Rijen
ohodnotit

Hlavní přelíčení [TV inscenace]

Rok:
1971
Délka:
76 minut
„Josef Somr v hlavní roli soudničky podle Karla Poláčka o železničáři, který toužil po penězích a lepším životě.“
Popis / Obsah / Info k filmu Hlavní přelíčení
POZOR, SPOILER

Železničář Maršík (J. Somr) vysypává ve tmě někde venku koš s prádlem. Toto pak balí do balíku a schovává do sena. S tím stejným balíkem později sedí v hospodě, kde je prodá nějakému muži. Poté si k němu přisedá cizí dáma, Maršík odchází.

Za stržené peníze se láduje v jiné hospodě, když si k němu přisedne četník (I. Prachař), ale jako jeho kamarád. Má s sebou kolegu Týce (F. Němec). Pak se ti tři ocitají na policejní stanici. Zde nenápadný rozhovor pokračuje. Přichází další člověk, který je představen jako revírní inspektor Fuchsa z pražské policie. Je tedy jasné, že jde o regulérní výslech a pan revírní se ptá na nějakou Alžbětu Válovou. A ukáže Maršíkovi jeho vlastní inzerát k seznámení. Nyní vyslýchaný vzpomíná, jak se s Válovou seznámil pod jménem Podhorský. Ona se mu svěřila, že má peníze z dědictví po staré paní, kterou potkalo neštěstí a oběsila se.

Doma se se svým vztahem pochlubí své zaměstnavatelce a Véna Maršík křičí ze spaní. Nu, při dalším setkání ukáže Anežka Vládíčkovi, jak mu říká, vkladní knížku. Je na ní sedmnáct tisíc. Ty Vladimír, pardon, Véna promptně vybere - a mizí. V práci se však dozví, že jej tu Alžběta hledala a vyhrožovala soudy. Na tento popud ji Maršík znovu vyhledá a peníze vrací. Ona mu je však nacpe zpět. Maršík pak dělá haura v hospodě.

Ocitáme se u soudu, kde Maršík stojí, jsa žalován za vraždu.

Ještě se však na chvíli vrátíme zpět, kdy Maršík kupuje v obchodě baterku a kladívko. Následně přichází pro Anežku, vede ji do lesa, kde ji zavraždí.

Nyní již probíhá rekonstrukce na místě činu a jsme opět u soudu. Hlavní líčení pokračuje...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Hlavní přelíčení
V roce 1971 vznikl pro televizi přepis románu známého spisovatele Karla Poláčka. Je to příběh drobného prvorepublikového podvodníčka slabého rozumu, který tvůrci televizní adaptace odvyprávěli formou retrospektivního soudního procesu. Naivní snílek a slaboch toužící po bohatství, železničář Maršík (J. Somr) měl ženu (J. Pokorná) a dvě děti. Bydlel u nerudného tchána (F. Krůta), který mu vyčítal nedostatek peněz a svou dceru i s celou rodinou by nejraději vystěhoval. Maršík měl o sobě přemrštěné mínění a spřádal naivní představy a sny o lepším životě, v němž by mohl ještě udělat štěstí. Zadal si do novin inzerát, že hledá ženu. Na inzerát odpověděla postarší služebná, stará panna (J. Tichá), která celý život šetřila a měla několik tisíc na knížce. Se služebnou se scházel, ale ona začala být časem netrpělivá, chtěla se vdávat. Poskytla mu jako zálohu na budoucí společný život vkladní knížku a on peníze vybral. Poté chtěl zmizet…

Autor předlohy spisovatel a fejetonista je Karel Poláček (*22. 3. 1892 – †21. 1. 1945).

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Goldie Hawn

Hawn Goldie

Moon Bo-hyeon

Moon Bo-hyeon

Vše pro firmu

Vše pro firmu

Dědeček

Dědeček

Věšák

Věšák
Věšák

Naposled navštívené:
Goldie Hawn

Hawn Goldie

Moon Bo-hyeon

Moon Bo-hyeon

Vše pro firmu

Vše pro firmu

Dědeček

Dědeček

Věšák

Věšák
Věšák