Cerven
ohodnotit

Kajínek

Rok:
2010
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
5.8.2010
„Znát pravdu je nebezpečné.“
Popis / Obsah / Info k filmu Kajínek



POZOR, SPOILER

Banda tří mužů, z toho dva cikáni, přijíždí na smluvenou schůzku. Jsou to Perner a bratři Klempárové Zde již na ně čeká muž, který je postřílí. Tím mužem je Kajínek.

Nad ním je vynesen rozsudek, a to doživotí.

Mladá obhájkyně Klára Pokorná jej navštíví v kriminále, ale on ji odmítá. Ona to pak řekne Honzovi Doležalovi, s nímž se intimně schází. Pokorná se z televize dozví, že prý střílel také někdo jiný. Ihned jde znovu za Kajínkem, ale není k němu puštěna. Ten se zatím pokusí o útěk. Je však polapen. Takže volá Pokorné, že ji chce a ona to zase vyžvaní Doležalovi. Ten jí obhajobu Kajínka zakáže, a to ji rozčílí tak, že po něm řve. Ona se s Kajínkem přesto setká, a pak i s Novotným, který také tvrdí, že mohl střílet i někdo jiný a možná i policajt. Zato Lejčko, tedy bývalý vyšetřovatel tohoto případu, který byl na místě činu první a kdoví co zde prováděl, ten odmítá jakoukoli rozmluvu.

Pokorná znova studuje případ Fastová, kde šlo o únos této ženy Klempárovými a její následné týrání. V této souvislosti také sdělí Pokorná svému partnerovi, že to byla její starší sestra. A také, že kdyby je nepostřílel Kajínek, udělala by to sama. Pokorná obchází další svědky, ale u soudu to prohraje. Obnova procesu nebude.

Zatím si dva nepřátelé, totiž Doležal a Novotný vyříkají věci a jeden druhému vyhrožují. Novotný je asi rychlejší, protože Doležal má těžkou autonehodu, při které umírá. Po pohřbu však Novotný tvrdí, že to je asi práce Lejčka. A také znova opakuje návrh, že když se Kajínek přizná, že střílel i Lejčko, bude za pár let venku. Kajínek tento návrh neakceptuje. Zato začíná pomaličku plánovat svůj útěk z Mírova. Jak známo, podaří se mu to.

Nejprve navštíví svého „kamaráda“, vyšetřovatele Lejčka. Ten se nedá jen tak a dochází k strašlivé bitce. Následně se setká s Klárou a předává jí fotku, která by mohla posloužit jako důkaz. Vězeň, který Kajínkovi pomáhal k útěku je bit jako to žito, ale drží se statečně. Zatím je Kajínek u jeho ženy, se kterou si to užije se vším všudy.

Lejčko přiznává Kláře hodně věcí, ale to nejdůležitější jí předá. Jsou to nedopalky z místa činu. Je ochoten i svědčit, ale jen utajovanou výpovědí.

Kajínek se vloupá Novotnému do bytu a otevře i jeho trezor. To, co chce a potřebuje, tam však nenalézá.

Lejčko je zavražděn, ale vrah to naaranžuje jako sebevraždu. Kajínek je znovu zatčen. Novotný jej ve vězení navštíví, ale v podstatě jen proto, aby jej poškádlil. A Jiří může v cele přemýšlet, co bude dál...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Kajínek



Film pojednává o nejznámějším vězni současnosti Jiřím Kajínkovi, jehož odsouzení na doživotí vyvolává dodnes velké pochybnosti. Kajínkův příběh není pouze příběhem člověka, ale i společnosti, ve které žijeme. Jde o dramatický portrét polistopadové doby, kdy totalitní praktiky mocných našly živnou půdu v organizovaném zločinu a kriminálním podsvětí. Není divu, že se brzy rozpoutal boj o moc a peníze, který zcela potlačil práva jednotlivců a nebere ohledy na nic a na nikoho. Film není obhajobou Jiřího Kajínka, ale snaží se filmovou řečí s patřičnou dávkou umělecké licence odkrýt praktiky podsvětí i způsob fungování soudního aparátu, to vše na pozadí vyšetřování první nájemné vraždy v Čechách.
Natáčení KAJÍNKA začne 17. července 2009 a v kinech se s napětím očekávaný film objeví v lednu 2010.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kajínek



Dramatický portrét polistopadové doby, kdy totalitní praktiky mocných našly živnou půdu v organizovaném zločinu a kriminálním podsvětí. Není divu, že se brzy rozpoutal boj o moc a peníze, který zcela potlačil práva jednotlivců a nebral ohledy na nic a na nikoho. Prvním mužem odsouzeným za nájemnou vraždu se tehdy stal Jiří Kajínek, obviněný z vraždy podnikatele Pernera a jeho osobního strážce Klempára. O jeho vině však i po deseti letech stále přetrvávají pochyby. Poté, co se pokusil uprchnout z věznice na Borech, se jeho případu ujímá mladá advokátka Pokorová, která žije se svým šéfem, právníkem Dočekalem, jenž Kajínka sám neúspěšně obhajoval. Pokouší se ji odradit, ona je odhodlána najít důkazy, které by jí umožnily případ znovu otevřít. Snaží se přimět k nové výpovědi bratra zavražděného bodyguarda a přes bývalého zaměstnance policejního ředitelství Novotného se dostane k propuštěnému policistovi Lejčkovi, který nyní pracuje jako vrátný. Ten se s ní však odmítne bavit. Pokorová se nevzdává, přestože se Novotný pokouší dosáhnout toho, aby dala od případu ruce pryč. Jak postupně odhaluje prorůstání zločinu do státní správy, zdá se stále pravděpodobnější, že její šance dosáhnout obnovy procesu jsou marné. Potom se však Kajínkovi podaří uprchnout z Mírova, věci dostanou nečekaný spád a Pokorová se konečně dostane na stopu tomu, co se tehdy stalo a kdo stojí v pozadí Pernerovy vraždy.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Kajínek



