Cerven
ohodnotit

Lásky mezi kapkami deště

Další název:
Love between the Raindrops
Rok:
1979
Délka:
126 minut, 3 603 metrů
Premiéra v ČR:
23.5.1980
„O lásce, dvou bratrech a smutném souboji ševcovského Davida s baťovským Goliášem.“
Popis / Obsah / Info k filmu Lásky mezi kapkami deště



Ve 30. letech 20. století se na pražský Žižkov stěhuje rodina ševce Bursíka. Na rozdíl od otce, který si nikdy na život ve velkoměstě nezvykl, se ostatní členové rodiny rychle přizpůsobili. Zejména bratři Pepan a Kajda, kteří zapadli mezi žižkovské kluky a poté, co roznesli opravené boty otcovým zákazníkům, sváděli bitvy proti Vršovákům. Bursíkovi se nedaří. Jeho práce je sice kvalitní, jenže nedokáže konkurovat nízkým cenám baťovské strojové velkovýroby. Když nemá na zaplacení daní, rozhodne se prodat šaty po zemřelé manželce. Kajda, který je odnese k vetešníkovi, se ve skladu seznámí s Pájou, která sní o kariéře tanečnice. Zamiluje se do ní, a zatímco prožívá velkou lásku, jeho bratr Pepan přinese první výplatu a otec si přivede novou ženu, vdovu Alžbětu. Ta však pobude jen krátce, jenom než zjistí ševcovu finanční situaci. A tak zatímco Kajda a Pája si vychutnávají lásku na schůzkách v kouzelné zahradě, kam jim dovolil chodit starý lékárník, Bursíkovu živnost nezachrání před krachem ani zoufalý pokus odlákat Baťovi zákazníky přímo před obchodem demonstrací kvality. S nastávající zimou se zhoršuje nejen politická situace. Kajda seznámí Páju s bratrem, a protože se Pepan dívce zalíbí, začne se scházet i s ním. Zavede ho dokonce do zahrady, kde Pepan poruší lékárníkovu podmínku a donutí Páju utrhnout zapovězené hrozny. Schyluje se k bouři. Mezi bratry, kteří se utkají o lásku, i ve společnosti. Blíží se březen 1939 a s ním hitlerovská okupace.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Lásky mezi kapkami deště



POZOR SPOILER!!!

Věta první: Exodus
Dva bratři Bursíkové chodí s opravenými botami, které opravuje jejich otec. Starší je Pepan a mladší Kajda. Mají i sestru Věru. Matka jim zemřela a na její pohřeb se nikdo z příbuzných nedostavil. Také proto, že Kajdovi zapadly dopisy s oznámením pohřbu za skříňku, kde je kluci také potom najdou.

Věta druhá: Války malé i velké
Kluci pořádají různé boje a také stárnou. Hanbaté fotografie objeví jejich otec a není nijak nadšený. Kajdova první láska Lily, takto postarší lehká děva bydlící vedle, se stěhuje pryč. A Kajda potkává lásku novou, Páju, a pozná ji u vetešníka, kam nesl oděvy po mámě.

Věta třetí: Milenka v cylindru
Otec si domů přivádí novou družku Bětušku, což se nelíbí Pepanovi, takto novému zaměstnanci drah. Kajda s Pájou objevují zahradu. Je jim svoleno zde být, ale nesmí utrhnout nijeden hrozen vína. Bětuška od otce Bursíka odchází, protože jí vzal z knížky tisíc korun.

Věta čtvrtá: Důmyslný rytíř od židovských pecí
Vincent Bursík předvádí své ručně šité boty před Baťou, začež je jat za nekalou soutěž a končí v policejní cele. Pepan chce poprvé poznat ženu, a tak jde za dvacet korun se starší zkušenou rajdou.

Věta pátá: Pomyslná zpráva o vyhnání z ráje
Kajda dává kondice synovi majitele vykřičeného pajzlu a dostává za to, mimo jiné, i spoustu jídla. Pepan se seznámí s Pájou. Ta mu ukáže zahradu a on ji donutí utrhnout hrozen, začež jsou nějakou bábou vyhnáni. A pak se Pepan s troškou násilí s Pájou vyspí.

Věta šestá: Příběh o stydlivé láhvi
Z republiky je protektorát a otec Bursík navštěvuje dceru jako Baťovu prodavačku. Kajda se dozví, k čemu došlo mezi Pepanem a Pájou, a oba bratři se servou jako koně. Přesto pak zůstanou všichni přáteli, a když vycházejí z kina, včetně již těhotné Páji, obsazuje zemi německá armáda. Začíná nová éra.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Lásky mezi kapkami deště



Romance z dělnického prostředí žižkovské periférie třicátých let, z doby marného zápasu drobných řemeslníků se strojovou výrobou velkých továren. Hrdiny filmu jsou zkrachovaný švec Bursík a jeho dva synové, vyrůstající v období sociálůní nejistoty předmnichovské republiky a nacistické okupace.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

17:30 - 18:00

26 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Fotbal: Chance Národní Liga 20...

17:20 - 19:30

36 minut již uběhlo
94 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:45 - 18:55

11 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

1 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lucie, postrach ulice

Lucie, postrach ulice
Lucie, postrach ulice

Michael Hofbauer

Hofbauer Michael

Křtiny

Křtiny
Křtiny

Naposled navštívené:
Lucie, postrach ulice

Lucie, postrach ulice
Lucie, postrach ulice

Michael Hofbauer

Hofbauer Michael

Křtiny

Křtiny
Křtiny