Cerven
ohodnotit

Gallipoli

Země:
Rok:
1981
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
3/1985
„Drama mužů, kteří splatili svou lásku k vlasti v zákopech první světové války.“

Obsah filmu Gallipoli

 
První ze dvou snímků, při jejichž realizaci se režisér Peter Weir setkal s budoucí hvězdou světové kinematografie Melem Gibsonem, zpracovává temnou kapitolu australské vojenské historie, bitvu o poloostrov Gallipoli. Tvrdé boje první světové války o důležitý Dardanelský průliv skončily zdrcující porážkou spojenců a masakrem velkého množství australských a novozélandských vojáků, vesměs nadšených dobrovolníků. Weir se zaměřuje na Archyho a Franka, dvojici idealistických přátel, jejichž představy jsou na evropském bojišti krutě konfrontovány s realitou. Jasně protiválečný snímek vykresluje běžné životy obou mužů, které se postupně proměňují v...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Peter WeirPeter Weir  
hraje:
Mel GibsonMel Gibson.....Frank Dunne [25]   
Robert GrubbRobert Grubb.....Billy [31]   
Bill KerrBill Kerr.....Jack [59]   
Mark LeeMark Lee.....Archy [22]   
Harold HopkinsHarold Hopkins.....Les McCann [37]   
Charles Lathalu YunipingliCharles Lathalu Yunipingli.....Zac   
Heath HarrisHeath Harris.....Stockman   
Ronny GrahamRonny Graham.....Wallace Hamilton [61]   
Gerda NicolsonGerda Nicolson.....Rose Hamiltonová [43]   
Tim McKenzieTim McKenzie.....Barney   
David ArgueDavid Argue.....Snowy [21]   
John MurphyJohn Murphy.....Frankův otec   
Geoff ParryGeoff Parry.....seržant Sayers [27]   
scénář:
David WilliamsonDavid Williamson  
námět:
Peter WeirPeter Weir  
hudba:
Tomaso AlbinoniTomaso Albinoni  
Jean-Michel JarreJean-Michel Jarre  
Brian MayBrian May  
kamera:
Russell BoydRussell Boyd  
střih:
William M. AndersonWilliam M. Anderson  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
ÚPF - Ústřední půjčovna filmů
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Gallipoli >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Manučao
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.7.2020
Mladý a málo skúsený Mel Gibson ešte   nedokázal ťahať film, ale jeho samotného táto   rola určite posunula vpred. Peter Weir na   režisérskej stoličke urobil dobrú roboru, aj   keď filmu pri prospelo viac dramatických scén,   nielen v závere.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.8.2019
Mladé nadšení v konfrontaci s brutalitou   války. Další námět nejednou použitý v   rámci protiválečné filmové kampaně. Tento   příběh je z období první světové války   odehrávající se na poloostrově nacházející   se v provincii Çanakkale v Evropské části   Turecka. A není nezajímavý. Pomalejší tempo   zvýrazňuje myšlenku děje v souběhu s   krásnými scenériemi naší matičky Země. Ano,   kamera je ve své smyslu ohromující, ať se   děje co se děje. Po výpravné stránce jsou i   bitevní scény na vysoké úrovni. Scenáristicky   už je to takové všelijaké. Máme tu dva   mladíky vstupující do armády, kteří   potěší jistou sympatií k sobě samém, ale   bohužel nějak zůstává utajeno, proč tak   vlastně činí. Jsou snad motivováni propagandou   médií? A proč je vlastně pro Austrálii   Gallipoli tak důležitá, že jim stojí za to   tam bojovat? Možná divák najde odpověď   právě v daném příběhu a to hlavně v rámci   absurdity válečných skutků. Ale i tak ta   informace nějak chybí, poněvadž si tak nejsme   jisti, zda jsme svědky statečnosti, vymývání   mozků nebo obojího. V rámci emoční rezonance   však filmového poselství dosaženo je a to v   plné výši. Jediné, co divácky zabolí, je   násilné zakončení filmu. Emočně, ani jinak   psychologicky, to prostě nezabírá. Jestli se   jedná o jeden z nejlepších protiválečných   filmu je na diskuzi, ale je fakt, že je krapet   opomenut a je to už po filmové stránce škoda.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.8.2019
Shoduji se s většinou komentů níže, že se   film hodně vleče a rozhodně nejde o   prvoplánově válečný film, kde by to hlavně   řachalo a bouchalo. Na jasnou ukázku naprosté   zbytečnosti jakéhokoliv válečného úsilí   stačí posledních dvacet minut filmu a je to   dvacet minut, které vyzdvihnou celý film. Herci   nevýrazní, pletli se mi, ale jasně je všechny   převyšoval mladičký Mel Gibson. Musím také   zmínit Jarrého hudbu, když prvně zazněla,   úplně mě rozhodila, ale byla zajímavým   oživením snímku. Za sebe nikdy nepochopím   nadšení mladíčků jít do války, protože   každý ví, že válka je vůl.
PORTER
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.10.2018
Začátek se trochu vlekl,až po pochodu pouští   a následném přijetí k vojsku to začalo být   víc dobrodružnější a zábavnější(hlavně   dotěrní Egypťané kteří se snaží prodat co   se dá i během výcviku vojáků) a až ke konci   už to přecházelo v drama když se Austrálské   vojsko na rozkaz vydá na sebevražedný útok.