divácky vděčné téma života známého českého „mafiána“ 90. let Jiřího Kajínka, jehož uprchnu­tí z ostře střežené věznice na Mírově plnilo v roce 2000 titulní stránky novin a tvořilo hlavní náplň všech zpravodajských a publicistických pořadů.
Kriminální případ údajného prvního nájemného vraha v České republice je dodnes obestřen spous­tou nevyjasněných okolností, neustále se objevují nové důkazy a nepřestává se spekulovat o obno­vě trestního procesu. Mezi veřejností má Kajínek
buď hrdé zastánce nebo naprosté odpůrce. Film, na kterém se vystřídalo celkem šest scénáristů (fi­nální scénář napsal Marek Dobeš) a který měli pů­vodně režírovat Ivan Fíla nebo Filip Renč, je však Kajínkovým příběhem toliko inspirován. Cílem
tvůrců nebylo spolehlivě nacházet pravdivá fakta nebo odpovědi na otázky viny či neviny, nýbrž na­točit atraktivní akční podívanou z doby divokých porevolučních let s nejznámějším českým vězněm jakožto hlavním hrdinou. Režisér Petr Jákl ml.
našel věrohodného představitele Kajínka v ruské herecké hvězdě Konstantinu Lavroněnkovi, obsa­zovaném do vysoce kvalitních uměleckých filmů, jako zejména návrat (andrej zvjagincev, 2003), Mistr (Piotr Trzaskalski, 2005) – uvedeno na TFL – nebo Vyhoštění (andrej zvjagincev, 2007) – cena pro nejlepší herecký výkon na MFF v Cannes. snímek byl zároveň poslední filmovou rolí jiného vynikajícího herce – předčasně zesnu­lého Vladimíra Dlouhého.
Třinecké filmové léto 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Kajínek



Režijní debut Petra Jákla už svým konkrétním titulem Kajínek odkazuje k případu „nejslavnějšího českého vězně“, tedy k neuvěřitelně medializované kauze zločince Jiřího Kajínka, který si odpykává doživotní trest za dvojnásobnou vraždu provedenou v květnu 1993. Režisér, který se na filmu podílel také jako spoluscenárista a spoluproducent, na téma důsledně aplikuje hollywoodskou mainstreamovou optiku, což ještě problematizuje otázku morální vhodnosti jednostranné filmařské manipulace s autentickým případem. Našel oporu ve scenáristovi Marku Dobešovi (který svůj zájem o americký typ vyprávění osvědčil už v hororu Choking Hazard) a v kameramanu F.A. Brabcovi. Filmový Kajínek je tak především „čestný kriminálník“, jenž odmítá porušit své zásady a křivě svědčit. Mafián Novotný, který na něj svedl vraždu svých nepohodlných kompliců, mu přitom slibuje nižší trest. To Kajínka v mravně zkorumpované porevoluční české společnosti mění v hrdinský vzor především v očích mladé advokátky Pokorové, která se o kauzu nejprve zajímá z osobních důvodů. Posléze ji Kajínkův případ strhne a mladá žena začne na vlastní pěst sbírat důkazy potřebné pro znovuotevření soudního procesu. Dostává se tak do konfliktu s Novotným, jehož kontakty sahají až k politickým špičkám. Hrdinčino snažení končí prohrou, i když pro diváka bezpečně odhaluje (pomyslnou) Kajínkovu nevinu. - Česká variace na „paranoidní“ thriller o osamělém jedinci, vedoucím marný boj se světem upadlých hodnot, kombinuje „detektivní“ pátrání s příběhem nespravedlivě obviněného muže, který se opakovaně pokouší uprchnout z vězení. Film nepracuje volně jen s dobovými reáliemi 90. let, ale i se samotným Kajínkovým případem, jehož fakta i chronologii podřizuje vlastním potřebám. Časově zahrnuje několik let a spojuje volnou příběhovou linkou protagonistův útěk z Valdic (září 1996), jeho zadržení po druhém útěku z Mírova (prosinec 2000) a zamítnutí žádosti o obnovení procesu (leden 2004). - S výjimkou protagonisty mají postavy, inspirované skutečnými osobami, změněná jména. „Reálný“ rámec doplňují v rámci žánrové hry fiktivní postavy hrdinčina milence Dočekala a mafiána Novotného. Smyšlené je ovšem i erotické pouto mezi hrdinou a sličnou advokátkou. – Autenticitu vyprávění zvyšuje obsazení, částečně mezinárodní (především ruský herec Konstantin Lavroněnko coby Kajínek). Film je věnován památce herce Vladimíra Dlouhého. – Na projektu pracoval původně jako scenárista Ivan Fíla, který měl snímek také režírovat. O autorství filmu nyní vede s producenty Kajínka soudní spor. – Hned po uvedení, spojeném s masivní kampaní, se snímek stal diváckým hitem.
–ap-, Filmový přehled 2010/9


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama