které nosí ve dne v noci kousek nad kotníkem, ho hlídá až příliš dokonale. Pravidla jsou jasná - pokud se vzdálí od rodného domu, čeká ho polepšovna. Do sousedství se naštěstí nastěhovala atraktivní vrstevnice Ashley (Sarah Roemer), a tak si Kale krátí čas jejím šmírováním otcovým dalekohledem. Postupně ho tahle "špionážní hra" začne pohlcovat, čím dál hlouběji proniká do soukromí svých sousedů, až u jednoho z nich (David Morse) zaznamená velmi nezvyklé chování. Společně s Ashley, která jeho pozorovacím dýchánkům také propadne, začínají monitorovat každý jeho krok, až v nich začne klíčit podezření, že by to mohl být dlouho hledaný sériový vrah. Uvěří ale někdo klukovi se škraloupem a jeho přítelkyni, která také není zrovna bezproblémová? Vždyť možná jde jen o výplody jejich bujné fantazie. Možná ale právě odhalili tajemství, kvůli kterému by mohli velmi snadno zemřít. Nezapomínejte, že každý vrah je něčí soused. Scenárista Christopher Landon připouští vliv slavných "voyeurských filmů", jako bylo výše zmiňované Okno do dvora nebo Antonioniho Zvětšenina, ale námět ho prý napadl ve chvíli, kdy byl na návštěvě u sestry na předměstí v Los Angeles, prý idylickém tak, že se v něm "určitě musí dít něco strašlivého". Režie se ujal D. J. Caruso (Zloději životů), kterému tuto práci osobně nabídnul produkující Steven Spielberg. Do hlavní role byl po náročném castingu (protože prakticky neopustí plátno) obsazen hvězdný teenager Shia LaBeouff (Já, robot; Transformers), kterého podporují ostřílení herci Carrie-Anne Moss (trilogie Matrix, Memento) a David Morse (Zelená míle, 16 bloků).


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Herkulovské úkoly pro Hercula ...

16:50 - 18:25

73 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Nelehký živo...

17:35 - 18:30

28 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Proroctví (2009)

17:00 - 19:30

63 minut již uběhlo
87 minut zbývá do konce

Prima - Městečko na dlani (1942)

16:40 - 18:52

83 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Rogier Stoffers

Stoffers Rogier

Geoffrey Keen

Keen Geoffrey

Otto Binder

Binder Otto

Naposled navštívené:
Rogier Stoffers

Stoffers Rogier

Geoffrey Keen

Keen Geoffrey

Otto Binder

Binder Otto