Reklama
radegaster
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.6.2015
Australané ve válce
Jeden z těch dalších anti-válečných filmů,   na které by se nemělo zapomínat. Na Gallipoli   jsem se docela těšil, o to více mě mrzelo, že   vlastně celých 80 minut se ve filmu neděje nic,   co by stálo za zmínku. Jasný, příběh to   posune, ale na film, který si připomíná   jedinou australskou historickou vsuvku do první   světové války je to hodně málo. Na druhou   stranu bylo sympatické slyšet ve filmu muziku   Jean Michel Jarreho. Znělo to v něm tak jako   docela dost zvláštně, ale sedlo mi to. Je to   zvláštní, kdyby mi někdo řekl, že ve   válečném filmu hraje jeho muzika, asi bych se   posmál. Přitom to opravdu docela pěkně   funguje. Přesto mě ale film celých 80 minut   vcelku schopně nudil, o to více mě překvapil   samotným koncem. Do té doby je to vcelku   průměrné drama, ale od té doby neskutečně   dobrý anti-válečňák, kde ta poslední scéna   ukáže, jak je válka krutá. Jenže by to   nemuselo být až tak průkazné....takový   příběh prožívala každá linie za první   světové války. A co měli řikat ti, co   prožívali zákopovou válku ve Francii? Ti   teprv...Ale tak co. Film to byl i tak pěkný.   Rozhodně měl něco do sebe. To tyhle filmy maj.   Ale k dokonalosti jim vždycky něco chybí
Naki
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.1.2013
Gallipoli je film, na který jsem si vzpomněl   díky některým scénám, které se mi utkvěly v   paměti. Je to více než válečné drama. To   nejdůležitější zvážíme ve chvílích, kdy   už je pozdě a v těch okamžicích se snažíme   danou situaci brát nad věci. Nerozluční dva   kamarádi spojeni v jednu duši, přišli o to   nejcennější co je v životě spojovalo.   Průběh filmu nás připravoval na gradující   závěr, aby člověk nedostal šok, ale ten šok   přijde stejně a vy jen smutně přihlížíte k   tomu, co se vše odehrálo a v paměti si   přetáčíte celý film na zpět. Tragický konec   s velmi emotivním zakončením, hází do pytle   všechny válečné filmy, které jsem kdy viděl   a jsem rád, že jsem snímek opět spatřil.   Fantastické herecké výkony, režie a hudba.
FLA
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 12.9.2012
Ano jsou válečné filmy, které umí i s minimem   akce, nebo efektů vykouzlit tísnivou atmosféru,   že po jeho shlédnutí, řeknete dobrej film a   zasraná válka! Nevím jestli to je případ   tohoto filmu? Příběh dobrý, film nebyl   špatný, ale dle mého náboj nejvíc ztratil   právě na bojišti. Celé to bylo nezajímavé a   vlastně čekal jsme co z bojiště bude ukázáno   a téměř nic. Já tento film do svých top   válečných nezařadím. Jinak herecké výkony   dobré, Mel Gibson výborný, ale celek mdlý!
mikee007
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.1.2011
Tak tenhle film jsem viděl prvně,jako malej kluk   a musím říci,že se mně vryl do paměti a ani   po letech,když jsem ho viděl dospělýma očima   mě nezklamal. Jako pacifistu mě jeho   protiválečné vyznění těší a jako člověka   patřičně dojímá. Mel si odehrál svůj   nadstandart a myslím,že i díky kvalitám tohoto   snímku se za nějaký čas jak Gibson,tak   režisér Weir napevno uchytili v Hollywoodu.
Reklama
jorgemar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.1.2011
Tento film na mě zapůsobil strašně moc lidsky.   Celý se odehrává v duchu velkého přátelství   a člověk si myslí, že se nic nemůže stát. Z   toho mě ovšem vyvedla závěrečná scéna, ze   které se mi skoro klepou kolena. Podle mě je to   jedna z nejlepších závěrečných scén   filmové historie.
callaghan
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.9.2010
Podle mě jako válečné drama celkem   nepůsobivé a bez šťávy. Tím nemyslím, že   by tam mělo být víc akce, ale spíš že film   vyznívá tak nějak do prázdna. Takže   souhlasím s tím, co napsal "huron": je   to celé takové rozvláčné.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih68102minih68102Micimutr (2011) 
Micimutr n
minih168052minih168052Smrtící mráz (2017) 
Cold Zone n
minih88439minih88439Zásahová jednotka č. 7 (2012) 
Grupo 7 n
minih21137minih21137To neznáte Hadimršku (1931) 
n
minih76207minih76207Bunraku (2010) 
Bunraku n
minih60885minih60885Storm Warning (2007) 
Storm Warning n
minih96744minih96744Krvavé Vánoce (1984) 
Don't Open 'Til Christmas n
minih7225minih7225E.T. - Mimozemšťan (1982) 
E.T. The Extra-Terrestrial n
minih2524minih2524Bourák (1977) 
Breaker! Breaker! n
minih85321minih85321Caesar musí zemřít (2011) 
Cesare deve morire n


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Gallipoli (1981)Gallipoli (1981)Gallipoli (1981)Gallipoli (1981)
Reklama