Cerven
ohodnotit

Konstanta

Constans

Další název:
The Constant Factor, Constancy
Žánr:
Země:
Rok:
1980
Délka:
87 minut
„Nejdůležitější konflikty musíme řešit ve svém svědomí.“
Popis / Obsah / Info k filmu Konstanta
Film uznávaného tvůrce Krzysztofa Zanussiho je další zneklidňující, příznačně filozofující sondou do „současnosti“ sedmdesátých let minulého století v polské společnosti. Hlavním hrdinou je zásadový, přemýšlivý středoškolák Vít, který po ukončení základní vojenské služby u výsadkářů nastupuje do výhodného, prestižního místa. Jeho praxí zatím neprověřené ideály se ostře střetávají se zavedenými negativními praktikami: postranními, úhybnými řešeními problémů, bezohledným obohacováním se, zjednodušováním veškerých překážek rutinovaným podplácením a protekcí. Přitom se Vít musí vyrovnat také s prvními nemilosrdnými doteky vlastního osudu…

Konstanta představuje bezesporu jeden z vrcholů takzvaného „kina morálního neklidu“, stylem vyprávění je film velmi podobný Krátkému filmu o zabíjení proslulého filmaře Krzysztofa Kieślowského, se stejně laděnými úvahami o „správnosti lidského jednání“. Hudbu napsal skladatel Wojciech Kilar, kameru vedl významný polský kameraman Slawomir Idziak.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Konstanta
Hrdinou je, tak jako v předchozích slavných Zanussiho filmech, přemýšlivý mladý člověk, který přehodnocuje své dosavadní představy o platnosti krásně znějících formulek. Mravní ideály, dosud neprověřené praxí, se ostře střetávají s pragmaticky chápaným úspěchem a provizorně pochopenou realitou, bez hlubšího metafyzického smyslu existence. Asketicky strohý film zaznamenává "začátečnické" období Witoldova života, naplněné závažnými zkušenostmi prvních nemilosrdných dotyků osudu: nástup do zaměstnání, střet se smrtí, nevyhnutelnost zásadní životní volby, revize idealistických snů za cenu uchování si "čistého štítu". Přes poctivost a nekompromisnost svých postojů zůstává Witold zaskočený nepředvídatelnou tragickou situací, jíž však už nemůže čelit názorovou neústupností. Film hledá odpovědi na otázky: Na kolik je člověk strůjcem svého osudu? Nebývá často náhoda silnější než vůle, kterou chceme život usměrnit podle svých představ a ideálů? Jsou exaktní vědy vždy tím pravým, co člověku v proměnlivém a protikladném světe zaručí duševní vyrovnanost? Existuje v lidském životě nějaká konstanta, k níž je se možné vždy upnout, i v době osobní nebo společenské krize? Zanussi, zběhlý filosof a fyzik, má rád problémy v čistém stavu traktátů a tvoří spíše dialog rozumu a konfrontaci postojů než běžný příběh. Konstanta spolu s filmem Kontrakt (ze stejného roku) doplňují režisérovu osobní kolekci filmů morálního neklidu, kterou vytvářel od roku 1969.
AČFK


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Chalupáři (1975) [TV seriál]

18:00 - 18:55

42 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Nový Zéland, země Maorů

18:35 - 19:20

7 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

NOVA - Svatební cesta do Jiljí (1983)...

17:40 - 19:30

62 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Prima - Ženy v pokušení (2010)

16:20 - 18:52

142 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Heribert Wenk

Wenk Heribert

James Goldman

Goldman James

Csak egy mozi

Csak egy mozi
Csak egy mozi

Abominable

Abominable
Abominable

Edit Soós

Soós Edit

Běž! (Go)

Běž!
Go

Naposled navštívené:
Heribert Wenk

Wenk Heribert

James Goldman

Goldman James

Csak egy mozi

Csak egy mozi
Csak egy mozi

Abominable

Abominable
Abominable

Edit Soós

Soós Edit

Běž! (Go)

Běž!
Go