Cerven
ohodnotit

Filipíny - Pašije a fiesty [TV film]

Žánr:
Rok:
2007
Délka:
57 minut
„Jak probíhá na Tichomořských ostrovech nejdůležitější svátek roku, zaznamenal během svého šestiletého působení český velvyslanec S. Slavický.“
Popis / Obsah / Info k filmu Filipíny - Pašije a fiesty
Velikonoce na Filipínách jsou atraktivní pestrobarevnou událostí s cenným historickým obsahem. Jde o jedinečnou symbiózu čtyři sta let staré katolické misionářské tradice s původní etnickou exaltovaností místních obyvatel – herců i publika. Pašijová dramata v sugestivních maskách, s křížovou cestou a flagelanty z ostrovů Marinduque a Luzon jsou zasazena do kontextu moderní společnosti s řadou poutavých paradoxů. Záběry křižování „live“ v jedné lokalitě a drsné pašijové hry se sugestivními barevnými výjevy z procesí v dobových maskách římských legionů promíchané s původními animistickými kulty, jsou poutavým obsahem odborně komentovaného pořadu.

Karnevaly jsou nedílnou součástí oslav svátků na Filipínách. Symbióza světských katolických tradic s místními ceremoniálními a tanečními projevy s bohatou kostýmní podívanou, těžící z archaických kořenů antropologicky zajímavých ostrovů. V dokumentu Staška Slavického uvidíme i prehistorická místa z oblasti filipínských Kordiller, kde dominuje kult předků etnika Ifugao, uctívání mumií, s jejich hřbitovy ve skalních pohřebištích. Tato temná stránka atavistických tradic je konfrontována s latinskou tradicí karnevalů, které mají na Filipínách ostrov od ostrova odlišný hudebnětaneční a kostýmní styl. Atraktivní podívaná je umocněna kulty vztahujícími se k populární tradici Pražského Jezulátka na Filipínách v jeho nesčetných podobách.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jan Petras

Petras Jan

Tiger Fangs

Tiger Fangs
Tiger Fangs

Naposled navštívené:
Jan Petras

Petras Jan

Tiger Fangs

Tiger Fangs
Tiger Fangs